Tudod-e, honnan származik az energia?

Hangos ismeretterjesztő cikk

Ha felkapcsoljuk a lámpát, világos lesz. Ha meggyújtjuk a fazék alatt a gázt, felforr a víz. Télen, ha bekapcsoljuk a fűtést, meleg lesz a lakásban. Ha beülünk az autóba, és rálépünk a gázra, gyorsulni kezdünk. Mindezt természetesnek vesszük, és leggyakrabban nem is töprengünk azon, hogy honnan származik az ehhez szükséges energia.

Energiafelhasználásunk legnagyobb részét fosszilis energiahordozókból, azaz kőolajból, földgázból, és a legnagyobb mennyiségben rendelkezésünkre álló szénből nyerjük.

Mivel a világ összehasonlíthatatlanul gyorsabban használja fel a fosszilis energiahordozókat, mint ahogy azok keletkeznek, ezért ezek forrásai előbb utóbb kimerülnek. A szakemberek becslései szerint a kőolajlelőhelyek már csak 45-50 évre elegendő mennyiséget képesek szolgáltatni, a földgáz pedig 65-70 év múlva fogy el. Legtovább a szén tart ki, a készlet még 150-200 évig elegendő.

Ráadásul az ezekben az anyagokban tárolt energia kinyerése folyamán komoly mennyiségű szennyezőanyag is keletkezik, mely a környezetbe jutva betegségeket, sőt éghajlatváltozást is okozhat, melynek következményei megjósolhatatlanok.

Éppen ezért különösen fontos, hogy egyrészt a rendelkezésünkre álló energiát ne pocsékoljuk el, hanem a lehető leghatékonyabban használjuk fel, másrészt hogy az energia előállításának új módjait kutassunk fel.

Az elektromosságot eleinte szinte kizárólag a szén elégetéséből nyerték, de ma már más módon, például nukleáris energia, vagy megújuló energiaforrások felhasználásával is előállítható.

Az atomerőmű működési elve nagyon hasonló a hagyományos hőerőművekéhez. Hőt állítanak elő, azzal vizet forralnak, és gőzt állítanak elő, ami egy turbina lapátjait forgatja meg. Ez a turbina pedig egy generátort hajt meg, mely a forgómozgást elektromos energiává alakítja.

Az igazi különbség a hőtermelés módjában rejlik. Míg egy szénerőműben a hőt a fűtőanyag égése, azaz oxigénnel való egyesülése szolgáltatja, addig az atomerőműben a hő a fűtőanyag atommagjának kettéhasadása során felszabaduló energiából származik.

Az atomenergia szerepe egyre meghatározóbb a világban. Franciaországban például az áramszükséglet négyötöd része ebből a forrásból származik. Ha minden rendben megy, akkor az atomhasadás környezetbarát energiaforrás. Nem kerül a szabadba szennyezőanyag, és nagyon kevés fűtőanyag szükséges a működéshez, tízmilliomod része annak, ami egy azonos teljesítményű szénerőműhöz szükséges.

Bár kétségkívül hatékony módja ez az energiatermelésnek, vannak olyan érvek is melyek ellene szólnak. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az erőművek kiégett fűtőelemei roppant veszélyesek, hosszú időn át radioaktív sugárzást bocsátanak ki, ezért évszázadokon keresztül kell őket tárolni betonsilók mélyén.

Ezt a problémát valószínűleg egy újfajta atomerőmű oldja majd meg, melyet kifejezetten a kiégett fűtőelemek hasznosítására fejlesztettek ki. Az atomerőművek ellen szolgáló másik fő érv, hogy már több baleset is bekövetkezett emberi felelőtlenség miatt. Ezek közül a legsúlyosabb, az 1986 os Csernobili katasztrófa volt, melyben leolvadt a reaktor, és a keletkező nagy hő miatt a hűtővíz hírtelen felmelegedett. A gőzzé váló folyadék gyorsan kitágult, gőzrobbanás következett be, mely megsemmisítette a reaktor tetejét, így sugárzó anyag került ki a szabadba. A fertőzött területen még ma, negyedszázaddal később sem szabad védőfelszerelés nélkül tartózkodni. Az energiatermelés másik útja a megújuló energiaforrások használata. Megújuló energiaforrásnak azokat a természeti erőforrásokat nevezzük, melyek – ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokkal –rövid időn belül újra rendelkezésre állnak. Ezek elsősorban a nap-, a víz-, a szél, és a geotermikus energia, de ide tartoznak az elégethető növények is, azaz a fa, az energiafű, sőt a a bioüzemanyagok is.

Sajnos attól, hogy egy energiaforrás megújuló, még nem biztos, hogy nem káros a környezetre. A vízerőműveket például sok vád éri amiatt, hogy tározóik nagy területeket foglalnak el, és az elárasztott területekről szennyező metángáz szabadul fel. A bioüzemanyagok legfontosabb hátránya pedig az, hogy az alapanyagául szolgáló növények – a cukorrépa, a kukorica, vagy a repce – az élelmiszertermelés elől veszik el a területet.

Talán a legkevésbé környezetszennyező, ugyanakkor a leghatékonyabb energiaforrás a szél. Már Magyarországon is több helyen találkozhatunk szélerőművekkel, de az így előállított energia mennyisége még viszonylag alacsony. Előnyösebb helyzetben vannak ebből a szempontból a tengerparti országok, melyek szélfarmjaikat sok esetben a tengerre telepítik, ahol a szél útját nem állja semmi, és ezért erősebb és kevésbé ingadozó a szélmozgás. Mivel a legnagyobb energiaveszteség magának az áramnak a szállítása közben keletkezik, ezért hosszabb távon valószínűleg nőni fog az energetikailag önellátó házak jelentősége, melyek megtermelik a lakóik által elfogyasztott energiát. Ebben majd a tetőkre telepített napelemek, napkollektorok, házi szélerőművek, illetve a földhő hasznosítása jelent majd segítséget. Sajnos a nap- és szélenergia nem nyújt egyenletes teljesítményt, így még meg kell oldani az energia hatékony tárolásának problémáját is.

Érdekes cikkek a blogról

Tanulás a konyhában
Tudtad? A főzés segít gyermeked tanulási képességeinek fejlesztésében! Mikor gyermekeddel együtt...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Játékötlet: Színező a szövegértésért
Mára ismét egy játékos feladatlapot készítettünk Neked, melynek segítségével gyermeked szövegértését...

Hogy mondjam el neki? Gyerekeknek a halálról
Talán a legszomorúbb esemény, ami egy ember, egy család életében bekövetkezhet, az egy szeretett...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

A lényeg a mozgás
Itt a nyár, és ez lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit többet mozogjunk, akár gyermekeinkkel együtt....

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Hogyan érheted el, hogy gyermeked megszeresse a tanulást?
Létezik egy meglepően egyszerű módszer arra, hogy gyermeked megszeresse a tanulást. Három egyszerű...

Hogyan legyek jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb szerepe. Éppen ezért mindig ott bujkál bennünk a kérdés:...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most 89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!

Megrendelem

Ajánlatunk a családi megrendelésre érvényes!


Találkozzunk a Facebookon is!


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Töltsd le ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom


Blog

Olvass úgy, mint egy diszlexiás

Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...


Gyerekek, akik belülről ragyognak

Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...


5 tény, amit tudnod kell gyermekedről

Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...


A diszlexia rejtélye megoldva!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...


Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet

A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...


Vevőink írták

A Varázsbetű nagyon jó játék, mindkét gyermekemnek tetszett. :) Kislányom nehezen tanult meg olvasni, és ma sincs hozzá kedve, ezzel viszont szívesen játszik. :)

Kiss Mónika, Győr

Érdekel >>>


Különösen a program egyszerű kezelhetősége ragadta meg figyelmemet. A gyerekek is könnyen eligazodhatnak benne.

Kovácsné Pásztor Gabriella, Miskolc

Érdekel >>>


Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert nem csak a program nagyon jó, hanem a Varázsbetűsök emberi hozzáállása is mintaszerű.

Sótiné Laczkó Gabriella, kóka

Érdekel >>>


További idézetek...Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu