Miért fontos fejlesztened gyermeked olvasási képességét?

Sokat beszélünk az olvasási képesség fejlesztéséről, arról, hogy hogyan tudjuk fejleszteni gyermekeink olvasási képességét, és hogyan tudunk nekik segíteni abban, hogy jobban olvassanak. De keveset beszélünk arról, hogy valójában mi is az az olvasás.

Mi is az olvasás?

Az olvasás az írott információk megértésének és feldolgozásának képessége. Az olvasás során megfejtjük a leírt jeleket, azokból hangokat, szavakat, mondatokat, végső soron pedig gondolatokat formálunk.  Az olvasás tehát két szakaszból áll:

  1. Az jelek felismerése
  2. A jelentés megértése

Kezdő olvasóknál általában jól megfigyelhető az olvasás két szakasza. Első lépésben a betűk hangalakjának felismerése történik meg, az olvasó kibetűzi a szót, és lassan mondja: m-a-m-a. Majd megismétli: mama. A korábban kiejtett betűk ekkor telnek meg jelentéssel.

Automatikusan

A gyakorlott olvasó esetében az első szakasz már teljesen automatikus. Nincs szükség tudatos erőfeszítésre ahhoz, hogy felismerjük, hogy az ‘f’ betűhöz az ‘f’ hang tartozik, nem kell tudatosan felépítenünk a szót a felismert hangokból, hanem azonnal felfogjuk a szó jelentését. A szó írásképe és hangalakja gyakorlatilag összeolvad. Ekkor már nem kell energiát fecsérelni az olvasás technikai kivitelezésére, és csak a ritkán előforduló szavakat kell kibetűzni.  Ilyenkor az olvasó teljes – vagy szinte teljes - figyelme a szó értelmének feldolgozására fordítódhat.

Egy szó, több jelentés

A magyar ragozó nyelv, azaz a szó jelentését módosíthatjuk, pontosíthatjuk a hozzá kapcsolt toldalékokkal. Ezeknek a módosításoknak sokféle jelentése lehet, jelezhetik például, hogy több dologról van szó (autók), hogy ki végez egy cselekvést (járok), a dolgok egymáshoz való viszonyát (kutyám), jelezhetik egy történés idejét (ittam), helyét (keresztülmegy), tagadását (szükséges – szükségtelen) és még számtalan dolgot. Például a „szeretlek” szó egyszerre tartalmazza az alanyt (én), az állítmányt (szeret) és a tárgyat (téged).  Ennek köszönhetően – ellentétben például az angollal – nem egyetlen íráskép tartozik a szóhoz, hanem szinte végtelen különböző. A szavakat az olvasónak elemeznie kell, szét kell bontania, és meg kell fejtenie az egyes részek jelentését. (Többek között ez az oka, hogy a szóképes olvasástanítás nem igazán megfelelő a magyar nyelvű diákok számára.) Talán furcsa, hogy kihangsúlyozom, de ahhoz, hogy az olvasó ezt az elemzést végre tudja hajtani, képesnek kell lennie a mondatokat szavakra, a szavakat szótagokra, és a szótagokat hangokra bontani.

A szavakon túl

Természetesen az értő olvasás többet jelent az egyes szavak jelentésének felismerésénél. Ahhoz, hogy valóban megértsük a szöveg tartalmát, képeseknek kell lennünk felismerni belső összefüggéseit, össze kell tudjuk vetni korábbi tapasztalatainkkal, ismereteinkkel, ki kell tudjuk emelni a lényeget, és pótolnunk kell tudni a szövegben az információs hézagokat.

Fiúk a bányában

Gondolj csak bele! Mennyi háttér-információ szükséges ahhoz, hogy akár csak a következő egyszerű mondatot értelmezzük:

„A bányászok leszálltak a mélybe.”

Hogy megértsük, mit is jelent ez, tudnunk kell, hogy a földfelszín alatt értékes anyagok találhatóak, melyeket érdemes kitermelni. Tudnunk kell, hogy vannak olyan bányák, melyek nem a felszínen vannak, hanem a föld mélyében, ahová függőleges tárnákon keresztül, lifttel vagy bányavonattal juthatunk le. Valószínűleg megjelenik előttünk egy kép is, melyet korábbi mese- és olvasmányélményeinkből, filmekből, személyes tapasztalatainkból állítunk össze. Talán megjelenik előttünk a hét törpe, vagy eszünkbe jut a legutóbbi bányakatasztrófa híre is. Mindez persze pillanatok alatt játszódik le, és gyakran nem is verbális gondolatokról van szó, hanem inkább képek villannak fel emlékezetünkben.

Az olvasás fontos

Az olvasás folyamata bonyolult folyamat, melyben számos képesség összehangolt munkájára van szükség a szöveg tartalmának megfejtéséhez. Ha ezek bármelyike nem elég fejlett, akkor zavar támad a folyamatban.

Pár száz évvel ezelőtt még semmi problémát nem okozott az ember életében, ha nem tudott olvasni. A mindennapi élethez nem volt rá szükség. De mára az olvasás életünk minden területét átszövi a tanulástól a munkán át a szórakozásig. Aki nem, vagy csak gyengén tud olvasni, az behozhatatlan hátrányt szenved mindenhol.

Az olvasásfejlesztés nem érhet véget!

Az iskolában az olvasástanítás az alsó tagozat feladata, ezt követően csak felületesen foglalkoznak a területtel.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem elég az olvasás technikai kivitelezését megtanítani, hanem  a felső tagozatban, sőt akár a középiskolában is fejleszteni kellene a szöveg feldolgozásának képességét.

A kutatások azt bizonyítják, hogy alapvetően az olvasási képesség határozza meg azt, hogy a gyerekek milyen középiskolába mehetnek tovább a nyolcadik osztály után. Éppen ezért szülőként az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy gondoskodjunk arról, hogy gyermekünk olvasási képességét fejlesszük.

A Varázsbetű segít

Ebben segít Neked a Varázsbetű Programcsalád is, melynek használatával az olvasás játékká válik. Próbáld ki Te is ingyenesen! 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Unokáimnak rendeltem, nagyon meg vagyok elégedve a programmal. Nagyon élvezi Gergő. Őt éves. Mindjárt az első alkalommal nagy örömet okoztak neki a dicséretek. Szívesen játszik a programmal.

Bertók Istvánné, Vác

Érdekel >>>


A programcsalád kiválóan használható, hatékony segítséget nyújt egyes területek fejlesztése során. A gyakorlatok nagyon szórakoztatóak, élvezetesek, izgalmasak, motiváló hatásúak valamennyi korosztály számára. Sikerélménnyel gazdagodik a diák és a pedagógus.

Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Logopédusként először intézményemnek rendeltem meg a programcsomagot, melyet minden órámon használok, a gyerekek nagyon szeretik. Azt hiszem, egyértelműen kifejezi a véleményemet a programról az a tény, hogy most otthoni használatra is megvásároltam a saját gyermekeimnek.

Frank Sándorné, Budapest

Érdekel >>>


Rendkívül kreatív és hasznos feladatokat tartalmaz a program. Az interaktivitás megvalósítására sem lehet panasz, jól van kitalálva a jelzés-visszajelzés rendszere. Igazán hasznos!

Kokas Csilla, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Nagyon szeretnek vele játszani gyerekek! Mindig szívesen ülnek géphez :) Játszva tanulnak, amit észre sem vesznek :)

BIHARY GÁBORNÉ, SÁRBOGÁRD

Érdekel >>>


Csak köszönetet szeretnék mondani a programért, ami tegnap érkezett meg.:) A kisfiam, most kezdte a második osztályt, sajnos nem szeret olvasni, ebből kifolyólag a tanulás is mindig veszekedéssel telik. Tegnap próbáltuk ki először a Varázsbetűt. Fel sem akart kelni mellőle, reggel pedig úgy ment el az iskolába, hogy ugye anya játszunk vele délután is. Szóval nagyon köszönöm Nektek, szuper programcsalád!!! :)

Polenyik Gina, Tápiószentmárton

Érdekel >>>


Gondolkodtató és játékos. A gyermekem igazán élvezi a feladatokat.

Kronvalter Vendelné, Dabas

Érdekel >>>


Csak ajánlani tudom! Játszva tanul a gyerek, számára is öröm, és nem veszi olyan megterhelőnek!

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Nagyon ötletes, vicces és önbizalomjavító. A kisfiamnak nagyon bevált, egyszóval szuper!

RátiAnikó, Jászladány

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Így lehet gyermeke okosabb
Még nem volt szerencsém eljutni Kínába vagy Japánba, csak tévében, moziban látom időnként ezeket az...

Csikorgó fogak
Ébredtél már arra, hogy furcsa zajok jönnek a gyerekszoba felől? Vetted már észre Te is, hogy...

Pokolba a fekete ponttal!
Sokszor panaszkod­nak arról a szülők, hogy korábban vidám, beszédes, érdeklődő gyermekük az iskolába...

Hogyan neveljünk olvasó gyermeket?
Egyre kevesebb gyerek olvas szívesen. Az olvasás többé nem örömforrás, csak szenvedés és kötelesség....

Míg a halál el nem választ...
Válás. Olyan társadalomban élünk, melynek értékrendje elfogadja, sőt bizonyos esetekben akár...

Olvasás és tájékozódás
Amikor tájékozódási képességről beszélünk,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egyszerű logikai játék, gyorsan elkészíthető...

Kakukktojás - játék a formamegkülönböztető képesség fejlesztésére
A diszlexiások számára gyakran gondot okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a betűket. Mára egy...

Ügyesebb kéz - szebb írás
A kéz az egyik legösszetettebb szerkezet az emberi testben. Rengeteg apró izom található benne, ezek...

Szó-doku - Játék a betűkkel
Az olvasás sebességének fokozására az egyik lehetőség az,...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu