Kezdőlap | Blog | Játékok | Hírlevél | Kapcsolat | Letöltések | Vevőink írták | Diszlexia tár | Diszlexia-teszt


Ritmusérzék és olvasás

Életünk alapja a ritmus. Meghatározza napjainkat, életünket, fejlődésünket. Ritmusa van a járásnak, a lélegzésnek a beszédnek, de még az alvásnak is.

Az életben és az iskolában is számos helyen szerepet kap a ritmus, a ritmizálás. Az olvasási képességek javításában is fontos szerepe van a ritmusérzék fejlesztésének.

Honnan származik életünkben a ritmus szerepe?

Életünk első pillanatától kezdve szabályos, néha gyorsuló, máskor lassuló ritmus vesz körbe bennünket: édesanyánk szívverése. Izgalmas dolog látni és hallani azokat a felvételeket, ahol a magzat belső világát szemlélhetjük: mit érzékel, mit hall odabent a méhben. Az anya szívverésének ritmusa meghatározó, erős élmény, melyet hamarosan saját szívünk üteme is kiegészít.

Életünk másik fontos ritmusa a légzés, mely a születés pillanatától kezdve van jelen életünkben. A kisgyerek élete a továbbiakban is tele van a ritmus számos jelenségével, a szopástól kezdve a tapsolásig, a mozgástól a napirendig. A ritmus egész emberi létezésünk fontos eleme marad később is.

Ritmus és diszlexia

Az olvasási problémák kialakulásának is egyik oka a ritmus - pontosabban a ritmusérzék hiánya.

A ritmus testünk mozgásainak időbeliségét jeleníti meg. Ami mozgással van összefüggésben, annak nagy valószínűséggel ritmusa is van. Még a természetben is így van: az eső, a szél, a tenger mozgása, a nap vagy a hold járása, az évszakok váltakozása is ritmussal rendelkezik. Mozgással jár az írás és az olvasás is, tehát ritmusa van, ha jól akarjuk csinálni, akkor ritmusra van szükségünk.

A beszéd lüktetése

A szótagoló beszéd és olvasás ill. az azt megelőző gyakorlatok mind ritmust közölnek. A magyar beszéd pedig attól is annyira szép, hogy jól ritmizálható, erre példák a legismertebb Weöres Sándor gyermekversek is.

A hangok, szótagok, szavak hosszúsága sajátosan ritmizálja a nyelvet. Éppen ezért a nyelv olyan, mint a zene: ritmusa, dallama van. A beszédünket pedig az írásban vetjük papírra, ahol a kéz apró mozgásai, az írás lendülete, a némán is mondott írnivaló belső ritmusa lendíti előre a folyamatot. Mindehhez pedig kitartó figyelemre van szükség, megmaradva az adott írás folyamatban. Ezért a figyelem összpontosítására való felkészülés is a diszlexia megelőzésének fontos része.

Az a kisgyerek, akinek ritmusérzéke fejletlen, az olvasás és az írás terén szükséges ritmusokat nehezen tudja követni, vagy egyáltalán nem veszi észre. Ebből következhet, hogy nem ismer fel vagy felcserél betűket, a betű képéhez nem kapcsolja a hangot. A ceruza fogása sem sikerül, vonalvezetése kesze-kusza lesz, gyakran olvashatatlan. A rossz ritmusérzékű gyermek enyhébb esetben csak a rövid és hosszú hangokat nem tudja megkülönböztetni, súlyosabb esetben több szót, vagy akár egész mondatokat egybe ír, nem érti az írásjelek használatát.

Ringató

Biztosan Te is sokat ringattad karjaidban gyermeked. Ez a kívülről érkező ritmus természetes módon nyugtató hatású és különösen szép, ha énekszó is kíséri! A dúdolók, az altató dalok mind e nyugalom, nyugodt belső ritmus kialakulását segítik elő.

Afrikában sok édesanya egész nap - munka közben is - hátán hordja újszülött gyermekét. E szoros kapcsolat hozzájárul, hogy a gyermek megérezze, megtanulja anyja életének ritmusát: a légzést, a szívverést, a mozgást.

Ritmus a születéstől

Valószínűleg a rohanó életmód is oka, hogy sok gyermeket szülei kevésbé ölelgetnek, babusgatnak, ringatnak, mint ahogy az apróságnak arra igénye lenne. A testi kapcsolat az újszülött kortól meghatároz bennünket, a kisgyermekeknél pedig helyes fejlődésük elengedhetetlen feltétele! Ha érzi, hogy szeretik, elfogadják, együtt tud lenni és mozogni is a szüleivel. Alapvetően nyugodtabb lesz a természete, jobban fogja tudni átélni az őt érő terheléseket is. Ha ez a biztonságot nyújtó élmény és napi lehetősége hiányos vagy netán nincs meg, nagyobb eséllyel lesz túlzottan mozgó, hiperaktív.

Rosszalkodó

Az ún. "rossz gyerekek" "rosszasága" gyakran ilyen okokra vezethetők vissza, hiszen más módja nem nagyon lesz a gyermeknek, hogy érintést, vele való törődést idézzen elő a felnőttekből, még ha az az érintés akár a fenekét is éri, kissé csípősebb formában. Mindennek kapcsán a hiperaktivitás, a túlzott mozgások a kisgyermeknél előidézői lehetnek a későbbi diszlexiás tüneteknek is.

Ha ilyen tüneteket tapasztalsz gyermekednél, érdemes mielőbb logopédushoz és pszichológushoz fordulni. Velük a gyerekek a mozgásfejlesztés számos formáját gyakorolják, ennek a terápiának is fontos eleme a ritmus, a ritmizálás.

A ritmus tehát olyan lendítő, előre vivő erő, ami a teljesítményt is serkenti, így az önbizalmat is nagymértékben erősíti.

A Varázsbetű és a ritmus

A Varázsbetű programban is számos ritmus-elem található. Pl. az Anagrammában az igaz-hamis játék esetében is amikor kitalálja a helyes megoldást a gyermek s a gépen megjelöli a helyes (vagy helytelen) megoldást, a rákövetkező hangjelzés nemcsak visszajelez, hanem a következő kérdést is felmutatja, a folyamat így lendületesen, ritmusosan mehet előre. A képernyőn pedig az egymást követő képek négyzetei is ritmust közölnek.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti az Ön számára gyer­meke fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Legfrissebb bejegyzések

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Imádom az iskolát!
Ha gyermeked most megy iskolába, akkor nagyon fontos, hogy pozitív kép alakuljon ki benne, hogy ne...

Adj Isten egészségére! - Hangos mese
Emlékszel még arra a mesére, amelyikben a juhász nem akar jó egészséget kívánni a királynak? Mára...

Tíz ötlet gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez
Gyermeked iskolai tanulmányai alatt, minden tanulás során az olvasás a legfontosabb új képesség,...

Az írás megmarad?
A diszlexiás gyerekek számára a legnagyobb szenvedést az írás elsajátítása okozza. Egyaránt...

Hamiskodás
Tudunk vajon még igazat mondani? Vagy hazugságra, önmaga és környezete becsapására tanítjuk a...

Gyermekednek van vesztegetnivaló ideje? - Segítség! Most!
A Te gyermeked is olvasási problémákkal küzd? A diszlexia nem egyedi probléma, sokan küzdenek ezzel...

Amikor feltámad a szél… - A számolási zavar figyelmeztető jelei
A diszkalkulia - azaz a számolási zavar - rengeteg gyerek életét keseríti meg. Jó, ha Te is...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
89.600 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Sok motivácó van benne, és nem csak a szülő, de a gyermek is vissza tudja ellenőrizni magát. A tetszésemet leginkább a képek és az alatta lévő jelentése nyerte el.

Kiss Istvánné, Mezőfalva

Érdekel >>>


Csodálatos segítsége diszlexiás, diszgráfiás, és diszkalkuliás 10 éves gyermekemnek. A diszlexia kezeléséhez hasonló segédeszközt idáig nem találtunk.

Murányiné Hajnalka

Érdekel >>>


Első látásra azt gondoltam, hogy ez a program nem jó, mert van, ahol nem értelmes szavakat kell a gyereknek megtalálni, és elolvasni De amikor láttam, hogy ezeknek a betűknek az összeolvasása gondot okoz neki, akkor rájöttem, hogy nagy szükségünk van erre a gyakorlásra. Rákényszeríti a gyereket, hogy odafigyeljen, és koncentráljon.

Kecskés Zoltán, Szeremle

Érdekel >>>


Hasznosnak találom a programot, mert sokféle játékot tartalmaz. A fiamat jól motiválja a jutalomjáték lehetősége. Szívesen játszik a számítógépen, így könnyebb a gyakorlás is.

Perneckerné Laboda Edit, Pécs

Érdekel >>>


A fiam nagyon kedveli a játékos olvasást. De a legnagyobb öröm akkor érte, mikor egy jól elvégzett feladat után a program hangosan megdicsérte.

Pisztrán József, Kecskemét

Érdekel >>>


A gyermekeim imádják! Végre nem kell nekik mondanom, maguktól gyakorolnak! Ez remek!! Köszönjük szépen!!

Botos Péterné, Kisköre

Érdekel >>>


Nagyon sokrétű. Változatos és hasznos feladatokkal találkozhattunk a program tesztelése során. Külön örültem a beállítási lehetőségeknek, mivel két különböző korú és képességű gyermekem van, akik élvezettel használták a programot.

Nagy Beáta, Gyula

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


Nagyon szeretik a gyerekeim, 8, 6 és 4 évesek. Két gépünk van, és állandóan veszekszenek, hogy melyik játszódjon. Én felnőttként is nagyon jól el tudok játszani, nagyon értelmes fejlesztő játéknak találom.

Balázs Izabella, Székelyudvarhely

Érdekel >>>


Iskolánkban több mint 6 éve használom a programot, a diszlexiás diákok reedukációja, fejlesztése során. Kiváló szakmai segítségnek tartom, és szinte minden órán használom. Köszönettel és üdvözlettel: Bagoly Lászlóné szakvizsgázott fejlesztőpedagógus

Nyáry Pál Általános Iskola és AMI, Nyáregyháza

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Hogyan segítsek gyermekem számolási képességének fejlesztésében?
Az iskolában a számok világa, a matematika az egyik legfontosabb dolog, amivel gyermeked találkozik....

Hogy segíthetsz tehetséges gyermekednek?
Lehet, hogy a Te gyermekednek is van valamilyen rejtett képessége, azonban a tehetség nem tör...

Négyzetkirakó
A kirakó egy szuper játék, mely rengeteg különféle, az olvasáshoz szükséges képességet fejleszt....

Apa apukája az én nagypapám?
Egész világunk egymásra épülő rendszerekből áll. Körülöttünk minden kisebb alkotórészekből áll, és...

Hogyan lesz a tűzből víz?
A szójátékok nagyon jól használhatóak a gyerekek olvasási képességének, szókincsének fejlesztésében....

Rendező - Játékötlet otthonra
A hétköznapi logikának fontos része az ok-okozati összefüggések felismerése, annak megértése, hogy...

Így fejlesztheted otthon is gyermekeid képességeit!
Gyermeked képességeinek fejlődését meghatározza, hogy szülőként mennyit foglalkozol vele. Ma ahhoz...

Depressziós gyerekek
Az utóbbi 50-70 évben hét-nyolcszorosára nőtt a depressziós gyerekek aránya. Vajon mi az oka, és mit...

Nyelvfejlődés, beszéd és gondolkodás
Gondalatainkat a beszéd és a nyelv segítségével adhatjuk át egymásnak. Sajnos azonban a gyerekek és...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu