Miért nőtt a diszlexiás gyermekek száma?

Egyre többször találkozunk ezzel a kifejezéssel: Diszlexia. Vajon mi az oka az olvasási problémák kialakulásának? Hogy veheted észre, ha gond van, és hogyan segíthetsz gyermekednek?

Mi is a diszlexia?

Ha nagyon általánosan fogalmaznék, akkor azt mondanám: olvasászavar. S tulajdonképpen ez a kulcs: OLVASÁS. Tehát egy óvodáskorú gyermekre egyáltalán nem mondható, hogy diszlexiás. Esetleg bizonyos képességei elmaradnak az életkorában várható eredménytől, s ezért diszlexia-veszélyeztetett. Ha ezek az elmaradások nem túl nagyok, és a terápia időben elkezdődik, akkor lehet, hogy nem is alakul ki az olvasászavar.

Diszlexiásnak csak az általános iskola második osztálya végén nyilvánítanak egy gyermeket, mégpedig akkor, ha az átlagos vagy az átlagosnál magasabb intelligenciája és a helyes olvasástanítási módszer ellenére sem tudott két év alatt megtanulni olvasni.

Mi lehet ennek az oka?

Egyre több kutatás folyik ennek megállapítására. A modern lehetőségeknek köszönhetően már tudományosan is beigazolódott a tény, hogy az olvasászavar öröklődik. Megtalálták ugyanis a diszlexiáért felelős gént: genetikusok azt állítják, hogy a 6. kromoszóma rövidebb ágán lévő eltérés okozhatja a problémát. Ráadásul férfiágon az öröklődés magasabb arányú - azaz ha egy férfi diszlexiás, csaknem 50% az esély arra, hogy fiú gyermekének is olvasási problémái lesznek. Anyai ágon ennek a valószínűsége csak 25 %.

Sérülések a szülés körül

Az anyaméhen belül, születés közben, vagy a születés utáni időszakban felléphet egyfajta oxigénhiányos állapot a gyermek szervezetében. Esetleg kissúlyú, koraszülött csecsemők esetében is jelentkezhetnek ezek a problémák, amelyek minimális idegrendszeri károsodáshoz vezethetnek. Ezek olyan minimálisak, hogy szinte ki sem mutathatók, csak a fejlődés folyamán derül ki, hogy a gyermek olvasási nehézsége ezekre az okokra vezethető vissza.

Szerencsére az orvostudomány napjainkban olyan fejlett, hogy ma már olyan gyermekek is teljes, boldog életet élhetnek, akik néhány évvel ezelőtt életben sem maradtak volna. Az esetleges minimális idegrendszeri eltérés pedig (amely a diszlexia oka lehet) eltörpül az öröm mellett, amit az a szülő érez, akinek 700 grammos csecsemőjét megmentették.

Vigye el a szemészetre is!

Előfordulhat, hogy nem jól lát, vagy nem jól hall egy gyermek, s emiatt nehéz neki elsajátítania az olvasást. Rejtett szemtengelyferdülése van, vagy gyorsan elfárad a szeme. Ezért ha azt látja, hogy gyermeke a vártnál nehezebben boldogul az olvasással, feltétlenül kérje ki egy szemészorvos véleményét.

Hallottad?

Az állandóan gyulladt fül vagy a megnagyobbodott orrmandula halláscsökkenést okozhat, ezért nehézséget jelent a gyermeknek az egymáshoz nagyon hasonló hangok megkülönböztetése. Ilyenek a zöngés-zöngétlen párok: v-f, t-d, k-g, ty-gy-ny ... stb. Ezért ha azt veszed észre, hogy gyermeked főként ezeket a betűket téveszti össze, keress fel egy orr-fül-gégész szakorvost, aki szakszerű vizsgálatot tud végezni.

Nem függ az anyagi helyzettől

Nagyon sok kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy az olvasászavar összefügghet-e a szülők szociális helyzetével, iskolázottságával. Azt találták, hogy a diszlexia nem "válogat". Iskolázatlan szülők gyermeke nem lesz feltétlenül olvasászavaros, s ez fordítva is igaz - egyetemi professzorok csemetéje is küzdhet ezzel a problémával. Más kérdés, hogy a jobb anyagi körülmények között élő szülők általában többet engedhetnek meg maguknak gyermekük fejlesztése terén is, ezért az olvasási probléma gyorsabban kezelhető.

Hibás olvasástanítás

Nagyon sokan az olvasástanítási módszereket hibáztatják a diszlexiás gyermekek számának növekedéséért. "Régen csak egyféle könyv létezett, mindenki abból tanult olvasni - nem is volt ennyi tanulási zavaros gyermek" - hallom gyakran idősebb kollégáimtól.

Valóban igazuk van. Léteznek olyan módszerek, amelyek nem előnyösek a részképesség zavaros gyermekek számára. Tehát, ha már óvodában látod, hogy gyermeked bizonyos területeken nem túl jól teljesít, feltétlenül kérd ki az intézmény logopédusának véleményét az iskolaválasztással és az olvasástanítási módszerrel kapcsolatban.

Melyik a legjobb módszer?

Hogy melyik a legelőnyösebb olvasástanítási program? A magyar nyelv sajátosságai miatt a hangoztató - elemző - összetevő módszer a legszerencsésebb. Ez a program megtanítja a hangokat jelölő betűket, s így olvassák össze (előtte természetesen szavakat bontottak hangokra). A másik módszer, amikor szóképeket tanítanak a gyermeknek ("ide az van írva: papa"). Szerencsére ma már elvétve alkalmazzák ezt a típusú olvasástanítást.

Vannak olyan gyermekek egyébként, akinek nem jelent gondot a szóképes olvasástanítás - tehát ne ess kétségbe, ha gyermeked ezzel tanul olvasni. Azonban, ha már óvodáskorában nehézségei adódtak akár a látási, akár a hallási megkülönböztető-képességgel, akkor szerencsésebb a hangoztató-elemző-összetevő módszer (Pl. Meixner Ildikó: Játékház).

Sebességkorlátozás

Gyakran okoz az is olvasási zavart, ha egy pedagógus nem veszi figyelembe a tanulók képességeit, és túl gyorsan akar mindenkit megtanítani. Sajnos (vagy szerencsére?) nem vagyunk egyformák, a gyerekek képességei is jelentősen eltérőek. Vannak olyan diszlexiás tanítványaim, akik kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek, mégis nehézséget okoz számukra az olvasás megtanulása, mert egy-egy képességterületen elmaradnak a kortársaiktól.

Ha egy pedagógus nem veszi ezt figyelembe, s mindenkit egyformán kezel, akkor előfordulhat, hogy egy kiemelkedő intelligenciával rendelkező gyermek szó szerint elkallódik. Ugyanis a sok tanulási kudarc egyenes következménye a magatartási probléma: agresszívvá, "nemtörődömmé" válik a tanuló. Tapasztalataim szerint azonban egyre több pedagógus érdeklődik a diszlexia iránt, és segítő szándékkal fordul az ilyen gyermekek felé.

Egy jó barát a "bajban" - Varázsbetű

Nagyon nehéz elfogadni, ha a család szeme fényéről kiderül, hogy az átlagtól gyengébben teljesít. Ennek jelei már óvodáskorban mutatkoznak. Az időben felfedezett és ellátásban részesített "nehézség" azonban iskoláskorra jelentősen csökkenthető, esetleg meg is szüntethető.

Igen ám, de nagyon nehéz egy 4-5 éves gyermeket feladatlap elé "kényszeríteni". Szerencsére nem is kell, mert segít Neked a Varázsbetű Programcsalád is. Nagyon hasznos "jó barát", óvodáskortól egészen középiskolás koráig elkísérheti gyermekedet. Egy-egy részképesség fejlesztésére ugyanis több típusú játékot tartalmaz, melyek önmagukban is egyszerűsíthetők, nehezíthetők a beállításoknak köszönhetően. Így gyermeked 3 éves kortól egészen felnőtt korig tanulhat vele. Nagyszámú kép- és szóanyagának köszönhetően a Varázsbetű arról is gondoskodik, hogy ne legyen unalmas a gyakorlás, gyermeked mindig találjon kihívást. Az állandó jutalmazás, dicséret által pedig az a gyermek is sikerélményhez jut, aki az óvodában vagy az iskolában nélkülözi ezt az érzést.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk a Varázsbetű Fejlesztő Műhelyre. Kisfiam nagyon szívesen játszik a Varázsbetű programmal, a hírlevélben én is szakmailag színvonalas cikkeket olvashatok. Tetszik, hogy a megoldott feladatok hangos felolvasásával a verbalitás is megjelenik. Fontosnak tartom, hogy a kiegészítő programok által a képességek felmérésére, a nagymozgások fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ugyanis a hatékony fejlesztés ezekkel együtt válik teljessé.

Schönfeld-Lakatos Andrea, Budapest

Érdekel >>>


Ami számomra a legfontosabb, hogy a gyerek magától ül le feladatokat csinálni. Nem kell mellé ülni, és élvezi az egészet. Ő azt hiszi, hogy játszik, fel sem tűnik neki, hogy közben tanul is.

Szűcsné Pindzsu Mária, Ópályi

Érdekel >>>


Jó szívvel tudom ajánlani a programot minden kisgyermeknek, aki nehezen olvas, s már talán nem is szeret; és minden szülőnek, akit elszomorít gyermeke sikertelensége, kudarcai e téren. A számítógép "varázsa", a sok vidám grafika, hang elfeledteti a gyermekkel, hogy valójában OLVAS. Nemcsak kisfiam használja jókedvvel, hanem leányom is, akinek bár semmi problémája nincs a betűfelismeréssel, az olvasással, de élvezi a "JÁTÉKOT".

Sodics Péter

Érdekel >>>


A programcsalád kiválóan használható, hatékony segítséget nyújt egyes területek fejlesztése során. A gyakorlatok nagyon szórakoztatóak, élvezetesek, izgalmasak, motiváló hatásúak valamennyi korosztály számára. Sikerélménnyel gazdagodik a diák és a pedagógus.

Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


A programról csupa jót mondhatok, nagyban segít! A legékesebb bizonyíték, hogy lassan egy évtizede tudom használni.

Kovács Andrásné, Maglód

Érdekel >>>


4 napja használjuk a Varázsbetűt, 8 éves gyermekem minden nap játszott vele 30 percet. Tegnap észrevettem hogy kevésbé cseréli fel a betűket olvasás során, és ezt az eredményt ő is örömmel állapította meg. Köszönjük!

Horváthné Weisz Mónika, Mosonmagyaróvár

Érdekel >>>


Valamennyi Varázsbetű programról írom, hogy nagyon elégedettek vagyunk! Kisfiam is, és én is örülünk, hogy rátaláltunk.

Nagy Judit, Vaszar

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


Őszintén megmondom, hogy eleinte idegenkedve fogadtam a Varázsbetűt, de a gyerekeimnek ez az egyik kedvence!!!

Jákob Zoltánné, Sárbogárd

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Dobozjárás
Ma két mozgásos játékot ajánlok, melyek a sok ülés után igazi felüdülést jelenthetnek, és gyermeked...

Tömegkommunikációs eszközök - Segítenek, vagy ártanak?
Te is meg szoktál lepődni, mikor azt veszed észre, hogy gyermeked legalább úgy, vagy talán még...

Hogyan kezeli gyermeked a problémás helyzeteket?
Biztos Veled is gyakran megesik, hogy hiába teszel meg mindent gyermeked zökkenőmentes...

Nyelvtanuló memória
Mára gyermeked angol és német szókincsének fejlesztésére készítettünk egy játékot. Jó szórakozást!...

Hogyan segíthetsz gyermekednek a nyelvtanulásban?
Napjainkban már alapszükségletté vált az idegen nyelvek ismerete. Már a középvezetői állások...

Lottó - Szerencsés nyelvtanulás
A nyelvtudás fontos! Tudjuk ezt mindannyian. Ugyanakkor a jó nyelvtudás rengeteg munkát, tanulást...

Mikor érdemes gyermekednek nyelvet tanulnia?
A nyelvtudásra ma már mindenkinek szüksége van. De mikor érdemes nyelvet tanulni? Kezdjük minél...

Fekete Péter - játék a ritmussal
A ritmus a nyelv egyik alapköve. A szavak lüktetése meghatározza a beszédet, a légzést, az írást, az...

Szó bennszakad - A dadogás
A dadogás a beszéd ritmusának a zavara. A gyermek pontosan tudja, mit akar mondani, de a hangok...

Légzésfejlesztő játékok gyerekeknek
A beszéd megakadásának sokszor a légzés ritmustalansága az oka, azaz a gyermek nem tudja beosztani a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu