Tudod-e, honnan származik a tetoválás?

Hangos ismeretterjesztő cikk

Ha kimegyünk az utcára, a strandra vagy az uszodába, egyre gyakrabban látni olyan embereket, akiknek a bőrén színes minták, feliratok láthatóak. A tetoválás célja sokféle lehet.

A tetoválás célja sokféle lehet. Az emberek kifejezhetik így például egy csoporthoz való tartozásukat, hitüket, nemzetiségi, törzsi hovatartozásukat, esztétikai ízlésüket, érzelmeiket, gondolataikat, társadalmi helyzetüket, de lehet a cél az elrettentés, az azonosítás, a betegségek elleni mágikus védekezés, vagy az elhunytakról való megemlékezés is.

A tetoválás évezredek óta ismert, mindenhol gyakorolják ezt a művészetet. Ahogy Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozója mondta: „Nincs olyan nép a földön, amely nem ismerné.”

Sokáig úgy gondolták, hogy az első tetoválások Egyiptomban készültek, hiszen az Észak-Egyiptomi Gubronban folytatott ásatások során három 4000 éves női múmiát is találtak,mely tetoválva volt. Azonban 1991-ben Ausztiában rábukkantak egy 5300 éves jégbe fagyott emberre, akinek az Ötzi nevet adták. Az Ötzi testén látható ábrák, apró keresztek és pontok célja valószínűleg a fájdalomcsillapítás volt, hiszen a jégember testén ezeken a helyeken kóros elváltozásokat találtak.

Egyiptomban kizárólag a nők viselték a tetoválásokat, céljuk valószínűleg részben gyógyászati jellegű volt, melynek a terhesség és a szülés ideje alatt volt fontos szerepe. Az egyiptomiak úgy képzelhették, hogy a hasra rajzolt háló védőburokként óvja meg viselőjét a terhesség ideje alatt. Hasonló lehetett a célja annak is, hogy a nők combjukra annak a Bes istennőnek a képét vésték, aki az egyiptomi mitológiában a vajúdó asszonyokat óvta. Valószínűleg egyházi, vallási céllal is használták a tetoválást, erre utal az, hogy papnők múmiáinak bőrén is találtak ilyen ábrákat.

Az ásatások során a tetoválások elkészítésére szolgáló szerszámokat is találtak, ilyen például az a tűkészlet is, melyet Abdüszben ástak ki. Bár pontosan nem tudjuk, hogy hogyan készítették a tetoválást, de az ókori művészet menetére mégis következtethetünk egy 19. századi leírásból, mely így hangzik: A tetoválást általában 5-6 éves korban kapják a gyerekek. Tűket kötnek össze pontosan meghatározott minta szerint, majd helyüket fa vagy olaj füstjével színezik meg, anyatejbe mártják, és így szúrják be a bőrbe.

Érdekes tetoválási gyakorlatot fedeztek fel 1948-ban Szibériában, mikor egy 2400 éves szkíta férfi jégbe fagyott testére bukkantak. A férfi karja mitikus állatokkal, mesebeli figurákkal volt díszítve. A görög Hérodotosz 2500 évvel ezelőtt keletkezett írásából tudjuk, hogy a szkíták esetében a tetoválás a nemesi rangot jelezte.

Az ókori görögökre és rómaiakra is jellemző volt a tetoválás, azaz a stigmata. Ők – amellett, hogy vallási célokra használták a bőr megfestését - gyakran büntetésként is alkalmazták a tetoválást, így jelölték meg a bűnözőket. Az arcra rótt jelek első pillantásra tudatták, hogy viselőjük korábban valamilyen bűnt követett el.

De nem csak a rómaiak jelölték így a bűnözőket, hanem nagy valószínűséggel a kínaiak is. Erre egy, a kínai Taklamakán sivatagban talált, 3200 éves múmia bőrén talált jelekből lehet következtetni.

Régészeti szempontból egyedülállóak azok a Grönlandon előkerült mumifikálódott holttestek, melyek szemöldöke és ajka a mai nők tartós sminkjéhez hasonlóan volt kitetoválva.

A tetoválás szó a bonyolult motívumairól ismert polinéziai tetováló művészet megnevezéséből alakult ki. A polinéziaiak valószínűleg több ezer éven keresztül fejlesztették művészetüket. Az általuk rajzolt ábrák sokszor a teljes testet elfedték. Ők a tetoválásra a tatatau szót használták, ezt vették át az angolok tattoo formában, és e szó változatai terjedtek el Európa legnagyobb részén.

Első pillantásra – sőt még másodikra is – roppant ijesztő és furcsa az új-zélandi maorik testdíszítése. A maorik az arcukat tetoválják, mert szerintük ez a test legfontosabb része. A moko, azaz az arctetoválás teljesen egyedi, nincs két egyforma. Motívumai alapján nem csak viselője társadalmi pozíciójára, hanem tulajdonságaira, sőt származására is következtethetünk. A moko a maori harcos élete folyamán folyamatosan alakul fejlődik, például egy-egy győztes csatában való részvétel után a harcos új mintát faraghat az arcába.

Mára a tetoválás módszerei sokat változtak. Már nem használnak egészségre ártalmas anyagokat, léteznek olyan módszerek, melyek használatával nem marad egész életünkben a bőrünkön a kép, hanem pár év alatt eltűnik. A tetoválás eszközei is korszerűbbekké váltak, így a képek elkészítése gyorsabb és kevésbé fájdalmas.

Talán ennek is köszönhető, hogy a tetoválást viselők társadalmi megítélése is sokat változott az utóbbi évtizedekben. Míg korábban elsősorban bűnözők és iskolázatlan emberek viselték, mára elfogadottá vált a művészek, a sportolók, a táncosok körében is, de a legtöbb szakma képviselői között találhatunk tetováltakat – bár ezt gyakran nem tudhatjuk, hiszen a kép gyakran diszkrét helyen található.

Gyakran előfordul, hogy a tetoválás viselője az idő folyamán megbánja döntését. Mivel a tetoválás nehezen eltávolítható, ezért ez sok problémát okozhat. Winston Churchill édesanyjáról jegyezték fel, hogy fiatalon készíttetett tetoválását – a csuklóját körbefogó kígyót – karkötőkkel próbálta elrejteni. V. György, aki 1910-ben lépett a brit trónra, szintén megpróbálta eltitkolni tetoválását, csak a felesége és néhány férfi szolga tudhatott róla.

Érdekes cikkek a blogról

Szókereső és vakvezető - Játékok otthonra
Mára két játékkal is készültem, melyekkel gyermeked tanulási és olvasási képességét fejlesztheted....

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Betűlabirintus
Az olvasni tanuló és olvasási problémával küzdő gyerekek legtöbbször a ‘b’, ‘d’, és ‘p’ betűket...

Testi fenyítés az iskolában
Ön mit gondol? Megengedné az iskolákban a testi fenyítés alkalmazását? Vagy egyetért a tiltással?...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Játékosan könnyebb - Játékötletek olvasástanuláshoz
Mára olyan játékokkal készültünk, melyek segítségével az írás, a betűtanulás, a betűkapcsolás...

A diszlexia szégyen
A diszlexiáról a legtöbb embernek az olvasási probléma jut eszébe. Valójában azonban nem ez a...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mire való a kezed?
Az olvasás alapvetően tájékozódás. Tudnunk kell, merre olvashatjuk ki a szavakat, hová kell...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Pótold a hiányzó részeket!
Az olvasási képesség kialakításához nagyon fontos a rész-egész viszony és az összefüggések...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mosolyogj!
A 101. légideszant hadosztály katonái lassan haladtak az iraki Najaf városka főutcáján az ország...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most 89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!

Megrendelem

Ajánlatunk a családi megrendelésre érvényes!


Találkozzunk a Facebookon is!


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Töltsd le ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom


Blog

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről

Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...


A diszlexia rejtélye megoldva!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...


Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet

A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...


Mi a baj a kitűnőkkel?

Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....


A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)

Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...


Vevőink írták

Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk a Varázsbetű Fejlesztő Műhelyre. Kisfiam nagyon szívesen játszik a Varázsbetű programmal, a hírlevélben én is szakmailag színvonalas cikkeket olvashatok. Tetszik, hogy a megoldott feladatok hangos felolvasásával a verbalitás is megjelenik. Fontosnak tartom, hogy a kiegészítő programok által a képességek felmérésére, a nagymozgások fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ugyanis a hatékony fejlesztés ezekkel együtt válik teljessé.

Schönfeld-Lakatos Andrea, Budapest

Érdekel >>>


Gyakorlatilag az egész család élvezi, különösen 7 éves, most elsős kisfiamnak van sikerélménye vele. Nagyon kedves és sokat dob a programon az a sokféle dicséret és biztatás, ami az egyes feladatok sikeres teljesítése után hangzik el.

Vrastyák Mónika, Eger

Érdekel >>>


Meg vagyok elégedve, a gyerekek nagyon szeretnek játszani a Varázsbetűvel. Kellemes időtöltés és ráadásul játékosan tanulnak is.

Marosné Kirschner Edina, Rozsály

Érdekel >>>


További idézetek...Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu