Öt kérdés, amit érdemes feltenni a fogadóórán

Fogadóóra. Ilyenkor mindig összeszorul a gyomrom.

Mint minden szülő, természetesen és is szeretek kisfiam és kislányom sikereiről hallani. Mint minden szülő, és is pontosan tisztában vagyok vele, hogy milyen fantasztikusan tehetségesek, kreatívak, szorgalmasak, okosak és gyors felfogásúak, de azt is tudom, hogy ők is emberek, és ennél fogva tökéletlenek, és félek, hogy mások számára e tökéletlenségük talán nyilvánvalóbb, mint a kiemelkedő tulajdonságaik.

Hogy ne felejtsem el...

Tudom, örülnöm kellene a lehetőségnek, hogy megbeszélhetem az aktuális helyzetet a tanárokkal, és segíthetek gyermekeimnek és a pedagógusoknak is, azonban mégis ideges vagyok. És ha ideges vagyok, általában elfelejtkezem valamiről. Ráadásul valójában az iskolai fogadóóra az egyetlen lehetőség, amikor négyszemközt beszélhetek a tanárokkal gyermekem iskolai előrehaladásáról, és nem kell attól tartanom, hogy félbeszakítanak a legfontosabb pillanatban. Éppen ezért igazán fontos, hogy jól használjam ki ezt az időt.

Hogy teheted hasznosabbá a fogadóórát?

Az idegesség következtében fellépő feledékenységet jól ellensúlyozza a felkészültség. Én össze szoktam magamnak írni a kérdéseket, amiket szeretnék feltenni. Ez segít, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a beszélgetésből.

Hogy viselkedik?

Ez a kérdés ijesztő lehet. Ahogy már mondtam, a gyermekeink - éppen úgy, mint mi felnőttek - tökéletesen tökéletlenek. Lehetnek rossz napjaik, van, hogy túl sokat beszélgetnek, lehet, hogy a gyermek személyisége nem illeszkedik bele az iskola rendjébe. Az iskolában figyelni kell, hosszasan kell csendben ücsörögni, meg kell csinálni, amit mondanak. Sok gyermeknek okoz ez problémát. Éppen ezért érdemes rákérdezni gyermekünk viselkedésére. Ráadásul ezzel a tanár dolgát is megkönnyítjük, hiszen valószínűleg neki sem könnyű arról beszélni, hogy valaki más gyermeke esetleg nem tökéletes. Ha pedig az a valószínűtlen helyzet állna elő, hogy gyermekünknek semmi magatartási problémája sincs, akkor ez a tökéletes indítás a beszélgetéshez.

Milyen a helyzete az osztályközösségben?

Az iskola nem csak a tananyagról szól. A gyerekek kapcsolatainak többsége az iskolában formálódik. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyél gyermeked osztályközösségen belüli helyzetével, szociális fejlődésével. A tanár olyan helyzetben van, hogy ennek a változásnak egy részét láthatja, és Neked is bepillantást engedhet. Fontos információkat tudhatsz meg arról, hogy gyermekednek vannak-e barátai, sikerült-e beilleszkednie, nem közösítik-e ki, esetleg nem ő csúfol-e másokat. Lehet, hogy így gyermeked olyan arcát ismerheted meg, mely még ismeretlen számodra, mert ő nem beszél róla, Te pedig nem látod őt ebben a helyzetben.

Érdeklődő?

Nem csak arra gondolok, hogy gyermeked jó jegyeket szerez-e, hiszen azért ezt nagyjából nyomon követheted az ellenőrzőben, és a füzetekben. A jegyeknél sokkal fontosabb, hogy gyermeked érdeklődik-e a tananyag iránt. Az érdeklődés hiánya egyaránt lehet jellemző jó vagy rossz jegyet szerző diákokra. A gyerekek akkor élvezik a tanulást, ha az kihívást jelent számukra, azaz se nem könnyű, se nem túl nehéz. Mindkét véglet az érdeklődés elvesztését eredményezheti.

Iskolán kívüli körülmények is befolyásolhatják, hogy gyermeked mennyi energiát fektet a tanulásba. Ha gondok vannak az iskolai eredményekkel, akkor jó tudni, hogy az érdeklődés és a szorgalom hiánya okozza-e a problémát.

Célkitűzés

Érdemes beszélgetni róla, hogy kitűzhetünk-e valamilyen célt a következő időszakra. A célok meghatározása nagyon hasznos lehet, de olyan célokra van szükség, melyekkel a szülő, a tanár, és lehetőleg a gyerek is egyetért. Ha a tanár tudja, hogy a gyermek miért dolgozik, akkor segíthet neki abban, hogy a helyes irányba haladjon, és figyelmeztetheti, ha eltér attól. Azért is megfelelő alkalom a fogadóóra a célok egyeztetésére, mert itt beszélhetjük meg, hogy gyermekünk miben erős és miben gyenge.

Mit tehetek többet gyermekemért?

Szerintem nagyon hasznos, ha a tanárok tudtára hozod, hogy hajlandó vagy több energiát fektetni gyermeked fejlődésébe. A gyermek tanuláshoz való hozzáállását meghatározza az, hogy otthon milyen közeg veszi körül, segítik-e a tanulásban, közömbösek, vagy épp akadályozzák azt. A tanár rengeteg hasznos szakmai információval rendelkezik gyermekedről, és akár különböző módszereket is javasolhat arra vonatkozóan, hogy hogyan segíthetsz neki. Te pedig ugyanakkor mindenki másnál jobban ismered gyermeked, így elképzelhető, hogy Te is tudsz ötleteket adni a tanárnak, például arra vonatkozóan, hogy hogyan keltheti fel gyermeked figyelmét valamely tantárgy iránt.

A fogadóóra kitűnő alkalom gyermeked jövőjének, fejlődésének megtervezésére. Ha felkészülve, segítőkészen mész el a találkozóra, akkor jó esély van rá, hogy a lehető legtöbbet tudod kihozni belőle. 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A kislányom 10 perc játék után kérte, hogy vegyük meg, annyira élvezte a kis sikereit. Bevallom, volt olyan feladat, ami engem is elgondolkodtatott, így mindketten jónak és hasznosnak találjuk ezt a játékos tanulást. Hálás köszönet érte!

Bozi Józsefné, Sárvár

Érdekel >>>


Elvitathatatlan érdeme a programnak, hogy a gyerek szívesen jön órára, örömmel elvégzi a feladatokat, ha tudja, hogy a számítógéphez ülhet. Akár játéknak, akár tanulásnak hívunk egy-egy feladatot. Ovisok is szívesen ülnek a nekik való feladatok mellé.

Nagy Erika, Nagyatád

Érdekel >>>


Nagyon színes a gyermekek számára változatos programmal találkoztam amikor megismertem a Varázsbetű Programcsaládot. Nagyon fontos, hogy nem tankönyvízű és játékos formában találkozik a betűkkel, szavakkal és számokkal. Sokkal szívesebben olvasnak és észre sem veszik így az idő múlását. Könnyebb őket rávenni a gyakorlásra.

Telek Erika, Tata

Érdekel >>>


Hasznosnak találom a programot, mert sokféle játékot tartalmaz. A fiamat jól motiválja a jutalomjáték lehetősége. Szívesen játszik a számítógépen, így könnyebb a gyakorlás is.

Perneckerné Laboda Edit, Pécs

Érdekel >>>


A gyermekeim imádják! Végre nem kell nekik mondanom, maguktól gyakorolnak! Ez remek!! Köszönjük szépen!!

Botos Péterné, Kisköre

Érdekel >>>


Nagyon sokrétű. Változatos és hasznos feladatokkal találkozhattunk a program tesztelése során. Külön örültem a beállítási lehetőségeknek, mivel két különböző korú és képességű gyermekem van, akik élvezettel használták a programot.

Nagy Beáta, Gyula

Érdekel >>>


Kislányom nagyon megkedvelte, és alig várja,hogy újból használhassa a programokat! Sokat segít neki a tanulásban!

Kaiserné Stettner Márta, Mór

Érdekel >>>


Csak ajánlani tudom! Játszva tanul a gyerek, számára is öröm, és nem veszi olyan megterhelőnek!

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


A Varázsbetű rendkívüli, jól használható program, a gyerekek nagyon kedvelik. Gyorsan lehet vele eredményeket felmutatni.

Vargáné Rajna Ágnes, Erdőkertes

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A diszlexia-veszélyeztetettség jelei
A kisgyermekek mozgása és beszéde alapján már az iskola megkezdése előtt megjósolhatóak a későbbi...

A Te gyermeked is úgy olvas, mint egy robot?
Tegnap egy anyukával beszélgettem, aki arról panaszkodott, hogy okos, tehetséges kisfia úgy beszél,...

Ne az eredményt jutalmazd!
Ha a Te gyermeked is diszlexiás, vagy olvasási problémákkal küzd, akkor biztosan Te is sokat...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Erősebb vagy, mint gondolod!
Hadd mondjam újra: Erősebb vagy, mint gondolod! Igen, Te! Te, a szülő, az anya, az apa, aki küzdesz...

A Te gyermeked sem tud nyugton ülni a fenekén? Szuper!
Mit tehetsz, ha a Te gyermeked is egyike azoknak, akik nem tudnak csendben maradni az órák alatt?...

Hogyan segíthetsz gyermekednek legyőzni a kudarctól való félelmet?
Új feladatok és kihívások előtt állva a tanulási problémáik miatt gyenge önbizalommal rendelkező...

23 ötlet, ha szeretnéd, hogy gyermeked többet olvasson
Sok gyerek nem szeret olvasni. Vannak, akik számára az olvasás unalmas, mások fárasztónak találják,...

Hogy javíthatod legegyszerűbben gyermeked iskolai eredményeit?
Bár mindannyian tudjuk, hogy iskolába kipihenten kell menni, mégis sok gyerek fáradtan lép be reggel...

Túlélni az iskolát - 10 ötlet diszlexiás gyerekek stesszkezeléséhez
Az iskola tele van kihívásokkal, különösen, ha gyermekünk tanulási nehézségekkel küzd. A következő...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu