Mit tehetsz, ha gyermeked nem szereti a tanárt?

Amikor az iskolai eredmények javításáról van szó, akkor leggyakrabban arról beszélünk, hogy mi kell ahhoz, hogy a gyermek jobban tudjon tanulni: olvasási képesség, emlékezet, szövegértés, figyelemkoncentráció, lényegkiemelő képesség. Azonban vannak olyan tényezők is, melyek függetlenek a gyermektől.

Ezek közül talán a legfontosabb a pedagógus.

Dicséret vagy büntetés

A tanítók, tanárok a személyiségükkel dolgoznak, az egyéniségükön múlik, milyen eszközöket, módszereket használnak a gyerekek lelkesítésére, motiválására. Ezek a módszerek természetesen eltérőek, hiszen minden tanár más ember. Köztük is vannak nyitottak és zárkózottak, vannak szigorúak és engedékenyek, vidámak és melankólikusak. Van, aki a dicséretet részesíti előnyben, van olyan is, aki gyakrabban szid, és csak ritkán jutalmaz. Ráadásul ők is változnak, napról-napra változik a hangulatuk, esetleg otthoni problémák vonják el a figyelmüket a munkáról.

Ahogy a tanárok, úgy a gyerekek is különböznek egymástól, éppen ezért a pedagógusok által alkalmazott nevelési módszerek fogadtatása is minden gyermeknél más és más. Vannak, akik az elvárt módon viselkednek, de olyanok is, akikből ellenállást vált ki.

Utálom!

A legtöbb gyerek még nem képes racionálisan felmérni saját érdekeit. Ő nem aszerint tanul, hogy mire lesz majd szüksége az életben. Nem mérlegeli, hogy az adott tárgy beleszámít-e majd a felvételibe, vagy sem. Ő egyedül azt nézi, hogy mik a pillanatnyi érdekei. Ennek megfelelően szívesebben tanulja azt a tárgyat, melynek tanárát szereti, mint amelyikét nem.

Az új seprű

Nem ritka, hogy egy tanárváltás után megváltozik a gyerek hozzáállása is az adott tantárgyhoz. Addig nem szerette, most szárnyakat kap, vagy éppen fordítva: eddig jó volt belőle, szívesen tanulta, most pedig már kínszenvedés minden óra. Természetesen előfordul, hogy az osztályban minden gyerek hasonlóan reagál az új tanár érkezésére. Ilyenkor könnyű véleményt alkotni. De vannak helyzetek, amikor a változás nem egyirányú: egyesek javítanak, mások pedig rontanak. Ilyenkor valószínűleg a tanár és a gyerek személyisége nem illik össze. Nem arról van szó, hogy a tanár nem jó szakember. Nem is a gyerekben van a hiba. Egyszerűen olyanok, mint két eltérő méretű fogaskerék, melyek nem tudnak összekapcsolódni.

Türelemjáték

Amikor új tanár érkezik egy régi helyére, mindenkinek nehéz a dolga. A tanárnak új osztályt, új közösséget kell megszoknia, fel kell mérnie, hogy a gyerekek milyen tudásszinten állnak, és ehhez kell alkalmazkodnia. A gyereknek is új embert kell megszokniuk, alkalmazkodniuk kell az új stílushoz, az új elvárásokhoz, meg kell szokniuk a változást. Ez mindenkitől türelmet igényel. A gyerekek persze türelmetlenek, hajlamosak mindent azonnal követelni, és azonnal sarkos véleményt nyilvánítani.

Mit tehet a szülő?

Szülőként Te már tisztában van vele, hogy nem lehet szimpátia alapján válogatni a tárgyak között.

Mégis, mit lehet ilyenkor tenni?

Először gyermekünket intsük türelemre. Magyarázzuk el neki a tanár helyzetét, mutassuk meg, milyen gondjai, problémái lehetnek, magyarázzuk meg, milyen nehéz lehet kiállni az osztály elé. Ha gyermekünk egy kicsit beleéli magát a pedagógus helyébe, akkor jobban megértheti őt, könnyebben elfogadja, és megpróbál alkalmazkodni.

Van saját véleményed?

A gyerekek körében nagyon erős a "csordaszellem". Hamar átveszik egymás véleményét, és hajlamosak a durva egyszerűsítésekre. Beszélgess gyermekeddel, és ha azt tapasztalod, hogy ő azért nem szeret egy tanárt, mert valaki mást ért vélt igazságtalanság, akkor próbálja elmagyarázni neki, hogy érdemesebb lenne a saját tapasztalatai alapján véleményt alkotni, mint más indulatait átvenni.

Nem elég a lecke!

Nagyon fontos, hogy gyermekednek sikerélménye legyen az adott tárgyból. Ha úgy látod, hogy gyermeked rontott, akkor ne nyugodj ebbe bele, hanem erősítsetek rá a tanulásra. Magyarázd el a tanulnivalót, kérdezd ki a leckét, ellenőrizd a házi feladatot. Bár több fáradtságba kerül, de mindig oldjátok meg a szorgalmi feladatokat is, és bátorítsd gyermeked, hogy mutassa is be az elkészült munkát. Ha a pedagógus látja, hogy gyermeked dolgozik, próbálkozik, akkor ő is másképp viszonyul majd hozzá.

Bátorítsd gyermeked arra, hogy versenyeken, vetélkedőkön vegyen részt. Ez is ösztönzést adhat számára, motiválhatja, és segít benne, hogy a több figyelemhez jusson a tanár részéről.

Lásd meg benne a jót!

Segíthet az is, ha megpróbálod a tanár jó tulajdonságait hangsúlyozni. Például elmondhatod, hogy egy korábbi diákja mennyire szerette, vagy milyen jól megtanította neki a tananyagot. Szintén segíthet gyermekednek megkedvelni a pedagógust, ha sikerül valamilyen közös, iskolán kívüli érdeklődési kört felfedezni, például mindketten szeretik a repülőmodelleket.

Nem ellenség!

Ezzel egyidejűleg próbáld meg a másik irányból is megközelíteni a problémát. Menj be az iskolába, és beszélj a tanárral. A tanárok túlnyomó többsége a szülőt partnernek tekinti. Próbálj segítséget kérni, hogy mit tanuljatok, miben van szükség pótlásra, erősítésre. Érdeklődd meg, mi az, ami az értékelés során fontos, milyen szempontok alapján dönti el az osztályzatot. Érdeklődj gyermeked hibáiról, esetleg nézzétek át közösen az írásbeli munkáit, hogy Te is teljesebb képet kapj a teljesítményéről.  Érdemes gyermeked jó tulajdonságairól, szorgalmáról, igyekvéséről, érdeklődéséről is beszélni, természetesen nem túlzó módon, hanem őszintén.

Ne legyél ellenséges, ne támadj! A tanár sem szeret rossz jegyeket adni! Próbáld megérteni az ő szempontjait is.

Ne gyűjtsetek kudarcokat!

Ha pedig minden próbálkozás kudarcot vallott, és fontos tantárgyról van szó, akkor érdemes megpróbálkozni az iskolaváltással is. Természetesen mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat.

Sokakat visszatart ettől a lépéstől, hogy nehéz lehet a beilleszkedés az új iskolában, de ez gyakran sokkal kevésbé fájdalmas, mint a mostani iskolában kudarcot kudarcra halmozni.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Csodálatos segítsége diszlexiás, diszgráfiás, és diszkalkuliás 10 éves gyermekemnek. A diszlexia kezeléséhez hasonló segédeszközt idáig nem találtunk.

Murányiné Hajnalka

Érdekel >>>


Gyermekemet nagyon nehéz rávenni az olvasásra, de ezzel a programmal szívesen tanul, és napról napra észrevehető a fejlődése is.

Sneider Gabriella, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Rendkívül kreatív és hasznos feladatokat tartalmaz a program. Az interaktivitás megvalósítására sem lehet panasz, jól van kitalálva a jelzés-visszajelzés rendszere. Igazán hasznos!

Kokas Csilla, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program, fantasztikusan fejleszt! Játékosan, semmi kényszer! Alig várja a kislányom, hogy játszhasson :)

Csizmaziáné Szabó Virág, Szombathely

Érdekel >>>


Nagyon jó program, mert a gyerek játszva tanul! Szívesebben tanulnak a mai gyerekek számítógépen, emiatt is könnyebben rávehetőek a tanulásra.

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Zseniális! Boldogság gyereknek és szülőnek egyaránt!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest

Érdekel >>>


A szeretetteljes odafigyelés és a "Varázsbetű" nagy segítséget nyújthatnak a neveléshez a családban a szülőknek, és az oktatási intézményekben dolgozóknak is, de nyertese főként a szemünk fénye, gyermekünk lehet, legyen!

Kovács Gabi, Győr

Érdekel >>>


Valamennyi Varázsbetű programról írom, hogy nagyon elégedettek vagyunk! Kisfiam is, és én is örülünk, hogy rátaláltunk.

Nagy Judit, Vaszar

Érdekel >>>


A kisfiamnak nagyon tetszik. Élvezi a játékokat, ez az összes programra vonatkozik. Nagyon örülök, hogy megrendeltem!

Törjék Katalin, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program. A gyerekeknek élmény az iskolában, nekem pedig tanítóként nagy segítség.

Horváth Edit, Békéscsaba

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Szókereső - Letölthető játék hétvégére
Mára három különböző nehézségi szintű szókereső játékot készítettünk gyermekednek, melyeket...

Egy életjobbító varázsszer
Van egy varázslat, melynek segítségével csodákat tehetsz. Egy bűbáj, mely nem titkos, nem elzárt,...

Labirintus
Ingyenesen letölthető olvasásfejlesztő feladatlapok a látási megkülönböztető képesség fejlesztésére...

Tanárok bohócruhában
A szülők szeretnek gyerekeikről beszélni. Sokszor mesélnek például arról, hogy az öt-hat éves...

Képességfejlesztés a boltban
Sokszor panaszkodnak szülők arról, hogy nagyon elfoglaltak, és ezért nem jut annyi idejük a...

A láb nélküli ember futása
Ön milyen jövőt jósolna egy olyan gyereknek, akinek mindkét lábát amputálni kell? Ön szerint...

Aki nem tudja, tanítja...
Biztosan hallottad már Te is ezt a mondást: Aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja. Pedig...

Csak a zene kell
Gondoltad volna, hogy a zene segíthet gyermeked olvasási, tanulási képességeinek fejlesztésében? ...

A gyermekkort nem hozhatja vissza semmi
Egy gyermekkori barátommal találkoztam pár napja. Andrással egy utcában laktunk, aztán ők...

Mesés játékötletek
Sajnos, a civilizáció gyermekei nemcsak királyfit, és huszárt, de gyakran még lovat sem látnak...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu