Hogy segíthetsz tehetséges gyermekednek?

A természetes tehetség támogatása - A napokban találkoztam ezzel a kifejezéssel, és elgondolkodtatónak találtam. Két dologra is felhívja a figyelmet.

Egyrészt a tehetség természetes dolog. A tehetséget kapjuk, és nem kialakítjuk. A tehetséget nem feltalálni, hanem felfedezni lehet. A legtöbb gyerek már születésekor rendelkezik nagyon sokféle képességgel, amelyek csak arra várnak, hogy kibontakozhassanak.

Másrészt a tehetségnek támogatásra van szüksége. Ez a támogatás mindkét fél számára élvezetes, szabad akaratból és önkéntes együttműködésből történik.

A tehetség gyertyaláng

Szent-Györgyi Albert egy gondolata jut eszembe:

"Van egy téveszme, hogy a lángelmét nem lehet elnyomni, az utat tör magának. Csodát tör utat! Nincs könnyebb dolog, mint egy lángelmét elnyomni, mert az nagyon érzékeny. Azt úgy el lehet fújni és taposni, mintha ott se lett volna."

A tehetséggondozás attól szép és egyszerű, hogy nem kell semmi újat kitalálni, hosszas elemzéseket folytatni, hogy vajon milyen irányba fejlesszünk, csupán a gyermekre kell odafigyelni, aki előbb-utóbb magától "elárulja" azt, hogy mihez van tehetsége. Meglévő dolgokkal gazdálkodhatunk, a gyermek javára és örömére.

Ki ne szeretné, hogy gyermeke boldog és kiegyensúlyozott legyen? És vajon mi más tesz minket felnőtteket boldoggá és elégedetté, ha nem az a tudat, hogy a helyünkön vagyunk, hogy azzal foglalkozunk, amihez értünk, és amit szívesen teszünk? Ez azonban még nálunk, felnőtteknél sem működik támogató háttér nélkül.

Érte, de nem helyette

A gyermekek alapvetően kreatívak, a kreativitás velünk születik. A kisgyerek nem tervez meg dolgokat, hanem végrehajt, belevág a közepébe. Nem gondolkodik, hogy forró-e a vasaló, hanem odanyúl, hogy megfogja. Aztán, ha nem vigyázunk, megtapasztalja, hogy nagyon is forró. És legközelebb elkerüli. A tapasztalatokból tanul. Ezek segítik őt a következetesség kialakulásában.

Természetesen segíthetünk neki, de nem csinálhatunk meg helyette mindent. A helyes egyensúlyt a felnőttnek kell megítélnie. A kisgyerek időnként elesik, felborul, vagy megkarmolja a cica, néha kellemetlen élmények érik. Ne essünk abba a hibába, hogy helyette akarunk megtenni dolgokat, pusztán szeretetből, hogy neki könnyebb legyen.

Kié a jegy?

Nemrég egy kis ismerősöm mesélte, hogy 2-es lett a német dolgozata.

- De másnap kijavítottam, kaptam egy 5-öst! - újságolta.

- Tényleg? Sikerült bepótolni? - kérdeztem örömmel.

- Ja, nem. - válaszolta. - Salzburgról kellett képeket gyűjteni, és anyu megcsinálta nekem.

Vannak szülők, akik azt gondolják, hogy a házi feladatot a tanítónő nekik adja fel. Miért bajlódjon a gyerek különféle alakú és színű levelek gyűjtésével, vagy virágok lepréselésével? "Majd én megcsinálom, akkor szebb is lesz, hamarabb kész, és a tanító néninek jobban fog tetszeni." De a feladat célja éppen a gyermek fejlesztése, kihívások elé állítása.

A jó tanító néni jobban örül a kicsit sután, és maszatosan összeállított képkivágásoknak és ragasztásoknak, amin látszik, hogy a gyerek saját keze munkája, mint a tökéletesen összeszerkesztett képgalériának, ami anyuka és apuka gondos, de felesleges műve.

Az ilyen feladatok lényege a tapasztalatszerzés, az önálló munka, a kreativitás megélése, a kíváncsiság felkeltése. Ha ezeket a feladatokat helyettük végezzük el, éppen ezektől az élményektől fosztjuk meg őket.

Akkor hogyan segíthetek?

Fontos, hogy a gyerekek testi és szellemi energiáit is lekössük. De figyeljünk arra, hogy ha segítünk is, (amikor nem tudja, hogy induljon el) mindig a háttérben maradjunk. Ötleteit erősítsük meg, elképzeléseiben támogassuk. Adhatunk iránymutatást, de csak észrevétlenül. A kibontakozás öröme mindig legyen a gyermeké, hiszen ez viszi előre. Fontos, hogy felkeltsük és fenntartsuk kíváncsiságát, mert ez a mozgatórugója a fejlődésnek.

Azt hiszem, ez talán az egyik legnehezebb dolog. Meg kell tanulnunk gyermekeink mellett "árnyéknak" lenni, segíteni, ha megszorul egy probléma megoldásában, de nem oldhatjuk meg helyettük a problémát. Irányt mutatunk, ha nem tud merre indulni, de nem megyünk el helyette. Hiszen mindannyian kiegyensúlyozott, önálló, kreatív, később a saját lábán megállni tudó felnőtteket szeretnénk nevelni.

Beszélgessünk!

Neked milyen tapasztalataid vannak? Tudsz úgy segíteni, hogy közben a megoldás örömét ne vedd el gyermekedtől? Okozott-e már dilemmát Neked az egyensúly fenntartása az önállóságra nevelésben?

Gondolkodjunk közösen! Mondd el véleményed!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem most első éves iskolás, tehát még minden betűt nem tanult, így csak a program egy részét használta eddig. A gyermek érdekesnek találta a feladatokat, kíváncsi volt a képekre a feladat végén, ez inspirálta. A program könnyen kezelhető, mind gyermek, mind felnőtt számára, ez sokat számít.

Antal Krisztina, Cegléd

Érdekel >>>


Sok motivácó van benne, és nem csak a szülő, de a gyermek is vissza tudja ellenőrizni magát. A tetszésemet leginkább a képek és az alatta lévő jelentése nyerte el.

Kiss Istvánné, Mezőfalva

Érdekel >>>


Nagyon kellemes és hasznos időtöltés, nemcsak gyerekeknek. A sokféle feladat lehetővé teszi, hogy kedvünk szerint gyakoroljunk. Igényes, érdekes; szórakoztató és felemelő érzés játszani vele a folyamatos dicséretek miatt.

Gál Attiláné, Szolnok

Érdekel >>>


A munkahelyem (Nevelési Tanácsadó) megvette a Varázsbetűt, én tegnap próbáltam ki "élesben" gyerekeken. Az eredmény fantasztikus volt. Én magam is élveztem, a feladatok változatossága, a könnyen kezelhetőség, a feladatok közti gyors és rugalmas átjárás lehetősége a korábban ismertekhez képest ezerszer jobb! Több korosztállyal próbáltam, az óra végén alig tudtam kilökdösni a gyerekeket. A másodikos Sanyikám, akit amúgy elég nehéz feladatban tartani, miután 50 percen át dobálta a befőtteket, mondatokat párosított stb., az óra végén azt mondta: "Ma miért nem tanultunk?" Csak gratulálni tudok ehhez a remek programhoz. A hang effektusok és üdvrivalgások a sikeres megoldások után csak hab ezen a finom tortán!

Fehérvári Katalin logopédus

Érdekel >>>


Gyógypedagógusként dolgozom egy általános iskolában, és nagy hasznát veszem óráimon a Varázsbetűnek. A gyerekek nagyon szeretnek számítógépen tanulni, így játszva és vidáman tudom segíteni a fejlődésüket.

Széki Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


Évek óta használom fejlesztő órákon. Változatos, gyerekközpontú feladatait a mai napig nagyon hasznosnak tekintem. A szoftver kidolgozása egyértelmű szakmai siker.

Láng Helga, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Szentendre

Érdekel >>>


Köszönjük szépen ezt a lehetőséget, maximálisan meg vagyunk elégedve! Nagyon szeretjük, annyira belemerülünk, hogy a fejünk felett elrepül az idő, nagyon nehezen hagyjuk abba! Tényleg sokat segít, tudásban is, és ami fontos, önbizalom növelésben!!!!!

Ráti Anikó, Jászladány

Érdekel >>>


Remek "találmány". A gyerekek nagyon élvezik a "játékokat". Végre szívesen olvas a harmadikos fiam.

Kocsis Emese, Mikepércs

Érdekel >>>


Az idén érettségiző lányomnak még általános iskolás korában vettük meg és 2 év után folyamatos gyakorlás mellett, az akkori felülvizsgálaton már hibahatáron belül teljesített, már csak olvasási nehézségei voltak. Végig 4-es és 5-ös jegyei voltak. :)

Filipkóné Nagy Mónika, Pápa

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Négyzetkirakó
A kirakó egy szuper játék, mely rengeteg különféle, az olvasáshoz szükséges képességet fejleszt....

Mondj nemet!
Te is nehezen mondasz “nemet”? Próbálsz kedves lenni másokhoz, még akkor is, ha ez Neked...

Apa apukája az én nagypapám?
Egész világunk egymásra épülő rendszerekből áll. Körülöttünk minden kisebb alkotórészekből áll, és...

Hogyan lesz a tűzből víz?
A szójátékok nagyon jól használhatóak a gyerekek olvasási képességének, szókincsének fejlesztésében....

Rendező - Játékötlet otthonra
A hétköznapi logikának fontos része az ok-okozati összefüggések felismerése, annak megértése, hogy...

Így fejlesztheted otthon is gyermekeid képességeit!
Gyermeked képességeinek fejlődését meghatározza, hogy szülőként mennyit foglalkozol vele. Ma ahhoz...

Depressziós gyerekek
Az utóbbi 50-70 évben hét-nyolcszorosára nőtt a depressziós gyerekek aránya. Vajon mi az oka, és mit...

Nyelvfejlődés, beszéd és gondolkodás
Gondalatainkat a beszéd és a nyelv segítségével adhatjuk át egymásnak. Sajnos azonban a gyerekek és...

Kezet rá!
A mindennapi tanulás során sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy csak tananyag információtartalmának...

5 módszer gyermeked képzeletének erősítésére
Azt hihetnénk, hogy képzelődni gyerekjáték. Pedig nem is annyira egyszerű! Valójában elég nehéz...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu