Ritmusérzék és olvasás

Életünk alapja a ritmus. Meghatározza napjainkat, életünket, fejlődésünket. Ritmusa van a járásnak, a lélegzésnek a beszédnek, de még az alvásnak is.

Az életben és az iskolában is számos helyen szerepet kap a ritmus, a ritmizálás. Az olvasási képességek javításában is fontos szerepe van a ritmusérzék fejlesztésének.

Honnan származik életünkben a ritmus szerepe?

Életünk első pillanatától kezdve szabályos, néha gyorsuló, máskor lassuló ritmus vesz körbe bennünket: édesanyánk szívverése. Izgalmas dolog látni és hallani azokat a felvételeket, ahol a magzat belső világát szemlélhetjük: mit érzékel, mit hall odabent a méhben. Az anya szívverésének ritmusa meghatározó, erős élmény, melyet hamarosan saját szívünk üteme is kiegészít.

Életünk másik fontos ritmusa a légzés, mely a születés pillanatától kezdve van jelen életünkben. A kisgyerek élete a továbbiakban is tele van a ritmus számos jelenségével, a szopástól kezdve a tapsolásig, a mozgástól a napirendig. A ritmus egész emberi létezésünk fontos eleme marad később is.

Ritmus és diszlexia

Az olvasási problémák kialakulásának is egyik oka a ritmus - pontosabban a ritmusérzék hiánya.

A ritmus testünk mozgásainak időbeliségét jeleníti meg. Ami mozgással van összefüggésben, annak nagy valószínűséggel ritmusa is van. Még a természetben is így van: az eső, a szél, a tenger mozgása, a nap vagy a hold járása, az évszakok váltakozása is ritmussal rendelkezik. Mozgással jár az írás és az olvasás is, tehát ritmusa van, ha jól akarjuk csinálni, akkor ritmusra van szükségünk.

A beszéd lüktetése

A szótagoló beszéd és olvasás ill. az azt megelőző gyakorlatok mind ritmust közölnek. A magyar beszéd pedig attól is annyira szép, hogy jól ritmizálható, erre példák a legismertebb Weöres Sándor gyermekversek is.

A hangok, szótagok, szavak hosszúsága sajátosan ritmizálja a nyelvet. Éppen ezért a nyelv olyan, mint a zene: ritmusa, dallama van. A beszédünket pedig az írásban vetjük papírra, ahol a kéz apró mozgásai, az írás lendülete, a némán is mondott írnivaló belső ritmusa lendíti előre a folyamatot. Mindehhez pedig kitartó figyelemre van szükség, megmaradva az adott írás folyamatban. Ezért a figyelem összpontosítására való felkészülés is a diszlexia megelőzésének fontos része.

Az a kisgyerek, akinek ritmusérzéke fejletlen, az olvasás és az írás terén szükséges ritmusokat nehezen tudja követni, vagy egyáltalán nem veszi észre. Ebből következhet, hogy nem ismer fel vagy felcserél betűket, a betű képéhez nem kapcsolja a hangot. A ceruza fogása sem sikerül, vonalvezetése kesze-kusza lesz, gyakran olvashatatlan. A rossz ritmusérzékű gyermek enyhébb esetben csak a rövid és hosszú hangokat nem tudja megkülönböztetni, súlyosabb esetben több szót, vagy akár egész mondatokat egybe ír, nem érti az írásjelek használatát.

Ringató

Biztosan Te is sokat ringattad karjaidban gyermeked. Ez a kívülről érkező ritmus természetes módon nyugtató hatású és különösen szép, ha énekszó is kíséri! A dúdolók, az altató dalok mind e nyugalom, nyugodt belső ritmus kialakulását segítik elő.

Afrikában sok édesanya egész nap - munka közben is - hátán hordja újszülött gyermekét. E szoros kapcsolat hozzájárul, hogy a gyermek megérezze, megtanulja anyja életének ritmusát: a légzést, a szívverést, a mozgást.

Ritmus a születéstől

Valószínűleg a rohanó életmód is oka, hogy sok gyermeket szülei kevésbé ölelgetnek, babusgatnak, ringatnak, mint ahogy az apróságnak arra igénye lenne. A testi kapcsolat az újszülött kortól meghatároz bennünket, a kisgyermekeknél pedig helyes fejlődésük elengedhetetlen feltétele! Ha érzi, hogy szeretik, elfogadják, együtt tud lenni és mozogni is a szüleivel. Alapvetően nyugodtabb lesz a természete, jobban fogja tudni átélni az őt érő terheléseket is. Ha ez a biztonságot nyújtó élmény és napi lehetősége hiányos vagy netán nincs meg, nagyobb eséllyel lesz túlzottan mozgó, hiperaktív.

Rosszalkodó

Az ún. "rossz gyerekek" "rosszasága" gyakran ilyen okokra vezethetők vissza, hiszen más módja nem nagyon lesz a gyermeknek, hogy érintést, vele való törődést idézzen elő a felnőttekből, még ha az az érintés akár a fenekét is éri, kissé csípősebb formában. Mindennek kapcsán a hiperaktivitás, a túlzott mozgások a kisgyermeknél előidézői lehetnek a későbbi diszlexiás tüneteknek is.

Ha ilyen tüneteket tapasztalsz gyermekednél, érdemes mielőbb logopédushoz és pszichológushoz fordulni. Velük a gyerekek a mozgásfejlesztés számos formáját gyakorolják, ennek a terápiának is fontos eleme a ritmus, a ritmizálás.

A ritmus tehát olyan lendítő, előre vivő erő, ami a teljesítményt is serkenti, így az önbizalmat is nagymértékben erősíti.

A Varázsbetű és a ritmus

A Varázsbetű programban is számos ritmus-elem található. Pl. az Anagrammában az igaz-hamis játék esetében is amikor kitalálja a helyes megoldást a gyermek s a gépen megjelöli a helyes (vagy helytelen) megoldást, a rákövetkező hangjelzés nemcsak visszajelez, hanem a következő kérdést is felmutatja, a folyamat így lendületesen, ritmusosan mehet előre. A képernyőn pedig az egymást követő képek négyzetei is ritmust közölnek.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Kellemes játék, sok hasznos, játékos tanulási lehetőség. Az illusztráció és a szókészlet valóban gondolkodtató, szélesíti a gyerekek látókörét, szókincsét. Meglehetősen gazdag program, érthető leírásokkal. Szeretik a tanítványaim is, és én is szívesen töltöm az időmet a felkészüléssel.

Győri Jánosné, Salgótarján

Érdekel >>>


Kiválóan segíti a tanulási nehézséggel küzdő gyereket, ösztönzi az elvégzett feladatok után az elmaradhatatlan dicséret. Az eddigi tapasztalat az, hogy boldogan játszott, és sokat tanult általa. Jól megszerkesztett, érthető program, ötletes módon vezeti rá a gyerekeket a tudás megszerzésére. Szórakoztatóan tanít, ezért számunkra nagy segítség.

Kantárné Mihály Katalin, Sajószentpéter

Érdekel >>>


A gyakorlás eredménye már négy nap után meglátszik. A sikerélményt könnyen meg lehet szerezni. Pár nap múlva a kisfiam magabiztosan, kevés nehézséggel olvasott az órán.

Virághné Hegedűs Julianna, Szolnok

Érdekel >>>


Nagyon tetszett a lányomnak, igazán remekül összeállitott feladatok. A jutalomjáték is nagyon jó ötlet. Először gyakoroltuk az olvasást hiszti nélkül otthon. Köszönjük!!!!!

Hegyi Máténé Zsuzsa, Kiskunfélegyháza

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


Az ötlet és a megvalósítás is kiváló! Köszönöm a gyerekek, a szülők és a pedagógusok nevében is kitartásukat és ötletességüket!

Pingor Zsoltné, Családsegítő És Pedagógiai Szakszolgálat, Sárospatak

Érdekel >>>


Már mostanáig is sokat tanultunk vele. Érezhető az előrelépés, elégedettek vagyunk a Varázsbetűvel.

Biró Ágnes, Gödöllő

Érdekel >>>


Nagyon meg vagyunk elégedve a programokkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akivel találkozunk és gyermeke hasonló problémákkal küzd.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


A Varázsbetű programjai már sokat segítettek a kislányomnak az olvasásban. Csak most derült ki, hogy angolból talán még nagyobb segítségre szorul. Szerencsére volt hová nyúlnunk! Munkájuk felbecsülhetetlen segítség! További sok sikert hozzá!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest XII.

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Hogyan segítsek gyermekem számolási képességének fejlesztésében?
Az iskolában a számok világa, a matematika az egyik legfontosabb dolog, amivel gyermeked találkozik....

Hogy segíthetsz tehetséges gyermekednek?
Lehet, hogy a Te gyermekednek is van valamilyen rejtett képessége, azonban a tehetség nem tör...

Négyzetkirakó
A kirakó egy szuper játék, mely rengeteg különféle, az olvasáshoz szükséges képességet fejleszt....

Mondj nemet!
Te is nehezen mondasz “nemet”? Próbálsz kedves lenni másokhoz, még akkor is, ha ez Neked...

Apa apukája az én nagypapám?
Egész világunk egymásra épülő rendszerekből áll. Körülöttünk minden kisebb alkotórészekből áll, és...

Hogyan lesz a tűzből víz?
A szójátékok nagyon jól használhatóak a gyerekek olvasási képességének, szókincsének fejlesztésében....

Rendező - Játékötlet otthonra
A hétköznapi logikának fontos része az ok-okozati összefüggések felismerése, annak megértése, hogy...

Így fejlesztheted otthon is gyermekeid képességeit!
Gyermeked képességeinek fejlődését meghatározza, hogy szülőként mennyit foglalkozol vele. Ma ahhoz...

Depressziós gyerekek
Az utóbbi 50-70 évben hét-nyolcszorosára nőtt a depressziós gyerekek aránya. Vajon mi az oka, és mit...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu