A diszlexia érzelmi oldala

Sokat írtam már róla, hogy milyen okos és tehetséges emberek a diszlexiások. Arról is sokszor beszéltem már, hogy nem igaz az a hiedelem, mely szerint a diszlexiások buták lennének, egyszerűen arról van szó, hogy ők másképp gondolkoznak, ezért másképp is tudnak tanulni, mint a többség.

A diszlexiának nem csupán a nyelvi képességek, az olvasás és az írás vonatkozásában van hatása, olyan más területeket is befolyásol, mint például az emlékezet, a figyelem, a kommunikáció vagy a szociális képességek. Gyakran tapasztalják meg a kudarcot az iskolában, sokszor kinevetik, kigúnyolják őket. Ennek eredményeként gyakori, hogy a diszlexiás gyermek elveszti a tanulás iránti a lelkesedését.

Azt hiszi, kevesebbet ér

A hagyományos oktatás bal agyféltekére kidolgozott, lineáris feladatai túlságosan megterhelik a diszlexiás gyermek jobb agyféltekét használó, komplex látásmódú gondolkodását. A diszlexiás gyermek az iskolában azt érzi, azt tanulja csak meg, hogy ő buta, értéktelen, és hogy kevesebbet ér, mint a többiek. Mire felnő, és megérti, hogy ő nem buta, hanem egyszerűen más, addig rengeteg idő eltelik - és ez az idő tele van hiábavaló próbálkozásokkal, kudarcokkal, hibákkal, gúnnyal és megaláztatással.

Nem egyforma

A diszlexiának többféle oka lehet, így minden érintett gyermek esetében más tünetek jelentkeznek. Minden diszlexiás gyerek más és más, ebből következően a diszlexiás gyerekek családjai sem pontosan ugyanazt tapasztalják, különféleképp szembesülnek a diszlexia lelki következményeivel. Ennek ellenére vannak olyan jelenségek, melyekkel a legtöbb helyen találkoznak.

Vannak gyerekek, akik könnyedén elviselik a nehézségeket, mások azonban erre nem képesek, és a legkülönfélébb lelki problémákkal szembesülnek.

Önbizalomhiány

Sok tanulási problémával küzdő gyermek vár arra, hogy az iskolarendszeren keresztül kap majd segítséget. Sajnos a várakozás ideje alatt csak nő a lemaradás. A gyereknek mindennap szembe kell azzal néznie, hogy olyan gyerekekkel hasonlítják össze, aki a hagyományos módon tudnak jól tanulni. Ez hamar elkoptatja a még megmaradt önbizalmat.

A diszlexiás gyerekek egy részének nehézségei vannak társas helyzetekben. Szociálisan és érzelmileg éretlenek lehetnek, ez pedig hátrányosan befolyásolja kapcsolataikat. Ennek köszönhetően önbizalomhiány alakulhat ki.

Kudarckerülés

A nyelvi feldolgozás zavara miatt a diszlexiások egy része gyakran nem találja a szavakat, hosszabb szüneteket tart beszéd közben, vagy nagyon sokszor használ olyan töltelékszavakat, mint az "izé", a "bigyó" vagy az "őőő". Emiatt nehezen tart lépést a beszélgetésekkel, és előfordulhat, hogy kinevetik, kigúnyolják.

Mindezek idővel azt eredményezik, hogy a gyermek egyre jobban szorong, szégyelli magát, és fél a kudarctól. Ez pedig öngerjesztő folyamat, a gyerek egyre inkább kerüli a kudarc lehetőségét hordozó helyzeteket, emiatt pedig még több kritikát fog kapni társaitól, tanáraitól és a többi szülőtől.

Magatartási problémák

Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek a kudarcok ellensúlyozására rosszalkodni kezd, nem fogad szót az iskolában, bohóckodik az órán, esetleg agresszíven viselkedik az osztálytársaival. Szülőként nagyon fontos, hogy tisztában legyél az ilyen problémák gyökerével, hiszen csak így tudsz segíteni. Senki sem ismeri gyermekedet úgy, mint Te!

Én nem érek annyit!

A gyerekek önképe az iskola első éveiben alakul ki. Ha ezek az évek tele vannak iskolai kudarcokkal és szorongással, az ahhoz vezet, hogy a gyermek gyengébbnek, butábbnak fogja érezni magát a többiekkel szemben. Amennyiben ilyenkor nem kap gyors segítséget, hosszabb távon kialakulhat az alkalmatlanság és a tehetetlenség érzése is.

A kutatások szerint a kisebbrendűség érzése már tíz éves korra kialakul. Ezután szinte lehetetlen a gyermeknek segíteni a pozitív önkép kialakításában. Talán ez a legfontosabb érv a korai beavatkozás és képességfejlesztés mellett.

Depresszió

A kudarcok sorozata és a szorongás nem csak önbizalomhiányhoz, hanem depresszióhoz is vezethet. A gyerekek depressziójának megjelenési formája különbözhet a felnőttekétől. A következő jelekre érdemes odafigyelned:

- gyermekednek negatív gondolatai vannak saját magáról,

- hajlamos negatívan szemlélni a világot,

- képtelen a reményre, és nem tudja elképzelni, hogy a dolgok jobbra fordulnak.

Családi problémák

Meglepő módon a testvérek vetélkedése a legtöbb, diszlexiás gyermeket nevelő családra jellemző. A család a problémák megoldása érdekében több figyelmet és pénzt fordít a diszlexiás gyermekre, ezért a többi testvér féltékennyé válik. Ez a negatív viszonyulás természetesen kellemetlenül érinti a diszlexiás gyermeket, és ez gyakori veszekedéseket eredményezhet.

Gyakran fokozza a családon belüli feszültséget az is, hogy a szülők nem értik, mi is az a diszlexia, ezért lustasággal vádolják gyermeküket, és azt várják tőle, hogy keményebben dolgozzon. Ez természetesen nem működik: a gyerek hiába küszködik, nem tud jobb eredményt elérni, a szülők viszont azt hiszik, hogy a gyermek így lázad ellenük.

Ennek fényében azt hihetnénk, hogy segít, ha valamelyik szülő maga is olvasási, tanulási problémákkal küszködött. Sajnos ez sem mindig igaz. A szülőben, gyermeke iskolai küszködését, szenvedését figyelve a saját gyermekkora emlékei elevenednek meg, és ez rengeteg fájdalmat okozhat számára is.

Közöny a tanulás iránt

Ha egy gyermek folyamatosan az elvárások alatt teljesít, és a próbálkozásai ellenére állandóan kudarcot szenved, akkor hamar elveszíti a tanulás iránti érdeklődését. A gyermek az iskolára ezután úgy tekint, mint a kötelező rosszra. Ez természetesen hátrányosan befolyásolja tanulmányait.

Türelmetlenség nehézségek esetén

A diszlexiás gyerekek nagyon kevés sikerélményt szereznek, ezzel szemben rendszeresen szembesülnek a kudarccal. Így hamar kialakul bennük a nehézségekkel szembeni türelmetlenség, nehezen viselik el, ha problémákkal szembesülnek. Ha úgy érzik, hogy egy probléma megoldása túl nehéz, akkor azonnal feladják. Természetesen ennek a hozzáállásnak is komoly veszélyei vannak gyermeked későbbi életére vonatkozóan. A tanulás és a munka kihívások sorozata, ahol könnyebb és nehezebb problémákat kell megoldani. Ha gyermeked gyorsan feladja, akkor a dolgok többségét nem fogja tudni befejezni. Hogy egy kissé közhelyesen fogalmazzak: az életben semmi sincs ingyen.

Készülj fel!

A legtöbb, diszlexiás gyermeket nevelő családban fel kell készülni a fenti problémákkal való találkozásra. Csak így van rá esély, hogy legyőzzük a gondokat, és a biztonságos jövő esélyét biztosítsuk gyermekeinknek. A legfontosabb teendő minden esetben a korai felismerés, majd a mielőbbi képességfejlesztés, hogy megelőzhessük a többiektől való leszakadást.

Segítség az otthoni fejlesztésben!

Sokat segíthetsz gyermekednek azzal, ha megerősíted alapvető olvasási képességét. Ha az olvasás technikai részére már nem kell figyelnie, ha az olvasás automatikussá válik, és nem kell gondolkodnia rajta, és nem jelent számára fáradtságot, akkor szívesebben fog olvasni saját örömére is. 

Otthon is fejlesztheted gyermeked olvasási és tanulási képességeit! A Varázsbetű Programcsalád szórakoztató játékok segítségével fejleszti gyermeked olvasási és tanulási képességeit. Napi húsz perc játék a Varázsbetűvel, és gyermeked képességei kibontakoznak!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Még csak 4 napot játszottak vele a gyerekek, de nagyon tetszett nekik. Az iskolás és az óvodás kislányom is tudott magának játékot választani. Nekem a naplózás is nagyon tetszik, mert meg tudom nézni, hogy mikor mit hibáztak.

Páczelt Nóra, Miskolc

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


A lányom, aki miatt megrendeltem a Varázsbetű Programcsaládot, élvezettel gyakorolja a játékos feladatokat. Számtannal és szövegértéssel vannak gondjai. A nagycsoportos kislányom is belekóstolt a könnyebb, egyszerűbb számtanba, neki ezek játékos, élvezetes feladatok. Ez a Programcsalád alkalmas a gyerekek fejlesztésére, azoknak is nagy segítség, akiknek nincs módjuk fejlesztő pedagógussal dolgozni.

Lengyel Zsuzsanna, Dunaföldvár

Érdekel >>>


Elvitathatatlan érdeme a programnak, hogy a gyerek szívesen jön órára, örömmel elvégzi a feladatokat, ha tudja, hogy a számítógéphez ülhet. Akár játéknak, akár tanulásnak hívunk egy-egy feladatot. Ovisok is szívesen ülnek a nekik való feladatok mellé.

Nagy Erika, Nagyatád

Érdekel >>>


A programcsalád néhány programját immáron 3 éve használjuk fejlesztői munkánk során. A gyerekek nagyon kedvelik, gyakran kérik a foglalkozásokon. A feladatok sokrétűek, számos fejlesztési területen hatékonyan használhatók. Többek között ezért is bővítjük évről-évre a programok körét. Iskolánkban a 6-14 éves korosztály körében teljes lefedettséggel alkalmazzuk eredményesen.

Káli Erika fejlesztő pedagógus, Alsónémedi, Széchenyi István Általános Iskola

Érdekel >>>


Középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekemmel használjuk a programot, ami nagyban megkönnyíti a felkészítését. Sokat tanul belőle!

Czibere Józsefné, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


A Varázsbetű programcsalád nagyon sokat segít az iskolai fejlesztő munkában. SNI-és és BTM-es tanulóink egyaránt használják. A program lehetővé teszi az önellenőrzést, ez segíti az óraszervezést és a differenciált, egyénre szabott fejlesztést.

Frühwirth Ildikó, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Érdekel >>>


Könnyen használható, érthető, és ami a legfontosabb, hogy a gyerekek nagyon élvezik, így észre sem veszik, hogy közben mennyit tanulnak :)!

Kósáné Palkovics Nikolett, Úrhida

Érdekel >>>


4 napja használjuk a Varázsbetűt, 8 éves gyermekem minden nap játszott vele 30 percet. Tegnap észrevettem hogy kevésbé cseréli fel a betűket olvasás során, és ezt az eredményt ő is örömmel állapította meg. Köszönjük!

Horváthné Weisz Mónika, Mosonmagyaróvár

Érdekel >>>


Köszönjük, hogy megvásárolhattuk. Nagyon jónak, ötletesnek tartjuk, szívesen játszunk vele. Jár hozzánk fejlesztő tanár, akinek szintén pozitív véleménye van a programról. Köszönjük!

Budija Mária, Pécs

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Neked is eleged van?
Neked is eleged van az iskolai kudarcokból? Eleged van a vég nélküli gyakorlásokból, a kínlódásból,...

A titkos összetevő
Tudom, hogy segíteni szeretnél gyermekednek. Tudom, hogy sokszor, és sokat gyakoroltok, sokszor késő...

Értő olvasás teszt
Gyermeked tanulási képességét leginkább az értő olvasás szintje határozza meg. Éppen ezért készített...

Tervezd meg gyermeked jövőjét!
Tudod Te is, tudom én is, mennyire fontos a precíz tervezés, a napi rutin mégis többnyire felülírja...

Anyu, fáj a hasam!
Cseng a telefon, a tanító néni hív: Gyere gyorsan, mert gyermeked rosszul van. Te rohansz, és...

Őrmester a családban
Az iskola rákényszerít, hogy otthon az ő érdekeit képviseld gyermekeddel szemben. Ezért aztán szép...

Egy igaz történet
A nagycsoportos Józsika nagyon várta az iskolakezdést. Mindenki arról beszélt neki, hogy az iskola...

Így nevelj olvasót!
Az olvasás hozzásegíti gyermeked a boldogabb élethez. A könyvek által mérhetetlen mennyiségű...

A diszlexia ereje
Régóta tudjuk, hogy a diszlexiások sok tulajdonságukban különböznek a többiektől. Most egy amerikai...

Hogyan kerüljük el az idegösszeomlást? 6 okos tipp szülőknek
Minden szülő ismeri azt az ellentmondásos érzést, hogy szereti a gyerekeit, de időnként az őrületbe...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu