Miért nem beszél rendesen?

A legtöbb szülőt időnként elfogja az aggodalom gyermeke fejlődése miatt. Izgatottan figyeljük gyermekünk étkezését, súlyát, alvását, mozgását, járását, beszédét. Nyugtalankodunk, mert a szomszéd Erzsike kisfia, aki csak két héttel idősebb, mint a saját gyermekünk, már egy hónapja mászik, a miénk pedig még csak a kúszásnál tart. A másfél éves Marcika már egyszerű mondatokat mond, közben Julika, aki két éves, még alig beszél. Önkéntelenül is összehasonlítjuk a gyerekeket, és ha azt vesszük észre, hogy a mi gyermekünk lemaradt, akkor rohanunk a gyerekorvoshoz, a védőnőhöz vagy más szakemberhez, kérdezünk, és reménykedünk.

Széles tartomány

A beszéd esetében a "normális" fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is hamar felzárkóznak a többiekhez, akik később kezdtek szavakat vagy mondatokat mondani. De előfordulnak olyan esetek, amikor nem egyszerűen kései fejlődésről van szó, hanem komolyabb probléma, akadályozott beszédfejlődés, vagy diszfázia rejtőzik a tünetek hátterében.

Fejleszteni kell

A diszfáziát nem mindig egyszerű megkülönböztetni a megkésett beszédfejlődéstől.

A megkésett beszédfejlődés esetén a gyermek késve ugyan, de végigmegy a beszédfejlődés teljes folyamatán, és a az iskola kezdetére általában rendeződik a probléma.

Azonban a diszfázia esetében a beszéd fejlődése célzott fejlesztés nélkül megakad. A problémát okozhatja a beszédértés zavara, amikor a gyermek számára a hallott szöveg megértése okoz nehézséget, de állhatnak a háttérben a beszéd kivitelezésével kapcsolatos gondok, beszédhibák is.

A diszfáziás gyerek beszéde gyakran még három éves korban sem indul meg. Szókincse szűk, próbálja elkerülni a beszédet, inkább csak gesztusokat használ, és ha muszáj megszólalni, akkor is csak tőmondatokban beszél, a nyelvtani szabályokat rosszul alkalmazza, gyakran roncsolja a szavakat, beszéde hibás.

Hallom, de nem értem

A diszfáziás gyerek számára gyakran okoz nehézséget a beszéd megértése, és mivel beszédképességük korlátozott, ezért nehezen fejezik ki érzéseiket és gondolataikat, általában két-három éves lemaradásban vannak kortársaikhoz képest. A tünetek iskolás korban is megmaradnak, ennek következtében a diszfáziásoknak tanulási problémákkal (diszlexiával, diszgráfiával, nyelvtanulási nehézségekkel, diszkalkuliával) is meg kell küzdeniük.

Nem lusták!

Mivel a diszfáziás gyerekek számára nehezebb a beszéd megértése, ezért természetesen nem, vagy csak lassabban követik szüleik vagy tanáraik utasításait. Ennek ellenére lassúságuk fő oka nem a figyelmetlenség, a lustaság, vagy szándékos engedetlenség, hanem a kommunikációs zavar.

Hasonlóan az egyéb tanulási zavarokhoz, a diszfázia sem a rossz nevelés, elhanyagolás vagy a szülői felelőtlenség következménye. A diszfázia kialakulásáért elsősorban genetikai okok vagy a születés környékén szerzett sérülések a felelősek.

Fejlesztheted!

Szülőként fontos tudnod hogy a diszfázia tünetei és következményei csökkenthetőek. A legfontosabb természetesen a célzott szakmai fejlesztés. Szerencsére Magyarországon a legtöbb gyerek már az óvodában átesik a logopédiai vizsgálaton, így még az iskolát megelőzően megkezdődhet a fejlesztés. Ennek ellenére, ha úgy gondolod, hogy gyermekeden a beszédelmaradás tüneteit észleled, fordulj logopédushoz, aki szükség esetén terápiát javasol a nyelvi képességek fejlesztése és a hosszú távú kockázatok csökkentése érdekében.

Te is segíthetsz!

Ugyanakkor szülőként a Te szereped is jelentős: teremts olyan helyzeteket, ahol gyermeked kedvet kaphat a beszédhez, és egyre több szóval ismerkedhet meg. Játsszatok sokat, és minden cselekvést kísérj tudatosan beszéddel. Mesélj neki sokat, és beszélgessetek az olvasott meséről közvetlenül a meseolvasás után, és később, például másnap séta közben. Kérdezd a szereplőkről, az eseményekről, a helyszínekről, és kérdezd meg a véleményét is, például hogy ő mit tett volna a főhős helyében.

Nagyon jó hatása van a ritmusos mondókáknak és énekeknek, ezeket egyszerű ritmushangszerekkel, csörgővel, dobbal, triangulummal is kísérhetitek, ez segít fenntartani a játékosságot.

Gyerünk a játszótér!

A beszédfejlődési zavarok gyakran társulnak általános ügyetlenséggel. A beszéd nagyon aprólékos, finoman összehangolt mozgások sorozata, éppen ezért nagyon hasznos a mozgásfejlesztés is. Járjatok sokat játszótérre, engedd gyermeked a földön kúszni-mászni, szaladgálni, labdázni, otthon pedig játsszatok a kézügyességet fejlesztő játékokat, fűzzetek gyöngyöt, gyurmázzatok, rajzoljatok, vágjatok, ragasszatok, kézműveskedjetek.

Kapcsold ki!

Manapság egyre gyakoribb, hogy a lakásban háttérzajként folyamatosan szól a rádió, vagy megy a tévé. Ez a diszfáziások számára megnehezíti a beszédhangok kiszűrését, ezért lehetőleg beszélgetés, meseolvasás, tanulás közben kapcsoljátok ki a "zajgépeket", hogy ne terelje el gyermeked figyelmét. A televízióban az is nehezíti a megértést illetve a tapasztalatszerzést, hogy a szinkronizálás miatt a szereplők szájmozgása és a megszólaló hang nem felel meg egymásnak.

Az életkor előrehaladásával a gyerekeknek egyre fejlettebb, kifinomultabb nyelvi eszközökre van szükségük. A beszédfejlődési zavarral küzdő gyerekek esetében különösen megterhelő lehet a tinédzserkor kezdete, a felső tagozatba lépés, illetve a középiskola megkezdésének időszaka, hiszen a diszfáziások jóval sérülékenyebbek, és gyakrabban mutatják a depresszió tüneteit.

Rajtad múlik

Természetesen nem kell azonnal orvoshoz rohanni, ha egy másfél éves gyerek még nem használ legalább száz szót. Ugyanakkor mégis figyelnünk kell, hiszen nagyon sokat segíthetünk gyermekünknek, ha hamar észrevesszük a figyelmeztető tüneteket, és gyermekünk időben megkapja a jó kommunikációs képesség kialakításához szükséges kezelést.

Ezt akarjuk mindannyian: jobban megérteni másokat, és hogy minket is jobban megértsenek.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Imádom használni, sok örömöm van benne. A gyerek is szívesen játszik vele.

Posztós Lászlóné, Fót

Érdekel >>>


Én vásárlás előtt próbáltam ki a programot. Azért tetszett, mert nagyon jól egymásra épülnek a feladatok. Motiváló hatású, mindenki saját tempójában használhatja. A gyermekeknek értelmes időtöltésükké válhat.

Balaskóné Goldfinger Lívia, Zalaegerszeg

Érdekel >>>


Unokáimnak rendeltem, nagyon meg vagyok elégedve a programmal. Nagyon élvezi Gergő. Őt éves. Mindjárt az első alkalommal nagy örömet okoztak neki a dicséretek. Szívesen játszik a programmal.

Bertók Istvánné, Vác

Érdekel >>>


Sokoldalúan, de mégis játékosan fejleszt, nagyon megtetszett a színessége, és a változatos feladatok. Még a nagyobbik gyermekem is (12 éves) szívesen foglalkozott a feladatokkal, együtt oldották meg a kisebbikkel (6 éves)!

Nánásiné Ruppert Ildikó, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Tegnap fiaim nekiláttak játszani a telepített programmal, úgy kellett a gépet kihúznom a kezükből. Fantasztikusan tetszik nekik, hogy ha jól oldanak meg egy-egy feladatot, akkor megdicsérik őket, sőt még dobolhatnak is!!!!

Szabóné Szabó Zsuzsanna, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon kedves program, és ami a legkedvesebb tulajdonsága, hogy a gyerek sem unja.

Sebesiné Kiszely Katalin, Kecskemét

Érdekel >>>


A munkahelyem (Nevelési Tanácsadó) megvette a Varázsbetűt, én tegnap próbáltam ki "élesben" gyerekeken. Az eredmény fantasztikus volt. Én magam is élveztem, a feladatok változatossága, a könnyen kezelhetőség, a feladatok közti gyors és rugalmas átjárás lehetősége a korábban ismertekhez képest ezerszer jobb! Több korosztállyal próbáltam, az óra végén alig tudtam kilökdösni a gyerekeket. A másodikos Sanyikám, akit amúgy elég nehéz feladatban tartani, miután 50 percen át dobálta a befőtteket, mondatokat párosított stb., az óra végén azt mondta: "Ma miért nem tanultunk?" Csak gratulálni tudok ehhez a remek programhoz. A hang effektusok és üdvrivalgások a sikeres megoldások után csak hab ezen a finom tortán!

Fehérvári Katalin logopédus

Érdekel >>>


Gyakorlatilag az egész család élvezi, különösen 7 éves, most elsős kisfiamnak van sikerélménye vele. Nagyon kedves és sokat dob a programon az a sokféle dicséret és biztatás, ami az egyes feladatok sikeres teljesítése után hangzik el.

Vrastyák Mónika, Eger

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


A Varázsbetű programjai már sokat segítettek a kislányomnak az olvasásban. Csak most derült ki, hogy angolból talán még nagyobb segítségre szorul. Szerencsére volt hová nyúlnunk! Munkájuk felbecsülhetetlen segítség! További sok sikert hozzá!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest XII.

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Bezzeg az én időmben!
Nemrég tanúja voltam, amikor nagymamák felidézték iskolai emlékeiket. Megkérdeztem hát, hogy...

Vaklárma - Két vidám játék otthonra
Mára két kitűnő játékkal készültem, melyekkel gyermeked képességeit fejlesztheted. Ráadásul...

Önutálat - Hogy segíthetsz?
Szülőként nagyon rossz hallani, ahogy gyermekünk önmagát szidja, bántja és szapulja, látni, hogy...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu