Segítség diszkalkuliás gyermekek szüleinek

A diszlexiás gyermekek számának növekedésével párhuzamosan egyre nő a diszkalkuliások száma is. A diszkalkulia számolási zavar, a számok kezelésének nehézsége. Nagyjából az emberek 5%-át érinti, tehát igen gyakori problémáról van szó. Általában ugyanazon okok miatt sérül a számolási készség, mint az olvasási, ezért nem ritka, hogy együtt jelentkezik a két zavar.

Honnan tudhatod, hogy gyermeked valójában diszkalkuliás és nem csak egyszerűen lusta számolni?

A diszlexiásokhoz hasonlóan a diszkalkulia is felismerhető már az óvodás korban. Azok a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, akiknél valamiféle beszéd- vagy nyelvfejlődési elmaradás jelentkezett. gondolok itt a megkésett beszédfejlődésre, a makacs pöszeségre. De gyanakodhat diszkalkuliára annál a bő beszédű gyermeknél is, aki mindenfajta lényegre való törekvés nélkül csak beszél és beszél. Az ilyen gyermeknek ugyanis nincs időérzéke, nem látja át az események logikus sorrendjét, csak rakja egymás után a mondatokat, mindenfajta összefüggés nélkül. Ez sokkal veszélyesebb tünet.

Pár éve történt, hogy az egyik iskolában a tanárok azzal szembesültek, hogy az egyik diák, egy nagyon nyitott, kommunikatív kisfiúról kiderült, hogy nem számol. Senki nem értette, miért, azt hitték, hogy lusta. Végül egy vizsgálat alapján kiderült, hogy diszkalkuliás, súlyos számolási zavara van. Az alsó tagozatban megpróbált lépést tartani a társaival, de nem sikerült neki. Ezért felmentették a matematika értékelése alól. Most már a továbbtanulásra készül, virágkertész szeretne lenni.

Figyelmeztető jel lehet az is, hogy gyermeked gyakran számol az ujjain, ráadásul azt is jóval lassabban és több hibával teszi, mint hasonló korú társai. Vagy előfordul, hogy képtelen elhelyezni a számokat a füzetébe, esetleg fordítva írja le azokat. A boltban is nehezen tud vásárolni. Gondot jelent az árucikkek értékének meghatározása (összeadás), a visszajáró kiszámítása (kivonás). Súlyos esetekben a pénz értékével sincs tisztában a gyermek. Ha kirakok egy súlyos diszkalkuliás gyermek elé 5 db 5 forintost, a másik oldalára pedig 1 db 50 Ft-ost és megkérem, hogy válassza ki, melyik ér többet, akkor ő az 5 db 5 Ft-ost választja. Az Ő számára 1 pénz az 1 pénz.

A tanulmányok előrehaladtával a diszkalkuliás gyermeknek gondot jelent a becslés, a kerekítés. Az írásbeli műveletek végzésekor összekeveri az egyes művelettípusokat, gondot okoz a tízesek átlépése, a maradékok megtartása.

A diszkalkulia megjelenési formái

A számolási zavar nem egységesen jelentkezik. Többféle megjelenési formája lehet.

Előfordulhat, hogy maga a sorban számolás okozza a nehézséget. Például nem tudja, hogy 29 után 30 következik, vagy hogy a 40 előtt a 39 van. Ettől függetlenül azonban a matematikai logikai feladatok megoldásában jól teljesíthet, például jól sudokuzik.

Olyan diszkalkuliással is találkoztam már, akik épp fordítva "működtek", azaz nekik nem okozott gondot a mechanikus számolás, viszont a logikai feladatok megoldását sehogyan sem találták.

A diszkalkuliának olyan formája is van, amikor a gyermek képtelen sorbarendezni az információkat, nem tudja a matematikai műveleteket sorban elvégezni.

Hogyan segíthetsz diszkalkuliás gyermekednek?

Az első és legfontosabb dolog megkeresni azt a pontot, amelyet gyermeked még biztosan megértett. Például, ha második osztályban gondot okoz számára a tízesek összeadása, térjetek vissza az egyesekhez (10 + 30 helyett 1 + 3 ), és innen építkezzetek tovább.

Vagy ha gond van a négyes szorzótáblával, de a kettest tudja, akkor lépjetek vissza oda, majd pálcikákkal szemléltetve magyarázd el a négyes szorzótáblát.

Hogyan?

Első lépésként rakjátok ki a kettes szorzótáblát - kettesével rakjátok egymás mellé a pálcákat. Először Te, majd gyermeked. Aztán állapítsátok meg, hogy 2+2=4, ezért gyermeked 2-2 köteg pálcikát húzzon össze egy csomóba. A Te kettes szorzótáblád maradjon eredeti állapotában. Így gyermeked észreveheti az összefüggést a kettes és a négyes szorzótábla között. Rá fog jönni, hogy ha tudja a kettes szorzótáblát, akkor már tudja a négyest is - félig.

A közös nevező megkeresése is egyszerű, ha a következő módon próbáljátok:

Írjátok a nevezők (a törtvonal alatti szám) alá az adott számhoz tartozó szorzótáblát (3-as alá a 3-ast szorzótáblát, a 4-es alá a négyest), így:

Majd keressétek meg a számoszlopokban azt a számot, amelyik mindkettőben szerepel (ez a 12) - és karikázzátok be, így:

Majd nézzétek meg, hogy az egyes oszlopokban hányadik helyen áll a bekarikázott szám - azaz hányszor 3 egyenlő 12-vel? (pl. az első oszlopban a hármas szorzótáblánál a negyedik helyen áll - mert 3*4 az 12)

A számlálót (a törtvonal feletti szám) ugyanannyival kell megszorozni, ahányadik helyen állt a 12 - ugyanannyival kell szorozni a számlálót, mint a nevezőt.

Így lesz:

A síkidomok kerületét, területét is könnyebb kiszámítani, ha otthon kartonból elkészítitek őket, és például fonallal "körbekerítitek".

Mit kell szem előtt tartanod?

Nagyon fontos, hogy mindent próbálj gyermekednek apró lépésekre bontani - lehetőleg tárgyakkal szemléltetve. Tartsd szem előtt a következő gondolatot:

"Meséld el nekem - és el fogom felejteni.
Mutasd meg nekem - és emlékezni fogok rá.
Engedd, hogy megtegyem - és meg fogom jegyezni."

Számolási készség fejlesztése a Varázsbetű Programcsaláddal

A Varázsbetű Programcsalád 3 része is a számolási készség fejlesztését szolgálja. A "Számmemória", "Számkaland" és a "Számdominó" játékokat nemcsak diszkalkuliás gyermekeknek javaslom, hanem ügyes, tehetséges kis matematikusoknak is számolási képességük további gyorsítására.

Számmemória

A klasszikus memóriajáték számokkal játszható változata. Ez a játék is alkalmas arra, hogy valamennyi korosztály megtalálja a maga számára a kihívást jelentő feladatot. Szabályozni lehet a számkört: a tízestől egészen a 300-as számkörig lehet bővíteni a gyakorlatokat. Meg lehet határozni a párokat: lehet számnak szám a párja (pl. 16-nak a 16) - ez a legegyszerűbb fokozat. Kicsit nehezebb, amikor műveletet kell számmal párosítani: 4:4-nek 1 a párja. Legnehezebb, amikor műveletnek művelet a párja: 5+3-nak a 4+4.

Tetszés szerint választhatók a műveletek. Lehet gyakorolni összeadást, kivonást, szorzást, osztást külön-külön, de tetszés szerint variálhatóak a feladatok. S ha már mindenféle módon kipróbáltátok, fokozhatjátok az izgalmat azzal, hogy csökkentitek a memóriakockák felfedési idejét, ezzel késztetve gyorsabb számolásra gyermekedet. A játék további előnye, hogy a feladatlapok kinyomtathatók, így a család is újraélheti a játék izgalmait például asztal mellett ülve.

Számkaland

A számolási alapkészséget kiválóan tréningezhetik ezzel a játékkal. Itt gyermeked a tizes számkörben játszhat sok különféle feladatok, ez pedig hozzásegíti őt az alapok elsajátításához, és a számfogalom kialakításához.

Számdominó

A hagyományos dominójáték elvén alapszik. Mindenki beállíthatja az Ő szintjének megfelelő nehézségi fokozatot, valamint a gyakorlásra váró művelettípust is. A matematikai képességeken túl kiválóan fejleszti a logikus gondolkodást is.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Én azután rendeltem meg a programot, miután letöltöttem, és megnéztem a próbaverziót. Nagyon tetszik. Igényesen elkészített program. Köszönöm a munkájukat!

Kiss Lászlóné Willant Mónika, Egerág

Érdekel >>>


Az eddigi tapasztalataim nagyon jók. Már most észrevenni a fejlődést gyermekemnél és szereti csinálni a feladatokat. Magától ül le "játszani".

Pirtyák Zsanett, Číčov

Érdekel >>>


A Varázsbetű nagyon jó játék, mindkét gyermekemnek tetszett. :) Kislányom nehezen tanult meg olvasni, és ma sincs hozzá kedve, ezzel viszont szívesen játszik. :)

Kiss Mónika, Győr

Érdekel >>>


Gyakorlatilag az egész család élvezi, különösen 7 éves, most elsős kisfiamnak van sikerélménye vele. Nagyon kedves és sokat dob a programon az a sokféle dicséret és biztatás, ami az egyes feladatok sikeres teljesítése után hangzik el.

Vrastyák Mónika, Eger

Érdekel >>>


Szenzációs játék!!! Alsós tanító vagyok. Sok gyermeknek probléma a diszlexia. Na és a "nem akarok olvasni" is. Ezzel a programmal úgy olvas a gyermek, hogy észre sem veszi. Közben pedig egyre gyakorlottabban siklik szeme a betűkön.

Dvornitzky Tamáné, Tiszaföldvár

Érdekel >>>


Igazi nagy segítséget hozott életünkbe, pár nap alatt is észlelhető a változás, megnőtt a kedv az olvasás után! Köszönöm hogy vannak emberek, akik munkájukkal segítik az arra rászorulókat!

Vágásiné Gégus Emese, Monor

Érdekel >>>


A fejlesztőtanárok számítógépein ez az egyik állandó szoftver! Ez önmagáért beszél!

Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézmény, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Felnőttként használom, mert nem ismerték fel a problémát iskolás koromban, ezért sokat szenvedtem. Ez a program sokat segít és kérem írják meg, ha tudnak ajánlani felnőttek számára más programokat is!

László Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Lányom nagyon szereti a Varázsbetű programot, és már pár nap alatt is észrevehetően javult az olvasása. További sok sikert!!!!!

Füzi Katalin, Tatabánya

Érdekel >>>


Nagyon hasznos, egyszerű, könnyen kezelhető. A nehezen olvasó gyereknek is van sikerélménye!

Ambrusné Huszár Judit, Kaposvár

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékok otthonra: Kakukktojás és golyórabló
Gyermeked képességeiek fejlesztésére az egyik legjobb módszer a játék. A játék során észrevétlenül...

Ki segít diszlexiás gyermeked oktatásában?
Előző cikkeinkben már sokat olvashattál a tanulási nehézségekről. Ma arról olvashatsz, hogy kihez...

Szóvirág
A kisiskolásoknak sokszor okoz problémát a szavak hangokra bontása. Mai játékunk ezt könnyíti meg. ...

Vannak-e jelei a diszlexiának óvodás korban?
A diszlexiás gyerekek életét megkeseríti az olvasási probléma, kudarcokkal, csalódásokkal kell...

Szókereső és vakvezető - Játékok otthonra
Mára két játékkal is készültem, melyekkel gyermeked tanulási és olvasási képességét fejlesztheted....

Hogy ismerheted fel, ha gyermeked diszlexiás?
A diszlexia, azaz az olvasási zavar az a képességzavar, mely legjobban befolyásolja gyermeked...

Rövid-hosszú - Játékötlet otthonra
A diszlexiás (és sok nem diszlexiás) gyermek számára is nagy nehézséget jelent a hangzók időtartam...

Miért nőtt a diszlexiás gyermekek száma?
Egyre többször találkozunk ezzel a kifejezéssel: Diszlexia. Vajon mi az oka az olvasási problémák...

Dobozjárás
Ma két mozgásos játékot ajánlok, melyek a sok ülés után igazi felüdülést jelenthetnek, és gyermeked...

Tömegkommunikációs eszközök - Segítenek, vagy ártanak?
Te is meg szoktál lepődni, mikor azt veszed észre, hogy gyermeked legalább úgy, vagy talán még...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu