Tudtad, hogy már az ókori aztékok is csokoládéimádók voltak?
A megőrölt kakaómagvakat kukoricaliszttel, vízzel, esetenként mézzel keverték, majd vaníliával ízesítve italként fogyasztották. Ez a keserű folyadék - a sokoatl - nagy becsben állt, az istenek italának nevezték és csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. Szívesen itták a csokoládét, mert frissítette testüket és lelküket, és még széppé is tette őket, hiszen bőrüket rugalmassá és bársonyossá varázsolta.
A csokoládét másként is hasznosították. Amerika őslakói, az azték és maja indiánok kifejtették a kakaóbabokat a termés héjából, és pénzként használták azokat. Az indián piacokon a legkülönbözőbb árukért lehetett kakaóbabbal fizetni. Egy rabszolga ára például száz kakaóbab volt.
A csokoládé legfontosabb alapanyaga a kakaó, ami a kakaófa gyümölcséből készül. Egy kisebb dinnye méretű gyümölcs hozzávetőleg 40 babszemet tartalmaz. A trópusi fafajta termését először leszüretelik, majd a kakaószemeket megszárítják, azután megpörkölik és megőrlik, hogy kakaóport kapjanak belőle.
A kakaóbabból préseléssel nyerik ki a kakaóvajat. A csokoládé készítéséhez a kakaóvajat összekeverik kakaóporral, cukorral és tejporral. Az étcsokoládé több mint kétharmad részben tartalmaz kakaót, a tejcsokoládéban pedig sokkal több a tejpor. A fehér csokoládéból a sötét színt adó kakaópor teljesen hiányzik, csak kakaóvaj, cukor és tej van benne.
A csokoládé Amerika felfedezése után jutott el Európába. A kakaó kereskedelme sokáig a spanyolok monopóliuma volt, csak ők kereskedhettek vele. A spanyolok nem szerették az indián módra, vízzel és édesítés nélkül készített, esetenként chilivel ízesített kakaóitalt. Hogy ízletesebb legyen, a spanyolok cukorral készítették el.
Európában a 17. században kezdett elterjedni, amikor Anna, a spanyol király lánya hozzáment a XIII. Lajos francia királyhoz. A 18. századra már egész Európában ismerték és szerették.
A 19. század volt a csokoládégyártás forradalma. Ekkor kezdtek szilárd csokoládétömböket készíteni, melyeket eleinte szintén italkészítésre használtak. A modern csokoládégyártás atyja a svájci Rodolphe Lindt, aki sima állagú, finom, könnyen olvadó csokoládét hozott létre.
Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!
Adj egy esélyt gyermekednek!
Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
99.660 Ft helyett
39.700 forintos
áron, és ajándékba kapod
Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol
nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a
Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!
Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd
le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!
A fejlesztőpedagógia munkámban nagyon jól tudom használni. Örülök, hogy készült ilyen program, mely megkönnyíti és lerövidíti a felkészülésem a foglalkozásokra.
Gyermekemmel együtt szívesen "dolgozunk" ezeken a feladatokon, ill. ő maga is örömmel "játszik" a Varázsbetűvel. Bár Barni semmi jelét nem mutatta diszlexiának oviban sem és most, elsőben sem, ennek ellenére hasznos időtöltés ez számára, s legalább ő is számítógépezhet, mint a többi kortársai... csak épp másként. :)