Tíz ötlet nyárvégi szomorúság ellen

A nyár a szabadságot, a mozgás örömét, a fürdést és a játékot jelenti a gyerekeknek. A nyár vége éppen ellenkezőleg: ismét kezdődik a napi rutin, és vissza kell térni az iskolába, ahol nem lehet játszani, ahol nem lehet beszélgetni, ahol jól kell viselkedni és alkalmazkodni kell. Még a legvidámabb gyerek is elszomorodik, ha meghallja, hogy itt az ősz, és újra elkezdődik a suli.

Mivel már egy hét sincs hátra a nyári szünetből, hasznos lehet néhány ötlet, mely segíthet gyermekének jobb kedvre derülni.

1. Vissza a napirendhez

Érdemes már most elkezdeni újra szabályokat alkalmazni a napirendben: korábban kell ágyba küldeni a gyerekeket és korábban kell felkelteni őket. Érdemes az étkezések időpontját is egyre inkább az iskolaidő lehetőségeihez időzíteni. Így elkerülhető a hirtelen változás szeptember elején, és gyermeke kevésbé fárad el az első napokban, és zökkenőmentesebb lesz az átállás.

2. Egy kis munka!

Ha a nyáron megengedte gyermekének, hogy kevésbé vegyen részt a házimunkában, akkor itt az idő, hogy újra bevonja őt a háztartási feladatokba. Egy kis porszívózás, egy kis pakolás segít a napi rutinba való visszarázódásban. Kezdjenek el vásárolni is: közösen vegyék meg az iskolai felszereléseket. Bizonyos határokon belül engedje meg gyermekének, hogy ő válassza ki az iskolai felszereléseket. Ő jobban tudja, mi a „menő”, mi tetszik majd az osztálytársaknak, mint Ön. Ha gyermeke eldicsekedhet a dolgaival, akkor szívesebben megy majd hétfőn iskolába.

3. A rosszkedv jelei!

Szeptember közepén, végén a gyerekek valójában is rádöbbennek, hogy valóban véget ért a nyár. Ilyenkor elkedvetlenednek és megváltozik a viselkedésük. Gyakran előfordul ilyenkor, hogy a gyerekek este csak komoly veszekedés után mennek aludni, és az is, hogy reggel nem hajlandóak felkelni. Ennek lehet a jele az indokolatlanul hosszúra nyúló búcsúzkodás az iskolánál, vagy a felerősödő agresszió is.

A gyerekek ritkán beszélnek érzéseikről, inkább viselkedésükön keresztül mutatják meg, ha valami baj van. Éppen ezért fontos, hogy észrevegye gyermeke viselkedésének változásait.

4. Hallgasson oda!

Hallgassa meg gyermekét, ha a nyár végével kapcsolatos érzelmeiről, vagy az újra elkezdődő iskolával kapcsolatos félelmeiről beszél. Ne söpörje félre ezeket a gondokat! Ne próbálja ilyenkor felvidítani gyermekét, mert ezzel azt érezteti vele, hogy az érzései nem fontosak! Inkább üljön le vele, hallgassa végig, és legyen megértő. Az érzelmek feldolgozásához időre van szükség. Ha ilyenkor meghallgatja és megérti őt, akkor gyermeke könnyebben találhat megoldást a problémára.

5. Készüljenek fel a problémákra!

Térképezzék fel, hogy gyermekének milyen problémái adódhatnak az iskolakezdés után, és keressenek közösen megoldást. Például, ha gyermeke most megy elsőbe, vagy iskolát vált, akkor sétáljanak el az iskolához, járják be az odavezető utat, és ismerjék meg a környéket. Ha be lehet menni az iskola udvarára például focizni, vagy játszótérre, akkor tegyék meg.

Vegyenek meg minden szükséges kelléket, figyelve, hogy semmi se maradjon ki, nehogy a hiányzó eszköz miatt legyen gyermekének kellemetlensége.

Ha gyermeke valamilyen iskolai helyzettől fél, például a feleléstől, akkor játszanak helyzetgyakorlatokat, melyekben gyermeke biztonságosan gyakorolhatja, hogy hogyan kell viselkedni. A helyzetgyakorlatok segíthetnek akkor is, ha gyermeke a többi gyermek csúfolódásától tart.

6. Időt kérek!

A játék, az ölelés, a simogatás, az olvasás során együtt töltött idő önbizalmat, magabiztosságot ad gyermekének. Sok szülő úgy gondolja, hogy a túlzásba vitt becézés, ölelés korlátozza gyermeke önállóságát, valójában azonban ennek épp az ellenkezője történik. Az ölelés olyan a gyereknek, mint az autónak az üzemanyag. Csak akkor tud önállóan mozogni, ha eleget kap belőle. Az ölelés megerősíti gyermekét, és így jobban érzi magát az iskolában.

7. Nyugodj meg!

Tanítson gyermekének egyszerű relaxációs technikákat, melyek segítenek neki megnyugodni, ellazulni, vagy pihenni. Ilyen lehet például, ha megtanítja neki, hogy hogyan figyelje meg egy falevél ringatózását a szélben, vagy a szél játékát egy pocsolya felszínén. Szintén csökkentheti a feszültséget, ha gyermeke fel tud idézni valamilyen szép emléket, mely kellemes érzésekkel tölti el.

8. Keressünk célokat!

Idézzék fel az elmúlt évet, és vitassák meg, miben sikerült fejlődést elérni. Ennek fényében állítsanak fel célokat a következő évre, melyekért érdemes dolgozni.

Mindegy, hogy gyermeke hány éves, megbeszélhetik, miben fejlődött az elmúlt évben, legyen az az írás, az olvasás, a biciklizés, az úszás, vagy bármi más. A lényeg, hogy gyermeke lássa a változást, és hogy hasonló változás a következő évben is be fog következni.

A gyerekek által maguk elé kitűzött célok leggyakrabban a tanulás és a társas kapcsolatok köréből kerülnek ki. A megfogalmazott célokat írják, vagy rajzolják le, és tegyék ki őket a falra.

Ha valamelyik célt sikerül elérni, ünnepeljék meg a sikert! Ezzel megtaníthatják gyermeküknek, hogy ami kezdetben nehéznek tűnt, az a végén könnyűvé vált.

9. Ünnepeljünk!

Jelöljék ki, és ünnepeljék meg a nyár végét! Ez lehet egy közös vacsora, egy szalonnasütés, egy bográcsozás, egy kirándulás, napló-, vagy fényképalbum készítés, vagy ami épp eszükbe jut.

Üljenek le körbe, és kérjenek meg mindenkit, hogy meséljen arról, ami neki a legszebb volt a nyárban: egy fürdésről, egy utazásról, egy kirándulásról, a közös játékról, vagy épp a csillagnézésről. Érdemes elővenni a nyári fotókat, emlékeket is.

Ha jól sikerül az ünneplés, akkor ezt akár hagyománnyá is fejleszthetik. Ezek az események segítenek a gyerekeknek emlékeik elevenen tartásában.

10. Van-e élet a nyáron túl?

Még az iskola kezdete előtt vegyék elő a naptárt, és jelöljenek ki benne olyan dátumokat, melyekre érdemes közösen készülnie a családnak. Tervezzék meg az őszi kirándulásokat, beszéljék meg, hová mennek a hosszú hétvégéken, vagy az őszi szünetben.

Érdemes már most megtervezni egy hosszabb utazást karácsonykor, vagy a sítúrát februárban. Így a gyerekek is láthatják, hogy nincs vége a világnak, további szép kalandok, és izgalmak várnak rájuk. Persze az sem baj, ha megértik, hogy egyensúlyt kell tartani a kötelességek és a pihenés között!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Szuper a program, imádják a gyerekek! Sokkal hatékonyabb a gyakorlás, mint bármi eddig használt módszerrel.

Fülöp Krisztina

Érdekel >>>


Logopédusként dolgozom egy budapesti általános iskolában. Az összes megismert logopédiai program közül szeretném kiemelni ezt, az én elvárásaimnak leginkább megfelelő, legsokoldalúbb programot.

Balogh Péterné

Érdekel >>>


Jön az év vége, most jól ki lehet használni a programokat, és a gyerekeknek olyan, mintha játszanának. Néha még versenyt is rendez a kolléganő, hogy ki az ügyesebb.

Tamás László, Ajka, Fekete István Általános Iskola

Érdekel >>>


Gyógypedagógusként azt hiszem nyugodtan mondhatom, igen nagy hiányt pótol ez a program. Sok-sok szülőnek, gyereknek mutattam meg, és még a 7.-8. osztályosok is jót játszottak vele. Nagyon hasznosnak tartom ezt a CD-t, itthon és remélem hamarosan az iskolámban is nemcsak a fejlesztésben, hanem preventív jelleggel is használom. Csak gratulálni tudok,hogy ilyen jó programot sikerült megalkotniuk!!!

Ny. Erika

Érdekel >>>


Gyermekem középsúlyos értelmi fogyatékos, és szegénykémet a hideg rázta, ha meghallotta azt a szót, hogy tanulás. Mióta használjuk a programot, azóta szívesen ül le a gép mellé és játékosan sajátítja el azokat a készségeket, amire eddig gondolni sem mertünk.

Czibere Józsefné, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Nagyon kétségbe voltam esve, mert négy fiam közül az egyik súlyos diszlexiával küzd, szabályos tükörírással ír, jobbról balra olvas, a betűket sorban felcseréli. Most 3. osztályos. Már ott tartottam vele, hogy teljesen megutálta az írást és az olvasást, de a Varázsbetű sokat segített. Nagyon köszönöm a programot, gyermekeim nagyon szeretnek vele játszani és közben észre sem veszik, hogy tanulnak.

Király Erzsébet, Szeged

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Gyermekem hétvégéje korábban CSAK a tanulásból állt, semmi másra nem jutott idő! Szerencsére ez most már csak múlt idő! Kerestem a segítséget, mert csak gyermekem szenvedett az iskolában. A szövegfelismeréssel és a szövegértelmezéssel van problémája. Véletlenül találtam rá a Varázsbetű programokra. Mióta ezt a programot használja, a tanulás már CSAK egy napot vesz el a hétvégéből, sokkal jobban értelmezi a feladatokat, és sokkal önállóbban tanul. Egy áldás számunkra, hogy létezik ez a program! Nagyon köszönjük!

Koósné T. Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


A kisfiamnak nagyon tetszik. Szívesen játszik vele. Napról napra egyre ügyesebben számol. Köszönöm a Varázsbetű és ezáltal az Önök segítségét.

Budai Melinda, Szeged

Érdekel >>>


Gondolkodtató és játékos. A gyermekem igazán élvezi a feladatokat.

Kronvalter Vendelné, Dabas

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Tudományos kísérletek gyermekeknek
Mint a legtöbb kisgyerek, az én hatéves lányom is nagyon érdeklődik a természettudományok iránt. ...

Olvasásfejlesztés születéstől fogva
Bármilyen meglepően hangzik, az olvasásfejlesztés nem az iskolában, sőt még csak nem is az óvodában...

Diszlexiás felnőtteket keresünk
A Magyar Tudományos Akadémia felhívása: A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és...

Hogyan építhetsz erős kapcsolatot gyermekeddel?
Egy tizenéves gyerekkel együtt élni sokszor nagyon nehéz. Ő próbálja a saját határait és jogait...

Mire jók az érzelmek?
Ismeri ezeket a gyerekeknek szóló figyelmeztetéseket? - Ne légy már olyan érzékeny! - Ne engedd,...

Árulkodó jelek - Amiről a test beszél
Előfordult már Veled, hogy mikor gyermekedért mentél az óvodába vagy az iskolába, már első...

Játékötletek vakációra
Itt a vakáció. A gyerekeknek ilyenkor több idejük van. Jó, ha van a tarsolyunkban néhány...

Ha bukik a gyerek...
Itt a bizonyítványosztás ideje. Sok szülő számára most válik biztossá, véglegessé az, amit már eddig...

Mindent a gyerekekért
Amikor az állandó időhiánnyal küzdő szülő szembesül azzal, hogy gyermeke sokkal több odafigyelést,...

A szó elszáll, az írás olvashatatlan
Ahhoz, hogy gyermekünk egyenes vonalat tudjon húzni, rajzolás, színezés közben ne menjen ki a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu