Túlélni az iskolát - 10 ötlet diszlexiás gyerekek stesszkezeléséhez

A felső tagozat és a középiskola tele van kihívásokkal, különösen, ha gyermekünk tanulási nehézségekkel küzd. A következő tippek segítenek leküzdeni az ezekből a problémákból eredő lelki feszültségeket.

1. Segíts neki megfogalmazni, hogy mit is érez!

A tanulási problémával küzdő gyerekek sokszor nem tudják, hogy amit ők éreznek, az valójában stressz. Ha segíteni akarsz, akkor állj neki kérdezősködni, hanem teremts olyan helyzeteket, ahol lehetőség nyílik a beszélgetésre, például hívd el sétálni, vagy egy hosszabb autóútra. Beszélgessetek semleges témákról, zenéről, filmekről, könyvekről, és csak ha belemelegedtetek, akkor említsd meg, hogy észrevetted, hogy valami zavarja őt. Próbáld kérdésekkel irányítani, például: "Esetleg a dolgozatok miatt vagy ilyen nyugtalan?" Már az megkönnyebbülést jelenthet, ha egyszerűen beszélgettek az érzéseiről.

2. Bontsátok kis részekre a tanulnivalót!

A tanulási problémával küzdő gyerekeknek különösen ijesztő lehet, ha ránéznek arra a nagy adag tanulnivalóra, amin végig ell rágniuk magukat. Ebben segíthet, ha kisebb részekre osztjátok a tanulnivalót. Az otthoni tanulást tervezzétek meg, és tartsatok közben gyakran szüneteket, ez segít az összpontosításban. A tananyaggal folyamatosan haladjatok, készüljetek minden órára, így elkerülhetitek, hogy egyik napról a másikra kelljen sokat magolni. Minden sikeres lépés után tudatosítsd benne, hogy megint kész vagytok egy adaggal, és megint kevesebb van hátra.

3. Segíts felkészülni a változásokra és az új élményekre!

Ha gyermeked előtt valamilyen változás áll, például új iskolába megy, vagy felső tagozatba lép, akkor készüljetek fel rá előre. Beszéljétek át a helyzetet, hogy mi változik, mi lesz a feladata, az időbeosztása, kitől kérhet segítséget szükség esetén. Sétáljatok el az új iskolához, járjátok körül, és ha lehet, menjetek is be. Beszéljétek meg a közlekedési lehetőségeket, és ha szükséges, próbáljátok is el, hogy hogyan fog oda eljutni. Próbáljátok el, hogyan kell köszönni, hogyan kell kezet fogni, hogyan kell beszélni. Minél ismerősebb gyermekednek a környezet, minél jobban tisztában van vele, hogy mi vár rá, annál kevésbé lesz ideges az új dolgok miatt.

4. Ünnepeljétek meg a legapróbb sikereket is!

A tanulási nehézséggel küzdő gyerekek rengeteg kudarcot szenvednek el az iskolában. Szidások, fekete pontok, rossz jegyek, beírások. Éppen ezért ennek ellensúlyozására rengeteg motivációra van szükségük - csak sajnos ritkán jutnak sikerélményhez. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szülőként megragadj minden alkalmat, amikor megdicsérheted az előrehaladását, még ha csak annyiról is van szó, hogy sikerült időben elkészíteni a házi feladatot. A sikerek tudatosítása segít neki, hogy kevésbé izguljon, amikor nagyobb kihívásokkal szembesül.

5. Írjátok meg gyermeked siker-mondókáját!

Találjatok ki közösen egy olyan bíztató szöveget, egy kis mondókát, melyet ismételgethet magában, amikor nehéz helyzettel néz szembe. Például "Egy próbától nem kell félni!" vagy a "Meg tudom csinálni!"

Ha gyermeked ezeket a pozitív mondatokat ismételgeti, akkor ki tudja zárni agyából az olyan negatív gondolatokat, mint az "Én túl hülye vagyok ehhez!" Ráadásul az ismerős szavak ismételgetése megnyugtató hatású lehet.

6. Szabályok és rend!

Ha otthon sikerül a dolgokat megszabott rendbe igazítani, és mindenki tisztában van a szabályokkal, az biztonságérzetet ad gyermekednek a fárasztó iskolai nap után. Segíts neki a lecke elkészítésében, felkészülni a következő napra, és rendben tartani a tanszereit. Egy naptárba írjátok fel a házi feladatokat, a délutáni elfoglaltságokat, és a közelgő határidőket, és azt is tisztázzátok, kinek milyen kötelességi vannak a háztartásban.

7. Eresszétek ki a gőzt!

A feszültség lassan halmozódik fel, ugyanúgy, ahogy a nyomás a gőzmozdony tartályában. Segíts, hogy gyermeked megtalálja a gőz kieresztésének a módját. Lehet, hogy ez közös zenélést jelent a haverokkal, vagy valamilyen sportot, esetleg festést, vagy más hobbit. Tedd lehetővé számára, hogy minél több dologban kipróbálhassa magát.

8. A délutáni elfoglaltságok is segíthetnek

Ha gyermeked számára az iskola csak szenvedés, akkor sokat jelenthet az önbizalma szempontjából, ha valami másban - például úszásban - jó. Ráadásul az iskolán kívüli elfoglaltságok elterelik gyereked figyelmét a problémákról is, így nem töpreng az iskolai kudarcokon, és nem hibáztatja magát értük.

Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne vállaljon túl sokat, hiszen az is fokozhatja a stresszt.

9. Ésszerű és világos elvárások

Gyakori, hogy a szülők nem fogalmazzák meg világosan elvárásaikat gyermekeikkel szemben. Lehet, hogy szülőként csupán annyit vársz gyermekedtől, hogy tegyen meg az iskolában mindent, ami tőle telik, ő azonban úgy érzi, hogy neki mindenképp kitűnőnek kell lennie. Mondd el neki pontosan, hogy mit vársz tőle, ezzel csökkentheted az feszültségét. Például, ha gyermeked matekból jó, akkor mondd el neki, hogy azt szeretnéd, ha erre a tárgyra koncentrálna a leginkább, és nem gond, ha magyarból nem ő a legjobb az osztályban. Amikor elmondod, mit vársz tőle, konkrétumokat fogalmazz meg. Az, hogy "Légy felelősségteljesebb!" az nem jelent gyermekednek semmit. Foglald pontokba, mit és mikor kell tennie. Nehéz úgy megnyerni egy versenyt, ha nem tudjuk, hol van a célvonal.

10. Kérj segítséget!

Keress gyermeked számára külső segítséget. Sokat segíthetnek a tanulási zavarokkal foglalkozó szakemberek, a logopédusok, a fejlesztő pedagógusok, a pszichológusok. Beszélj velük, mondj el mindent a problémátokról, vidd el gyermeked felmérésre, és kérj tanácsot. Ha szükséges, akkor gyermeked fejlesztő órákra, terápiára is járhat hozzájuk.

+1. Fejleszd gyermeked képességeit otthon is!

Otthon is fejlesztheted gyermeked olvasási és tanulási képességeit! A Varázsbetű Programcsalád szórakoztató játékok segítségével fejleszti gyermeked olvasási és tanulási képességeit. Napi húsz perc játék a Varázsbetűvel, és gyermeked képességei kibontakoznak! Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A gyermeknek tetszik, élvezi a programmal töltött időt. Köszönjük a segítséget!

Tollasné Árvai Katalin, Gomba

Érdekel >>>


Még ismerkedünk a CD-vel, de pár használat után már látok eredményt kislányom olvasási készségén.

Molnárné Szegedi Zsanett, Budapest

Érdekel >>>


A gyermekem nagyon sokat játszik vele, mióta megkaptuk a CD-t. Nem is kell mondani neki, magától leül és oldja meg a feladatokat. Tetszik neki, hogy mindig van egy háttérkép, ami motiválja, hogy minél több feladatot megoldjon.

Vargáné Micheller Beáta, Enying

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a lányomnak, és örömmel csinálja a feladatokat! Sajnos a matematika nagyon nehezen megy neki, és úgy vettem észre hogy így könnyebben megérti a feladatokat! Érthetően elmagyarázzák lépésről lépésre, és a végén a dicséret külön jót tesz neki, mert az önbizalmát is növeli! Köszönjük!

Kaiserné Stettner Márta, Mór

Érdekel >>>


A kisfiamnak sajnos még nem megy rendesen a jobb-bal, ezek a játékok pedig ezt nagyon jól fejleszti. A jutalomjátékot imádja, ezért ha elsőre nehezebben is megy a feladat, akkor is eljut az utolsó csillagig, hogy játszhasson jutalmul! :)

Augusztin Anikó, Vecsés

Érdekel >>>


Gyermekem hétvégéje korábban CSAK a tanulásból állt, semmi másra nem jutott idő! Szerencsére ez most már csak múlt idő! Kerestem a segítséget, mert csak gyermekem szenvedett az iskolában. A szövegfelismeréssel és a szövegértelmezéssel van problémája. Véletlenül találtam rá a Varázsbetű programokra. Mióta ezt a programot használja, a tanulás már CSAK egy napot vesz el a hétvégéből, sokkal jobban értelmezi a feladatokat, és sokkal önállóbban tanul. Egy áldás számunkra, hogy létezik ez a program! Nagyon köszönjük!

Koósné T. Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Kellemesen "csalódtam" :) Gyermekem nagy örömmel használja, alig várja, hogy további érdekes feladatokat oldhasson meg, és tanulhasson! Szívesen ajánlom mindenkinek!

Fodorné Gubik Eszter, Szentkirályszabadja

Érdekel >>>


Két fiamnak vásároltam a Varázsbetű Programcsaládot. A nagyobb kb. 2 éve használja, örömmel gyakorol. Az évvégi vizsgán (4. osztályos) a magyartanár már azt mondta, hogy sok "tünetet" nem tapasztal abból, ami a szakértői véleményben szerepel! :)

Tóth-Bakos Zsuzsanna, Szuha

Érdekel >>>


Nagyon szuper. Kislányom észre sem veszi, hogy tanulunk, azt hiszi, hogy játszunk. Köszönöm! Izabell

Komárominé Varga Izabella, Magyarkeszi

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként nagyon szeretem, mert a vele való munka eredményes. Minden gyerek szereti, úgy érzi, játszik.

Somogyi Ibolya, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Az arcodra van írva
Gondolataidat, érzéseidet nem csak beszéddel, de gesztusaiddal, arcjátékoddal is kifejezheted,...

Mit csináltál egész délután? - Időgazdálkodás szülőknek
Mit csináltál egész délután? Ugye, Te is ripakodtál már rá így a gyermekedre, mikor már...

Az olvasás fejleszthető
Az olvasási képesség fejleszthető. Az olvasás folyamatában több képesség vesz részt, például a...

Mi kell a piskótához? - Az olvasástanulás hozzávalói
Az olvasástanulás nem piskóta, de ugyanúgy, mint a süteményhez, rengeteg hozzávalóra van hozzá...

Egy rajz, melyet nem lehet elrontani!
Ma egy különleges rajzfajtával, a mandalával ismerkedhetsz meg, és azzal, hogy hogyan fejlesztheted...

Mivel rajzol a gyermek?
A legtöbb gyerek szívesen rajzol. Van, aki ügyesebb, és van, aki ügyetlenebb, de ettől függetlenül...

Fekete Péter, a szókincsfejlesztő
A szövegértés fejlesztésének egyik legfontosabb eleme a szókincs bővítése. Egyrészt az ismert...

A siket lány, aki zenész lett...
Igaz mese a hallássérült lányról, aki nem adta fel vágyait, céljait, és arról, hogy hogyan volt...

A lényeg a mozgás
Itt a nyár, és ez lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit többet mozogjunk, akár gyermekeinkkel együtt....

Ajándék játék - Húzz egy lapot
Mára egy vidám játékot készítettem Nektek, mely egyaránt fejleszti gyermeked olvasási képességét és...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu