Egy falat 'b', egy korty 'd'

Diszlexiás gyerekekkel végzett kutatások azt mutatják, hogy az olvasási nehézséggel küzdő gyerekek akkor tanulnak a legkönnyebben, ha a tanítás során a lehető legtöbb érzékszervet igénybe vesszük. De mit is jelent ez pontosan?

Látás és hallás

Az iskolában az ismeretek döntő többsége két érzékszervi csatornán keresztül jut el a diákok tudatához: a látás és a hallás segítségével. A látást használják a gyerekek, ha egy ábrát néznek, egy képet kell megfigyelniük, vagy a könyvből, esetleg a tábláról kell olvasniuk. A hallást akkor használják, ha a tanár magyaráz el valamit, vagy például egy hanganyagot hallgatnak meg. A gond az, hogy pontosan ez a két érzékszerv az, amelynek használatával, pontosabban az ezen a csatornán át érkező információk feldolgozásával a diszlexiás gyerekeknek problémáik lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a gyerek rövidlátó vagy halláskárosult lenne, hanem neki nehézséget okoz a hosszabb írott szövegek feldolgozása, megértése, vagy éppen a hallási emlékezete szorul fejlesztésre. A gyermekhez az egy érzékszerven keresztül érkező információ éppen ezért hiányos, sérült. Ha lehetőséget adunk rá, hogy több érzékszervét használja a tanulás során, akkor az ismeretek sokkal kevésbé sérülhetnek, és könnyebben megtapadnak gyermeke memóriájában.

Párhuzamos információátadás

Mit is jelent pontosan az, hogy használjunk több érzékszervet?

Ahogy már írtam, a tanulás szempontjából a látás és a hallás a két legfontosabb érzékszerv. Már azzal is sokat segítünk, ha ezt a két csatornát nem külön, hanem párhuzamosan használjuk. Ha gyermeke eddig egy tananyagot csak olvasva próbált elsajátítani, akkor most adjon neki segítséget, és olvassa fel az anyagot. Esetleg a felolvasást rögzítse magnószalagra, így gyermeke többször meghallgathatja.

Beszélgessenek az anyagról! Engedje, hogy gyermeke kérdezzen, és próbáljon meg rá válaszolni. Kérje meg, hogy ő magyarázza el Önnek az anyagot a saját szavaival. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az interneten szinte minden témában található információ, rengeteg videót, képet és animációt használhhat fel a tanultak illusztrálására.

Lásd, halld, érezd

De nem csak ez a két érzékszervünket lehet bevonni a tanulásba. Fontos a tapintás és a mozgás is. Például a készítsenek gyurmabetűket! Ahogy gyermeke megformálja az alakokat, a betű alakja nem csak képként rögzül, hanem mozgásként és tapintási élményként is. Ráadásul - ha a gyurma kiszárítható, megkeményedő, kisüthető fajta - az elkészült alkotások később szobadíszként, falra helyezhető dekorációként is szolgálhatnak. A színeket is felhasználhatják: a 'p' betű legyen piros, a 'b' barna, az 's' sárga, a 'z' zöld.

Kóstolj meg egy 'b'-t!

Bevonhatják a tanulásba az ízérzékelést, és a szaglást is. Készítsenek tésztából betűket, majd töltsék meg a betűnek megfelelő töltelékkel. A 'b' például lehet barackos, a 'd' diós, a 'p' porcukros, az 'm' mákos, a 'z' zöldséges. A variációknak csak a képzelet szabhat határt.

Újabban megint lehet betűtésztát kapni, ezzel is jót lehet játszani vacsora közben. Pl: az lesz "kitűnő", aki  először talál egy 'k'-t. Az lesz az "angyal", aki az első 'a' betűt a tányér szélére teszi.

Csomagolópapír, homok, hó

A mozgási memóriába másképp is elraktározhatjuk a betűk képét. Például terítsünk le egy hatalmas csomagolópapírt a földre, és erre rajzoljuk le a betűt olyan nagy méretben, amekkora csak kifér. Használhatunk filctollat, zsírkrétát vagy festéket is, és akár díszíthetjük is a betűt képekkel, például a 'b' esetén rajzolhatunk mellé babát, babot, bringát,  bakát, békát, bikát, bokát. Az elkészült képet aztán kifüggeszthetjük gyermekünk szobájában is egy időre. De megtehetik azt is, hogy például építőkockából rakják ki a betű alakját, majd olyan tárgyakat keresnek a lakásban, melyek neve ilyen betűvel kezdődik.

A szabadban is játszhatnak: rajzolják nyáron a homokba, télen a hóba a betűket, jó nagy méretben. Amikor ilyen nagyban rajzolnak, akkor még gyermeke egyensúlyérzékére is szükség van, ez is segít az emlék rögzítésében. A homok a lakásban is használható, ha nem is ilyen nagy méretben. A homokot terítse egy magas peremű tálcára, majd ebbe rajzoljanak betűket. A homok felszíne gyorsan elsimítható, ezért hamar lehet újra rajzolni rá. Ha nincs kéznél homok, a só is megteszi.

Dörzsölt vagy?

Hasznos segítség lehet a dörzspapír is. Egy-egy ív smirgliből vágja ki a betűket, majd simogassák végig a betűk felszínét. Így a tapintási memória is aktívvá válik. Ezekkel a dörzspapír-betűkkel játszhatnak is: próbálják meg bekötött szemmel, kizárólag tapintás útján felismerni az egyes betűket!

A dohányzás hasznos is lehet

Természetesen a dohányzás káros az egészségre, de a pipázásnak van egy hasznos kelléke, a pipatisztító pálca.

Ez egy vékony kis kefe, hasonló, mint az üvegtisztító kefe. Finom szőrei kellemes tapintást biztosítanak, ugyanakkor drótvázának köszönhetően könnyen formálható, és alakját jól tartja. Pipatisztítót általában trafikokban, dohány-szakboltokban lehet venni.


Egy vagy több pálcika segítségével kiválóan lehet betűket formálni, akár kisbetűket, akár nagyokat. Készítsenek betűalbumot, azaz egy olyan füzetet, melybe az elkészített betűket beragasztják - egyik oldalra a kicsiket, másikra a nagyokat. Ezt az albumot gyermeke bármikor előveheti, nézegetheti, végigsimíthatja, követheti az ujjaival a vonalakat, ha emlékeztetni szeretné magát a betű formájára. Az album egyes oldalait díszítsék olyan rajzokkal, melyek neve az adott betűvel kezdődik.

Kerüljék a hasonlókat!

Még egy tanács a végére: Ne készítsenek egyszerre egymáshoz hasonló betűket. Kerülje az alaki hasonlóságot (pl: b-d) és a hasonlóan ejtett betűket is (pl: k-g). Ezeket a gyerekek könnyen összetévesztik, így összezavarodhatnak. Inkább legyen türelmes, ne akarjon mindent egyszerre megtanítani!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Igen hasznosnak találom. Szépek a képek, vidámak a színek, a sikerélmény garantált a feladatok megoldása után! Az unokáimnak sokat segít, és még én is szívesen használom!

Kordics Jánosné, Baracska

Érdekel >>>


Fanninak tetszik a program, ügyesen megtalálta az azonos szótagokat. A rövid-hosszú magánhangzókat még nem mindig megfelelően ejti ki, de biztos javulni fog. A memória játék jól megy neki, hamar megtalálja a párokat. Örülök, hogy megvettük neki!

Gergen Ágnes, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Gyermekem a játékosan gyakorolja az olvasást, úgy hogy közben egy kedvenc időtöltésével foglalkozik, számítógépezik.

Walterné G. Katalin, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program. Szülőként és gyógypedagógusként is hasznosítani szeretném. A kezelőfelület egyszerű, könnyen elboldogul vele egy kisiskolás is. Nagyra értékelem, hogy a program naplózza az eredményeket, és hogy a nehézségi szintet választani lehet. Bár a nagyobbik fiam még csak pár napja iskolás, de néhány hónap múlva már hatékonyan tudjuk használni itthon az olvasás fejlesztésére.

Dobosné Hegedűs Annamária, Karcag

Érdekel >>>


Nagyon színes a gyermekek számára változatos programmal találkoztam amikor megismertem a Varázsbetű Programcsaládot. Nagyon fontos, hogy nem tankönyvízű és játékos formában találkozik a betűkkel, szavakkal és számokkal. Sokkal szívesebben olvasnak és észre sem veszik így az idő múlását. Könnyebb őket rávenni a gyakorlásra.

Telek Erika, Tata

Érdekel >>>


A fiam nagyon kedveli a játékos olvasást. De a legnagyobb öröm akkor érte, mikor egy jól elvégzett feladat után a program hangosan megdicsérte.

Pisztrán József, Kecskemét

Érdekel >>>


Gyógypedagógusként dolgozom egy általános iskolában, és nagy hasznát veszem óráimon a Varázsbetűnek. A gyerekek nagyon szeretnek számítógépen tanulni, így játszva és vidáman tudom segíteni a fejlődésüket.

Széki Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Játékos, kreatív, sokoldalú, több területet fejleszt, és hatalmas motiváló ereje van.

Szigetbecse-Makád Általános Iskola (SZMKIKIFT), Szigetbecse

Érdekel >>>


Az unokámnak segítek fejleszteni a képességeit. Ezeknek az okos, ügyes programoknak a segítségével be tudjuk hozni az iskolai lemaradását a többi gyerektől. Az itt kapott dicserő szavak inspirálják a minden napi gyakorláshoz. Köszönöm!

Reményi Sylvia, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Az eddig kipróbált programok mind nagyszerűek. Ez karácsonyi ajándék lesz, de tudom, garantált siker!

Staudt Gáborné, Pusztavám

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Százlábú - társasjáték a tájékozódási képesség fejlesztésére
Érdekes kétszemélyes nyomtatható játék, mely fejleszti gyermeked tájékozódási képességét, logikáját,...

5 tény a diszlexiáról, amit mindenképp tudni kell
Öt tény az olvasási zavarokról, melyet minden szülőnek tudnia kell, akinek a gyermeke olvasni tanul....

Azonosság-kereső - Ingyenes játék a formaismeret fejlesztésére
Az olvasás az emberi agy egyik legösszetettebb tevékenysége. A betűk apró jelek, melyek egy-egy...

Mire jó a lufi?
Valószínűleg Te is észrevetted már magadon, hogy figyelmed hullámzik, amikor szellemi koncentrálást...

Csoportos játékok a hosszú hétvégére
Ha szünet, akkor pihenés. Ha pihenés, akkor tévé. NEEEM! Ne...

Hogy mondjam el neki? Gyerekeknek a halálról
Talán a legszomorúbb esemény, ami egy ember, egy család életében bekövetkezhet, az egy szeretett...

Szóláncoló - Ajándék kártyajáték az őszi szünetre
Ma kezdetét veszi az őszi szünet. Jó alkalom ez egy kis közös játékra, játékba bújtatott...

Még ezt sem tudod elolvasni?
A szülők gyakran értetlenül szemlélik gyermekük olvasási problémáit. Nem értik, hogy egy ilyen...

Mit tehetsz, ha gyermeked nem szereti a tanárt?
Amikor az iskolai eredmények javításáról van szó, akkor leggyakrabban arról beszélünk, hogy mi kell...

Szókereső - Letölthető játék hétvégére
Mára három különböző nehézségi szintű szókereső játékot készítettünk gyermekednek, melyeket...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu