Tíz ötlet nyárvégi szomorúság ellen

A nyár a szabadságot, a mozgás örömét, a fürdést és a játékot jelenti a gyerekeknek. A nyár vége éppen ellenkezőleg: ismét kezdődik a napi rutin, és vissza kell térni az iskolába, ahol nem lehet játszani, ahol nem lehet beszélgetni, ahol jól kell viselkedni és alkalmazkodni kell. Még a legvidámabb gyerek is elszomorodik, ha meghallja, hogy itt az ősz, és újra elkezdődik a suli.

Mivel már egy hét sincs hátra a nyári szünetből, hasznos lehet néhány ötlet, mely segíthet gyermekének jobb kedvre derülni.

1. Vissza a napirendhez

Érdemes már most elkezdeni újra szabályokat alkalmazni a napirendben: korábban kell ágyba küldeni a gyerekeket és korábban kell felkelteni őket. Érdemes az étkezések időpontját is egyre inkább az iskolaidő lehetőségeihez időzíteni. Így elkerülhető a hirtelen változás szeptember elején, és gyermeke kevésbé fárad el az első napokban, és zökkenőmentesebb lesz az átállás.

2. Egy kis munka!

Ha a nyáron megengedte gyermekének, hogy kevésbé vegyen részt a házimunkában, akkor itt az idő, hogy újra bevonja őt a háztartási feladatokba. Egy kis porszívózás, egy kis pakolás segít a napi rutinba való visszarázódásban. Kezdjenek el vásárolni is: közösen vegyék meg az iskolai felszereléseket. Bizonyos határokon belül engedje meg gyermekének, hogy ő válassza ki az iskolai felszereléseket. Ő jobban tudja, mi a „menő”, mi tetszik majd az osztálytársaknak, mint Ön. Ha gyermeke eldicsekedhet a dolgaival, akkor szívesebben megy majd hétfőn iskolába.

3. A rosszkedv jelei!

Szeptember közepén, végén a gyerekek valójában is rádöbbennek, hogy valóban véget ért a nyár. Ilyenkor elkedvetlenednek és megváltozik a viselkedésük. Gyakran előfordul ilyenkor, hogy a gyerekek este csak komoly veszekedés után mennek aludni, és az is, hogy reggel nem hajlandóak felkelni. Ennek lehet a jele az indokolatlanul hosszúra nyúló búcsúzkodás az iskolánál, vagy a felerősödő agresszió is.

A gyerekek ritkán beszélnek érzéseikről, inkább viselkedésükön keresztül mutatják meg, ha valami baj van. Éppen ezért fontos, hogy észrevegye gyermeke viselkedésének változásait.

4. Hallgasson oda!

Hallgassa meg gyermekét, ha a nyár végével kapcsolatos érzelmeiről, vagy az újra elkezdődő iskolával kapcsolatos félelmeiről beszél. Ne söpörje félre ezeket a gondokat! Ne próbálja ilyenkor felvidítani gyermekét, mert ezzel azt érezteti vele, hogy az érzései nem fontosak! Inkább üljön le vele, hallgassa végig, és legyen megértő. Az érzelmek feldolgozásához időre van szükség. Ha ilyenkor meghallgatja és megérti őt, akkor gyermeke könnyebben találhat megoldást a problémára.

5. Készüljenek fel a problémákra!

Térképezzék fel, hogy gyermekének milyen problémái adódhatnak az iskolakezdés után, és keressenek közösen megoldást. Például, ha gyermeke most megy elsőbe, vagy iskolát vált, akkor sétáljanak el az iskolához, járják be az odavezető utat, és ismerjék meg a környéket. Ha be lehet menni az iskola udvarára például focizni, vagy játszótérre, akkor tegyék meg.

Vegyenek meg minden szükséges kelléket, figyelve, hogy semmi se maradjon ki, nehogy a hiányzó eszköz miatt legyen gyermekének kellemetlensége.

Ha gyermeke valamilyen iskolai helyzettől fél, például a feleléstől, akkor játszanak helyzetgyakorlatokat, melyekben gyermeke biztonságosan gyakorolhatja, hogy hogyan kell viselkedni. A helyzetgyakorlatok segíthetnek akkor is, ha gyermeke a többi gyermek csúfolódásától tart.

6. Időt kérek!

A játék, az ölelés, a simogatás, az olvasás során együtt töltött idő önbizalmat, magabiztosságot ad gyermekének. Sok szülő úgy gondolja, hogy a túlzásba vitt becézés, ölelés korlátozza gyermeke önállóságát, valójában azonban ennek épp az ellenkezője történik. Az ölelés olyan a gyereknek, mint az autónak az üzemanyag. Csak akkor tud önállóan mozogni, ha eleget kap belőle. Az ölelés megerősíti gyermekét, és így jobban érzi magát az iskolában.

7. Nyugodj meg!

Tanítson gyermekének egyszerű relaxációs technikákat, melyek segítenek neki megnyugodni, ellazulni, vagy pihenni. Ilyen lehet például, ha megtanítja neki, hogy hogyan figyelje meg egy falevél ringatózását a szélben, vagy a szél játékát egy pocsolya felszínén. Szintén csökkentheti a feszültséget, ha gyermeke fel tud idézni valamilyen szép emléket, mely kellemes érzésekkel tölti el.

8. Keressünk célokat!

Idézzék fel az elmúlt évet, és vitassák meg, miben sikerült fejlődést elérni. Ennek fényében állítsanak fel célokat a következő évre, melyekért érdemes dolgozni.

Mindegy, hogy gyermeke hány éves, megbeszélhetik, miben fejlődött az elmúlt évben, legyen az az írás, az olvasás, a biciklizés, az úszás, vagy bármi más. A lényeg, hogy gyermeke lássa a változást, és hogy hasonló változás a következő évben is be fog következni.

A gyerekek által maguk elé kitűzött célok leggyakrabban a tanulás és a társas kapcsolatok köréből kerülnek ki. A megfogalmazott célokat írják, vagy rajzolják le, és tegyék ki őket a falra.

Ha valamelyik célt sikerül elérni, ünnepeljék meg a sikert! Ezzel megtaníthatják gyermeküknek, hogy ami kezdetben nehéznek tűnt, az a végén könnyűvé vált.

9. Ünnepeljünk!

Jelöljék ki, és ünnepeljék meg a nyár végét! Ez lehet egy közös vacsora, egy szalonnasütés, egy bográcsozás, egy kirándulás, napló-, vagy fényképalbum készítés, vagy ami épp eszükbe jut.

Üljenek le körbe, és kérjenek meg mindenkit, hogy meséljen arról, ami neki a legszebb volt a nyárban: egy fürdésről, egy utazásról, egy kirándulásról, a közös játékról, vagy épp a csillagnézésről. Érdemes elővenni a nyári fotókat, emlékeket is.

Ha jól sikerül az ünneplés, akkor ezt akár hagyománnyá is fejleszthetik. Ezek az események segítenek a gyerekeknek emlékeik elevenen tartásában.

10. Van-e élet a nyáron túl?

Még az iskola kezdete előtt vegyék elő a naptárt, és jelöljenek ki benne olyan dátumokat, melyekre érdemes közösen készülnie a családnak. Tervezzék meg az őszi kirándulásokat, beszéljék meg, hová mennek a hosszú hétvégéken, vagy az őszi szünetben.

Érdemes már most megtervezni egy hosszabb utazást karácsonykor, vagy a sítúrát februárban. Így a gyerekek is láthatják, hogy nincs vége a világnak, további szép kalandok, és izgalmak várnak rájuk. Persze az sem baj, ha megértik, hogy egyensúlyt kell tartani a kötelességek és a pihenés között!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!



Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>



Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Unokáimnak rendeltem, nagyon meg vagyok elégedve a programmal. Nagyon élvezi Gergő. Őt éves. Mindjárt az első alkalommal nagy örömet okoztak neki a dicséretek. Szívesen játszik a programmal.

Bertók Istvánné, Vác

Érdekel >>>


8 éves lányommal teszteltük az új programjukat. Gratulálok hozzá. Végre egy játék, amit a gyermek szívesen használ. Észre sem veszi, hogy közben tanul, gyakorol. Nálunk a figyelemmel vannak problémák, de ezzel a programmal az is fejleszthető, kitartóbb lesz tőle. A jutalomjáték pedig még jobban motiválja. Ki vannak éhezve a mai gyermekek a pozitív megerősítésekre.

Karáthné Horváth Mariann, Celldömölk

Érdekel >>>


Nagyon kedves program, és ami a legkedvesebb tulajdonsága, hogy a gyerek sem unja.

Sebesiné Kiszely Katalin, Kecskemét

Érdekel >>>


A varázsbetűs programokat minden családtag szereti és használja... sikerélményt ad, a fiúk a dicsérő szavakat szeretik a legjobban.

Ferenczi Bernadett, Veresegyház

Érdekel >>>


Sokoldalú fejlesztési lehetőségekkel teli feladatsorok. Az unokám már most, elsőbe indulva is szívesen dolgozik ezekkel a játékos feladatokkal. Köszönjük, hogy mindezt megalkották!

Szerdahelyi Jánosné, Szombathely

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon jó program! Gergőnek is nagyon tetszett! Kedvence a betűpuzzle, de majd szép lassan a többit is megismeri! Játékos formában tanulhat, fejlődhet! Nagyon köszönjük!

Harsányi Viktória, Vác

Érdekel >>>


Iskolánkban több mint 6 éve használom a programot, a diszlexiás diákok reedukációja, fejlesztése során. Kiváló szakmai segítségnek tartom, és szinte minden órán használom. Köszönettel és üdvözlettel: Bagoly Lászlóné szakvizsgázott fejlesztőpedagógus

Nyáry Pál Általános Iskola és AMI, Nyáregyháza

Érdekel >>>


Az unokam igen nagy elvezettel kesziti a feladatokat, ugy latom, hogy jelentosen fejlodik olvasasi, reakcios, erdeklodo kepessege is. Ajanlom minden gyermeknek! Sylvi Mama

Remenyi Sylvia, Szekesfehervar

Érdekel >>>


Nagyon ötletes, vicces és önbizalomjavító. A kisfiamnak nagyon bevált, egyszóval szuper!

RátiAnikó, Jászladány

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Tudományos kísérletek gyermekeknek
Mint a legtöbb kisgyerek, az én hatéves lányom is nagyon érdeklődik a természettudományok iránt. ...

Olvasásfejlesztés születéstől fogva
Bármilyen meglepően hangzik, az olvasásfejlesztés nem az iskolában, sőt még csak nem is az óvodában...

Diszlexiás felnőtteket keresünk
A Magyar Tudományos Akadémia felhívása: A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és...

Hogyan építhetsz erős kapcsolatot gyermekeddel?
Egy tizenéves gyerekkel együtt élni sokszor nagyon nehéz. Ő próbálja a saját határait és jogait...

Mire jók az érzelmek?
Ismeri ezeket a gyerekeknek szóló figyelmeztetéseket? - Ne légy már olyan érzékeny! - Ne engedd,...

Árulkodó jelek - Amiről a test beszél
Előfordult már Veled, hogy mikor gyermekedért mentél az óvodába vagy az iskolába, már első...

Játékötletek vakációra
Itt a vakáció. A gyerekeknek ilyenkor több idejük van. Jó, ha van a tarsolyunkban néhány...

Ha bukik a gyerek...
Itt a bizonyítványosztás ideje. Sok szülő számára most válik biztossá, véglegessé az, amit már eddig...

Mindent a gyerekekért
Amikor az állandó időhiánnyal küzdő szülő szembesül azzal, hogy gyermeke sokkal több odafigyelést,...

A szó elszáll, az írás olvashatatlan
Ahhoz, hogy gyermekünk egyenes vonalat tudjon húzni, rajzolás, színezés közben ne menjen ki a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu