Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell

Először csak azt veszed észre, hogy gyermeked rosszul fogja a villát és a kanalat, és hiába próbálkozol, nem tudod neki megtanítani a helyes tartást. Később észreveszed, hogy a zsírkrétát és a filctollat is rosszul fogja, és az ollóhasználattal is nehézségei vannak. Aztán mikor iskolába kerül, feltűnik, hogy a többi gyerek már szabályosan ír, de a Te gyermeked még mindig fordítva írja a betűket és a számokat, egybeírja a szavakat és nem használ írásjeleket.

Fájdalmas küszködés

A füzete hemzseg a hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint az "egy" vagy az "alma". Ennek ellenére folyékonyan olvas, talán még jobban is, mint ahogy az az életkorában elvárható. De ha ír, a sorok kifutnak a margóra, és szabálytalanul kanyarognak, mintha valaki összekócolta volna őket. Helyesírása reménytelen, és ki van borulva tőle, hogy miért nem tud úgy írni, mint az osztálytársai. A többiek pillanatok alatt leírnak négy-öt mondatot, neki ez csak küszködés és fájdalmas erőfeszítés árán sikerül, és a munkája akkor is tele van helyesírási hibákkal, tükrözött betűkkel és hiányzó írásjelekkel.

"Hülye vagyok"

Azt mondja, hogy ő buta, és hülye, és hogy utál írni. Aztán bezárkózik a szobájába és könnyedén kiolvas egy könyvet, aminek a szövege elméletileg jóval meghaladja a képességeit.

Ilyen, ha egy gyereknek diszgráfiája van.  És ez bizony nehéz. A diszgráfia szívás.

Mi is a diszgráfia

A diszgráfiát nehéz felismerni: mivel olvasási zavarokhoz nem kapcsolódik, ezért a diszlexia, mint ok fel sem vetődik. Van, aki azt hiszi, hogy a gyerek lusta, mások azt mondják, a finommozgásai fejletlenek, de olyan is van, aki szerint egyszerűen "kreatív a helyesírása". De nem erről van szó. A diszgráfia okai hasonlóak a diszlexiához, azonban a tünetek csak a z írásban jelentkeznek. Az olvasási és az írási zavarok annyira összetartoznak, hogy amikor diszlexiáról beszélünk, abba mindig beleértjük az írási és helyesírási problémákat is, és csak akkor említünk diszgráfiát, amikor az írás zavarai önmagukban jelentkeznek. A diszgráfia éppen ezért jóval ritkább, mint a diszlexia.

A diszgráfia megjelenhet az írás külalakjában, formai kivitelezésében, valamint a helyesírás zavaraiban is, ez a két forma pedig gyakran együtt fordul elő. Hasonlóan az olvasási problémákhoz, a diszlexia következtében is gyakran jelentkezik szégyenérzet, önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzés.

Nem csak csúnya írás

A diszgráfia előfordulási arányairól pontos mérések nem állnak rendelkezésre. Angol nyelvterületen  5-20%-ra teszik azoknak a gyerekeknek az arányát, akik - eltérő mértékben - érintettek a probléma által. Feltételezhető, hogy a magyar és az angol nyelv eltérései miatt a magyar gyerekek között kevesebb a súlyos tartalmi diszgráfiával küzdő gyerekek száma. Az idő múlásával általában csökken a probléma mértéke, de a tünetek egy része még felnőttkorban is észlelhető marad.

A diszgráfia nem egyszerűen csúnya írás, sokkal inkább egy idegrendszeri eredetű tünetcsoport, melynek fennállása csak akkor derül ki, amikor a gyermek elkezd írni tanulni. Kialakulásáért nem a szülő, és nem a helytelen nevelés a felelős.

A másolás nem segít

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy diszgráfiás gyermeke írását másoltatással vagy diktálással próbálja javítani. Bár a szándék egyértelműen jó, ezzel mégis inkább ártanak, mint használnak.

A diszgráfia okai összetettek, gyakran a beszéd és a nyelvelsajátítás zavarainak köszönhetőek, így terápia összeállításában a logopédusnak van fontos szerepük, akik szükség esetén együttműködnek más szakemberekkel is, például fejlesztő pedagógussal, vagy pszichológussal.

Hogy segíthetsz?

Természetesen vannak olyan tevékenységek, melyek segítségével otthon is, akár megelőző jelleggel is fejleszthetjük gyermekünk képességeit. Jó hatása van a gyurmázásnak, a kézműves tevékenységeknek, a rajzolásnak, a rajzos rejtvények, például labirintusok megfejtésének, vagy a "kösd össze a pontokat" típusú játékoknak, a különbségkeresőknek.

Az írástanulás időszakában nagyon fontos szerepe van a betűelemek, később a betűk tudatos megfigyelésének, és rajzolásának,  valamint a betűkötések tanulmányozásának.

Külföldön egyre több pedagógus alkalmazza a diszgráfia megelőzésére és a hátrányok csökkentésére a dőlt betűs írás tanítását. A beszámolók szerint ez a fajta folyóírás kisebb mértében veszi igénybe a kezet, ráadásul a betűk egymáshoz való hasonlatosságát is csökkenti, így kevesebb betűtükrözés fordul elő.

Ne habozz!

Ha azt látod, hogy gyermeked írásban nehezen fejezi ki magát, az írás külalakja elképesztően ronda, ráadásul annyi hiba van benne, hogy szinte érthetetlen, akkor ne habozz, hanem kérj segítséget, amilyen gyorsan csak tudsz. Lehet, hogy nincs igazad, és gyermeked nem diszgráfiás. De ha igazad van, és tényleg diszlexiáról van szó, akkor a szakszerű és időben kapott segítség felbecsülhetetlen értékű lehet.

A Varázsbetű segít

A helyesírási problémák csökkentésében nagyon hasznos a Varázsbetű Programcsalád, melynek gyakorlatai segítségével hatékonyan csökkentheted az olyan diszgráfiára jellemző tüneteket, mint például a betűbetoldások, a betűk sorrendjének felcserélése, vagy a betűkihagyás.

Kattints ide, és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Tanítónő vagyok Szerbiában. Az iskolában a számítógépekre letöltöttem a programokat és a gyerekek nagy sikerélménnyel oldották meg a feladatokat.

Bálint Katalin, Horgos

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


A Varázsbetű programtól kiválóbbal a diszlexia fejlesztéséhez eddigi munkám során még nem találkoztam. Saját gyermekem számára vásároltam meg, aki már "gyógyult" diszlexiás, és ezt felerészben ennek a programnak köszönhetjük.

Vargáné Horváth Izabella, Hatvan

Érdekel >>>


Gyakorlatilag az egész család élvezi, különösen 7 éves, most elsős kisfiamnak van sikerélménye vele. Nagyon kedves és sokat dob a programon az a sokféle dicséret és biztatás, ami az egyes feladatok sikeres teljesítése után hangzik el.

Vrastyák Mónika, Eger

Érdekel >>>


A program nagyon jó, a 4. osztályos fiam örömmel és - tőle szokatlan módon - nagy kitartással csinálja a feladatokat.

dr.Pethő Anada Zsuzsa, Tiszaalpár

Érdekel >>>


Köszönjük az összes SNI és BTM-es gyermek nevében is! Nagyon szeretik a gyerekek, mert úgy tanulnak, hogy észre sem veszik.Sokkal szívesebben csinálják a számítógépes feladatokat, mint bármilyen más fejlesztő játékot.

Csató Imréné gyógypedagógus, Kecskemét, Móra Ferenc Általános Iskola

Érdekel >>>


Tetszik, hogy ahogy fejlődik a gyerek, és egyre magasabb osztályba kerül, úgy választható neki egyre nehezebb feladat.

Szabó Péterné, Győr

Érdekel >>>


Nagyon kétségbe voltam esve, mert négy fiam közül az egyik súlyos diszlexiával küzd, szabályos tükörírással ír, jobbról balra olvas, a betűket sorban felcseréli. Most 3. osztályos. Már ott tartottam vele, hogy teljesen megutálta az írást és az olvasást, de a Varázsbetű sokat segített. Nagyon köszönöm a programot, gyermekeim nagyon szeretnek vele játszani és közben észre sem veszik, hogy tanulnak.

Király Erzsébet, Szeged

Érdekel >>>


Csak köszönetet szeretnék mondani a programért, ami tegnap érkezett meg.:) A kisfiam, most kezdte a második osztályt, sajnos nem szeret olvasni, ebből kifolyólag a tanulás is mindig veszekedéssel telik. Tegnap próbáltuk ki először a Varázsbetűt. Fel sem akart kelni mellőle, reggel pedig úgy ment el az iskolába, hogy ugye anya játszunk vele délután is. Szóval nagyon köszönöm Nektek, szuper programcsalád!!! :)

Polenyik Gina, Tápiószentmárton

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Bezzeg az én időmben!
Nemrég tanúja voltam, amikor nagymamák felidézték iskolai emlékeiket. Megkérdeztem hát, hogy...

Vaklárma - Két vidám játék otthonra
Mára két kitűnő játékkal készültem, melyekkel gyermeked képességeit fejlesztheted. Ráadásul...

Önutálat - Hogy segíthetsz?
Szülőként nagyon rossz hallani, ahogy gyermekünk önmagát szidja, bántja és szapulja, látni, hogy...

Talán a mozgás a kulcs gyermeked olvasási problémájának leküzdéséhez?
Tudtad, hogy az iskolai kudarcokat már a kisgyermekkori ügyetlen mozgás is előre jelezheti? Ha egy...

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu