Kezdőlap | Blog | Játékok | Hírlevél | Kapcsolat | Letöltések | Vevőink írták | Diszlexia tár | Diszlexia-teszt


Tíz ötlet gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez

Gyermeked iskolai tanulmányai alatt, minden tanulás során az olvasás a legfontosabb új képesség, melyet gyermekednek el kell sajátítania, hiszen ez minden más ismeretszerzés alapja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy Te is folyamatosan keresd azokat a módszereket, lehetőségeket, melyek segítségével fejlesztheted gyermeked olvasási képességét.

Az olvasás nem pusztán a betűk ismerete, hanem sokkal több annál: képesség a leírt információk megértésére, feldolgozására, továbbgondolására, képesség az olvasott anyag hasznosítására, és a szükséges tudás felkutatására. És nem mellékesen az olvasás még ma is az egyik legkiválóbb szórakozási lehetőség!

Az olvasási képesség fejlesztése nem ér véget a betűtanulással, hanem végigkíséri az egész iskolát. Ebben segíthet a következő tíz ötlet.

1. Sokféle olvasási lehetőség

Biztosíts gyermekednek minél több lehetőséget az olvasásra!

Gondoskodj róla, hogy gyermeked állandóan könyvek vegyék körül. Tedd lehetővé, hogy akkor nyúlhasson olvasnivalóért, amikor éppen eszébe jut.

De nem csak a könyvek nyújtanak olvasási lehetőséget. Gondoskodj róla, hogy mindig legyen képregény, újság, olvasást igénylő játék is a közelben. Az internet is ösztönzi az olvasást!

2. Önálló választás

Tedd lehetővé, hogy gyermeked szabadon válogathasson a könyvek között, biztosíts olvasnivalót minél több témában, minél több életkorhoz. Sokszor előfordul, hogy a gyerekek olyan könyvet kezdenek el böngészni, mely a szülő véleménye szerint nem is felel meg az érdeklődésüknek vagy koruknak.

Vidd el gyermeked a könyvtárba, és hagyd, hogy szabadon nézelődjön, bolyongjon a polcok között. Előbb-utóbb a kezébe fog akadni valami, ami érdekelni fogja.

Gyermeked csak akkor érezhet rá az olvasás örömére, ha ez nem kötelesség, hanem izgalmas lehetőség számára.

3. Meseolvasás

A hangos olvasás az egyik legfontosabb és leghatékonyabb módja az olvasási képességek fejlesztésének. Olvass minél többször gyermekednek, ha lehet minden nap. Ez segít neki megérteni, hogy az olvasás szórakoztató, örömteli dolog, és neki is nagyobb kedve lesz majd kipróbálni.

4. Hallgass mesét!

Fordítsátok meg a szerepeket, és most gyermeked olvasson Neked mesét. Az sem baj, ha ez nem valódi olvasás, hanem csak a már ismert mese újraalkotása, vagy akár egy ismeretlen mese kitalálása a képek alapján. Akár valóban olvas, akár csak kitalálja a mesét, ez mindenkép fejleszti a képességeit.

5. Játsszunk!

A nyelvi játékok nagyon sokat segítenek gyermeked képességeinek fejlesztésében. Gyakorolhatja a szavak hangokra bontását, megtanulhatja megkülönböztetni az egyes hangokat, fejlődhet a szókincse, a szövegértése.

6. Énekeljünk!

Az éneklés és a ritmizálás szintén nagyon hasznos segítség gyermeked nyelvi és olvasási képességeinek fejlesztésében. Az ének és a ritmus segít a szótagolásban, segít megérezni a szavak felépítését, a mondatok szerkezetét.

Kapcsoljátok össze a ritmizálást és a mozgást: tapsoljatok, vagy ugráljatok a mondóka ütemére! Ha van kedvetek, akár táncolhattok is!

7. Az én kuckóm!

Biztosíts gyermekednek egy olyan helyet, ahová elvonulhat, elbújhat olvasgatni. Ez lehet egy kényelmes fotel, vagy a szoba egyik sarka kényelmes szivacsokkal, párnákkal berendezve, vagy akár egy kis zug a polcok mögött, egy olyan hely, ahol gyermeked saját maga lehet. Ebben a kis kuckóban mindig legyen kéznél bővel olvasnivaló!

8. Írjunk!

Az írás – vagy akár csak a firkálás is – szintén fejleszti az olvasási képességet.

Játsszatok olyan játékokat, melyben gyermekednek írnia kell! Játsszák el, hogy ő az orvos, aki receptet ír fel a betegeknek, vagy alakítsatok éttermet, és állítsátok össze az étlapot. De az is jó lehetőség, ha együtt írjátok össze a bevásárlólistát, ha megtervezitek egy kirándulás útvonalát, vagy hogy mit szeretnének csinálni a következő hétvégén.

9. Író vagyok!

Adj lehetőséget gyermekednek, hogy „íróvá” váljon, és elkészíthesse saját könyvét!

Ajándékozz neki szép, könyv formátumú mappát és szép íróeszközöket, és bátorítsd rá, hogy leírja a saját történeteit, és díszítse saját rajzaival. Ha nem akar saját maga írni, akkor Te is leírhatod, amit ő diktál.

Ha végzett a történettel, hallgasd meg, ahogy felolvassa Neked. A gyerekek általában szeretik felolvasni, amit írtak. Ez nem csak az olvasásukat, de képzeletüket és szövegalkotásukat is fejleszti.

10. Mutass példát!

Talán a legjobban az motiválja gyermeked az olvasásra, ha látja, hogy Te is rendszeresen olvasol. Olvass Te is, vegyél elő könyvet lefekvéskor, a délutáni pihenéskor vagy akár a fürdőkádban. Ha gyermeked látja, hogy olvasni jó, izgalmas és „felnőtt” dolog, akkor ő is szívesebben vesz majd könyvet a kezébe.

+1. A Varázsbetű segít

A Varázsbetű Programcsalád segítségével játszva fejlesztheted gyermeked olvasási képességét. A feladatok segítenek automatikussá tenni az olvasás olyan alapfolyamatait, mint a betűk összeolvasása szavakká, vagy a mondatok, szövegek értelmezése. Így élvezetesebbé és izgalmasabbá válik hosszabb szövegek, akár teljes könyvek olvasása is. 

A Varázsbetű feladatai játékosak és érdekesek, így segítenek az olvasáshoz kapcsolódó kellemetlen élmények megszüntetésében is.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti az Ön számára gyer­meke fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Legfrissebb bejegyzések

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Imádom az iskolát!
Ha gyermeked most megy iskolába, akkor nagyon fontos, hogy pozitív kép alakuljon ki benne, hogy ne...

Adj Isten egészségére! - Hangos mese
Emlékszel még arra a mesére, amelyikben a juhász nem akar jó egészséget kívánni a királynak? Mára...

Az írás megmarad?
A diszlexiás gyerekek számára a legnagyobb szenvedést az írás elsajátítása okozza. Egyaránt...

Hamiskodás
Tudunk vajon még igazat mondani? Vagy hazugságra, önmaga és környezete becsapására tanítjuk a...

Gyermekednek van vesztegetnivaló ideje? - Segítség! Most!
A Te gyermeked is olvasási problémákkal küzd? A diszlexia nem egyedi probléma, sokan küzdenek ezzel...

Amikor feltámad a szél… - A számolási zavar figyelmeztető jelei
A diszkalkulia - azaz a számolási zavar - rengeteg gyerek életét keseríti meg. Jó, ha Te is...

A kreativitás fejlesztése
Sokszor beszélünk a kreativitás fontosságáról. De mit is értünk valójában kreativitás alatt, és...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Igényes a kidolgozás, áttekinthető a felépítés, gyerekek is könnyen eligazodnak a feladatok között. 9 éves autista fiamat nehéz rávennem az olvasás, írás gyakorlására, így nekünk a számítógépes "játékok" nagyon sokat segítenek. A varázsbetű feladatait mindig az ő szintjének megfelelően tudom beállítani, így biztosítani tudom számára egyrészt a folyamatos fejlődés, másrészt a sikerélmény, pozitív megerősítés lehetőségét.

Hegedüs Orsolya, Diósd

Érdekel >>>


Jó szívvel tudom ajánlani a programot minden kisgyermeknek, aki nehezen olvas, s már talán nem is szeret; és minden szülőnek, akit elszomorít gyermeke sikertelensége, kudarcai e téren. A számítógép "varázsa", a sok vidám grafika, hang elfeledteti a gyermekkel, hogy valójában OLVAS. Nemcsak kisfiam használja jókedvvel, hanem leányom is, akinek bár semmi problémája nincs a betűfelismeréssel, az olvasással, de élvezi a "JÁTÉKOT".

Sodics Péter

Érdekel >>>


Tegnap fiaim nekiláttak játszani a telepített programmal, úgy kellett a gépet kihúznom a kezükből. Fantasztikusan tetszik nekik, hogy ha jól oldanak meg egy-egy feladatot, akkor megdicsérik őket, sőt még dobolhatnak is!!!!

Szabóné Szabó Zsuzsanna, Budapest

Érdekel >>>


Elvitathatatlan érdeme a programnak, hogy a gyerek szívesen jön órára, örömmel elvégzi a feladatokat, ha tudja, hogy a számítógéphez ülhet. Akár játéknak, akár tanulásnak hívunk egy-egy feladatot. Ovisok is szívesen ülnek a nekik való feladatok mellé.

Nagy Erika, Nagyatád

Érdekel >>>


Gyermekem egyedül is dolgozhat rajta, így ha munkában vagyok, és nem láthatom, akkor is le tudom ellenőrizni, hogy elvégezte-e a kiadott feladatokat.

Lepár Tamásné, Zalaegerszeg

Érdekel >>>


Sokoldalú fejlesztési lehetőségekkel teli feladatsorok. Az unokám már most, elsőbe indulva is szívesen dolgozik ezekkel a játékos feladatokkal. Köszönjük, hogy mindezt megalkották!

Szerdahelyi Jánosné, Szombathely

Érdekel >>>


Nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Élvezettel játszik vele a nagy, és a kicsi (3 éves) is érdeklődik iránta.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Gyermekem szereti a feladatokat, iskolából hazaérve szinte azonnal elindítja a játékokat.

Badariné Terjék Anikó, Újdombrád

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


A Varázsbetű programjai már sokat segítettek a kislányomnak az olvasásban. Csak most derült ki, hogy angolból talán még nagyobb segítségre szorul. Szerencsére volt hová nyúlnunk! Munkájuk felbecsülhetetlen segítség! További sok sikert hozzá!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest XII.

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Az írás megmarad?
A diszlexiás gyerekek számára a legnagyobb szenvedést az írás elsajátítása okozza. Egyaránt...

Hamiskodás
Tudunk vajon még igazat mondani? Vagy hazugságra, önmaga és környezete becsapására tanítjuk a...

Gyermekednek van vesztegetnivaló ideje? - Segítség! Most!
A Te gyermeked is olvasási problémákkal küzd? A diszlexia nem egyedi probléma, sokan küzdenek ezzel...

Amikor feltámad a szél… - A számolási zavar figyelmeztető jelei
A diszkalkulia - azaz a számolási zavar - rengeteg gyerek életét keseríti meg. Jó, ha Te is...

A kreativitás fejlesztése
Sokszor beszélünk a kreativitás fontosságáról. De mit is értünk valójában kreativitás alatt, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pótold a hiányzó részeket!
Az olvasási képesség kialakításához nagyon fontos a rész-egész viszony és az összefüggések...

A Te gyermekednek is problémái vannak az olvasással?
Te sem vagy elégedett gyermeked iskolai eredményeivel? Szeretnéd, ha gyermeked jobban, gyorsabban...

A sikeres emberek titka
Hétvégén egy kedves barátomat, volt osztálytársamat láttuk vendégül ebédre. Ritkán találkozunk, de...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu