Egy falat 'b', egy korty 'd'

Diszlexiás gyerekekkel végzett kutatások azt mutatják, hogy az olvasási nehézséggel küzdő gyerekek akkor tanulnak a legkönnyebben, ha a tanítás során a lehető legtöbb érzékszervet igénybe vesszük. De mit is jelent ez pontosan?

Látás és hallás

Az iskolában az ismeretek döntő többsége két érzékszervi csatornán keresztül jut el a diákok tudatához: a látás és a hallás segítségével. A látást használják a gyerekek, ha egy ábrát néznek, egy képet kell megfigyelniük, vagy a könyvből, esetleg a tábláról kell olvasniuk. A hallást akkor használják, ha a tanár magyaráz el valamit, vagy például egy hanganyagot hallgatnak meg. A gond az, hogy pontosan ez a két érzékszerv az, amelynek használatával, pontosabban az ezen a csatornán át érkező információk feldolgozásával a diszlexiás gyerekeknek problémáik lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a gyerek rövidlátó vagy halláskárosult lenne, hanem neki nehézséget okoz a hosszabb írott szövegek feldolgozása, megértése, vagy éppen a hallási emlékezete szorul fejlesztésre. A gyermekhez az egy érzékszerven keresztül érkező információ éppen ezért hiányos, sérült. Ha lehetőséget adunk rá, hogy több érzékszervét használja a tanulás során, akkor az ismeretek sokkal kevésbé sérülhetnek, és könnyebben megtapadnak gyermeke memóriájában.

Párhuzamos információátadás

Mit is jelent pontosan az, hogy használjunk több érzékszervet?

Ahogy már írtam, a tanulás szempontjából a látás és a hallás a két legfontosabb érzékszerv. Már azzal is sokat segítünk, ha ezt a két csatornát nem külön, hanem párhuzamosan használjuk. Ha gyermeke eddig egy tananyagot csak olvasva próbált elsajátítani, akkor most adjon neki segítséget, és olvassa fel az anyagot. Esetleg a felolvasást rögzítse magnószalagra, így gyermeke többször meghallgathatja.

Beszélgessenek az anyagról! Engedje, hogy gyermeke kérdezzen, és próbáljon meg rá válaszolni. Kérje meg, hogy ő magyarázza el Önnek az anyagot a saját szavaival. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az interneten szinte minden témában található információ, rengeteg videót, képet és animációt használhhat fel a tanultak illusztrálására.

Lásd, halld, érezd

De nem csak ez a két érzékszervünket lehet bevonni a tanulásba. Fontos a tapintás és a mozgás is. Például a készítsenek gyurmabetűket! Ahogy gyermeke megformálja az alakokat, a betű alakja nem csak képként rögzül, hanem mozgásként és tapintási élményként is. Ráadásul - ha a gyurma kiszárítható, megkeményedő, kisüthető fajta - az elkészült alkotások később szobadíszként, falra helyezhető dekorációként is szolgálhatnak. A színeket is felhasználhatják: a 'p' betű legyen piros, a 'b' barna, az 's' sárga, a 'z' zöld.

Kóstolj meg egy 'b'-t!

Bevonhatják a tanulásba az ízérzékelést, és a szaglást is. Készítsenek tésztából betűket, majd töltsék meg a betűnek megfelelő töltelékkel. A 'b' például lehet barackos, a 'd' diós, a 'p' porcukros, az 'm' mákos, a 'z' zöldséges. A variációknak csak a képzelet szabhat határt.

Újabban megint lehet betűtésztát kapni, ezzel is jót lehet játszani vacsora közben. Pl: az lesz "kitűnő", aki  először talál egy 'k'-t. Az lesz az "angyal", aki az első 'a' betűt a tányér szélére teszi.

Csomagolópapír, homok, hó

A mozgási memóriába másképp is elraktározhatjuk a betűk képét. Például terítsünk le egy hatalmas csomagolópapírt a földre, és erre rajzoljuk le a betűt olyan nagy méretben, amekkora csak kifér. Használhatunk filctollat, zsírkrétát vagy festéket is, és akár díszíthetjük is a betűt képekkel, például a 'b' esetén rajzolhatunk mellé babát, babot, bringát,  bakát, békát, bikát, bokát. Az elkészült képet aztán kifüggeszthetjük gyermekünk szobájában is egy időre. De megtehetik azt is, hogy például építőkockából rakják ki a betű alakját, majd olyan tárgyakat keresnek a lakásban, melyek neve ilyen betűvel kezdődik.

A szabadban is játszhatnak: rajzolják nyáron a homokba, télen a hóba a betűket, jó nagy méretben. Amikor ilyen nagyban rajzolnak, akkor még gyermeke egyensúlyérzékére is szükség van, ez is segít az emlék rögzítésében. A homok a lakásban is használható, ha nem is ilyen nagy méretben. A homokot terítse egy magas peremű tálcára, majd ebbe rajzoljanak betűket. A homok felszíne gyorsan elsimítható, ezért hamar lehet újra rajzolni rá. Ha nincs kéznél homok, a só is megteszi.

Dörzsölt vagy?

Hasznos segítség lehet a dörzspapír is. Egy-egy ív smirgliből vágja ki a betűket, majd simogassák végig a betűk felszínét. Így a tapintási memória is aktívvá válik. Ezekkel a dörzspapír-betűkkel játszhatnak is: próbálják meg bekötött szemmel, kizárólag tapintás útján felismerni az egyes betűket!

A dohányzás hasznos is lehet

Természetesen a dohányzás káros az egészségre, de a pipázásnak van egy hasznos kelléke, a pipatisztító pálca.

Ez egy vékony kis kefe, hasonló, mint az üvegtisztító kefe. Finom szőrei kellemes tapintást biztosítanak, ugyanakkor drótvázának köszönhetően könnyen formálható, és alakját jól tartja. Pipatisztítót általában trafikokban, dohány-szakboltokban lehet venni.


Egy vagy több pálcika segítségével kiválóan lehet betűket formálni, akár kisbetűket, akár nagyokat. Készítsenek betűalbumot, azaz egy olyan füzetet, melybe az elkészített betűket beragasztják - egyik oldalra a kicsiket, másikra a nagyokat. Ezt az albumot gyermeke bármikor előveheti, nézegetheti, végigsimíthatja, követheti az ujjaival a vonalakat, ha emlékeztetni szeretné magát a betű formájára. Az album egyes oldalait díszítsék olyan rajzokkal, melyek neve az adott betűvel kezdődik.

Kerüljék a hasonlókat!

Még egy tanács a végére: Ne készítsenek egyszerre egymáshoz hasonló betűket. Kerülje az alaki hasonlóságot (pl: b-d) és a hasonlóan ejtett betűket is (pl: k-g). Ezeket a gyerekek könnyen összetévesztik, így összezavarodhatnak. Inkább legyen türelmes, ne akarjon mindent egyszerre megtanítani!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A gyermeknek tetszik, élvezi a programmal töltött időt. Köszönjük a segítséget!

Tollasné Árvai Katalin, Gomba

Érdekel >>>


Ami számomra a legfontosabb, hogy a gyerek magától ül le feladatokat csinálni. Nem kell mellé ülni, és élvezi az egészet. Ő azt hiszi, hogy játszik, fel sem tűnik neki, hogy közben tanul is.

Szűcsné Pindzsu Mária, Ópályi

Érdekel >>>


Elvitathatatlan érdeme a programnak, hogy a gyerek szívesen jön órára, örömmel elvégzi a feladatokat, ha tudja, hogy a számítógéphez ülhet. Akár játéknak, akár tanulásnak hívunk egy-egy feladatot. Ovisok is szívesen ülnek a nekik való feladatok mellé.

Nagy Erika, Nagyatád

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ajándék az alsó tagozatos gyerekeknek! Pedagógusként és szülőként kiváló fejlesztő programnak tartom! Bárcsak minden iskolába eljuthatna legalább egy példány! A gyerekeim naponta játszanak vele és rendkívül élvezik megdönteni saját és testvérük rekordját! A gyerekeim 1. és 2. osztályosak és napi 1 másfél órát képesek vele tölteni!

Csernely Csabáné, Kazincbarcika

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


Nagyon jó,mert nemcsak tanul vele a gyerek, hanem játszik közben. Így nem valami idióta játékot nézeget az interneten. Szinte észre sem veszi, hogy ez egy komoly feladat, teljesen játéknak fogja fel. Hasznos!

Gyenisné Dezső Viktória, Soponya

Érdekel >>>


Gyermekemmel együtt szívesen "dolgozunk" ezeken a feladatokon, ill. ő maga is örömmel "játszik" a Varázsbetűvel. Bár Barni semmi jelét nem mutatta diszlexiának oviban sem és most, elsőben sem, ennek ellenére hasznos időtöltés ez számára, s legalább ő is számítógépezhet, mint a többi kortársai... csak épp másként. :)

Delbel Zsuzsanna, Budapest

Érdekel >>>


Kiváló oktató program. Nagyon szellemes feladatokkal, konstruktivitást, számoló készséget játékos körülmények között fejleszti. Kedves jutalmak szép képekkel.

Sándor Pintér, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a lányomnak, és örömmel csinálja a feladatokat! Sajnos a matematika nagyon nehezen megy neki, és úgy vettem észre hogy így könnyebben megérti a feladatokat! Érthetően elmagyarázzák lépésről lépésre, és a végén a dicséret külön jót tesz neki, mert az önbizalmát is növeli! Köszönjük!

Kaiserné Stettner Márta, Mór

Érdekel >>>


A programról csupa jót mondhatok, nagyban segít! A legékesebb bizonyíték, hogy lassan egy évtizede tudom használni.

Kovács Andrásné, Maglód

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Százlábú - társasjáték a tájékozódási képesség fejlesztésére
Érdekes kétszemélyes nyomtatható játék, mely fejleszti gyermeked tájékozódási képességét, logikáját,...

5 tény a diszlexiáról, amit mindenképp tudni kell
Öt tény az olvasási zavarokról, melyet minden szülőnek tudnia kell, akinek a gyermeke olvasni tanul....

Azonosság-kereső - Ingyenes játék a formaismeret fejlesztésére
Az olvasás az emberi agy egyik legösszetettebb tevékenysége. A betűk apró jelek, melyek egy-egy...

Mire jó a lufi?
Valószínűleg Te is észrevetted már magadon, hogy figyelmed hullámzik, amikor szellemi koncentrálást...

Csoportos játékok a hosszú hétvégére
Ha szünet, akkor pihenés. Ha pihenés, akkor tévé. NEEEM! Ne...

Hogy mondjam el neki? Gyerekeknek a halálról
Talán a legszomorúbb esemény, ami egy ember, egy család életében bekövetkezhet, az egy szeretett...

Szóláncoló - Ajándék kártyajáték az őszi szünetre
Ma kezdetét veszi az őszi szünet. Jó alkalom ez egy kis közös játékra, játékba bújtatott...

Még ezt sem tudod elolvasni?
A szülők gyakran értetlenül szemlélik gyermekük olvasási problémáit. Nem értik, hogy egy ilyen...

Mit tehetsz, ha gyermeked nem szereti a tanárt?
Amikor az iskolai eredmények javításáról van szó, akkor leggyakrabban arról beszélünk, hogy mi kell...

Szókereső - Letölthető játék hétvégére
Mára három különböző nehézségi szintű szókereső játékot készítettünk gyermekednek, melyeket...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu