Tanárok bohócruhában

A szülők szeretnek gyerekeikről beszélni. Sokszor mesélnek például arról, hogy az öt-hat éves gyerekek milyen régen, több éve történt eseményekre is képesek visszaemlékezni, például egy régi kirándulás egy-egy pillanatára.

Bogáncsok

Szülőként hajlamosak vagyunk messzemenő következtetéseket levonni az ilyen jelekből. Ha ilyen régi dolgokra emlékszik gyermekünk, gondoljuk, akkor az emlékezete nyilván erős. Azonban az iskolában másfajta emlékezetre is szükség van.

Ha jobban megnézzük, milyen dolgok azok, amik gyermekünk emlékezetében ilyen hosszú időre elraktározódnak, akkor valószínűleg azt fogjuk tapasztalni, hogy ezek több ponton is megragadtak a memóriában. Például egyszerre volt érdekes a látvány és a hang, mozgás kapcsolódott hozzá, és érzelmileg is felfokozott állapotban történt. Mint mondjuk egy cirkuszi előadás, ahol a bohóc egy lufit ajándékoz gyermekednek, és felülteti őt a teve hátára. Ezek az emlékek könnyen megragadnak, olyanok, mint a bogáncs, mely számtalan apró kampóval akaszkodik az ember ruhájába.

Az iskola nem cirkusz

Az iskola azonban nem ilyen. Ott nem lehet arra számítani, hogy a tanító néni bohócruhában fogja magát illegetni. Lufikat sem ajándékoz, és a legtöbb iskola biológia szertárából hiányoznak a tevék. Ráadásul nem egy-egy pillanatra kell emlékezni, hanem úgy általában mindenre.

Amikor az emlékezetről beszélünk, meg kell különböztetnünk a rövid és a hosszú távú emlékezetet. Az iskolában mindkettőre szükség van.

Te meg tudnád jegyezni?

A pedagógus a gyerekek rövid távú emlékezetét dolgoztatja amikor például egy feladatot ad a diákoknak:

- Vedd elő az olvasókönyved, nyisd ki a 32. oldalon, és kék színessel karikázd be az 'a' betűket.

Ha jobban megnézed a fenti utasítást, láthatod, hogy négy-öt különböző részletből áll. Nem könnyű ennyi információt megjegyezni, főleg, ha nincs más csatornán keresztüli megerősítés, azaz az utasítás csak szóban hangzik el.

Összpontosíts!

Ezek az emlékek csak addig állnak rendelkezésünkre, amíg használjuk őket, amíg rájuk koncentrálunk. Ezért a rövid távú memória erősítése elsősorban a figyelem, a koncentrációs képesség fejlesztésével érhető el. Sokat segíthetünk azzal is, ha gyermekünk logikáját és lényegkiemelő képességét fejlesztjük, hiszen így képessé válik rá, hogy az egyes információkat összekapcsolja.

Na, de mit jelent?

Az iskola természetesen a hosszú távú emlékezetet is igénybe veszi. Vannak feladatok, ahol a szöveget szóról szóra meg kell jegyezni, például egy vers vagy egy memoriter esetén. Máskor azonban nem a szavakat kell felidézni, hanem a szöveg jelentését.

Sok olyan gyerek van, aki képes ugyan egy szöveget megtanulni, de nem érti annak jelentését, tartalmát, nem képes kiemelni a lényegét, és nem képes alkalmazni azt a gyakorlatban. Ennek a problémának gyakran a gyenge, fejletlen szókincs az oka. Ilyenkor a gyermek nem pontosan érti a szöveget, nem biztos a jelentésében, és ezt magolással ellensúlyozza.

A Te gyermeked tanul vagy magol?

Ha együtt tanulsz gyermekeddel, akkor hamar rájöhetsz, hogy gyermeke magol-e. Kérdezz bele a tanultak lényegébe, ne abban a sorrendben kérdezd ki az anyagot, ahogy az le van írva, hanem kérdezz vissza korábbi részekre is. Ha ilyenkor gyermeked megzavarodik, ideges lesz, akkor valószínűleg magol.

A magolás veszélye pontosan abban van, hogy a gyerek szóról-szóra tanulja meg az anyagot. Ilyenkor nem az anyag jelentését jegyzi meg, ezért ha egy szót elfelejt, akkor megakad, és nem tud továbbhaladni. Olyan, mint a lemezjátszón megakadt tű.

Mit tehetsz a magolás ellen?

A magolás legjobb ellenszere az értelmezés.

Olvass gyermekednek meséket, könyveket. Ha végeztetek, akkor beszéljétek át még egyszer a történetet, például hogy miért tett a főszereplő valamit, vagy hogy hol és ki cselekedett valami mást. Másnap kérd meg gyermeked, hogy ő mesélje el a történetet emlékezetből. Jó játék lehet az is, ha gyermeked a mesehallgatás közben rajzokat készít, és ezek alapján mondja el másnap a történetet.

Gyermeked kiskorától tanuljatok mondókákat, verseket, és ezeket ismételjétek rendszeresen. Játsszatok a verssel, például mondd Te a szöveget, majd hirtelen állj meg, hogy gyermeked folytathassa a sort. Ha sikerül, szerepet is cserélhettek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon-nagyon tetszik ez a gyakorló anyag! Én ált. isk. 1-2. osztályában tanítok olvasni, írni, és csak gratulálni tudok ehhez a munkához! Az biztos, hogy tanítványaimnak is javasolni fogom a vásárlást! Az a véleményem, hogy nem csak diszlexia kezelésére, hanem teljesen átlagos gyerekeknek is igen jó gyakorlást biztosít ez a sokszínű feladatsor!

Csányi Judit

Érdekel >>>


Jön az év vége, most jól ki lehet használni a programokat, és a gyerekeknek olyan, mintha játszanának. Néha még versenyt is rendez a kolléganő, hogy ki az ügyesebb.

Tamás László, Ajka, Fekete István Általános Iskola

Érdekel >>>


Nagyon színes a gyermekek számára változatos programmal találkoztam amikor megismertem a Varázsbetű Programcsaládot. Nagyon fontos, hogy nem tankönyvízű és játékos formában találkozik a betűkkel, szavakkal és számokkal. Sokkal szívesebben olvasnak és észre sem veszik így az idő múlását. Könnyebb őket rávenni a gyakorlásra.

Telek Erika, Tata

Érdekel >>>


Szép színesek a feladatok, az azonnali visszajelzés miatt is szeretnek vele dolgozni a gyerekek. Hasznosnak, jól hasznosíthatónak tartom. Segíti a gyerekek fejlesztését, tehát a munkámat. Köszönet érte.

Dorcsinecz Jánosné, Gyula

Érdekel >>>


BTM-es gyermekek fejlesztő terápiája során remekül használható játéksor. Mindig felvillanyozódnak a tanulók, ha a Varázsbetűs CD-t meglátják a kezemben.

Hubayné Ágoston Mária fejlesztő pedagógus, Pollack Mihály Általános Iskola,Kazincbarcika

Érdekel >>>


A Varázsbetű programcsalád nagyon sokat segít az iskolai fejlesztő munkában. SNI-és és BTM-es tanulóink egyaránt használják. A program lehetővé teszi az önellenőrzést, ez segíti az óraszervezést és a differenciált, egyénre szabott fejlesztést.

Frühwirth Ildikó, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


6 és 8 éves kisfiaim az első pillanattól nagyon kedvelik a programokat. Az ajánlott napi 20 percet többszörösen túllépik, naponta többször is bekapcsolják és örömmel játszanak vele. Nagyszerű megoldásokkal van tele!

Kolár Norbertné, Árpád utca

Érdekel >>>


Nagyon jó program! A gyerekek is nagyon élvezik a játékot, és sokat segít nekem is, hogy javíthatom gyermekem fejlődését!

Kondorné Zalka Éva, Mosonmagyaróvár

Érdekel >>>


Nagyon tetszik és hasznos. A játékok nagyon jól ki vannak dolgozva, lehet rajtuk gondolkodni, és fejlesztik a tanulási képességet. Ha valamit nem értünk, a "Súgó" jól és érthetően elmagyarázza. A kislányom máris négyesre olvasott egyik nap, sokat segített neki a játék. Egyfolytában vele játszik, nagyon lefoglalja.

Lepsényi Regina, Káloz

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Képességfejlesztés a boltban
Sokszor panaszkodnak szülők arról, hogy nagyon elfoglaltak, és ezért nem jut annyi idejük a...

A láb nélküli ember futása
Ön milyen jövőt jósolna egy olyan gyereknek, akinek mindkét lábát amputálni kell? Ön szerint...

Aki nem tudja, tanítja...
Biztosan hallottad már Te is ezt a mondást: Aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja. Pedig...

Csak a zene kell
Gondoltad volna, hogy a zene segíthet gyermeked olvasási, tanulási képességeinek fejlesztésében? ...

A gyermekkort nem hozhatja vissza semmi
Egy gyermekkori barátommal találkoztam pár napja. Andrással egy utcában laktunk, aztán ők...

Mesés játékötletek
Sajnos, a civilizáció gyermekei nemcsak királyfit, és huszárt, de gyakran még lovat sem látnak...

Nem mese az gyermek!
Ugye Te is ismered az Arany Jánostól származó híres idézetet: NEM MESE EZ GYERMEK! Elgondolkodtál...

Testi fenyítés az iskolában - Eredmények
Hol van már az az idő, amikor a gyerekek hátrakötött kézzel ültek az iskolapadban? Hová tűntek a...

Kő a szájban
Emlékszik még a Csillag születik valamelyik adásából Farkas Gyurira, a dadogó rapperre?...

Napi négy ölelés a túlélésért
Az egyszerű túléléshez napi négy ölelésre van szükségünk. Nyolc ölelésre van szükségünk a szinten...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu