Kincs, ami van! Hogyan fejlesztheted gyermeked szókincsét?

"A szituáció definisztikai szuggesztivitása oly mértékben degradált, hogy az inhomogén struktúrájú szisztémákban koherens attitűd nélkül csak inkompetens trendeket lehet analizálni."

A fenti mondatot olvasva az embernek nemcsak a nyelve, de az értelme is megbicsaklik. Ez a példa persze alapvetően értelmetlen, feleslegesen túlbonyolított és öncélú, de arra mégiscsak jó, hogy megmutassa az olvasás - az értő olvasás - egyik legfontosabb követelményét.

Értő olvasás

Amikor egy gyakorlott olvasó megpillant egy szöveget, akkor nem betűket olvas, hanem szavakat. (Sőt, akár több szót egyszerre.) Nem kezdi el elemezgetni az "alma" szót, hogy az egyes betűket azonosítsa a hozzájuk tartozó hangokkal, majd a hangsort értelmezze, hanem amikor rápillant a leírt szóra, akkor rögtön megérti, megjelenik előtte a gyümölcs képe. Ennek köszönhető az is, hogy gyakran nem vesszük észre az elgépeléseket egy szövegben. Amikor azt látjuk leírva, hogy "A kosárban volt körte, amla, cseresznye", akkor sem okoz gondot a szöveg megértése.

Idegen szavak, például "rőzse"

De próbálj csak meg elolvasni egy olyan szót, mely valószínűleg nem hétköznapi Neked: perzisztencia. "A növényvédő szerek perzisztenciájának megítélésénél ezért fontos szempont ezen vegyületek lebomlásának és az arra ható tényezőknek az ismerete. " (perzisztencia - tartós fennmaradás)

Ilyenkor már lelassul az olvasás, megakadunk az ismeretlen szónál. Nem egyetlen szemvillanással olvassuk el a szót, hanem betűnként elemezzük, létrehozzuk a hangalakot, majd megpróbáljuk megfejteni a jelentését saját szókincsünk alapján. Ha ez sem megy, akkor a szövegösszefüggés alapján próbáljuk kitalálni a jelentését. (Ismerek olyan embert, aki ilyenkor fog egy szótárat, de nem vagyunk mindannyian ilyen precízek.)

Így forgatom, úgy forgatom

Kicsit olyan ez, mintha egy szöveten lyukakat találnánk. Ha egy-két lyuk van az anyagban, akkor még valószínűleg használható. Az ügyes háziasszony ilyenkor úgy szabja ki a nadrág vagy a póló elemeit, hogy a hibákat kikerülje. De ha túl sok a hiba, a hiányosság, akkor bármennyire ügyeskedünk, ez már nem megy, a textília mehet a szemétbe.

Ezért nagyon fontos a szókincs fejlesztése. A szókincs az fejünkben létező szótár, melynek segítségével értjük a szöveget. Minél nagyobb ez a szótár, annál könnyebb a dolgunk, annál könnyebben értelmezzük a leírtakat, annál könnyebben tanuljuk meg.

Aki rohan, az csak fut?

De a nagyobb szókincs nem csak a megértést teszi könnyebbé. Segítségével könnyebbé válik a gondolkozás és az emlékezés is. Mennyivel kifejezőbb például a "zokog" szó, mint az, hogy "sír". Mennyivel többet elmond a helyzetről, a személyiségről az a szó, hogy "kacag" vagy "röhög", mint az hogy nevet. Gyermeked így a fantáziáját is használni kezdi, ráadásképp empátiája, szociális képességei is fejlődnek.

Hogyan fejlesztheted gyermeked szókincsét?

A szókincs fejlesztésében a legnagyobb szerepe a beszélgetésnek van. Beszélgessetek minél többet, minél többféle témában. Ha gyermeked megkérdezi egy-egy szó jelentését, akkor magyarázd meg neki. Legyél türelmes, lehetőleg több oldalról is világítsd meg a szó jelentését, hátterét. Gyakran előfordul, hogy egy-egy ilyen magyarázatból komoly kis beszélgetés alakul ki. Gyermeked ilyenkor érezheti meg, hogy az ismeretszerzés, a tanulás öröm is lehet.

Nagyon jó módja a szókincs fejlesztésének a képeskönyvek lapozgatása, nézegetése. Persze ez elsősorban kisebb gyerekek esetén használható. Beszéljétek meg, mi látható a képeken, mutasd meg gyermekednek, mi micsoda, magyarázd el a különbségeket. Például, ha lovakról szóló könyvet vesztek elő, magyarázd el gyermekednek, mi a különbség a csikó, a kanca és a mén között. Keress olyan párhuzamokat, melyeket már ismer, és melyek segítik a megértést. Például: A csikó olyan a lovaknál, mint a gyerek az embereknél. Hasznosak az olyan szójátékok is, mint az akasztófa, a barchoba, vagy a szólánc.

Mesélj és olvass gyermekednek, hallgassatok meséket. Beszéljétek meg az eseményeket, majd kérd meg gyermeked, hogy mondja el ő, mi történt.

Szókincsfejlesztés a Varázsbetűvel

Hatékonyan használható gyermeked szókincsének fejlesztésében a Varázsbetű Programcsalád is. A közel kétezer képet és szót tartalmazó szókészlet, és a szavakra épülő játékok segítenek benne, hogy gyermeked aktív szókincse és szövegértése fejlődjön. Ráadásul még szórakoztató is!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagy tetszést aratott a gyerekek körében, és én is elégedett vagyok vele. Könnyen telepíthető, nincsenek hibajelentések, zökkenőmentesen működik. Külön jó, hogy az utasítások szóban is elhangzanak, tetszik a visszajelzések hangulata és módja is. A gyerekek játszi könnyedséggel kezelik a programot, örömmel vették birtokba.

Göröncsér Rita, Gyöngyös

Érdekel >>>


Elvitathatatlan érdeme a programnak, hogy a gyerek szívesen jön órára, örömmel elvégzi a feladatokat, ha tudja, hogy a számítógéphez ülhet. Akár játéknak, akár tanulásnak hívunk egy-egy feladatot. Ovisok is szívesen ülnek a nekik való feladatok mellé.

Nagy Erika, Nagyatád

Érdekel >>>


Nekem nagyon tetszik a programok sokfélesége,a változtatható nehézségi szintek, az egyes feladatok célratörősége,és az hogy rendkívül változatos gyakorlást tesznek lehetővé. Remek gyakorlási, fejlesztési lehetőség nemcsak diszlexiás gyermekek számára!

dr Vargáné Labancz Ildikó, Fegyvernek

Érdekel >>>


Köszönjük az összes SNI és BTM-es gyermek nevében is! Nagyon szeretik a gyerekek, mert úgy tanulnak, hogy észre sem veszik.Sokkal szívesebben csinálják a számítógépes feladatokat, mint bármilyen más fejlesztő játékot.

Csató Imréné gyógypedagógus, Kecskemét, Móra Ferenc Általános Iskola

Érdekel >>>


Szenzációs játék!!! Alsós tanító vagyok. Sok gyermeknek probléma a diszlexia. Na és a "nem akarok olvasni" is. Ezzel a programmal úgy olvas a gyermek, hogy észre sem veszi. Közben pedig egyre gyakorlottabban siklik szeme a betűkön.

Dvornitzky Tamáné, Tiszaföldvár

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


A program nagyon jó, nagyobbik fiamnak sokat segített az olvasásban. Most kisebbik gyerekemnél használom, neki is nagy segítség.

Horváthné Weisz Mónika, Mosonmagyaróvár

Érdekel >>>


Meg vagyunk elégedve. A gyerekek nagyon szeretik! Köszönettel: Kirschnerné Andi

Kirschnerné Benczik Andrea, Kecskéd

Érdekel >>>


Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert nem csak a program nagyon jó, hanem a Varázsbetűsök emberi hozzáállása is mintaszerű.

Sótiné Laczkó Gabriella, kóka

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

5 M gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez
Egyre több, és egyre könnyebben hozzáférhető a képi információ, ezért nem vagyunk rászorulva az...

Hogyan legyél jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb, legnagyobb erőkifejtést és bevonódást kívánó szerepe....

Még egyszer a testközépvonalról
Gyermeked életének első éveiben a testközépvonal biztosítja, hogy mindkét testfél egyaránt...

Játékötletek a testközépvonal átlépéséhez
Az iskolás korban is megmaradt testközépvonali gát akadályozhatja az írás és az olvasás...

Mi az a testközépvonal?
Hallottál már a testközépvonal szerepéről az írás-olvasás tanulásának folyamatában? Sokat segíthetsz...

Mikor írtál utoljára kézzel?
Egy előadást hallgattam a múltkor. Jegyzetelni akartam, ezért füzetet és tollat vettem elő, hogy...

Betűlabirintus
Az olvasni tanuló és olvasási problémával küzdő gyerekek legtöbbször a ‘b’, ‘d’, és ‘p’ betűket...

Összetett szavak - kártyajáték
Ingyenesen letölthető játék, mely nem csak szórakoztató, de gyermeked szókincsét, és olvasási...

Hogyan tanulunk beszélni?
A beszéd nem csak a kommunikáció, hanem a gondolkodás és a tanulás eszköze is. Ha gyermeke beszéde...

Hogyan dicsérd gyermeked?
Gyermekünk nevelése során a dicséret az egyik leghatásosabb eszköz. De vajon hogy kell jól dicsérni?...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu