Miért nőtt a diszlexiás gyermekek száma?

Egyre többször találkozunk ezzel a kifejezéssel: Diszlexia. Vajon mi az oka az olvasási problémák kialakulásának? Hogy veheted észre, ha gond van, és hogyan segíthetsz gyermekednek?

Mi is a diszlexia?

Ha nagyon általánosan fogalmaznék, akkor azt mondanám: olvasászavar. S tulajdonképpen ez a kulcs: OLVASÁS. Tehát egy óvodáskorú gyermekre egyáltalán nem mondható, hogy diszlexiás. Esetleg bizonyos képességei elmaradnak az életkorában várható eredménytől, s ezért diszlexia-veszélyeztetett. Ha ezek az elmaradások nem túl nagyok, és a terápia időben elkezdődik, akkor lehet, hogy nem is alakul ki az olvasászavar.

Diszlexiásnak csak az általános iskola második osztálya végén nyilvánítanak egy gyermeket, mégpedig akkor, ha az intelligenciája átlagos vagy az átlagosnál magasabb és a helyes olvasástanítási módszer ellenére sem tudott két év alatt megtanulni olvasni.

Mi lehet ennek az oka?

Egyre több kutatás folyik ennek megállapítására. A modern lehetőségeknek köszönhetően már tudományosan is beigazolódott a tény, hogy az olvasászavar öröklődik. Megtalálták ugyanis a diszlexiáért felelős gént: genetikusok azt állítják, hogy a 6. kromoszóma rövidebb ágán lévő eltérés okozhatja a problémát. Ráadásul férfiágon az öröklődés magasabb arányú - azaz ha egy férfi diszlexiás, csaknem 50% az esély arra, hogy fiú gyermekének is olvasási problémái lesznek. Anyai ágon ennek a valószínűsége csak 25 %.

Sérülések a szülés körül

Az anyaméhen belül, születés közben, vagy a születés utáni időszakban felléphet egyfajta oxigénhiányos állapot a gyermek szervezetében. Esetleg kissúlyú, koraszülött csecsemők esetében is jelentkezhetnek ezek a problémák, amelyek minimális idegrendszeri károsodáshoz vezethetnek. Ezek olyan minimálisak, hogy szinte ki sem mutathatók, csak a fejlődés folyamán derül ki, hogy a gyermek olvasási nehézsége ezekre az okokra vezethető vissza.

Szerencsére az orvostudomány napjainkban olyan fejlett, hogy ma már olyan gyermekek is teljes, boldog életet élhetnek, akik néhány évvel ezelőtt életben sem maradtak volna. Az esetleges minimális idegrendszeri eltérés pedig (amely a diszlexia oka lehet) eltörpül az öröm mellett, amit az a szülő érez, akinek 700 grammos csecsemőjét megmentették.

Vidd el a szemészetre is!

Előfordulhat, hogy egy gyerek nem lát vagy nem hall jól, s emiatt nehéz neki elsajátítania az olvasást. Ilyen probléma lehet a szemtengelyferdülés, vagy ha gyorsan elfárad a szeme. Ezért ha azt látod, hogy gyermeked a vártnál nehezebben boldogul az olvasással, feltétlenül kérd ki egy szemészorvos véleményét.

Hallottad?

Az állandóan gyulladt fül vagy a megnagyobbodott orrmandula halláscsökkenést okozhat, ezért nehézséget jelent a gyermeknek az egymáshoz nagyon hasonló hangok megkülönböztetése. Ilyenek a zöngés-zöngétlen párok: v-f, t-d, k-g, ty-gy-ny ... stb. Ezért ha azt veszed észre, hogy gyermeked főként ezeket a betűket téveszti össze, keress fel egy orr-fül-gégész szakorvost, aki szakszerű vizsgálatot tud végezni.

Nem függ az anyagi helyzettől

Nagyon sok kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy az olvasászavar összefügghet-e a szülők szociális helyzetével, iskolázottságával. Azt találták, hogy a diszlexia nem "válogat". Iskolázatlan szülők gyermeke nem lesz feltétlenül olvasászavaros, s ez fordítva is igaz - egyetemi professzorok csemetéje is küzdhet ezzel a problémával. Más kérdés, hogy a jobb anyagi körülmények között élő szülők általában többet engedhetnek meg maguknak gyermekük fejlesztése terén is, ezért az olvasási probléma itt gyorsabban kezelhető.

Hibás olvasástanítás

Nagyon sokan az olvasástanítási módszereket hibáztatják a diszlexiás gyermekek számának növekedéséért. "Régen csak egyféle könyv létezett, mindenki abból tanult olvasni - nem is volt ennyi tanulási zavaros gyermek" - hallom gyakran idősebb kollégáimtól.

Valóban igazuk van. Léteznek olyan módszerek, amelyek nem előnyösek a részképesség zavaros gyermekek számára. Tehát, ha már óvodában látod, hogy gyermeked bizonyos területeken nem túl jól teljesít, feltétlenül kérd ki az intézmény logopédusának véleményét az iskolaválasztással és az olvasástanítási módszerrel kapcsolatban.

Melyik a legjobb módszer?

Hogy melyik a legelőnyösebb olvasástanítási program? A magyar nyelv sajátosságai miatt a hangoztató - elemző - összetevő módszer a legszerencsésebb. Ez a program megtanítja a hangokat jelölő betűket, s így olvassák össze (előtte természetesen szavakat bontottak hangokra). A másik módszer, amikor szóképeket tanítanak a gyermeknek ("ide az van írva: papa"). Szerencsére ma már elvétve alkalmazzák ezt a típusú olvasástanítást.

Vannak olyan gyermekek egyébként, akinek nem jelent gondot a szóképes olvasástanítás - tehát ne ess kétségbe, ha gyermeked ezzel tanul olvasni. Azonban, ha már óvodáskorában nehézségei adódtak akár a látási, akár a hallási megkülönböztető-képességgel, akkor szerencsésebb a hangoztató-elemző-összetevő módszer (Pl. Meixner Ildikó: Játékház).

Sebességkorlátozás

Gyakran okoz az is olvasási zavart, ha egy pedagógus nem veszi figyelembe a tanulók képességeit, és túl gyorsan akar mindenkit megtanítani. Sajnos (vagy szerencsére?) nem vagyunk egyformák, a gyerekek képességei is jelentősen eltérőek. Vannak olyan diszlexiások, akik kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek, mégis nehézséget okoz számukra az olvasás megtanulása, mert egy-egy képességterületen elmaradnak a kortársaiktól.

Ha egy pedagógus nem veszi ezt figyelembe, s mindenkit egyformán kezel, akkor előfordulhat, hogy akár egy ragyogóan okos gyerek szó szerint elkallódik, ugyanis a sok tanulási kudarc egyenes következménye a magatartási probléma: agresszívvá, "nemtörődömmé" válik. Tapasztalataim szerint azonban egyre több pedagógus érdeklődik a diszlexia iránt, és segítő szándékkal fordul az ilyen gyermekek felé.

Egy jó barát a "bajban" - Varázsbetű

Nagyon nehéz elfogadni, ha a család szeme fényéről kiderül, hogy az átlagtól gyengébben teljesít. Ennek jelei már óvodáskorban mutatkoznak. Az időben felfedezett és ellátásban részesített "nehézség" azonban iskoláskorra jelentősen csökkenthető, esetleg meg is szüntethető.

Igen ám, de nagyon nehéz egy 4-5 éves gyermeket feladatlap elé "kényszeríteni". Szerencsére nem is kell, mert segít Neked a Varázsbetű Programcsalád is. Nagyon hasznos "jó barát", óvodáskortól egészen középiskolás koráig elkísérheti gyermekedet. Egy-egy részképesség fejlesztésére ugyanis több típusú játékot tartalmaz, melyek önmagukban is egyszerűsíthetők, nehezíthetők a beállításoknak köszönhetően. Így gyermeked 3 éves kortól egészen felnőtt korig tanulhat vele. Nagyszámú kép- és szóanyagának köszönhetően a Varázsbetű arról is gondoskodik, hogy ne legyen unalmas a gyakorlás, gyermeked mindig találjon kihívást. Az állandó jutalmazás, dicséret által pedig az a gyermek is sikerélményhez jut, aki az óvodában vagy az iskolában nélkülözi ezt az érzést.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon elégedettek vagyunk a Varázsbetű Programmal. Örülök, hogy több nehézségi fokozatban játszható.

Rusnak Henrietta, Fulek

Érdekel >>>


Féltem megrendelni a Varázsbetűt, mert a gyerek nehezen szánja rá magát a tanulásra, de ezzela játékkal a gyakorlatok nagy részét szinte hibátlanul megoldja, így sikerélményei vannak. Szívesen játszik vele. A kedvence a memória játék, mert az a legnehezebb.

Jónás Dorka, Budapest

Érdekel >>>


Kislányom diszlexiás és dysgraphias, mi már egy éve használjuk ezt a " játékot", mert lányom így nevezi. Játszva gyakorol minden nap, és nagyon sokat javult az írása és az olvasása is. Aki még nem használta ezt a programot, próbálja ki.

Kovácsné Mariann

Érdekel >>>


A Varázsbetű programcsalád nagyon sokat segít az iskolai fejlesztő munkában. SNI-és és BTM-es tanulóink egyaránt használják. A program lehetővé teszi az önellenőrzést, ez segíti az óraszervezést és a differenciált, egyénre szabott fejlesztést.

Frühwirth Ildikó, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Érdekel >>>


Zseniális! Boldogság gyereknek és szülőnek egyaránt!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon kétségbe voltam esve, mert négy fiam közül az egyik súlyos diszlexiával küzd, szabályos tükörírással ír, jobbról balra olvas, a betűket sorban felcseréli. Most 3. osztályos. Már ott tartottam vele, hogy teljesen megutálta az írást és az olvasást, de a Varázsbetű sokat segített. Nagyon köszönöm a programot, gyermekeim nagyon szeretnek vele játszani és közben észre sem veszik, hogy tanulnak.

Király Erzsébet, Szeged

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a gyerkőcnek, aminek örülök, mert már több mindent kipróbáltunk és semmi nem kötötte le ennyire. Nagyon köszönjük, hogy segítik Őt a fejlődésében!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Évek óta használom fejlesztő órákon. Változatos, gyerekközpontú feladatait a mai napig nagyon hasznosnak tekintem. A szoftver kidolgozása egyértelmű szakmai siker.

Láng Helga, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, Szentendre

Érdekel >>>


Nagyon tetszik és hasznos. A játékok nagyon jól ki vannak dolgozva, lehet rajtuk gondolkodni, és fejlesztik a tanulási képességet. Ha valamit nem értünk, a "Súgó" jól és érthetően elmagyarázza. A kislányom máris négyesre olvasott egyik nap, sokat segített neki a játék. Egyfolytában vele játszik, nagyon lefoglalja.

Lepsényi Regina, Káloz

Érdekel >>>


Egyszerű, de nagyszerű! Gyermekem véleménye: "Anya, ez nagyon jó!", "Nagyon izgalmas."

Szincsák Tímea, Erdőkertes

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Dobozjárás
Ma két mozgásos játékot ajánlok, melyek a sok ülés után igazi felüdülést jelenthetnek, és gyermeked...

Tömegkommunikációs eszközök - Segítenek, vagy ártanak?
Te is meg szoktál lepődni, mikor azt veszed észre, hogy gyermeked legalább úgy, vagy talán még...

Hogyan kezeli gyermeked a problémás helyzeteket?
Biztos Veled is gyakran megesik, hogy hiába teszel meg mindent gyermeked zökkenőmentes...

Nyelvtanuló memória
Mára gyermeked angol és német szókincsének fejlesztésére készítettünk egy játékot. Jó szórakozást!...

Hogyan segíthetsz gyermekednek a nyelvtanulásban?
Napjainkban már alapszükségletté vált az idegen nyelvek ismerete. Már a középvezetői állások...

Lottó - Szerencsés nyelvtanulás
A nyelvtudás fontos! Tudjuk ezt mindannyian. Ugyanakkor a jó nyelvtudás rengeteg munkát, tanulást...

Mikor érdemes gyermekednek nyelvet tanulnia?
A nyelvtudásra ma már mindenkinek szüksége van. De mikor érdemes nyelvet tanulni? Kezdjük minél...

Fekete Péter - játék a ritmussal
A ritmus a nyelv egyik alapköve. A szavak lüktetése meghatározza a beszédet, a légzést, az írást, az...

Szó bennszakad - A dadogás
A dadogás a beszéd ritmusának a zavara. A gyermek pontosan tudja, mit akar mondani, de a hangok...

Légzésfejlesztő játékok gyerekeknek
A beszéd megakadásának sokszor a légzés ritmustalansága az oka, azaz a gyermek nem tudja beosztani a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu