Mit tehetsz diszlexiás gyermekedért?

Ahogy arról már sokszor beszéltem, a diszlexia, azaz az olvasási zavar nem azért alakul ki, mert a gyermek buta, vagy lusta lenne, nem is az értelmi fogyatékosság egyik típusa. Olvasási problémák jelentkezhetnek jó képességű, kifejezetten magas intelligenciával rendelkező gyermekeknél is.

Keresd fel a logopédust!

Ha szülőként azt veszed észre, hogy egyébként értelmes, okos gyermeked számára az olvasás elsajátítása, az iskolával járó kötelezettségek aránytalanul nagy feladatot jelentenek, akkor mindenképp fordulj logopédushoz. A logopédusok általában pedagógiai szakszolgálatnál, a helyi nevelési tanácsadóban dolgoznak, de lehetnek helyi eltérések, ezért érdemes gyermeked osztályfőnökétől információt kérni.

A diszlexia kezelését a logopédus végzi, az ő feladata, hogy a jelentkező tünetek alapján felismerje a diszlexiát, feltárja az okokat, és hogy kidolgozza a személyre szabott terápiát.

Fejlesztés otthon

A diszlexiás gyermek számára az iskola, az órák nagy terhet jelentenek, ezért általában nagyon fáradtan ér haza. Éppen ezért ne ültesd azonnal ismét füzet vagy könyv elé, hanem mozogjatok egy kicsit együtt. Nagyon hasznosak a játékos mozgásfejlesztő gyakorlatok, melyek segítségével gyermeked ellazulhat, oldódhat, játszhat. Ilyenek például az indiánszökdelés, a különböző egyensúlyi gyakorlatok, az ugróiskola, az ugrókötelezés, az ugróasztal vagy a célbadobás. Nagyon fontos, hogy ezek a játékok valóban játékok maradjanak, és gyermeked ne legyen teljesítménykényszer alatt.

Tapsolj, dobolj!

Gyermeked nyelvi képességei gyermeked muzikalitásának fejlesztésével is javíthatóak. Tapsolj le egy egyszerű ritmust gyermekednek, ő pedig tapsolja vissza, utánozzon Téged. Kísérjétek a kedvenc dalaitokat dobolással. Játsszatok "Erre csörög a dió"-t, vagy más hasonló játékot.

Esti mese

Továbbra is mesélj gyermekednek esténként, elalvás előtt, és 10-12 éves koráig folytassátok ezt a gyakorlatot. A mese és a meseolvasás segíti a memória, a szókincs, a szövegértés, a képzelet és a fantázia fejlődését, arról nem is beszélve, hogy így gyermekeddel való kapcsolatod is elmélyülhet.

Segít a számítógép

És természetesen a számítógép is jó lehetőséget biztosít a gyakorlásra. A gyerekek számára a számítógép vonzó, látványos, motiváló és mentes a gyakorláshoz kapcsolódó negatív érzésektől. A Varázsbetű Programcsalád változatosságot, játékosságot biztosít a diszlexiás gyermeknek, a feladatok nagy száma és a rengeteg beállítási lehetőség garantálja az érdeklődés és a figyelem folyamatos ébrentartását, a monotónia elkerülését.

Ahogy azt már korábban írtam, nagyon fontos a fokozatosság betartása. Ne legyenek túl nagy elvárásaid gyermekeddel szemben. A diszlexiások teljesítményében nagy hullámzás tapasztalható. Dicsérd gyermeked, és vedd észre, mi az, amiben átlagnál jobban teljesít.

Hogyan segíthetünk mi?

A Varázsbetű Programcsalád nagy segítséget nyújt az olvasási és helyesírási problémákkal küzdő gyerekeknek a szavak egybeírásánál, különírásánál, a betű, szótag, szókihagyások, betűsorrend fölcserélések javításában. A szavak betűkből való alkotása a sorrendiség képességét, az analízis-szintézis folyamatát javítja, és fejleszti helyesírásukat. A hatalmas kép- és szóanyag – rengeteg szómagyarázattal, gyűjtőnevek alá rendelésekkel - gyarapítja szókincsüket. A képek esztétikája, színvilága figyelemfelkeltő, a hozzájuk rendelt szavak, mondatok pedig megkönnyítik az olvasás elsajátítását. A játékokkal való foglalkozás során fejlődik a gyerekek mondatalkotási készsége és szövegértése is. Az állandó dicséret, jutalmazás motiválja a gyerekeket a további örömteli, szinte észrevétlen tanulásra, játékosan, izgalmasan gyakorolhatják az egyébként iskolai körülmények között kudarcokat, nehézségeket okozó nyelvi feladatokat.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!

Üzenet - Játékötlet otthonra

Az otthoni játék azon túl, hogy szórakoztató, és hogy erősíti a családot, gyermeked képességeit is fejleszti. Ráadásul ez a fajta fejlesztés teljesen mentes mindenféle iskolához kapcsolódó negatív érzéstől, kudarcoktól, csalódásoktól, megaláztatásoktól. Éppen ezért ma egy szobában is játszható játékot javaslok, melynek címe Üzenet.

Az egyik játékos - az "Adó" - álljon a másik játékos - a "Vevő" - háta mögé, és rajzoljon egy nagyméretű betűt a hátára. A Vevő feladata, hogy felismerje a betűt. Ha a Vevő nem tudta kitalálni a feladványt, akkor az Adó írja fel ismét. Ha a Vevő megfejtette a feladványt, akkor a két játékos cseréljen szerepet.

Ha ez már jól megy, akkor nehezítsetek a feladaton, és rövid, egyszótagos szavakkal játsszatok, melynek betűit az Adó egymás után írja a hátra.

A játékot nem csak két személy játszhatja, hanem többen is. Ekkor álljatok sorba, és mindenki azt a betűt vagy szótagot írja az előtte álló hátára, amit a saját hátán felismert. Érdekes lesz megfigyelni, hogy hogy torzulnak el a szavak...


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Még csak 4 napot játszottak vele a gyerekek, de nagyon tetszett nekik. Az iskolás és az óvodás kislányom is tudott magának játékot választani. Nekem a naplózás is nagyon tetszik, mert meg tudom nézni, hogy mikor mit hibáztak.

Páczelt Nóra, Miskolc

Érdekel >>>


Nagyon szeret Merci a programon gyakorolni. Már 3 nap után észrevehetően jobban ment az olvasás!

Szebenyi Csilla, Cegléd

Érdekel >>>


Sok gyermek szüleinek nevében is KÖSZÖNÖM, hogy ilyen segítséget nyújtanak és segítenek megelőzni a későbbi kudarcokat. KÖSZÖNÖM!

Hornokné Juhász Erika

Érdekel >>>


A gyermekem nagyon sokat játszik vele, mióta megkaptuk a CD-t. Nem is kell mondani neki, magától leül és oldja meg a feladatokat. Tetszik neki, hogy mindig van egy háttérkép, ami motiválja, hogy minél több feladatot megoldjon.

Vargáné Micheller Beáta, Enying

Érdekel >>>


A programot már évek óta gyakran használjuk tanulási nehézségekkel küzdő tanulóink fejlesztésére, és a gyerekek nagyon szeretik a játékos feladatokat.

Skáid Petőfi Sándor Tagiskola, Salgótarján

Érdekel >>>


Igazi nagy segítséget hozott életünkbe, pár nap alatt is észlelhető a változás, megnőtt a kedv az olvasás után! Köszönöm hogy vannak emberek, akik munkájukkal segítik az arra rászorulókat!

Vágásiné Gégus Emese, Monor

Érdekel >>>


A kislányom még a barátnőjével is ezt játssza, így biztos a siker...

Nagy Mária, Budapest

Érdekel >>>


A fejlesztőtanárok számítógépein ez az egyik állandó szoftver! Ez önmagáért beszél!

Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézmény, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Felnőttként használom, mert nem ismerték fel a problémát iskolás koromban, ezért sokat szenvedtem. Ez a program sokat segít és kérem írják meg, ha tudnak ajánlani felnőttek számára más programokat is!

László Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Eddig pozitív a tapasztalatunk vele. Mindkét gyerekem szereti, így motiváltabbak a tanulásra mint könyvek előtt görnyedve.

Kovács Gertrud, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Megszeretheti gyermekem az olvasást? 13+1 ötlet szülőknek az olvasási képesség fejlesztéséhez
A Te gyermeked olvas mindennap? Sajnos egyre ritkább, hogy a gyerekek a szórakozás kedvéért...

Majd kinövi? INPP módszer a tanulási képesség fejlesztésére
Gyermeked túl későn tanult meg beszélni? Éjszaka sokáig bepisilt vagy sokáig szopta az ujját? Kicsi...

Diszlexia és tanulási zavar - Pozitív lehetőségek
A tanulási zavar és a diszlexia nem öröm, de nem is tragédia. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan...

Tanulási zavar és családi béke
Diszlexiás gyermek szülőjének lenni különös, vegyes érzelmekkel teli, nagyon nem vágyott állapot. Ma...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Pásztor vagy katona?
Mára két játékot készítettünk Neked, melyekkel gyermeked olvasási képességét fejlesztheted....

Gyors beszéd vagy hadarás?
A hadarás különösen az okos és érdeklődő, de szétszórt figyelmű gyerekekre jellemző. Ma a hadarás...

Rejtvénycsapda
Mára két játékkal készültem, egy elgondolkodtatóval, és egy csoportos játékkal. Mindkettő izgalmas,...

Afázia - A kommunikáció zavara
Tudtad, hogy a beszédfejlődés befejeződése után is sérülhet a nyelvi rendszer? Előfordulhat ugyanis,...

Speciális nyelvi zavar
Gyakran tapasztalom, hogy a problémás tanulókat gyakran túl hamar rossz tanulónak könyvelik el,...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu