Mire jók az érzelmek?

Ismeri ezeket a gyerekeknek szóló figyelmeztetéseket?

    • Ne légy már olyan érzékeny!
    • Ne engedd, hogy az indulataid elragadjanak!
    • A nagy gyerekek már nem sírnak!
    • Nyugodj meg, és gondold végig racionálisan!

Szinte biztos, hogy gyerekként Ön is hallotta ezeket, és talán Ön is szokta használni valamelyiket.

Az életben folyton azzal szembesülünk, hogy az érzelmeinket ellenőrzés alatt kell tartanunk. Meg kell tanulnunk, hogy nem szabad félni, nem mindig szabad sírni, sokszor tilos nevetni, és legtöbbször nem szabad dühösnek lenni. Pedig az érzelmek az emberi élethez tartoznak. Boldog, kreatív, teljes élet csak az érzelmeket megélve lehetséges.

Mire valók az érzelmek?

Minden tettünk alapvető mozgatórugója valamilyen érzelem. Ezek irányítanak, motiválnak, energiát adnak, figyelmeztetnek, megvédenek. Az érzelmek adnak értelmet létezésünknek, ezek teszik izgalmassá, színessé mindennapjainkat.

De nem csak saját érzelmeinket éljük meg, hanem arra is képesek vagyunk, hogy felfogjuk mások apró jelzéseit. Ez az érzelmi tudatosság teszi lehetővé számunkra, hogy megértsük mások gondolkodását, és átérezzük érzelmeiket. Ez történik, amikor egy barátunkkal beszélgetünk, vagy egy filmet nézünk a moziban, vagy épp egy könyvet olvasunk, mely meghat minket. Ilyenkor kapcsolatba kerülünk a másik ember érzelmeivel, és ezek hatnak ránk.  Ilyenkor egy kis időre átvesszük az ő nézőpontját, és az ő szemével szemléljük a világot. Az érzelmek teszik lehetővé, hogy kommunikáljunk egymással.

A benszülöttek is mosolyognak

Az érzelmek általánosak. Több kutatás is kimutatta, hogy a külvilágtól elzártan élő törzsek ugyanúgy fejezik ki érzelmeiket, mint mi, európaiak, és velünk azonosan ismerik fel az érzelmet egy másik ember arcán. Hasonlót figyeltek meg a vakon született gyerekeknél is. Ők ugyanúgy mosolyogtak, mint bárki más, pedig sohasem volt lehetőségük más emberek arcának megfigyelésére.

A szülő első pillantásra megérzi, ha gyermekének rossz kedve van, mikor hazaér az iskolából.  A feleség megérzi a férjén, ha baj van. De akár egy vadidegen emberen is felismerjük a szomorúság vagy idegesség jeleit.

Az emberi agy az érzelmek olvasására kihegyezett limbikus rendszer segítségével a legapróbb nonverbális jeleket is képes észlelni, különösen, ha egy szerettünkről van szó.

Mint a nyári zápor

Valószínűleg Ön is tapasztalta már, hogy milyen kellemetlenül mogorva tud lenni egy álmából felébresztett gyermek. Szerencsére ez a rossz hangulat általában nem tart sokáig.

A legtöbb emberi érzelemre igaz, hogy amilyen gyorsan ébred, olyan gyorsan tűnik el újra. Kicsit olyan ez, mint egyfajta belső időjárás. Lehet, hogy ma délután borús az ég, mégis reménykedünk benne, hogy holnap sütni fog a nap.

Az érzelmeket irányítani pontosan annyira könnyű, mint az időjárás vezérlése. Nem tudjuk eldönteni, hogy mit akarunk érezni. Nem tudjuk meghatározni, kit szeretünk, és kit nem, mit akarunk és mit nem, vagy éppen hogy boldogok vagyunk vagy szomorúak.  Az érzelmeket lehet befolyásolni, de parancsolni nem lehet nekik.

Most mutasd meg!

Felnőtt korunkban valamennyire már tudjuk szabályozni, hogy mit mutatunk meg az érzéseinkből, de gyerekként erre alig-alig vagyunk képesek. Ilyen például a kisgyerek hisztériás rohama. Ilyenkor az érzelem veszi át az irányítást, éppen ezért az észérvek teljesen hatástalanok maradnak.

Szülőként az a feladatunk, hogy segítsünk gyermekünknek megérteni érzelmeit. El kell mondanunk neki, hogy nem kell félni az érzelmektől, de nem szabad megengedni, hogy az eszünk helyett az érzéseink irányítsanak bennünket. Bármely érzés elfogadható és megérthető, de a tettek és a viselkedés terén korlátokat kell állítani. Érezni bármit szabad, de megtenni nem.

Biztonságban vagy!

Előfordul, hogy gyermekünknek rossz a kedve, haragszik ránk, vagy valaki megbántotta. Fontos, hogy ilyenkor is biztonságban érezze magát, ezért tudassuk vele, hogy mi mindig elfogadjuk őt olyannak, amilyen. Elfogadjuk a hibáit és a jó tulajdonságait, a mosolyát és a sírását, a vidámságát és a dühét. Mi őt fogadjuk el, és vele együtt mindent, amit érez és gondol, még akkor is, ha az adott pillanatban ez esetleg kellemetlen is. Szeretjük őt, és gondoskodunk róla, bármilyen is.

Vissza a feladónak

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenben egyet kell értenie gyermekével. Nem biztos, hogy jó ötlet visszaadni a kistestvért a gólyának, vagy visszavinni a szülészorvosnak, de ettől még megpróbálhatja megérteni, hogy miért akarja ezt nagyobbik gyermeke. Egy új testvér érkezése hatalmas változás, mely legtöbbször együtt jár azzal, hogy rá kevesebb figyelem jut.

Nem kell megengednie fiának vagy lányának, hogy apró darabokra törje szét a nagyitól kapott drága és bonyolult játékot, aminek az összerakásával hiába próbálkozik, de megpróbálhatja kifejezni, hogy megérti őt, és tudja, hogy milyen dühítő a sikertelenség, és elfogadja, hogy mérges.

Azt sem kell megengednie, hogy gyermeke egész éjjel tévét nézzen, de odafigyelhet rá, mikor arról beszél, hogy mennyire fél egyedül a sötétben.

Beszéljük meg!

Mutassa meg gyermekének, hogy soha nem az a baj, ha megmutatja, milyen érzési vannak. Az érzésekről lehet beszélni, és meg lehet próbálni segíteni, ha valami baj van. De meg kell mutatni azt is, hogy nem szabad szabadon engedni az indulatokat!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Annak ellenére,hogy ellenzem a számítógép használatát, két gyermekes családanyaként és óvodapedagógusként is kiválónak tartom ezt a képességfejlesztő programcsaládot. A gyermekek játékként élik meg a használatát s eközben észrevétlenül fejlődnek képességeik. Nagyon jónak tartom,hogy a szülőnek lehetősége van a nehézségi fokok beállítására.

Vánkos Rita, Piliscsaba

Érdekel >>>


Különösen szép a biztató, építő kritika, ha valami nem sikerül! Milyen jó is lenne, ha a suliban is így nevelnék, bátorítanák a gyerekeket... kihozva belőlük a legjobbat!

Cseke Éva, Budapest

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


A programot már évek óta gyakran használjuk tanulási nehézségekkel küzdő tanulóink fejlesztésére, és a gyerekek nagyon szeretik a játékos feladatokat.

Skáid Petőfi Sándor Tagiskola, Salgótarján

Érdekel >>>


Fantasztikus ötletnek tartom, mert a gyerekek játékosan tanulnak, ami véleményem szerint nagyon fontos ahhoz, hogy ne utálják meg a tanulást!

Papp Andrea, Budapest

Érdekel >>>


A kisfiamnak sajnos még nem megy rendesen a jobb-bal, ezek a játékok pedig ezt nagyon jól fejleszti. A jutalomjátékot imádja, ezért ha elsőre nehezebben is megy a feladat, akkor is eljut az utolsó csillagig, hogy játszhasson jutalmul! :)

Augusztin Anikó, Vecsés

Érdekel >>>


Köszönjük, hogy megvásárolhattuk. Nagyon jónak, ötletesnek tartjuk, szívesen játszunk vele. Jár hozzánk fejlesztő tanár, akinek szintén pozitív véleménye van a programról. Köszönjük!

Budija Mária, Pécs

Érdekel >>>


Meg vagyok elégedve, a gyerekek nagyon szeretnek játszani a Varázsbetűvel. Kellemes időtöltés és ráadásul játékosan tanulnak is.

Marosné Kirschner Edina, Rozsály

Érdekel >>>


Korrekt hozzáállásukat köszönöm. Ismerőseimnek is ajánlottam már a programokat.

Garai Mária, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon szuper. Kislányom észre sem veszi, hogy tanulunk, azt hiszi, hogy játszunk. Köszönöm! Izabell

Komárominé Varga Izabella, Magyarkeszi

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Árulkodó jelek - Amiről a test beszél
Előfordult már Veled, hogy mikor gyermekedért mentél az óvodába vagy az iskolába, már első...

Játékötletek vakációra
Itt a vakáció. A gyerekeknek ilyenkor több idejük van. Jó, ha van a tarsolyunkban néhány...

Ha bukik a gyerek...
Itt a bizonyítványosztás ideje. Sok szülő számára most válik biztossá, véglegessé az, amit már eddig...

Mindent a gyerekekért
Amikor az állandó időhiánnyal küzdő szülő szembesül azzal, hogy gyermeke sokkal több odafigyelést,...

A szó elszáll, az írás olvashatatlan
Ahhoz, hogy gyermekünk egyenes vonalat tudjon húzni, rajzolás, színezés közben ne menjen ki a...

Diszgráfia
Az íráskép jellemzi az embert - mondják a grafológusok. Előfordul azonban, hogy egy sérülés, vagy...

Az Ön gyermeke hol tart?
Furcsa élményem volt a napokban. Levelet hozott a postás, de nem számla volt, nem a bank, nem is...

Titkosírás - Meg tudjátok fejteni?
A titkosírás izgalmas játék. A fantázia birodalmába repít, úgy érezhetjük magunkat mintha...

Ingyenes ajándék olvasásfejlesztő szoftver: Varázsbetű Kakukktojás
Az egyik kedvenc játékom a kakukktojás. Izgalmas, mert - persze a játékszabályoktól függően -...

Varázsbetű a tévében
A Magyar Televízió Családbarát című műsora készített velünk egy riportot, melyben a diszlexiáról, a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu