Tudod-e, honnan származik a tetoválás?

Hangos ismeretterjesztő cikk

Ha kimegyünk az utcára, a strandra vagy az uszodába, egyre gyakrabban látni olyan embereket, akiknek a bőrén színes minták, feliratok láthatóak. A tetoválás célja sokféle lehet.

A tetoválás célja sokféle lehet. Az emberek kifejezhetik így például egy csoporthoz való tartozásukat, hitüket, nemzetiségi, törzsi hovatartozásukat, esztétikai ízlésüket, érzelmeiket, gondolataikat, társadalmi helyzetüket, de lehet a cél az elrettentés, az azonosítás, a betegségek elleni mágikus védekezés, vagy az elhunytakról való megemlékezés is.

A tetoválás évezredek óta ismert, mindenhol gyakorolják ezt a művészetet. Ahogy Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozója mondta: „Nincs olyan nép a földön, amely nem ismerné.”

Sokáig úgy gondolták, hogy az első tetoválások Egyiptomban készültek, hiszen az Észak-Egyiptomi Gubronban folytatott ásatások során három 4000 éves női múmiát is találtak,mely tetoválva volt. Azonban 1991-ben Ausztiában rábukkantak egy 5300 éves jégbe fagyott emberre, akinek az Ötzi nevet adták. Az Ötzi testén látható ábrák, apró keresztek és pontok célja valószínűleg a fájdalomcsillapítás volt, hiszen a jégember testén ezeken a helyeken kóros elváltozásokat találtak.

Egyiptomban kizárólag a nők viselték a tetoválásokat, céljuk valószínűleg részben gyógyászati jellegű volt, melynek a terhesség és a szülés ideje alatt volt fontos szerepe. Az egyiptomiak úgy képzelhették, hogy a hasra rajzolt háló védőburokként óvja meg viselőjét a terhesség ideje alatt. Hasonló lehetett a célja annak is, hogy a nők combjukra annak a Bes istennőnek a képét vésték, aki az egyiptomi mitológiában a vajúdó asszonyokat óvta. Valószínűleg egyházi, vallási céllal is használták a tetoválást, erre utal az, hogy papnők múmiáinak bőrén is találtak ilyen ábrákat.

Az ásatások során a tetoválások elkészítésére szolgáló szerszámokat is találtak, ilyen például az a tűkészlet is, melyet Abdüszben ástak ki. Bár pontosan nem tudjuk, hogy hogyan készítették a tetoválást, de az ókori művészet menetére mégis következtethetünk egy 19. századi leírásból, mely így hangzik: A tetoválást általában 5-6 éves korban kapják a gyerekek. Tűket kötnek össze pontosan meghatározott minta szerint, majd helyüket fa vagy olaj füstjével színezik meg, anyatejbe mártják, és így szúrják be a bőrbe.

Érdekes tetoválási gyakorlatot fedeztek fel 1948-ban Szibériában, mikor egy 2400 éves szkíta férfi jégbe fagyott testére bukkantak. A férfi karja mitikus állatokkal, mesebeli figurákkal volt díszítve. A görög Hérodotosz 2500 évvel ezelőtt keletkezett írásából tudjuk, hogy a szkíták esetében a tetoválás a nemesi rangot jelezte.

Az ókori görögökre és rómaiakra is jellemző volt a tetoválás, azaz a stigmata. Ők – amellett, hogy vallási célokra használták a bőr megfestését - gyakran büntetésként is alkalmazták a tetoválást, így jelölték meg a bűnözőket. Az arcra rótt jelek első pillantásra tudatták, hogy viselőjük korábban valamilyen bűnt követett el.

De nem csak a rómaiak jelölték így a bűnözőket, hanem nagy valószínűséggel a kínaiak is. Erre egy, a kínai Taklamakán sivatagban talált, 3200 éves múmia bőrén talált jelekből lehet következtetni.

Régészeti szempontból egyedülállóak azok a Grönlandon előkerült mumifikálódott holttestek, melyek szemöldöke és ajka a mai nők tartós sminkjéhez hasonlóan volt kitetoválva.

A tetoválás szó a bonyolult motívumairól ismert polinéziai tetováló művészet megnevezéséből alakult ki. A polinéziaiak valószínűleg több ezer éven keresztül fejlesztették művészetüket. Az általuk rajzolt ábrák sokszor a teljes testet elfedték. Ők a tetoválásra a tatatau szót használták, ezt vették át az angolok tattoo formában, és e szó változatai terjedtek el Európa legnagyobb részén.

Első pillantásra – sőt még másodikra is – roppant ijesztő és furcsa az új-zélandi maorik testdíszítése. A maorik az arcukat tetoválják, mert szerintük ez a test legfontosabb része. A moko, azaz az arctetoválás teljesen egyedi, nincs két egyforma. Motívumai alapján nem csak viselője társadalmi pozíciójára, hanem tulajdonságaira, sőt származására is következtethetünk. A moko a maori harcos élete folyamán folyamatosan alakul fejlődik, például egy-egy győztes csatában való részvétel után a harcos új mintát faraghat az arcába.

Mára a tetoválás módszerei sokat változtak. Már nem használnak egészségre ártalmas anyagokat, léteznek olyan módszerek, melyek használatával nem marad egész életünkben a bőrünkön a kép, hanem pár év alatt eltűnik. A tetoválás eszközei is korszerűbbekké váltak, így a képek elkészítése gyorsabb és kevésbé fájdalmas.

Talán ennek is köszönhető, hogy a tetoválást viselők társadalmi megítélése is sokat változott az utóbbi évtizedekben. Míg korábban elsősorban bűnözők és iskolázatlan emberek viselték, mára elfogadottá vált a művészek, a sportolók, a táncosok körében is, de a legtöbb szakma képviselői között találhatunk tetováltakat – bár ezt gyakran nem tudhatjuk, hiszen a kép gyakran diszkrét helyen található.

Gyakran előfordul, hogy a tetoválás viselője az idő folyamán megbánja döntését. Mivel a tetoválás nehezen eltávolítható, ezért ez sok problémát okozhat. Winston Churchill édesanyjáról jegyezték fel, hogy fiatalon készíttetett tetoválását – a csuklóját körbefogó kígyót – karkötőkkel próbálta elrejteni. V. György, aki 1910-ben lépett a brit trónra, szintén megpróbálta eltitkolni tetoválását, csak a felesége és néhány férfi szolga tudhatott róla.

Érdekes cikkek a blogról

Játékötletek szókincsfejlesztéshez
Könnyű belátni, miért fontos a szókincs bővítése: minél kevesebb a szövegben az ismeretlen szó,...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gondolatok az emlékezetünkről
Milyen egyszerű lenne tanulás helyett bekapni pár tudás-pirulát! Sajnos ez még nem működik, de azért...

Kakukktojás - játék a formamegkülönböztető képesség fejlesztésére
A diszlexiások számára gyakran gondot okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a betűket. Mára egy...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Játékötlet nyári szünetre
Ma véget ér a tanév, és végre megkezdődik a nyári vakáció. Tíz hét szünet, tíz hét pihenés. Talán...

Hogyan legyél jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb, legnagyobb erőkifejtést és bevonódást kívánó szerepe....

Afázia - A kommunikáció zavara
Tudtad, hogy a beszédfejlődés befejeződése után is sérülhet a nyelvi rendszer? Előfordulhat ugyanis,...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Öt ötlet a játékos betűtanulásra
A betűtanulás sokszor fárasztó tevékenység, amit a gyerekek gyakran unalmasnak tartanak. Ráadásul az...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most 89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!

Megrendelem

Ajánlatunk a családi megrendelésre érvényes!


Találkozzunk a Facebookon is!


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Töltsd le ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom


Blog

Olvass úgy, mint egy diszlexiás

Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...


5 tény, amit tudnod kell gyermekedről

Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...


A diszlexia rejtélye megoldva!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...


Gyerekek, akik belülről ragyognak

Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...


Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet

A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...


Vevőink írták

A programcsalád kiválóan használható, hatékony segítséget nyújt egyes területek fejlesztése során. A gyakorlatok nagyon szórakoztatóak, élvezetesek, izgalmasak, motiváló hatásúak valamennyi korosztály számára. Sikerélménnyel gazdagodik a diák és a pedagógus.

Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Kislányom a Varázsbetűnek hála már folyékonyan olvas. :)

Staudt Gáborné, Pusztavám

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu