Apa apukája az én nagypapám?

Egész világunk egymásra épülő rendszerekből áll. Körülöttünk minden kisebb alkotórészekből áll, és ugyanígy minden dolog része valami nálánál nagyobbnak, összetettebbnek is.

Minden része valami nagyobbnak

A fáknak gyökere, törzse, ágai és levelei vannak. A levélnek van szára, nyele, lapja. A levéllap is részekből áll, van erezete, bőre, szövetei.

Az emberek családokat alkotnak, a családok rokonságot. A házak településekbe, a települések megyékbe, majd országokba rendeződnek.

Betűkből szavak

A betűk illetve a hangok szavakat alkotnak, a szavak mondatokat, a mondatok szöveget. De a betűknek is vannak részeik, körök, egyenesek, hullámvonalak.

Ahogy a kisgyerek nő, egyre inkább megtanulja felismerni ezeket az összefüggéseket. Rájön, hogy a szüleinek is van családja, olyan, ahol ők a gyerekek, nekik is vannak testvéreik és szüleik. A szülei testvéreiknek is van gyereke, és ők is egy családot alkotnak. A rendszerek megértése segít eligazodni a világban.

Képtalálat a következőre: „http://www.varazsbetu.hu/images/h/201201119910439.jpg”

Összefügg

A rész-egész viszony felismerésének a tanulásban is fontos szerepe van. E képességük segítségével tudják a gyerekek összeolvasni a szavakat, majd a szavakból a mondatokat.

Írásnál ellenkező irányú folyamat zajlik, a mondatokat szavakká, a szavakat betűkké, a betűket pedig alapformákká kell lebontani.

Keresd a lényeget!

Ez a képesség segít abban, hogy ki tudjuk emelni egy hosszabb szövegből a lényeget, megértsünk egy hosszabb utasítást, vagy el tudjuk készíteni egy történet vázlatát. E képesség használatával tudjuk a minket körülvevő embereket tárgyakat, eseményeket kategóriákba rendezni.

Építsünk!

A többi olvasáshoz és tanuláshoz szükséges képességhez hasonlóan a rész-egész viszony felismerése is fejleszthető otthon.

Nagyon hasznosak a különböző építőjátékok, a Lego, az építőkocka, a fémépítők.

Mire jó a fogpiszkáló?

Nagyon jó játék a "hiányos rajz". Ekkor gyermekednek egy nem teljesen befejezett rajzon kell pótolnia a hiányzó részeket, például berajzolni a kocsi kerekeit vagy az asztal negyedik lábát. Játszhattok úgy is, hogy Te készítesz el egy rajzot, de bizonyos dolgokat "kifelejtesz" belőle. Például rajzolsz egy házat, aminek nincs ablaka, egy virágot, aminek nincs szirma, egy cicát, aminek nincs farka. Gyermeked feladata, hogy befejezze a művet. Természetesen mindig beszéljétek meg, mit miért rajzolsz. Játszhattok akár emberi arcokkal, alakokkal is, ez jó alkalmat ad rá, hogy az ember testrészeiről beszélgessetek. Játszhattok alapformákkal, például körrel, négyzettel vagy háromszöggel, vagy akár úgy is, hogy a képeket fogpiszkálóból rakjátok ki.

Kirakó házilag

A gyerekek nagyon szeretik a kirakójátékokat. Ezeket akár otthon is elkészíthetitek. Vágj ki egy szép képet egy magazinból, majd mutasd meg gyermekednek! Nézzétek meg együtt jó alaposan, beszéljétek meg, mit láthattok rajta, milyen részleteket figyelhettek meg. Ezután a képet vágd darabokra, eleinte csak négyfelé, majd később apróbb részekre. Előbb szabályos formákra szeleteld a képet, és ha ez már jól megy, csak akkor kezdj különböző méretű és alakú elemeket készíteni. A lényeg az, hogy a játék kihívást jelentsen gyermeked számára, de ne legyen túl nehéz sem. Gondolkodnia, töprengenie kelljen, és sikerélményt kaphasson.

Készítettünk Nektek egy játékot, mely fejleszti a rész-egész viszony felismerését, és a betűismeretet is. Ebben a játékban apróra vágott betűket kell összerakni. A betű kirakásához választhatsz egyszerű hátteret, vagy olyat is, melyen a betű körvonalai láthatók.

Kérlek, mielőtt kinyomtatod, válaszd ki azokat az oldalakat, amelyekre szükséged van, mert a teljes anyag nagyon hosszú, közel 80 oldal.

A letöltéshez kattints ide!

Mi változott?

Ha többen vagytok, akkor jól szórakozhattok a következő játékkal is:

Jól nézzetek körül a szobában, alaposan nézzetek meg mindent. Az egyik játékos menjen ki a szobából, a többiek pedig változtassanak meg valamit. Például cseréljétek ki a terítőt az asztalon, vagy fordítsatok meg egy széket, tegyetek máshová egy könyvet. A szobába visszatérő játékos feladata, hogy kitalálja, mi változott meg. Ha nem tudja, zálogot kell adnia.

Itt is fontos a fokozatosság. Előbb nagyobb dolgot változtassunk meg, később egyre kisebbeket. Azzal is nehezíthetünk, hogy több tárgy elhelyezkedésén módosítunk. Erről természetesen mindig előre szólni kell.

Most fejezd be!

Szóban is játszhatunk hasonló játékokat, például utazás közben a kocsiban. Kezdj el egy mondatot, de hagyd félbe, gyermekednek kell majd befejeznie. Ilyenekre gondolok:

A pék süti a ...

Hálót sző a ...

A megállóba megérkezett a ...

A csónak lebeg a ...

Mire gondoltam?

Szeretik a gyerekek azt a játékot is, mikor részekből kell felismerni egy tárgyat. Gondolj valamire, majd sorold fel pár jellegzetes elemét, testrészét.

Például ha a békára gondolsz, akkor mondd a következőket: úszóhártyás láb, hosszú nyelv, zöld bőr. Vagy a halra a következőket: uszony, kopoltyú, pikkely. Ha a teherautóra gondoltál, akkor ezeket sorold fel: kerék, kézifék, plató. Gyermekednek ki kell találnia, hogy mire gondoltál.

Jó játékot kívánok!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Én vásárlás előtt próbáltam ki a programot. Azért tetszett, mert nagyon jól egymásra épülnek a feladatok. Motiváló hatású, mindenki saját tempójában használhatja. A gyermekeknek értelmes időtöltésükké válhat.

Balaskóné Goldfinger Lívia, Zalaegerszeg

Érdekel >>>


Elvitathatatlan érdeme a programnak, hogy a gyerek szívesen jön órára, örömmel elvégzi a feladatokat, ha tudja, hogy a számítógéphez ülhet. Akár játéknak, akár tanulásnak hívunk egy-egy feladatot. Ovisok is szívesen ülnek a nekik való feladatok mellé.

Nagy Erika, Nagyatád

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


Nagyon elkeseredtem mikor kiderült, hogy a lányom dyslexiás. De nagyon tetszik neki a program, és saját magától is "játszik" vele. Már látom, hogy mennyit fejlődött! Nagyon hasznosnak találtam.

Császár Beatrix, Dunaújváros

Érdekel >>>


8 éves kisfiam, aki áldiszlexia tulajdonságokat produkál, mert nem túl jó a módszer, amivel olvasni tanul, most, mint a megtáltosodott kis paci, úgy ül a feladatok előtt, és csinálja.

Végh Ivett, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Felnőttként használom, mert nem ismerték fel a problémát iskolás koromban, ezért sokat szenvedtem. Ez a program sokat segít és kérem írják meg, ha tudnak ajánlani felnőttek számára más programokat is!

László Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Logopédusként használom a Varázsbetű Programcsaládot fejlődési diszfázia, megkésett beszédfejlődés és diszlexia terápiák során kiegészítő "játékként". A gyerekek imádják, mert játékként fogják fel. Én csak javasolni tudom használatát, mert ez a program egy igazi "CSODA"! Nagyon sok részképességet fejleszt, játékosan! Módszeresen, jól felépítetten kapcsolódnak egymáshoz a feladatok! Gratulálok a fejlesztőknek nagyon tartalmas munkájukhoz!

Szálas Márta igazságügyi logopédus szakértő, Kiskőrös

Érdekel >>>


A Varázsbetű programjai már sokat segítettek a kislányomnak az olvasásban. Csak most derült ki, hogy angolból talán még nagyobb segítségre szorul. Szerencsére volt hová nyúlnunk! Munkájuk felbecsülhetetlen segítség! További sok sikert hozzá!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest XII.

Érdekel >>>


Szívből gratulálok és nagyon hálás vagyok a szupergyors kiszolgálásért, és hogy munkaidőn túl is rendelkezésemre állt telefonon és online is. Köszönettel tartozom a programokért és a kisfiam lelkesedéséért, csillogó szeméért és a sok elismerésért amit kap. "Nem jön le a szerről". A gépemet elvesztettem :-D Ennek szívből örülök. Alig várja, hogy holnap újra ideengedjem. Olvas, összehangolja az érzékszerveit, mozgását, és vág az esze. Kényelmes használni a programot, és a gépen magammal is vihetem. Ez nyaralásnál is szuper, ha épp nincs olyan idő... Illetve a nyári kánikulában néha elbújni és kihozni a benne rejlő tehetséget. Szuper a grafika és élvezetes a játék. Könnyen használhatja gyerek és felnőtt egyaránt. Vevő és gyerekbarát, gyors és türelmes, precíz, és a szolgáltatás fantasztikus. Csillagos ötös Önnek a fejlesztésért. Szívből köszönöm!

Hájas Anikó, Kápolnásnyék

Érdekel >>>


Remek "találmány". A gyerekek nagyon élvezik a "játékokat". Végre szívesen olvas a harmadikos fiam.

Kocsis Emese, Mikepércs

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan lesz a tűzből víz?
A szójátékok nagyon jól használhatóak a gyerekek olvasási képességének, szókincsének fejlesztésében....

Rendező - Játékötlet otthonra
A hétköznapi logikának fontos része az ok-okozati összefüggések felismerése, annak megértése, hogy...

Így fejlesztheted otthon is gyermekeid képességeit!
Gyermeked képességeinek fejlődését meghatározza, hogy szülőként mennyit foglalkozol vele. Ma ahhoz...

Depressziós gyerekek
Az utóbbi 50-70 évben hét-nyolcszorosára nőtt a depressziós gyerekek aránya. Vajon mi az oka, és mit...

Nyelvfejlődés, beszéd és gondolkodás
Gondalatainkat a beszéd és a nyelv segítségével adhatjuk át egymásnak. Sajnos azonban a gyerekek és...

Kezet rá!
A mindennapi tanulás során sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy csak tananyag információtartalmának...

5 módszer gyermeked képzeletének erősítésére
Azt hihetnénk, hogy képzelődni gyerekjáték. Pedig nem is annyira egyszerű! Valójában elég nehéz...

Ha a füle botját sem...
Ismered azt az érzést, amikor harmadszor szólsz a fiadhoz vagy a lányodhoz, de ő meg sem hallja?...

A szóemlékezet fejlesztése
Ma elmondom, hogyan is működik az információk, így az idegen nyelvi szavak megjegyzése, és ötleteket...

Hatékony szótanulás
Legtöbben úgy gondolják, hogy a szótanulás a nyelvtanulás legunalmasabb része. Ma olyan ötletekről...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu