|
|||
Tudod-e, miért fűszerezzük ételeinket?Hangos ismeretterjesztő cikkVajon csak azért használjuk a fűszereket, hogy ne legyenek ízetlenek az ételeink? Vagy van más kedvező hatásuk is?
A fűszernövények nagy része gyógyhatásáról is ismert, és a népi gyógyászatban betegségek kezelésére használták, sőt használják őket napjainkban is. A fűszerek többsége jó hatással van emésztésünkre, nem is beszélve arról, hogy nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A zöldfűszerek – például a petrezselyem vagy a snidling – főként a téli hónapokban segítik az immunrendszer megerősítését. A középkorban az európaiak kevés zöldséget fogyasztottak, inkább a húst részesítették előnyben. Az emberek szervezetük vitamin és ásványi anyag szükségletét gyógynövények segítségével elégítették ki. Ebben az időben alakultak ki a gyógyfűkertek. Az ételeket gyógynövényekkel együtt fogyasztották, így hozzászoktak ezek ízéhez, és megkedvelték őket. Később az orvostudomány fejlődése miatt egyre kevésbé volt szükség a gyógynövényekre, így a gyógyfűkertek szerepe is megváltozott. Az itt termelt növényekre már nem elsősorban gyógyhatású szerekként, hanem sokkal inkább fűszerként tekintettek, és a növényeket elsősorban ízesítő hatásuk miatt termesztették. Mára ismét változik az emberek fűszerekről alkotott képe, és egyre többen ismerik fel a gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket. A fűszerek másik előnye, hogy valamennyi korosztály fogyaszthatja őket, csak az intenzitásukat kell változtatni. Kisgyermekeknek csak kevésbé fűszerezett ételeket adhatunk, melyeket kevés sóval és cukorral készítünk el. Mivel a fűszerek többsége nem terem egész évben, de ízüket folyamatosan szeretnénk élvezni, fontos, hogy gondoskodjunk tartósításukról. Ez leggyakrabban természetes úton, szárítással történik. Ez a módszer garantálja, hogy az ízanyagok majdnem teljes egészében megmaradjanak. Új tartósítási módszer a fagyasztás, melynek segítségével a friss aromákat is megtarthatjuk. A fűszerek mesteri használata valóságos művészet, de kis gyakorlással bárki kiismerheti titkaikat. A főzés folyamata mindig a fűszerek gondos kiválasztásával kezdődik. A hatóanyagok – melyek lehetnek például illóolajok, gyanták, keserű anyagok – előcsalogatják az alapanyagok valódi jellegzetességeit, új ízeket hoznak létre, fokozzák az emésztőnedvek elválasztását és örömtelivé teszik az étkezést. Fűszereink többsége Ázsiából, az arab világból, később Indiából került hozzánk. Szinte a teljes középkori kereskedelem a fűszerekre épült. A kereskedőhajók tonnaszámra szállították a keleti különlegességeket Európába, cserébe visszafelé vásznat és gyapjút szállítottak. Ez a kereskedelem tette lehetővé a korabeli felfedezéseket. Ekkor indult útnak Marco Polo is keletre, Indiába, Kínába és Burmába. Az egyik ma is használatos fűszernövényünket már az újkőkorban is használták az emberek ételeik ízesítésére. Ez a fűszer a kömény, mellyel legtöbbször a káposztából készült ételekben találkozhatunk. A kömény kellemes aromát ad az ételnek, ráadásul hatóanyagaival segíti a nehéz ételek emésztését. Az erős paprikát sem csak íze miatt használjuk, hanem nagyon erős fájdalomcsillapító hatása miatt is. Hatásos lehet reuma és migrén esetén is, de használják a narancsbőr elleni kezelésekben is, mivel vérbőséget okoz. A világ legdrágább fűszere a sáfrány, mely a nősziromfélék családjába tartozik. Az ételek ízesítésére használt anyag valójában a virág bibéje, melyet a rövid, mindössze kéthetes virágzási időszakban kézzel szednek le. A szárítást követően egész évben fogyasztható. Egyetlen gramm előállításához 150 virágra van szükség! A sáfrány íze édeskés, kissé kesernyés, és mély, füstöt illata van. Az ételt aranysárgára festi. Már az ókori egyiptomiak és a görögök is használták, sőt Mátyás király udvarában – a bors és a gyömbér mellett – a legfontosabb fűszerek között tartották számon. Szinte természetes, hogy gyógyhatása is van: csökkenti a vér koleszterinszintjét, így segít megelőzni a szívinfarktus kialakulását. A sáfrányt napjainkban elsősorban a mediterrán és az indiai konyha használja. E fűszer nélkül elképzelhetetlen a milánói rizottó, a valenciai paella, vagy a provance-i halleves. Nagyon egészséges a fokhagyma fogyasztása is. Régen a piramisok építésénél dolgozó munkásoknak minden nap meg kellett enniük pár gerezdet, így jobban megőrizték fizikai erejüket, és egészségüket. Haszna leginkább baktériumfertőzések vagy gombás megbetegedések esetén jelentkezik, de tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, és magas koleszterinszint ellen is ajánlják. Fűszereket nem csak a boltban vásárolhatunk, hanem akár magunk is termeszthetünk. Gyors sikerélményt adhat a snidling, azaz a metélőhagyma, mely lakásban egész évben nevelhető. Érdekes cikkek a blogról |
Kazal Kolos Az olvasás öröm is lehet!Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!
Adj egy esélyt gyermekednek!Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most 99.660 Ft helyett 39.700 forintosáron, és ajándékba kapod
Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!
Ajánlatunk a családi megrendelésre érvényes! Találkozzunk a Facebookon is!Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki
Töltsd le ingyen!Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen! BlogKépességfejlesztés a családban Naponta tapasztalom, hogy a gyermekek közül sokan nem rendelkeznek elegendő ismerettel az őket... Megszeretheti gyermekem az olvasást? 13+1 ötlet szülőknek az olvasási képesség fejlesztéséhez A Te gyermeked olvas mindennap? Sajnos egyre ritkább, hogy a gyerekek a szórakozás kedvéért... Mi lesz a kitűnők sorsa? Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső... Tiltsuk be a házi feladatot! Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem... Az az átkozott helyesírás! Az egyik leggyakrabban hallható panasz a szülők részéről, hogy gyermekük helyesírása pocsék. Nem tud... Vevőink írtákGyermekem izgalmasnak találta a programot, szívesen játszik vele, én pedig a folytonos dicséretet nagyon pozitív tulajdonságának tartom, szinte egyenragú magával a fejlesztéssel, de ezt minden jóakaratú szülő és pedagógus tudja, vagy tudnia kellene. Miklós Lászlóné, Várpalota A Varázsbetű rendkívüli, jól használható program, a gyerekek nagyon kedvelik. Gyorsan lehet vele eredményeket felmutatni. Vargáné Rajna Ágnes, Erdőkertes Imádjuk a Varázsbetűt! A három gyermekem (5,8 és 10 évesek) folyton ezzel akar játszani, mindenki talál számára érdekes és kihívást jelentő feladatot. Ungor Adrienn, Budapest |
||
Kazal Kolos Copyright © Varazsweb |
|||