Tíz ötlet gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez

Gyermeked iskolai tanulmányai alatt, minden tanulás során az olvasás a legfontosabb új képesség, melyet gyermekednek el kell sajátítania, hiszen ez minden más ismeretszerzés alapja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te is folyamatosan keresd azokat a módszereket, lehetőségeket, melyek segítségével fejlesztheted gyermeked olvasási képességét.

Az olvasás nem pusztán a betűk ismerete, hanem sokkal több annál: képesség a leírt információk megértésére, feldolgozására, továbbgondolására, képesség az olvasott anyag hasznosítására, és a szükséges tudás felkutatására. És nem mellékesen az olvasás még ma is az egyik legkiválóbb szórakozási lehetőség!

Az olvasási képesség fejlesztése nem ér véget a betűtanulással, hanem végigkíséri az egész iskolát. Ebben segíthet a következő tíz ötlet.

1. Sokféle olvasási lehetőség

Biztosíts gyermekednek minél több lehetőséget az olvasásra!

Gondoskodj róla, hogy gyermeked állandóan könyvek vegyék körül. Tedd lehetővé, hogy akkor nyúlhasson olvasnivalóért, amikor éppen eszébe jut.

De nem csak a könyvek nyújtanak olvasási lehetőséget. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen képregény, újság, olvasást igénylő játék is a közelben. Az internet is ösztönzi az olvasást!

2. Önálló választás

Tedd lehetővé, hogy gyermeked szabadon válogathasson a könyvek között, biztosíts olvasnivalót minél több témában, minél több életkorhoz. Sokszor előfordul, hogy a gyerekek olyan könyvet kezdenek el böngészni, mely a szülő véleménye szerint nem is felel meg az érdeklődésüknek vagy koruknak.

Vidd el gyermeked a könyvtárba, és hagyd, hogy szabadon nézelődjön, bolyongjon a polcok között. Előbb-utóbb a kezébe fog akadni valami, ami érdekelni fogja.

Gyermeked csak akkor érezhet rá az olvasás örömére, ha ez nem kötelesség, hanem izgalmas lehetőség számára.

3. Meseolvasás

A hangos olvasás az egyik legfontosabb és leghatékonyabb módja az olvasási képességek fejlesztésének. Olvass minél többször gyermekednek, ha lehet minden nap. Ez segít neki megérteni, hogy az olvasás szórakoztató, örömteli dolog, és neki is nagyobb kedve lesz majd kipróbálni.

4. Hallgass mesét!

Fordítsátok meg a szerepeket, és most gyermeked olvasson Neked mesét. Az sem baj, ha ez nem valódi olvasás, hanem csak a már ismert mese újraalkotása, vagy akár egy ismeretlen mese kitalálása a képek alapján. Akár valóban olvas, akár csak kitalálja a mesét, ez mindenkép fejleszti a képességeit.

5. Játsszunk!

A nyelvi játékok nagyon sokat segítenek gyermeked képességeinek fejlesztésében. Gyakorolhatja a szavak hangokra bontását, megtanulhatja megkülönböztetni az egyes hangokat, fejlődhet a szókincse, a szövegértése.

6. Énekeljünk!

Az éneklés és a ritmizálás szintén nagyon hasznos segítség gyermeked nyelvi és olvasási képességeinek fejlesztésében. Az ének és a ritmus segít a szótagolásban, segít megérezni a szavak felépítését, a mondatok szerkezetét.

Kapcsoljátok össze a ritmizálást és a mozgást: tapsoljatok, vagy ugráljatok a mondóka ütemére! Ha van kedvetek, akár táncolhattok is!

7. Az én kuckóm!

Biztosíts gyermekednek egy olyan helyet, ahová elvonulhat, elbújhat olvasgatni. Ez lehet egy kényelmes fotel, vagy a szoba egyik sarka kényelmes szivacsokkal, párnákkal berendezve, vagy akár egy kis zug a polcok mögött, egy olyan hely, ahol gyermeked saját maga lehet. Ebben a kis kuckóban mindig legyen kéznél bővel olvasnivaló!

8. Írjunk!

Az írás – vagy akár csak a firkálás is – szintén fejleszti az olvasási képességet.

Játsszatok olyan játékokat, melyben gyermekednek írnia kell! Játsszák el, hogy ő az orvos, aki receptet ír fel a betegeknek, vagy alakítsatok éttermet, és állítsátok össze az étlapot. De az is jó lehetőség, ha együtt írjátok össze a bevásárlólistát, ha megtervezitek egy kirándulás útvonalát, vagy hogy mit szeretnének csinálni a következő hétvégén.

9. Író vagyok!

Adj lehetőséget gyermekednek, hogy „íróvá” váljon, és elkészíthesse saját könyvét!

Ajándékozz neki szép, könyv formátumú mappát és szép íróeszközöket, és bátorítsd rá, hogy leírja a saját történeteit, és díszítse saját rajzaival. Ha nem akar saját maga írni, akkor Te is leírhatod, amit ő diktál.

Ha végzett a történettel, hallgasd meg, ahogy felolvassa Neked. A gyerekek általában szeretik felolvasni, amit írtak. Ez nem csak az olvasásukat, de képzeletüket és szövegalkotásukat is fejleszti.

10. Mutass példát!

Talán a legjobban az motiválja gyermeked az olvasásra, ha látja, hogy Te is rendszeresen olvasol. Olvass Te is, vegyél elő könyvet lefekvéskor, a délutáni pihenéskor vagy akár a fürdőkádban. Ha gyermeked látja, hogy olvasni jó, izgalmas és „felnőtt” dolog, akkor ő is szívesebben vesz majd könyvet a kezébe.

+1. A Varázsbetű segít

A Varázsbetű Programcsalád segítségével játszva fejlesztheted gyermeked olvasási képességét. A feladatok segítenek automatikussá tenni az olvasás olyan alapfolyamatait, mint a betűk összeolvasása szavakká, vagy a mondatok, szövegek értelmezése. Így élvezetesebbé és izgalmasabbá válik hosszabb szövegek, akár teljes könyvek olvasása is. 

A Varázsbetű feladatai játékosak és érdekesek, így segítenek az olvasáshoz kapcsolódó kellemetlen élmények megszüntetésében is.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem most első éves iskolás, tehát még minden betűt nem tanult, így csak a program egy részét használta eddig. A gyermek érdekesnek találta a feladatokat, kíváncsi volt a képekre a feladat végén, ez inspirálta. A program könnyen kezelhető, mind gyermek, mind felnőtt számára, ez sokat számít.

Antal Krisztina, Cegléd

Érdekel >>>


Nagyon szívesen játszik vele a 7 éves gyermekem. Értelemszerűen még nem tudjuk mindegyik alprogramot használni, de szívesen ül le mellé. Én pedig azt szeretem, hogy nem kell mellette ülnöm, hogy elolvassam a feladatot.

Horváthné Csolák Erika, Mályi

Érdekel >>>


A programcsalád néhány programját immáron 3 éve használjuk fejlesztői munkánk során. A gyerekek nagyon kedvelik, gyakran kérik a foglalkozásokon. A feladatok sokrétűek, számos fejlesztési területen hatékonyan használhatók. Többek között ezért is bővítjük évről-évre a programok körét. Iskolánkban a 6-14 éves korosztály körében teljes lefedettséggel alkalmazzuk eredményesen.

Káli Erika fejlesztő pedagógus, Alsónémedi, Széchenyi István Általános Iskola

Érdekel >>>


Nagyon féltem ezt a programot megrendelni, de a kisfiam nagyon szereti. Érdekes, hogy úgy kell a számítógép elől felállítanom. Most lesz 7 éves, és idáig nem engedtem számítógép közelébe. De ezzel a játékkal gyorsan tanul, és ami nekem, mint szülőnek nagyon fontos, közben együtt vagyunk.

Kecskés Nikoletta, Cegléd

Érdekel >>>


Köszönjük az összes SNI és BTM-es gyermek nevében is! Nagyon szeretik a gyerekek, mert úgy tanulnak, hogy észre sem veszik.Sokkal szívesebben csinálják a számítógépes feladatokat, mint bármilyen más fejlesztő játékot.

Csató Imréné gyógypedagógus, Kecskemét, Móra Ferenc Általános Iskola

Érdekel >>>


Óvodás kislányom is hasznát veszi és sokat tanul belőle, játszva, és ez a lényeg.

Aradi Károly, Tác

Érdekel >>>


A programról csupa jót mondhatok, nagyban segít! A legékesebb bizonyíték, hogy lassan egy évtizede tudom használni.

Kovács Andrásné, Maglód

Érdekel >>>


Igazán jónak találom! Gyermekemnek így van kedve gyakorolni, sikerélmény éri a feladatok megoldása során.

Balázs Eszter Ágnes, Röszke

Érdekel >>>


Nagyon tetszik és hasznos. A játékok nagyon jól ki vannak dolgozva, lehet rajtuk gondolkodni, és fejlesztik a tanulási képességet. Ha valamit nem értünk, a "Súgó" jól és érthetően elmagyarázza. A kislányom máris négyesre olvasott egyik nap, sokat segített neki a játék. Egyfolytában vele játszik, nagyon lefoglalja.

Lepsényi Regina, Káloz

Érdekel >>>


A Varázsbetű rendkívüli, jól használható program, a gyerekek nagyon kedvelik. Gyorsan lehet vele eredményeket felmutatni.

Vargáné Rajna Ágnes, Erdőkertes

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Az írás megmarad?
A diszlexiás gyerekek számára a legnagyobb szenvedést az írás elsajátítása okozza. Egyaránt...

Hamiskodás
Tudunk vajon még igazat mondani? Vagy hazugságra, önmaga és környezete becsapására tanítjuk a...

Gyermekednek van vesztegetnivaló ideje? - Segítség! Most!
A Te gyermeked is olvasási problémákkal küzd? A diszlexia nem egyedi probléma, sokan küzdenek ezzel...

Amikor feltámad a szél… - A számolási zavar figyelmeztető jelei
A diszkalkulia - azaz a számolási zavar - rengeteg gyerek életét keseríti meg. Jó, ha Te is...

Barkochba
Ma egy közismert, hasznos és szórakoztató játékot írok le némi változtatással. Gyermekkorunk kedvelt...

A kreativitás fejlesztése
Sokszor beszélünk a kreativitás fontosságáról. De mit is értünk valójában kreativitás alatt, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pótold a hiányzó részeket!
Az olvasási képesség kialakításához nagyon fontos a rész-egész viszony és az összefüggések...

A Te gyermekednek is problémái vannak az olvasással?
Te sem vagy elégedett gyermeked iskolai eredményeivel? Szeretnéd, ha gyermeked jobban, gyorsabban...

A sikeres emberek titka
Hétvégén egy kedves barátomat, volt osztálytársamat láttuk vendégül ebédre. Ritkán találkozunk, de...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu