A diszlexia szégyen

Amikor a diszlexia kerül szóba, akkor a legtöbb embernek az olvasás és az írás jut eszébe. Ez természetes is, hiszen a diszlexiás gyermek helyesírása, olvasási képessége, szövegértése gyenge.

Valójában azonban nem az olvasási nehézség a diszlexia legsúlyosabb következménye, hanem a szégyen. Az a szégyen, amit a diszlexiás gyermek érez. A szégyen, hogy értéktelen, hogy olyan, amilyen.

Lassan hat

A diszlexia szégyene lassan ható méreg. A diszlexiás gyermeket az iskola arra kényszeríti, hogy minden nap szembesüljön hibáival, hiányosságaival, és hogy nem képes a problémáját megoldani. Minden nap érzi, hogy ő nem olyan, mint a többiek, hogy ő különbözik, rosszabb, mint az osztálytársai.

Hogy ő nem "normális".

Nem normális

De mit jelent ez? Mi az, hogy "nem normális"?

Ez a kifejezés általában negatív töltetet hordoz, ítélkezést rejt. Ha valaki nem tartja magát "normálisnak", az azt jelenti, hogy átlag alattinak érzi magát. Nem egy területen, hanem általánosan. Ha egy gyereknek rossz olvasása miatt ítéli magát "nem normálisnak", az magával vonja azt is, hogy általában a tanulással kapcsolatban gondolja magát gyengének.

A mai magyar iskolarendszer az olvasásra és az írásra épül, ezért ha egy gyermek ezen a szűk területen rosszul teljesít, akkor az - talán a készségtárgyak kivételével - minden tantárgy eredményeire hatással van. Így aztán a diszlexiás gyermek azzal szembesül, hogy minden erőfeszítése ellenére sem képes megfelelni azoknak az elvárásoknak, melyeknek a többiek könnyedén eleget tesznek az iskolában. Ha pedig az ember (a gyerek) az életének központi területén - a tanulásban - kudarcot vall, akkor hajlamos a probléma okát önmagában keresni.

Miért vagyok más?

Melyik gyerek ne érezné magát ostobának, ha nem képes egy olyan, mindenki más számára egyszerű feladatot végrehajtani, mint az olvasás? És melyik gyerek ne próbálná rejtegetni, hogy ő más? Ez a szégyen.

Sokak számára szinte elviselhetetlen ez az érzés: a dadogás és találgatás hangos olvasás közben, a szinte olvashatatlan, helyesírási hibáktól hemzsegő szöveg tollbamondáskor vagy ha a táblára kell írni, az osztálytársak gúnyos mosolyai és csúfolódása, a tanár, a szülő és a rengeteg segítő szándékú felnőtt makacs értetlensége.

Kegyetlen időzítés

A diszlexia miatt érzett szégyen a lehető legrosszabbkor érkezik. Az iskolakezdés minden gyermek számára sebezhető időszak: a legtöbb gyermek számára ez az első valódi megméretés, amikor meg kell mutatnia, mire képes. Új környezetbe, új társak közé kerülnek, akik előtt bizonyítaniuk kellene, hogy stabil helyet szerezhessenek maguknak a közösségben. Bizonyítaniuk kellene, de nem tudnak, és nem értik a helyzetet.

Gyermekként nem könnyű másnak lenni. A szégyen minden nappal egyre mélyebben ég be gyermeked lelkébe. Egyre több a seb, és egyre mélyebbek a sérülések, míg fokozatosan elveszíti magabiztosságát. Sokak önbizalma egész életükre kihatóan sérül, hiába tanulnak meg később olvasni, hiába pótolják be a hiányosságokat, egész életükben megmarad az érzés, hogy ők értéktelenek.

A küzdelem, amit a gyermek arra fordít, hogy a tanárai és osztálytársai elől elrejtse problémáit, egyre több időt és energiát emészt fel. Ez az állapot nem tartható fenn sokáig. Előbb-utóbb a gyermek környezete számára is nyilvánvalóvá válik, hogy valami nincs rendben.

Őszintén

Természetesen diszlexiásként sem lehetetlen jó iskolai eredményeket elérni és sikeressé válni. A siker kulcsa az, ha mindketten, Te is és gyermeked is, őszinték vagytok egymással. Ez segít megérteni, hogy mit is jelent a diszlexia, miben gyenge és miben erős gyermeked. A korai diagnózis segítségével gyermeked személyre szabott terápiában vehet részt, otthon is célzottan fejlesztheted a képességeit, illetve olyan könnyítéseket kaphat az iskolában, melyek segítenek a diszlexia által okozott nehézségek leküzdésében, ilyenek lehetnek például az extra idő egy dolgozatírásnál, vagy számítógép és helyesírás-ellenőrző program használata.

A szégyenérzet eltörlésének utolsó lépése, ha nyíltan felvállaljátok a diszlexiát, nem csak tanárok, de az osztáltársak és a szülők előtt is. Ha nagyobb körnek is tudtok beszélni a diszlexiáról és tapasztalataitokról, azzal sok más, hasonló cipőben járó gyereknek és felnőttnek tudtok segíteni.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A program rengeteget segít kislányom olvasásán, véleményem szerint nagyon hatásosan gyakoroltatja az olvasást a gyermekekkel!

Árva Zsófi, Makó

Érdekel >>>


Nagyon szeretem a CD-t, sok különféle képesség fejlesztésére tudom használni!

Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület , Mezőberény

Érdekel >>>


A kislányom 10 perc játék után kérte, hogy vegyük meg, annyira élvezte a kis sikereit. Bevallom, volt olyan feladat, ami engem is elgondolkodtatott, így mindketten jónak és hasznosnak találjuk ezt a játékos tanulást. Hálás köszönet érte!

Bozi Józsefné, Sárvár

Érdekel >>>


Nagyon jó és hasznos, egyszerű és érthető! A gyermekem már első alkalommal sikerélményben részesült, ami nagyon fontos a tovább fejlődésében! Köszönjük!

Asztalos Zsófia, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon örülök, hogy rátaláltunk erre a hasznos segítségre, mert nem sok minden van a betűkkel kapcsolatban ami a fiamat leköti, de ez a program "elvarázsolta". Már a fejlesztő tanárának is mesélt róla, hogy milyen sokat gyakorol a szünidőben, pedig feltett szándéka volt a tanulás mellőzése. A család többi tagja is kipróbálta, és sorban állnak, hogy játszhassanak vele.

Madai Anikó, Gyál

Érdekel >>>


Utazó logopédus vagyok, sok intézményben megfordulok. Másfél éve használom a Varázsbetű programot iskolás gyermekekkel. Nagyon szeretik! Csak az a baj, hogy nincs annyi idő egy-egy gyermekre, amennyit ő szeretne!

Balákné Kovács Klára

Érdekel >>>


Nagyon köszönöm a segítségét! Sikerült a telepítés, meglepően egyszerű volt! Sok segítséget nyújt az Ön által készített programcsomag, a fiamnak mindig van kedve hozzá. És nekem is :)

Hargittai Jolán, Szolnok

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Meg vagyok elégedve, a gyerekek nagyon szeretnek játszani a Varázsbetűvel. Kellemes időtöltés és ráadásul játékosan tanulnak is.

Marosné Kirschner Edina, Rozsály

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékötletek a hadarás kezeléséhez
A hadarás, azaz a szinte érthetetlenül gyors beszéd sok gyermek életét nehezíti meg. Mit tehetsz,...

Ne hadarj!
Kerültél már Te is olyan helyzetbe, hogy izgatottságodban a szokásosnál jóval gyorsabb tempóban...

Tanulás nem létezik
Mi az, hogy tanulás?! A tanév elején nem árt tisztázni, hogy iskolai tanulás valójában nem is...

Vedd észre, ha gyermeked diszkalkuliás!
Amikor jósokról, jövőbelátó szerkezetekről hallunk, akkor általában kételkedően húzzuk össze a...

Keresd a különbséget! - Ajándék játék
A látási megkülönböztető képesség fejlesztésével az olvasási képesség is fejlődik. Jó gyakorlási...

Mire jó három fazék?
Az olvasási képességet három képességcsoport fejlesztésével lehet javítani. Ezek a látás, a hallás,...

Írd le a neved százszor!
Régebben gyakori büntetés volt ez: Írd le a neved százszor. Ami azt illeti párszor én magam is...

Vissza az iskolába - Hogy segíthetsz gyermekednek az iskolakezdésben?
Akár izgalmas, akár unalmas volt a nyár, az iskolakezdés nagy változás, mely könnyen megviselheti a...

Így fejleszd gyermeked emlékezetét! Letölthető ajándék játék
Nem mindegy, hogy gyermekeink képességei hogyan fejlődnek, ezért jó, ha tisztában vagyunk vele,...

Levél a kitűnő tanulók szüleinek
Ülök a gép előtt, görgetem végig a Facebookot, és látom a képeidet. Büszke vagy. Én pedig...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu