Tudod-e, mitől lobban lángra a gyufa?

Hangos ismeretterjesztő cikk

Az emberi faj kialakulása, felemelkedése szempontjából a tűz megszelídítése az egyik legfontosabb mérföldkő. A tűz segítségével vált lehetővé az ételek főzése, sütése, a tűz segítségével égette fel az ember az erdőket, és alakított ki művelésre alkalmas földterületeket, a tűz felhasználásával tudott fémet önteni.

Gazdasági haszna mellett a tűz spirituális, vallási szerepet is betöltött, gondoljunk csak a templomi gyertyákra, az indiai tűzönjárókra, vagy arra, hogy az ókori filozófusok a tűzet tartották a négy alapelem egyikének.

Annak ellenére, hogy a tűz ennyire fontos volt a civilizáció kialakulása szempontjából, nagyon sokáig a tűzgyújtás nagyon nehéz feladat volt. Előbb csak két fadarab összedörzsölésével csiholhattak tüzet, ami hosszadalmas és fárasztó folyamat volt. Könnyebbséget jelentett, amikor felfedezték, hogy a kovakővel is lehet tüzet gyújtani. A kovakövet ferdén acélhoz ütögették, a kirepülő szikrák pedig lángra lobbantották az előre odakészített kiszárított taplóanyagot. Ekkor a tűzgyújtás még hosszabb időt, perceket vett igénybe.

A valóban egyszerű, könnyen használható és olcsó tűzgyújtó eszköz csak a gyufa feltalálásával vált bárki számára elérhetővé.

A gyufa kis fapálcika, melynek egyik végén gyújtófej található. Ha ezt a gyufásdoboz oldalán lévő érdes felülethez dörzsöljük, lángra lobban.

Kínában már a 6. században ismerték a tűzgyújtásra használt, kénnel átitatott fenyőfa pálcákat, azonban a mai értelemben vett gyufát csak a 19. században találták fel.

Az első gyújtó pálcát nem dörzsölni kellett. A speciális vegyi anyagokkal bevont rudacskát tömény kénsavba kellett mártani, a tűz a vegyi reakciók hatására lobbant fel. Ez a szerkezet persze igen veszélyes volt, így aztán nem is hozták soha forgalomba.

Az első dörzsgyufát John Walker angol vegyész fejlesztette ki 1827-ben. Ennek a gyufának is sok hibája volt: a gyufa roppant nehezen gyulladt meg, siker esetén viszont robbanásszerűen. A láng nagysága is teljesen kiszámíthatatlan volt, ráadásul égés közben elviselhetetlen szagot bocsátott ki. 1831-ben a francia Charles Sauria fehérfoszfort adott a korábban használt elegyhez. Ez megkönnyítette a gyulladást, és csökkentette a kellemetlen szagokat. Mivel a fehérfoszfor nagyon gyúlékony, így a gyufaszálakat légmentesen kellett tárolni. Ráadásul a fehérfoszfor igen mérgező, így az újonnan nyílt gyufagyárak munkásai tömegesen kaptak foszformérgezést, és az öngyilkosságra készülők is gyakran választották ezt a szert. A veszély felismerése után széles körű kampány indult ennek a gyufafajtának a betiltásáért.

A zajtalanul gyúló gyufát Irinyi János találta fel 1836-ban. A foszfort meleg vízben oldotta fel, majd a kicsapódott foszforszemcséket ólom-szulfiddal és gumiarábikummal elegyítette. A fenyőfából készült gyufaszálak fejét a masszába mártogatta, majd hagyta keményre száradni. Neki még nem sikerült a gyufa legveszélyesebb alkotóelemét, a fehérfoszfort más összetevővel kiváltania. Ez csak később sikerült két svéd kutatónak. Ők a gyúelegy egy részét a gyufafejről a skatulya oldalán kialakított dörzsfelületre tették át, ezzel csökkentették a gyufaszál gyulladási dinamikáját, azaz lassabbá tették a belobbanás folyamatát. A fehérfoszfort az 1845-ben Anton von Schrötter osztrák kémikus által felfedezett vörösfoszforral helyettesítették. Ma is ezt a biztonságos gyufát, az úgynevezett svédgyufát használjuk.

A svédgyufa gyártását 1851-ben indították el Jönköpingben. Sajnos előállítási költségei nagyon magasak voltak, így az emberek többsége továbbra is az olcsó, de veszélyes fehérfoszforos gyufát vásárolta, így továbbra is előfordultak súlyos, gyakran halálos kimenetelű balesetek. Szerencsére egyre több országban ismerték fel a problémát, így az 1870-es évektől kezdve az európai kormányok sorra tiltották be a fehérfoszforos gyufa gyártását és kereskedelmét. Ennek köszönhetően terjedt el a biztonságos svédgyufa.

A svédgyufán kívül másfajta gyufák is léteznek. Két francia vegyész, Savene és Cahen előállított egy olyan, nem mérgező foszfor-szulfid-változatot, amely a vörösfoszfornál jóval könnyebben, robbanás nélkül gyullad, így a gyufa meggyújtásához nem volt szükség az előkészített dörzsfelületre sem. Az ilyen gyufa bármilyen felületen meggyullad, gyakran találkozhatunk vele a westernfilmekben.

Egy osztrák kémikus, Ferdinand Ringer a szokásos keverékhez égéslassítót adott, így feltalálta az akár hatszázszor is használható örökgyufát. Sajnos pár nap tárolás után az anyag tulajdonságai megváltoznak, így a nagyüzemi gyártás nem volt sikeres.

Olyan gyufa is létezik, mely akár szélben és esőben is meggyullad, és csak akkor alszik el, ha a vegyszer elégett róla. Ez az úgynevezett vihargyufa, mely elengedhetetlen kelléke a túlélő-felszereléseknek, és mely nem hiányozhat egyetlen túrázó hátizsákjából sem.

Érdekes cikkek a blogról

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Az én jókívánságom
Amikor gyermekünknek iskolát választunk, valamennyien igyekszünk erősebb, jobb iskolába juttatni őt....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Depressziós gyerekek
Az utóbbi 50-70 évben hét-nyolcszorosára nőtt a depressziós gyerekek aránya. Vajon mi az oka, és mit...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A boldog gyermekkor hét titka
Sokat gondolkodunk gyermekeink sorsáról, de keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk...

Testi fenyítés az iskolában - Eredmények
Hol van már az az idő, amikor a gyerekek hátrakötött kézzel ültek az iskolapadban? Hová tűntek a...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Azonosság-kereső - Ingyenes játék a formaismeret fejlesztésére
Az olvasás az emberi agy egyik legösszetettebb tevékenysége. A betűk apró jelek, melyek egy-egy...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Játék korhatárok nélkül
Ha tanulási problémáról van szó, a legfontosabb a megelőzés. Így van ez a diszkalkuliával is....

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Mit olvasson a gyerek nyáron?
Indul a nyár, és vele a kötelező olvasmányok időszaka. Ma megmutatom hogyan és mit érdemes...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Ritmusérzék és olvasás
Életünk alapja a ritmus. Meghatározza napjainkat, életünket, fejlődésünket. Ritmusa van a járásnak,...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most 89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!

Megrendelem

Ajánlatunk a családi megrendelésre érvényes!


Találkozzunk a Facebookon is!


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Töltsd le ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom


Blog

A diszlexia rejtélye megoldva!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...


Gyerekek, akik belülről ragyognak

Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...


Olvass úgy, mint egy diszlexiás

Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...


5 tény, amit tudnod kell gyermekedről

Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...


Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet

A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...


Vevőink írták

Gyakorlatilag az egész család élvezi, különösen 7 éves, most elsős kisfiamnak van sikerélménye vele. Nagyon kedves és sokat dob a programon az a sokféle dicséret és biztatás, ami az egyes feladatok sikeres teljesítése után hangzik el.

Vrastyák Mónika, Eger

Érdekel >>>


Középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekemmel használjuk a programot, ami nagyban megkönnyíti a felkészítését. Sokat tanul belőle!

Czibere Józsefné, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Kisfiamnak már az első pár alkalommal sikerélményt okozott, amikor egy-egy elvégzett feladat után meghallotta dicséretet, ami nagyon pozitívan "kommentálta" a sikeresen elvégzett feladatot. Jó ötletnek tartom, hogy utólag is meg tudom nézni, a gyermekem fejlődését egy-egy feladat elvégzése után.

Somogyi Ildikó, Tatabánya

Érdekel >>>


További idézetek...Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu