Minden tizedik!

Biztosan Te is ismersz olyan gyereket, aki óvodában - látszólag -  nagyon jól teljesített, az iskolában mégis rengeteg problémája adódott. Soha nem tudta, hogy hol is tartanak a könyvben, állandóan társait nézte, "leste", hogy mit is kell csinálni.

Hogy mi lehet ennek az oka? Elképzelhető, hogy a nyelvi fejlődés sérülése áll a háttérben.

Mi is a beszéd?

A beszéd alapvetően két szinten megy végbe: beszédészlelés és beszédmegértés.

Az alsóbb szintek felelősök például a hangsorok helyes felismeréséért - ez a beszédészlelés. A felsőbb szinteken már az információ-feldolgozás történik, azaz az elhangzott üzenet megértése. Ez a beszédmegértés területe.

Ha valamelyik szint megsérül, akkor az információ feldolgozása csak részleges módon vagy tévesen történik meg.

A beszéd megjelenésének késése

A gyermeki beszédfejlődés az 1-3 éves kor között igencsak tág határok között mozog.  Vannak gyerekek, akik igen korán kezdenek el beszélni, ezzel szemben mások még óvodába lépéskor is csak 1-2 szót mondanak.

Mikorra kell megindulnia a beszédnek? Ezzel kapcsolatban a nyelvkutatóknak nincs egységes álláspontjuk. Van olyan szakember, aki 18 hónapos korban húzza meg a határvonalat, van, aki 3 éves korig nem tartja későnek a beszéd megindulását, de van, aki a kettő között, 2 éves kortól tekinti kórosnak, ha nem indul meg a beszédfejlődés. Egy dologban azonban egyetértenek: alaposan meg kell vizsgálni, miért is késik a beszéd kialakulása, azaz részletes vizsgálat után pontosan diagnosztizálni és megfelelő terápiában részesíteni a gyermeket.

Mi lehet a beszédkésés oka?

A részletes vizsgálatok kideríthetik, hogy miért is késik a kisgyermek beszéde.

Lehet, hogy egyszerűen azért késik a beszéd, mert egy túl nagy orrmandula elzárja a fülkürtöt, emiatt a hallás nem tökéletes. Ebben az esetben természetesen a beszéd megjelenése is késhet. Ekkor egy műtéttel orvosolható a probléma, így a beszéd is fejlődésnek indulhat.

Egy ingerszegény, elhanyagolt környezetben élő kisgyermek beszéde sem fejlődhet optimálisan. Ha ezen okok miatt késik a beszéd, egyszerű megkésett beszédfejlődésről beszélhetünk, és hamar elérhető az életkornak megfelelő beszédfejlettségi szint.

Ha egy lassúbb agyi értés, születés előtti, közbeni vagy az utáni sérülés következtében késik a beszéd, akkor akadályozott beszédfejlődésről, fejlődési diszfáziáról van szó. Ebben az esetben a terápia összetettebb, több fejlesztési síkon zajlik.

Speciális nyelvi sérülés

Alaposabb vizsgálatok kiderítették, hogy van a beszédfejlődési késést mutató gyermekeknek egy olyan csoportja, amelynél nem találtak idegrendszeri eltérést, az intelligencia átlagos, vagy magas, ép a hallás, épek a beszédszervek, normálisak a társas kapcsolatok, mégis jelentős a nyelvi elmaradás. Ezt SLI-nak (Specific Language Impairment) nevezik, magyarra fordítva speciális nyelvi sérülést jelent. Ebben az esetben minden normálisan működik, az anyanyelv elsajátítása mégis problémát jelent.

Az USA-ban végzett vizsgálatok alapján az iskolások 7%-a ezzel a nehézséggel küzd. Számukra gondot jelent a nyelvtani szabályok kiszűrése az élő beszédből, így nem is tudják ezeket alkalmazni. Ezért minden egyes képzett alakot egyesével meg kell tanulniuk és ez bizony nem könnyű feladat.

Képtelenek természetes módon megtanulni az anyanyelvüket. Szerencsés esetben például nem kell magyarázni a gyermeknek, hogy a Mit? kérdésre t- tárgyragos szóval felelünk. (Például: Mit látsz a kislány kezében? Ollót!) A rendhagyó alakokat (pl. ló - lovat) is villámgyorsan felismerik és alkalmazzák ezeket. A nyelvi zavarral küzdőknek ez bizony nem ilyen egyértelmű. Ugyanúgy meg kell nekik tanulniuk anyanyelvük nyelvtanát, mintha idegen nyelv lenne.

Képválasztó

A nyelvi fejlesztés során is fontos a játékosság, ezért készítettünk egy játékot, mellyel a nyelvi szabályszerűségek felismerését gyakorolhatjátok. A játék segítségével a beszéd megértése is nagyszerűen fejleszthető.

A feladatlapot innen töltheted le >>>.

Olvasd fel gyermekednek a lap tetején látható mondatot. Próbáld ezt természetesen, minden különösebb "segítségadás" nélkül megtenni, gyermeked pedig válassza ki a 4 kép közül, hogy melyikről is szól az elhangzott mondat. Ha gyermeked tanácstalan, akkor olvasd fel úgy, hogy a lényegesebb információkat nyomatékosabban mondod, esetleg rövid szünetekkel tagolod a mondatot. Ha így sem boldogul, akkor beszéljétek meg, mi is van az egyes képeken, és ezután olvasd fel neki újra a mondatot.

Az idősebbek már önállóan is megoldhatják a feladatokat.

Könyves fogócska

Ez a játék egy klasszikus fogójátékon alapul, csupán még két kiegészítő szükségeltetik hozzá: könyvek és szalagok (vagy kendők), mégpedig éppen annyi, ahány játékos szeretne fogócskázni.

A játék kezdetén mindenki tűrje be a nadrágjába a szalagot (vagy kendőt) úgy, hogy egy jókora rész lógjon kifelé. (Ezt kell ugyanis a fogónak majd kihúznia.) Majd tegye fel mindenki a feje tetejére a könyvet. Ezt végig egyensúlyozni kell - tehát kézzel hozzáérni nem szabad! A fogó kezdje a többiek kergetését. Akinek elvette a szalagját, az kiesett a játékból. De az is kiesik, akinek ötször leesett (vagy leesett volna, de elkapta) a könyve. Az győz, aki a végén egyedül marad a fogóval szemben.

A nyelvi zavarok kezelése a Varázsbetű segítségével

A Varázsbetű Programcsalád gazdag játéktárában kedvedre válogathatsz olyan játékok közül, amelyek a nyelvi szabályok elsajátítását segítik. Vannak gyerekek, akiknél a betűk, szavak szintjén semmiféle eltérést nem találunk (vagy csak nagyon minimálisat), a mondatalkotáskor azonban olyan nyakatekert, magyartalan mondatokat hoznak létre, mintha nem is ez lenne az anyanyelvük. A Mondatkeverő játékunkkal nekik kívánunk segíteni.

A képernyőn megjelenik egy kép, alatta pedig egy hozzátartozó mondat szavai összekeveredve. Gyermekednek az a feladata, hogy a szavakat helyes sorrendbe állítva rakja ki a mondatot.

A Varázsbetű nagy előnye, hogy valamennyi játék nehézségi szintje állítható, így pontosan gyermeked igényeihez szabhatod a játék működését. Ha gyermeked problémája súlyosabb, akkor egyszerűbb gyakorlatokkal kezdhetitek a gyakorlást, majd továbbléphettek egyre magasabb szintekre. A játékok legalacsonyabb fokozatai a 3-4 éves gyermekek szintjének felelnek meg., a legmagasabb fokozatok pedig már egy felnőttnek is igazi kihívást jelenthetnek. Ennek köszönhető, hogy a Varázsbetű minden korosztály számára hasznos fejlesztési lehetőséget biztosít.

Kattints ide és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Imádom használni, sok örömöm van benne. A gyerek is szívesen játszik vele.

Posztós Lászlóné, Fót

Érdekel >>>


A lányom, aki miatt megrendeltem a Varázsbetű Programcsaládot, élvezettel gyakorolja a játékos feladatokat. Számtannal és szövegértéssel vannak gondjai. A nagycsoportos kislányom is belekóstolt a könnyebb, egyszerűbb számtanba, neki ezek játékos, élvezetes feladatok. Ez a Programcsalád alkalmas a gyerekek fejlesztésére, azoknak is nagy segítség, akiknek nincs módjuk fejlesztő pedagógussal dolgozni.

Lengyel Zsuzsanna, Dunaföldvár

Érdekel >>>


Érdekes, sokrétű és hasznos program. Nagyon jól használható a tanulási zavarokkal küzdő gyerekeknél, akik játszva fejleszthetők. Nálunk, Szlovákiában a magyar gyerekek számára nincs hasonló program.

Makki Márta, Velké Dvorníky - Szlovákia

Érdekel >>>


A program nagyon jó, a 4. osztályos fiam örömmel és - tőle szokatlan módon - nagy kitartással csinálja a feladatokat.

dr.Pethő Anada Zsuzsa, Tiszaalpár

Érdekel >>>


Nagyon jo tapasztalaim vannak az egesz Varazsbetu programcsaladrol. A gyerekeim nagyon szeretik, versengnek, hogy melyik jatsszon. Nagyon halas vagyok ezekert az oktato programokert, nagyon nagy segitseg a tanulasban is.

Both Edit, Románia, Tekerőpatak

Érdekel >>>


Köszönjük az összes SNI és BTM-es gyermek nevében is! Nagyon szeretik a gyerekek, mert úgy tanulnak, hogy észre sem veszik.Sokkal szívesebben csinálják a számítógépes feladatokat, mint bármilyen más fejlesztő játékot.

Csató Imréné gyógypedagógus, Kecskemét, Móra Ferenc Általános Iskola

Érdekel >>>


A kislányom még a barátnőjével is ezt játssza, így biztos a siker...

Nagy Mária, Budapest

Érdekel >>>


Örülök, hogy rátaláltam az oldalukra, az unokáim nagyon szeretik a programokat. A feladatok közé beiktatott játék ötlete zseniális.

Kocsor Attiláné, Debrecen

Érdekel >>>


Évek óta használom fejlesztő órákon. Változatos, gyerekközpontú feladatait a mai napig nagyon hasznosnak tekintem. A szoftver kidolgozása egyértelmű szakmai siker.

Láng Helga, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Szentendre

Érdekel >>>


Gyermekem szereti a feladatokat, iskolából hazaérve szinte azonnal elindítja a játékokat.

Badariné Terjék Anikó, Újdombrád

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu