Mire való a kezed?

Az olvasás alapvetően tájékozódás. Tudnunk kell, merre olvashatjuk ki a szavakat, hová kell továbblépni, ha sort vagy oldalt váltunk, de meg kell tudnunk különböztetni az irányokat is, hiszen például a 'b' és a 'd' , vagy az 'u' és az 'n' betűk csak irányukban különböznek. Ma arról olvashatsz, hogy mit tehetsz azért, hogy gyermeked tájékozódási képessége fejlődjön.

Mire használod?

Gyakran nézegetitek a közös fotókat? Gyermeked önazonosításának kialakulásához elengedhetetlenül fontos, hogy pontosan ismerje fel magát, és hogy észrevegye, ahogy az idő múltával ő saját maga is megváltozik.

Nagyon fontos, hogy gyermeked tudatosan megélje testrészeinek létezését, mozgását, szerepét. Ezt segíti, ha nyomatot készítetek a család minden tagjának kezéről, lábáról. Ez is jó alkalom a megfigyelésre, hiszen összehasonlíthatjátok a lenyomatokat.

Tornázó testrészek

Nagyon szeretik a gyerekek a testrészek tornája elnevezésű játékot: hajtsd előre a fejedet, emeld a karodat... stb. De ugyanilyen népszerű a "Mivel csinálom?" játék: utánozz egy egyszerű testmozgást, s gyermeked feladata kitalálni, hogy mit csináltál, s melyik testrészeddel (pl. fogmosás - kéz). A játék közben észrevétlenül gyarapodik gyermeked testrészekről szerzett ismerete. Ha már biztosan felismeri minden egyes testrészét, akkor gyakoroljátok különféle testhelyzetekben (hanyatt fekve, hason fekve, ülve), végül csukott szemmel is.

A koordinált mozgás, valamint az egyensúly fenntartása szorosan kapcsolódik a testséma kialakításához. Először egyszerűbb gyakorlatokat végezzetek: pl. mérlegállás - időre. Írjátok föl az eredményt, s másnap igyekezzen gyermeked egy kicsit tovább megállni. Nehezíthetik más módon is a feladatot: csukott szemmel is el kell végezni a gyakorlatot.

Kötéltánc

Ha ez már nem okoz problémát, végezzetek olyan egyensúlyi gyakorlatokat, amelyek az egész testet megmozgatják. Gyakoroljátok az egyensúlyozó járást: szigetelő szalaggal húzzatok egy vonalat a padlóra, s gyermeked próbáljon úgy végighaladni rajta, hogy ne essék le róla. Amennyiben ezt már nagyon ügyesen tudja, nehezítsétek a feladatot: vigyen járás közben babzsákot  a fején, később pedig még egy kanalat is adhatsz a kezébe, melyben egy tojást - vagy ha nem akarsz annyit takarítani, akkor egy pinpong labdát - kell egyensúlyozni.

Melyik a bal kezed?

A biztosan kialakult testtudat a téri tájékozódás alapja. A téri tájékozódásban ugyanis a saját test a kiindulópont, gyermeked saját térbeli helyzetének tudatosítása teszi lehetővé a bal és jobb irányok megkülönböztetését. Nevezzétek el a bal és jobb kezeteket. Végezzetek néhány guggolást a szobában - ettől felerősödik a szívverés, s gyermeked megérezheti, hol is dobog a szíve. Így tehát a bal kéz a szív keze. Majd játsszátok el a bemutatkozást, fogjatok kezet - így lesz a jobb kéz a bemutatkozós kéz. Nevezzétek meg, milyen tárgyak vannak gyermeked bal oldalán, jobb oldalán.

Nem csak térben! Papíron is!

Fontos, hogy a síkban is jól tájékozódjon gyermeked. Ez segíti elő ugyanis, hogy az iskolai tanulmányai során jól tájékozódjon a hármas vonalközben az elsős, másodikos írásfüzet ilyen vonalazású), és ne tévessze össze az egymástól csak irányúkban különböző betűket: u-n, b-d-p.

Ennek egyik lehetséges módja a távirányítós játék: az irányító mondja a haladás irányát, az irányított pedig teljesíti az utasítást. Pl. Lépj előre kettőt! Jobbra egyet! stb. Ha a térben már jól tájékozódik gyermeked, vegyetek elő egy lapot, s rajzoljatok rá egy virágot. Kérd meg gyermeked, hogy rajzoljon a virág fölé egy pillangót, a jobb oldalára egy vázát, alá egy pontot.

Ugyanezt a képességet fejlesztheted azzal is, ha egy négyzetrácsos egyszerű formát rajzolsz X-ek segítségével, majd megkéred gyermeked, hogy másolja le ugyanezt. Aztán lehet egyre bonyolultabb, egyre absztraktabb formákkal próbálkozni.

A tájékozódás fejlesztése a Varázsbetűvel

A síkbeli tájékozódást kiválóan lehet gyakorolni a "Merre mutat," nevű játékkal. Ennél a gyakorlatnál is az az alapszabály, hogy az egyszerűbbtől haladjatok a bonyolultabb felé. Először a fel-le irányt gyakoroljátok, és csak ha ez már jól megy, akkor térjetek rá a jobb-bal irányra. Végső lépésként már egyszerre használjátok mind a négy irányt.

Kellő gyakorlás, biztos tudás után próbálkozzatok meg a Térképész játékkal. Ebben a játékban a térképen kell egy kis autót vezetni, így kell elmenekülni a vontatók elől úgy, miközen még érméet is kell gyűjteni. Az autót jobbra, balra, fel és le irányítva kell a pénztárba bedobni a zsákmányolt pénzt. Itt is tartsátok be a fokozatosság elvét. A beállítások segítségével lehet egyszerűsíteni a pályát, csökkenteni az üldözők számát, sebességét. Aztán apránként magasabb fokozatra kapcsolva lehet nehezíteni a játszmát.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nem tudtam, mit várhatok, de nagyon jók az első benyomásaim. A játékok változatosak, jó felépítésűek, igényes, szép kivitelezésűek. Hamar fény derül a betűtévesztésekre, nagyon használhatónak találom.

Molnár Róbertné, Nagykálló

Érdekel >>>


Nagyon színes a gyermekek számára változatos programmal találkoztam amikor megismertem a Varázsbetű Programcsaládot. Nagyon fontos, hogy nem tankönyvízű és játékos formában találkozik a betűkkel, szavakkal és számokkal. Sokkal szívesebben olvasnak és észre sem veszik így az idő múlását. Könnyebb őket rávenni a gyakorlásra.

Telek Erika, Tata

Érdekel >>>


A program nagyon jó, a 4. osztályos fiam örömmel és - tőle szokatlan módon - nagy kitartással csinálja a feladatokat.

dr.Pethő Anada Zsuzsa, Tiszaalpár

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


Tetszik, hogy ahogy fejlődik a gyerek, és egyre magasabb osztályba kerül, úgy választható neki egyre nehezebb feladat.

Szabó Péterné, Győr

Érdekel >>>


A gyermekeim imádják! Végre nem kell nekik mondanom, maguktól gyakorolnak! Ez remek!! Köszönjük szépen!!

Botos Péterné, Kisköre

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


Nagyon megtetszett a program, gyermekeim örömmel használják. Köszönjük szépen a készítőknek ezt a remek interaktív tanulássegítő lehetőséget.

Zsilinszky Cecília, Veszprém

Érdekel >>>


Lányom nagyon szereti a Varázsbetű programot, és már pár nap alatt is észrevehetően javult az olvasása. További sok sikert!!!!!

Füzi Katalin, Tatabánya

Érdekel >>>


Nagyon szeretjük a Varázsbetű Programcsaládot, a gyerekek is élvezik vele a munkát.

Móra Ferenc Általános Iskola, Nyíregyháza

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Ismeri gyermeked a testét?
A tapasztalatok szerint az iskolai tanulást nehezítő problémák korai jelei már óvodáskorban is...

Mi a neve? - Ajándék társasjáték
A látással szerzett információknak fontos szerepe van gyermeked olvasási képességének alakulásában....

Egyforma vagy különböző?
Azonos vagy különböző? Miért fontos ez? Az azonosságok és különbözőségek, az apró eltérések...

Emlékezetfejlesztés játékosan
Az emlékezet gyengeségének nagyon nagy szerepe van a tanulási zavarok kialakulásában. Éppen ezért...

Emlékezet és tanulás
Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk tanulási zavarral küzdő gyerekekkel. A leggyakrabban...

A beszédértés játékos fejlesztése
A jó beszédértés alapvető fontosságú gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez. Ma olyan...

Olvasási zavar és beszédértés
A beszéd nemcsak a szavak, mondatok kiejtésének képességét jelenti, hanem azt is, hogy megértjük...

Játékok a beszédészlelés fejlesztésére
A gyenge beszédészlelési képesség jelentősen rontja gyermeked iskolai osztályzatait, ezért nagyon...

A beszédészlelés zavarai
Gyermeked olvasási és tanulási képességét alapvetően befolyásolja, hogy milyen a beszédészlelési...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu