5 módszer gyermeked képzeletének erősítésére

Képzelet. Azt hihetnénk, hogy képzelődni gyerekjáték, és hogy ez minden gyerek számára adott képesség. Pedig nem is annyira egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Valójában elég nehéz olyasmit elképzelni, amit még nem láttunk, vagy nem tapasztaltunk.

A gyerekeknek hihetetlen tehetségük van az új dolgok befogadásához, megértéséhez. Könnyedén fejlesztheted gyermeked képzeletét és kreativitását, ha odafigyelsz rá, hogy hogyan töltitek el közös szabadidőtöket. (Igen, ez az első feladat: úgy kell szervezned a napotokat, hogy legyen időd, amit gyermekeddel tölthetsz!)

1. Nevelés

A minket körülvevő valóság megértésében fontos szerepe van a képzeletnek. A képzelet segít feltárni a valóság rejtett ösvényeit, és bepillantást enged a jövőbe, így felmérhetjük az előttünk álló kihívásokat. Fontos, hogy segítsünk gyerekeinknek megérteni, hogy mi is az a képzelet, és hogy hogyan használhatják, hogyan fejleszthetik.

Ebben a korai szakaszban a gyerekeknek útmutatásra van szükségük, mely későbbi életükben is segítségükre lesz. A képzelet fejlődésével megjelenik a kreativitás, az a gondolkodásmód, amikor gyermeked képessé válik a problémákra egyedi, különleges megoldásokat adni. Gyermekeink számára olyan környezetet és olyan élményeket kell biztosítanunk, melyek erősítik képzeletüket és problémamegoldó képességüket.

Tölts annyi időt gyermekeddel, amennyit csak lehetséges, és segítsd őt abban, hogy minél több új dologgal ismerkedhessen meg, ez is segít a kreativitás és a képzelőerő fejlesztésében.

2. Találjunk ki mesés történeteket!

A képzelet fejlesztésének egyik legjobb módja, ha meséket találunk ki. A gyerekek szeretnek mesét hallgatni, és ha megkérjük őket, ügyesen alkotnak új történeteket is. A szabad meseteremtés fejleszti gyermeked képzeletét és gondolkodását. Kérd meg gyermeked, hogy gondolatban jelenítse meg maga előtt, amiről mesél, hiszen ez teszi színessé, élővé és részletgazdaggá a történetet. A vizuális megjelenítés alapja a kreatív gondolkodás. Ha gyermeked elég kreatív, akkor annyi új történetet tud kitalálni, amennyit csak akar.

3. Töltsetek több időt a szabadban!

A legtöbb gyerek szeret a szabad levegőn játszani. A szabadban lehetőségük van megismerkedni környezetükkel és a természettel. Itt rengeteg új dolgot tanulhatnak, ez önállóságukat és gondolkodásukat is javítja. Ne irányítsd a játékot, ne Te mondd meg, mivel, kivel, hogyan és mit játsszon gyermeked, Te csak távolról figyelj, vigyázz rá! A szabad játék alatt a gyerekek képzeletben átalakítják az őket körülvevő világot, egy mászókából vár lesz, egy mezőből viharos tenger, egy fából lakatlan szigeten álló hegycsúcs, egy bokorból gonosz útonálló. Egyszerűen semmi sem veheti fel a versenyt a szabad játék képzelet- és kreativitásfejlesztő hatásával.

4. Olvass többet

Az olvasás nagyszerű módja a képzelet serkentésének. A könyvek folyamatos figyelmet igényelnek, és ez megerősíti gyermeked koncentrációs képességét, aminek az életben is hasznát látja majd.

Az olvasás csökkenti a szorongást, viszont bővíti tudásunkat, tehát, ha javítani akarod gyermeked képzeletét, akkor vidd könyvtárba, könyvesboltba és olvasótalálkozókra, hogy megjöjjön a kedve az olvasáshoz.

Olvasás közben gyermeked fejében beindul a belső mozi, már nem betűket lát, hanem vágtázó indiánokat, meteoritokat száguldva kerülgető űrhajókat, nádasban rejtőző kurucokat. Nem csak azt látja, amiről olvas, hanem kiegészíti a saját fantáziája által diktált részletekkel. A moziban vagy a tévében erre nincs szükség, ott előre elkészített képeket kapunk, amit valaki más alkotott meg. Gondolj csak bele: ha egy gyerek mindig pépes ételt eszik, akkor nem tanul meg rágni, nem fejlődnek ki a rágóizmai és elsorvadnak a fogai. Hasonló a képzelet is: ha nem tornáztatjuk, visszafejlődik.

5. Ismerkedjetek!

A kreativitás fejlesztésének egyik legjobb módja a beszélgetés. Beszélgessetek érdekes emberekkel, akik nektek ismeretlen dolgokkal foglalkoznak, sokfelé jártak, furcsa szokásokat láttak, szokatlan dolgokat próbáltak ki. Ők gyakran másként látják a világot, mást gondolnak, és mást mondanak, és más ötleteik vannak, mint a többieknek. A kreativitás gyakran nem az alaptermészetünkből fakad, hanem inkább tanult képesség, melyet úgy sajátíthatunk el, ha a megfelelő emberek között vagyunk. Ti magatok is próbáljatok ki új vagy szokatlan helyzeteket, keressetek új játszótereket, új elfoglaltságokat, új hobbikat. Ez az ismerkedésben is segít.

Nyugi!

A képzelet és a kreativitás csak nyugodt közegben fejlődik. Teremts gyermeked számára olyan környezetet, melyben nem kell félnie, szorongania, nem kell aggódnia, hogy kineveted, ha valami furcsát mond vagy tesz, ahol nem baj, ha különbözik a többi gyerektől. Bátorítsd, hogy merjen kérdezni, ha nem ért valamit, és hogy mondja el nyugodtan véleményét a világról.

A gyerekek könnyen alkalmazkodnak, gyorsan sajátítanak el új szokásokat, és alkalmazzák az új ismereteket. Ha sikerül kialakítanod egy izgalmas, inspiráló és mégis biztonságos közeget gyermeked számára, az egész életében segíteni fogja.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagy tetszést aratott a gyerekek körében, és én is elégedett vagyok vele. Könnyen telepíthető, nincsenek hibajelentések, zökkenőmentesen működik. Külön jó, hogy az utasítások szóban is elhangzanak, tetszik a visszajelzések hangulata és módja is. A gyerekek játszi könnyedséggel kezelik a programot, örömmel vették birtokba.

Göröncsér Rita, Gyöngyös

Érdekel >>>


A játékos feladatok sokrétűsége lehetőséget ad a gyerekek aktuális igénye szerinti választásra.Mindig lehet olyan játékot választani, amellyel az adott időben gyermekünk szívesen foglalkozik.

Borbélyné Takács Judit, Eger

Érdekel >>>


Nagyon kellemes és hasznos időtöltés, nemcsak gyerekeknek. A sokféle feladat lehetővé teszi, hogy kedvünk szerint gyakoroljunk. Igényes, érdekes; szórakoztató és felemelő érzés játszani vele a folyamatos dicséretek miatt.

Gál Attiláné, Szolnok

Érdekel >>>


Jön az év vége, most jól ki lehet használni a programokat, és a gyerekeknek olyan, mintha játszanának. Néha még versenyt is rendez a kolléganő, hogy ki az ügyesebb.

Tamás László, Ajka, Fekete István Általános Iskola

Érdekel >>>


Nagyon jo tapasztalaim vannak az egesz Varazsbetu programcsaladrol. A gyerekeim nagyon szeretik, versengnek, hogy melyik jatsszon. Nagyon halas vagyok ezekert az oktato programokert, nagyon nagy segitseg a tanulasban is.

Both Edit, Románia, Tekerőpatak

Érdekel >>>


Unokám egyedül is képes kezelni a programot, nem kell folyamatosan felügyelni, de a napló segítségével mégis könnyen leellenőrizhetem teljesítményét.

Somogyiné Mogyorósi Angella, Litér

Érdekel >>>


A Varázsbetű és az évek során a hirleveleik által nyújtott sok jó tanácsuknak köszönhetően ma egy tanulni szerető és tudásra szomjazó kisfiú büszke anyukája lehetek. A Varázsbetűvel játszva és nevetve sajátította el az alapvető ismereteket! Ma már szinte szárnyal!

Fülöp Erzsébet Nóra, Marosvásárhely

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Gyermekem hétvégéje korábban CSAK a tanulásból állt, semmi másra nem jutott idő! Szerencsére ez most már csak múlt idő! Kerestem a segítséget, mert csak gyermekem szenvedett az iskolában. A szövegfelismeréssel és a szövegértelmezéssel van problémája. Véletlenül találtam rá a Varázsbetű programokra. Mióta ezt a programot használja, a tanulás már CSAK egy napot vesz el a hétvégéből, sokkal jobban értelmezi a feladatokat, és sokkal önállóbban tanul. Egy áldás számunkra, hogy létezik ez a program! Nagyon köszönjük!

Koósné T. Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként nagyon szeretem, mert a vele való munka eredményes. Minden gyerek szereti, úgy érzi, játszik.

Somogyi Ibolya, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Ha a füle botját sem...
Ismered azt az érzést, amikor harmadszor szólsz a fiadhoz vagy a lányodhoz, de ő meg sem hallja?...

A szóemlékezet fejlesztése
Ma elmondom, hogyan is működik az információk, így az idegen nyelvi szavak megjegyzése, és ötleteket...

Hatékony szótanulás
Legtöbben úgy gondolják, hogy a szótanulás a nyelvtanulás legunalmasabb része. Ma olyan ötletekről...

Olvasó mozgás
Valószínűleg Te is tisztában vagy vele, hogy az életben gyermeked mozgásfejlődése nagy jelentőséggel...

8 hula-hopp ötlet
A mozgásfejlesztés egyik legjobb eszköze a hula-hopp karika. A játék hagyományos formáját legtöbben...

Neked mi a legértékesebb tulajdonod?
Ha valaki megkérdezné Tőled, hogy mi a legértékesebb vagyontárgyad, mit felelnél? Mi az, aminek a...

Mit olvasson a gyerek nyáron?
Indul a nyár, és vele a kötelező olvasmányok időszaka. Ma megmutatom hogyan és mit érdemes...

Játékötlet nyári szünetre
Ma véget ér a tanév, és végre megkezdődik a nyári vakáció. Tíz hét szünet, tíz hét pihenés. Talán...

Figyelj rám!
Mobiltelefonos, parabolaantennás világunkban mindenki tudja, hogyha a jelet sugározó adó, és a...

Az olvasás olyan, mint a biciklizés
Az olvasás sok szempontból hasonlít a biciklizésre. Ma arról olvashatsz, hogyan segíthetsz gyermeked...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu