Földön, vizen, levegőben

Hangos ismeretterjesztő cikk

A kígyók a legkülönbözőbb módokon képesek haladni: szilárd talajon előre kúszni, a homokban oldalra tekergőzni, lazább talajban ásni, úszni, fára mászni, sőt „repülni” is. Ráadásul ezeket a különböző helyváltoztatási módokat megközelítőleg egyformán jól végzik.

A kígyók kúszásukkal normál talajon meglehetősen jól boldogulnak. A kígyók sprintversenyében a Kelet-Afrikában élő fekete mamba verhetetlen. Sebessége eléri a 10 km/órát – ilyen tempóban fut az átlagember.

Azért ilyen mozgékonyak, mert rengeteg csigolyájuk van. Miközben az ember gerincoszlopa 33 csigolyát tartalmaz, a kígyóknak akár 400 is lehet. A mászás azonban korántsem úgy folyik le, mint ahogy azt olykor festményeken ábrázolják, nem függőleges irányú íveléssel, hanem vízszintes hullámvonalakban. A csigolyák oldalt könnyen hajlíthatók el s a bordák szintén könnyen mozgathatók elölről hátrafelé. Ha a kígyó haladni akar, felváltva húzza össze jobb- és baloldali bordaközti izmait, így teste vízszintes hullámvonal alakját veszi fel. Bordáit oly mértékben húzza előre, hogy azok megközelítőleg vagy egészen merőlegesen álljanak, majd a következő görbülésnél ismét ferde helyzetet vesznek fel, tehát lényegileg úgy mozognak, mint más állatok a lábaikkal. A hasi pajzsok lefelé irányuló éles pereme ellenállást fejt ki a talajjal szemben ez részint lehetővé teszi az előrehaladást, részint pedig megakadályozza a test visszacsúszását.

Nehézkesebb a tekergés a sivatagban. A homokbuckák forrók, mint a tűzhely főzőlapja, ráadásul könnyű lecsúszni is róluk. A megoldás az oldalra tekergőzésben rejlik. Olyan kígyók, mint például a közönséges szarvas vipera vagy a szarvas csörgőkígyó, testük egy részét felemelik a talajról, majd oldalra leteszik. Ezután testük egy másik részét teszik ki oldalra. Ez a kígyó tehát nem mászik, hanem „lépéseket” tesz oldalra. Eközben a homokban párhuzamos csíkokat hagy hátra, amik úgy néznek ki, mint egy keréknyom. Ráadásul mozgás közben így soha nem érintkezik az egész testfelület a forró homokkal.

A fatörzsön a kígyó, különösen, ha annak kérge nem nagyon sima, a jellegzetes kígyóvonalban könnyen és gyorsan mászik fel, a visszacsúszását ilyenkor is a has pajzsok éles hátsó pereme akadályozza meg.

Bizonyos kígyók a vízben élnek. A vízisikló gyakran megfigyelhető úszás közben. Ugyanúgy, mint a szárazföldön, tekergőzve siklik át a vízen, és elkapja áldozatait, a békákat, sőt a halakat is. A tengeri kígyók helyváltoztatásának legfontosabb szerve a farok. Úszni az alrendnek nyilván minden egyes faja tud, de közülük azok, amelyeket természetük nem fűz szorosabban a vízhez, hamar kifáradnak az úszástól. A valódi tengeri kígyók úszása az angolnáéhoz hasonlítható; farkuk egyébként is oldalt lapított s ennek a határozott úszószervnek felületét még bőrszegélyek is növelik.

A levegő a madarak birodalma. Bár akadnak olyan más állatfajok, amelyek páros bőrlebenyeik segítségével viszonylag hosszabb ideig képesek a levegőben vitorlázni, a Dél-Ázsia trópusi esőerdőiben élő repülő kígyóknak még ilyen - sőt semmiféle felhajtóerőt biztosító - testfüggelékei sincsenek.

A siklófélék egyik legérdekesebb csoportja a chrysopelea nemet alkotó repülőkígyók. Jelenleg öt repülőkígyó-fajt ismerünk. Közepes termetű kígyók, testük karcsú, átlagos hosszuk 1-1,2 méter. Dél- és Délkelet-Ázsiában honosak. Falakó életmódot folytatnak, ezért elsődleges élőhelyük a trópusi erdő.

Természetesen nem képesek a tényleges repülésre, csak siklanak a levegőben. A fáról való elrugaszkodást követően testüket ellapítják, és tekergőző mozgásba kezdenek. Kis mértékben a repülésük pályáját is képesek módosítani. Nem ismert pontosan, hogy miért, és hogy milyen gyakran repülnek. Valószínűleg a nagyobb távolságok megtétele így jóval kisebb energia befektetéssel jár, továbbá hasznos, ha menekülnie kell, vagy ha épp ő vadászik. Nappal aktívak, kis gerincesekkel; békákkal, gyíkokkal, madarakkal táplálkoznak.

A repülőkígyó elsősorban gyíkevő. Hátsóméregfogas kígyó. Méregfoga kicsi, a viperákkal ellentétben nem mozgatható és nem üreges, helyette egy kis barázda fut rajta végig, amiben a méreg végigfolyik. Eléggé ideges, agresszív kígyók, ha zargatják őket, gyakran harapnak, de mérgük az emberre nem veszélyes. Természetes ellenségeik a ragadozó madarak, egyes emlősök és más kígyók.

Japán kutatók szerint - akik megpróbálták modellezni mozgásukat - a hüllők repülése a lehulló papírszalag aerodinamikáját követi. Számításaik szerint csupán az aszimmetrikus kígyózó mozgás teszi lehetővé a siklórepülést. A tekergőző kígyótesthez hasonlóan a papírszalag tehetetlenségi nyomatéka is változik szabadesés közben.

A kígyók a fáról lógva, függő helyzetből rugaszkodnak el, lenyűgöző fordulatokat hajtva végre a levegőben. A kiválasztott célpontot rendkívüli pontossággal érik el, miközben játszi könnyedséggel kerülik el az útjukba kerülő akadályokat.

Röppályájuk felénél a hüllők teste ellaposodik, és siklani kezdenek a levegőben. Míg egyes repülő emlősök, például repülő mókus és más hüllők szárnyszerű hártyáik segítségévek vitorláznak a levegőben, addig a repülő kígyók hullámzó mozgással manővereznek.

Hullámszerű mozgásuk során a kígyók a fej és farok közti távolság változtatásával szabályozzák testük tehetetlenségi nyomatékát, vagyis azt az erőt, amely testük elfordításához szükséges. Minél nagyobb a tehetetlenségi nyomaték, annál nagyobb energia szükséges ahhoz, hogy megváltozzon a hüllő mozgásállapota.

Érdekes cikkek a blogról

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

8 ötlet a rossz bizonyítvány ellen
Mit teszel, amikor gyermeked rossz jegyet hoz haza, vagy ha a bizonyítványban szerepel egy vagy több...

Segítség diszkalkuliás gyermekek szüleinek
A diszlexiás gyermekek számának növekedésével párhuzamosan egyre nő a diszkalkuliások száma is,...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Rendező - Játékötlet otthonra
A hétköznapi logikának fontos része az ok-okozati összefüggések felismerése, annak megértése, hogy...

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Angol szótanuló memóriajáték
Mára a nyelvtanulás megkönnyítésére készítettünk egy memóriajátékot. A kártyák segítségével szavakat...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most 89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához című könyvünket!

Megrendelem

Ajánlatunk a családi megrendelésre érvényes!


Találkozzunk a Facebookon is!


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Töltsd le ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom


Blog

Gyerekek, akik belülről ragyognak

Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...


A diszlexia rejtélye megoldva!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...


Olvass úgy, mint egy diszlexiás

Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...


5 tény, amit tudnod kell gyermekedről

Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...


Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet

A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...


Vevőink írták

Nagyszerűnek tartom. A most első osztályt kezdő fiam tökéletesen tud vele játékosan tanulni. Én is pedagógus vagyok, kiváló játékos, képességeket fejlesztő, igen hasznos programnak ítélem.

Csernely Csabáné, Kazincbarcika

Érdekel >>>


Enyhe dyslexiás 8 éves lányom nagy kedvvel oldja meg a feladatokat, inkább nekem kell megszabnom az időkorlátot! Szívesen játssza végig a feladatokat. Nagycsoportos, 6 éves lányom is izgalmasnak tartja a játékokat, hosszan leköti a figyelmét.

Csanaky Balázs, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Nagyon szeretik a gyerekeim, 8, 6 és 4 évesek. Két gépünk van, és állandóan veszekszenek, hogy melyik játszódjon. Én felnőttként is nagyon jól el tudok játszani, nagyon értelmes fejlesztő játéknak találom.

Balázs Izabella, Székelyudvarhely

Érdekel >>>


További idézetek...Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu