Így fejlesztheted otthon is gyermekeid képességeit!

Gyermeked képességeinek alakulása szempontjából nagyon fontosak az óvodai és iskolai fejlesztő foglalkozások, de legalább ennyire, vagy még fontosabb is, hogy szülőként Te hogyan segítesz. A tanulási zavarokkal küzdő gyermek csak szülei aktív részvételével tud felzárkózni társaihoz. Éppen ezért használjuk ki az időt, és esténként, hétvégénként vagy az iskolai szünetekben játsszunk együtt gyermekeinkkel! Ma ehhez kapsz hasznos ötleteket.

A sorrendiség szabályának kialakítása, gyakorlása

Gyöngyfűzés

Kislányok kedvelt játéka a szép, színes gyöngyök felfűzése. Nagyon jól fejleszti gyermeked finommozgásait, szemének és kezének összehangolását. Kiegészíthetjük színritmus fejlesztéssel is. Ehhez a különböző színű gyöngyöket meghatározott egymásutániságban kell felfűzni, vigyázva a minta betartására (Pl. piros, kék, sárga, zöld).

Tárgy-, képemlékezet

Rakj ki sorba egymás mellé tárgyakat, képeket, és kérd meg gyermeked, hogy jól figyelje meg őket. Ezután takarjuk őket el, és gyermekednek emlékezetből kell felsorolnia a sorban egymás mellett lévő tárgyakat, képeket.

Hangsor emlékezet

Ehhez a játékhoz gyermekednek meg kell fordulnia, vagy be kell kötni a szemét. Szólaltass meg hangszereket és zajkeltő eszközüket egymás után gyermeked háta mögött, például fakanállal üsd meg egy fazék fenekét, kiskanállal kocogtass meg egy poharat, mozgasd a mozsártörőt a mozsárban, üss össze két fadarabot, pörgess végig egy könyvet. Gyermekednek figyelnie kell, és meg kell jegyeznie, hogy mit hallott. Ha befejezted a "zajongást", akkor gyermeked megfordulhat, és megpróbálhatja helyes sorrendbe rendezni az eszközöket. Akár ki s próbálhatja őket, ha ismeretlen hangot hallott. Kezdjétek rövidebb sorozatokkal, három-négy hanggal, és ha sikeresen vette az akadályt, lassan növelhetitek a zajok számát.

Ritmusok ismétlése

Tapsolj vagy dobolj különféle ritmusokat, ezeket kell gyermekednek elismételnie. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a kopott edények, a felfordított vödrök és lavórok, vagy a kiürült és elmosott konzervdobozok. Dobverőnek pedig használhattok például fakanalat vagy akár a puszta kezeteket.

Számemlékezet

Mondj vagy mutass a kezeden egyjegyű számokat sorban. Gyermekednek az elhangzás vagy a mutatás sorrendjében kell visszamondania a számokat. Használhattok számkártyákat, vagy dominókockákat is. (Dominóból azokat válogasd ki, amelyiknek mindkét felén öt vagy kevesebb pötty van, és a két oldal összege lesz a kocka értéke.) Nehezebb, ha kikötöd, hogy neki máshogy kell visszaadnia a sorozatot, mint ahogy kapta. Például, ha te mutogatsz, akkor neki dominón kell kiraknia a sorozatot.

Mintamásolás, színezés

Rajzolj elő mintákat papíron (Pl. kör, négyzet, háromszög, téglalap)! Gyermekednek ezt a sorozatot kell folytatnia. Színsorozatot is lehet így folytatni, rajzolj gyöngysort vagy autókat egymás után sorban, gyermekednek pedig ki kell színeznie őket a megadott színek ismétlésével.

Iskolások sorozatai

Neveket kell sorba rendezni ábécé szerint, számokat pedig növekvő vagy csökkenő sorrendbe tenni.

Meséld el egy napodat reggeltől estig, mondd el az útvonalat, ahogy az iskolából jössz hazafelé! A hét napjai, hónapok nevei, évszakok egymásutánisága.

Helyesírási készséget fejlesztő játékok

Ezek a játékok papír és ceruza nélkül fejlesztik a helyesírási készséget, segítenek a szótagolás tudományának begyakorlásában, segítenek eligazodni a szófajok világában.

Súgd meg nekem titkos nyelven!

Első osztályos gyermekekkel már lehet játszani, mikor megtanultak két-három betűt összeolvasni, s az iskolában már képesek kiemelni a szavakból a magánhangzókat. A játék a hallási megkülönböztető képességre építve fejleszti a magánhangzók időtartamának felismerését. Ezzel a játékkal tulajdonképpen elkezdjük "füllel írni" tanítani gyermekünket. Nagyon fontos kritérium, hogy szépen, helyes ejtéssel beszélj, érzékeltetve a szavakban a magánhangzók időtartamát!

A játék menete a következő:

Mondd ki a szót: virág, röviden ejtve az i hangot, ehhez képest kissé elnyújtva az á hangot. Gyermeked feladata "titkos nyelven" visszamondani, azaz kiemelni az adott szó magánhangzóit: i-á. Ezzel segítesz gyermeked helyesírásának fejlesztésében is, hiszen nem mindegy, hogy valami csíkos, vagy valaki csikós.

Szótagoljunk együtt!

Ezzel a játékkal a szótagolást fejlesztetjük. A játék egyszerűbb változatában gyermekedek csak le kell tapsolnia, agy el kell szótagolnia a szót (asztal. asz-tal, arany: a-rany...). Nehezebb, ha azt kéred gyermekedtől, hogy a hallott szónak csak az első szótagját mondja meg, a legnehezebb pedig, ha azt kéred, hogy csak a 2. illetve utolsó szótagját mondja meg! Kezdetben csak két szótagos, majd hosszabb szavakkal is játszhatjuk.

Bontsuk együtt szavakra!

A következő játékot minden első osztályos gyermeknek ajánlom. Amikor a gyerekek elkezdenek mondatokat olvasni, s mondatokat írni, eleinte nehezen érzik a szóhatárokat. A gyakorlás hosszadalmassá válhat diktálással, s kicsit kedvét is szegheti az igyekvő elsősnek. Ezért ezt a játékot ceruza nélkül is játszhatjátok!

A játék nagyon egyszerű: mondj egy rövid mondatot (természetesen tagoltan): A kutya ugat. Gyermekednek úgy kell visszamondania a mondatot, hogy dobbantással, koppintással kíséri a szavakat, s a végén megmondja, hány szóból állt a mondat.

Szóból szó

Lényege, hogy a játékvezető által megadott szavakból próbáljunk további, hosszabb szavakat képezni. Az adott szót az új szavunk bárhol - elején, végén, közepén - rejtheti. Pl. gomb: gomblyuk, gomba, gombol, gombfoci, húsgombóc. Mer: merészség, elmereng, telemerít, stb.

További szavak: tér, föld, kép, ház, hat, tó, tál, fa, hő, kő

Szóban szó

Ez játék az előző fordítottja. Ez a nehezebb játék. Lényege, hogy hosszabb szavakban további elbújt szavakat fedezzünk fel. A padlásfeljáróban pl. ott van a pad, padlás, feljár, jár, járó, ár, ró... szavak, de nézzünk egy egyszerűbbet, a házasságban ott bujkál a ház, házas, ág szó...

Harmadik osztálytól javasolt játszani. Kisebb gyerekekkel kezdetben játszhatjuk úgy, hogy papírcsíkokra leírjuk a szavakat, kihúznak egyet, s olvashatják, nézhetik a szavakat.

Választható szavak: erdőkerülő, jegygyűrű, vadászat, napfogyatkozás, felhőkarcoló, szigetelőszalag, melegítőalsó, stb.

A Varázsbetű a helyesírás javításáért

A Varázsbetű Programcsalád segít a helyesírási nehézségekkel küzdő gyermekeknek. A szótagolást, a mondatok szavakra tagolását, a helyes ékezethasználatot mind-mind lehet vele gyakorolni. Ha épp a magánhangzók időtartamát gyakoroljuk, akkor sokat segít például az Ékezetpótló játék, mely szinte végtelen variációban adja a feladványokat, a gép pedig ellenőrzi a megoldást. Ha gyermeked hibásan tette ki az ékezeteket, akkor jelzi, hogy hiba van, így gyermeked javíthatja a hibát.

Ez az egyik legnagyobb előnye a Varázsbetű Programcsaládnak: azonnali visszajelzést ad, és rögtön javít, így gyermeked emlékezetében csak a helyes megoldás rögzül. A munkafüzetben vagy a papíron, amit gyermeked maga töltöget, gond nélkül továbblép a hibás feladaton, észre sem veszi, hogy hibázott, így szinte semmit sem tanul. A Varázsbetűvel azonban gyermeked többször is próbálkozhat, illetve a képre kattintva elolvashatja a helyesen írt szót, amit aztán már ő is el tud látni a megfelelő ékezettel. Éppen ezért a magánhangzók helyesírásának gyakorlására a Varázsbetű Programcsalád Ékezetpótló játéka az egyik legalkalmasabb eszköz.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk a Varázsbetű Fejlesztő Műhelyre. Kisfiam nagyon szívesen játszik a Varázsbetű programmal, a hírlevélben én is szakmailag színvonalas cikkeket olvashatok. Tetszik, hogy a megoldott feladatok hangos felolvasásával a verbalitás is megjelenik. Fontosnak tartom, hogy a kiegészítő programok által a képességek felmérésére, a nagymozgások fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ugyanis a hatékony fejlesztés ezekkel együtt válik teljessé.

Schönfeld-Lakatos Andrea, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Gyermekem a játékosan gyakorolja az olvasást, úgy hogy közben egy kedvenc időtöltésével foglalkozik, számítógépezik.

Walterné G. Katalin, Budapest

Érdekel >>>


A Varázsbetű nagyon jó játék, mindkét gyermekemnek tetszett. :) Kislányom nehezen tanult meg olvasni, és ma sincs hozzá kedve, ezzel viszont szívesen játszik. :)

Kiss Mónika, Győr

Érdekel >>>


Szereti a család minden tagja, még a nagyik is! Jó, hogy a kicsi lányom játékosan tanul és nem vacak programokkal játszik a számítógépen. Így észre sem veszi, hogy okul, és halad a maga kis útján.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


Nagyon kedves program, és ami a legkedvesebb tulajdonsága, hogy a gyerek sem unja.

Sebesiné Kiszely Katalin, Kecskemét

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


Nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Élvezettel játszik vele a nagy, és a kicsi (3 éves) is érdeklődik iránta.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon szuper, a lányom nagyon szereti! Rendkívül jól fejleszt! Nagyon köszönöm!

Konrád Hajnalka, Veszprém

Érdekel >>>


Gondolkodtató és játékos. A gyermekem igazán élvezi a feladatokat.

Kronvalter Vendelné, Dabas

Érdekel >>>


Nagyon szeretjük a Varázsbetű Programcsaládot, a gyerekek is élvezik vele a munkát.

Móra Ferenc Általános Iskola, Nyíregyháza

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Depressziós gyerekek
Az utóbbi 50-70 évben hét-nyolcszorosára nőtt a depressziós gyerekek aránya. Vajon mi az oka, és mit...

Nyelvfejlődés, beszéd és gondolkodás
Gondalatainkat a beszéd és a nyelv segítségével adhatjuk át egymásnak. Sajnos azonban a gyerekek és...

Kezet rá!
A mindennapi tanulás során sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy csak tananyag információtartalmának...

5 módszer gyermeked képzeletének erősítésére
Azt hihetnénk, hogy képzelődni gyerekjáték. Pedig nem is annyira egyszerű! Valójában elég nehéz...

Ha a füle botját sem...
Ismered azt az érzést, amikor harmadszor szólsz a fiadhoz vagy a lányodhoz, de ő meg sem hallja?...

A szóemlékezet fejlesztése
Ma elmondom, hogyan is működik az információk, így az idegen nyelvi szavak megjegyzése, és ötleteket...

Hatékony szótanulás
Legtöbben úgy gondolják, hogy a szótanulás a nyelvtanulás legunalmasabb része. Ma olyan ötletekről...

Olvasó mozgás
Valószínűleg Te is tisztában vagy vele, hogy az életben gyermeked mozgásfejlődése nagy jelentőséggel...

8 hula-hopp ötlet
A mozgásfejlesztés egyik legjobb eszköze a hula-hopp karika. A játék hagyományos formáját legtöbben...

Neked mi a legértékesebb tulajdonod?
Ha valaki megkérdezné Tőled, hogy mi a legértékesebb vagyontárgyad, mit felelnél? Mi az, aminek a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu