Játék korhatárok nélkül

Bármilyen tanulási problémáról van szó, a legfontosabb a megelőzés. Így van ez a diszkalkuliával is. Ráadásul a fejlesztő játékok minden gyermeknek javára válnak, nincs ellenjavallat, mint a gyógyszerek esetében. Ma olyan játékokat ajánlok Neked, melyek fejlesztik gyermeked beszédkészségét, az érzékelést és az észlelést, a gondolkodást, a memóriát és a figyelmet is.

Minél hamarabb kezdődik a fejlesztés, annál célravezetőbb. Nem kell megvárni az iskolás éveket, elkezdhetitek már akár 4-5 éves korban. Felső korhatár sincs, játsszatok, amíg gyermeked örömmel és önszántából hajlandó a feladatok megoldására. A fejlesztés a teljesen probléma és tünetmentes gyermeknek is használ! Játsszatok bátran, határok nélkül!

Mutass pirosat!

Ez a játék a színekkel ismerkedő kisgyerekek játéka. Legjobban akkor működik, ha a gyerekek versenyezhetnek egymással, tehát legalább két-három hasonló korú kisgyerekkel játsszuk.

A színek begyakoroltatásának az eszköze ez a játék, emellett lehetővé teszi, hogy a gyerekek elvonatkoztassanak, és a szín fogalmát megértsék. Játszhatjuk a gyerekszobában vagy az udvaron, lehetőleg minél színesebb környezetben.

A gyerekek üljenek le elénk székekre, vagy párnákra. Ha elhangzik az utasítás: „Mutass pirosat!” a gyerekek elindulhatnak, és a feladatuk, hogy a környezetükben keressenek piros színt. Lehet az egy alma, egy filctoll, egy olló szára, egy pohár vagy a hinta, de lehet a saját ruhája is. Aki először talál ilyen színű tárgyat, az kap egy pontot. A játék végén összesíthetjük a pontokat.

Nehezíthetjük a játékot, ha olyan dolgot kerestetünk, amin két megadott szín szerepel.

Jó játék a gyurma!

Megunhatatlan, örök játék a gyurma. Kicsik-nagyok örömüket lelik benne. Nem lehet elrontani, bármikor összegyúrható és újra kezdhető. Az egyszerű alakzatoktól kezdve a művészi szintű szobrocskákig bármi elkészíthető belőle.

Óvodáskorú gyermekeknél kezdjük olyan alapvető dolgokkal, mint alakzatok megformálása minta után. Tegyél gyermeked elé egy pingpong labdát, és kérd meg, hogy formázza meg ugyanezt gyurmából. Nem csak a gömb alak létrehozása, de a méret megtartása is fontos! Ugyanígy próbálkozhat egy dobókocka, egy színes rúd, vagy egy ceruza „megalkotásával”. Később, vagy nagyobb gyerekeknél elővehetsz egy kávéscsészét, egy egyszerűbb kerámiát, és így tovább. Határ a csillagos ég!

Jól figyelj!

A figyelem és az emlékezet fejlesztésének nagyon jó, és semmilyen különleges kelléket nem igénylő játéka a következő.

Iskoláskorú gyermekünket akár tanulás közbeni „pihentető” feladatként is megkérhetjük, hogy jól figyelje meg íróasztalát, ahol eddig tanult, majd menjen ki a szobából egy percre. Mire visszajön, változtassuk meg egy vagy két dolog helyét az asztalon. (Kisebbeknél például csukjuk be a könyvét, vagy kapcsoljuk le az asztali lámpáját, nagyobbaknál nyilván nehezíthetjük a feladatot.) Ugyanezt eljátszhatjuk a szobájában, a konyhában stb. A játék sikerének titka mindig a feladat nehézségének eltalálásában rejlik, azaz, hogy gondolkodással ugyan, de megoldható legyen a rejtvény.

Hát ez mi volt?

Gyermeked hallását fejlesztheted a következő egyszerű játékkal. Kösd be gyermeked szemét egy sállal vagy kendővel. Ezután vegyél elő egymás után különböző zajkeltő eszközöket (pl. cukorkás papír, olló, telefon gombjainak nyomkodása, táska csatjának kinyitása-becsukása, asztali lámpa felkapcsolása, tea megkeverése kiskanállal stb.). A lista végtelen, természetesen csak olyan hangok jöhetnek szóba, amiket ismer, de nem túl egyszerűek. Váltogassuk a könnyebb és nehezebb hangokat, hogy mindig legyen sikerélmény, de kihívás is. Közben engedjük, hogy elmondja gondolatait: „Olyan a hangja, mintha egy ceruzával firkálnál.” „Az igaz, hogy firkálok, de nem ceruzával.”

Mutasd meg magadon!

A sikeres iskolakezdéshez elengedhetetlenül szükséges, hogy gyermekünk ismerje a saját testét. Ez a játék elsősorban óvodás korú gyermekek számára hasznos.

Válaszd ki gyermeked egy kedves játékát, egy babát, vagy egy játékmackót, bábut. Mutass rá a játékon a különböző testrészekre, gyermeked pedig ugyanezeket a testrészeket mutassa meg saját magán. Ha az utánzás már megy, a testrészek nevét is mondjátok el, akár mondatba foglalva. „Ez a maci orra.” „Ez az én orrom.”

A páros testrészek gyakorlása mindig lehetőséget ad a jobb és baloldal bevésésére. „Ez a maci jobb füle.” „Ez az én jobb fülem.” Majd még nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy mi mutatjuk a mozdulatot, a gyermek pedig elmondja: „A maci a jobb kezével megérinti a bal térdemet.” Vagy mi adjuk az instrukciót: „A bal könyököd érintsd a maci hátához!” stb.

Jó játék a tükör!

És ha nincs kéznél? Akkor legyél te a tükörképem! Nagyon mulatságos dolog egymás tükörképét játszani, emellett jól fejleszti a mozgáskoordinációt és a megfigyelőképességet.

Állj szembe gyermekeddel, és kérd meg, hogy játssza a Te tükörképedet! Kezdj el fésülködni, hajolj le, emeld fel a bal karod, fordulj jobbra, stb. Kezd lassan, nagy mozdulatokkal, és jussatok el a gyors (de követhető) mozdulatokig, valamint az egészen finom, apró mozzanatokig, mint például az arc különböző mimikái.

Ennek a játéknak az alapja, hogy gyermeked ismerje a tükör működését. Ha nem érti a feladatot, akkor adj elegendő időt arra, hogy megismerkedjen a tükörrel. Állítsd elé, és kérd meg, hogy csináljon különböző mozdulatokat, majd beszéljétek meg együtt, hogy a tükörkép hogyan változik. Csak mikor már tisztában van a tükörkép jelentésével a gyakorlatban, akkor kezdjenek bele a játékba. Akkor aztán mindent bele!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A program rengeteget segít kislányom olvasásán, véleményem szerint nagyon hatásosan gyakoroltatja az olvasást a gyermekekkel!

Árva Zsófi, Makó

Érdekel >>>


Még ismerkedünk a CD-vel, de pár használat után már látok eredményt kislányom olvasási készségén.

Molnárné Szegedi Zsanett, Budapest

Érdekel >>>


Harmadikos fiamnak nehézségei vannak a helyesírásban, matematikában, sokkal több tanulást igényel,mint egy átlagos gyerek. Persze nem lehet őt állandóan csak a tanulással nyúzni,játékidőt is kell hagyni neki, és erre nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Észre sem veszi,hogy éppen tanul, szlalomozik az egyik játékról a másikra! Köszönöm....

Horváth Andrea, Szentmihályfa

Érdekel >>>


Nagyon kedves program, és ami a legkedvesebb tulajdonsága, hogy a gyerek sem unja.

Sebesiné Kiszely Katalin, Kecskemét

Érdekel >>>


Első látásra azt gondoltam, hogy ez a program nem jó, mert van, ahol nem értelmes szavakat kell a gyereknek megtalálni, és elolvasni De amikor láttam, hogy ezeknek a betűknek az összeolvasása gondot okoz neki, akkor rájöttem, hogy nagy szükségünk van erre a gyakorlásra. Rákényszeríti a gyereket, hogy odafigyeljen, és koncentráljon.

Kecskés Zoltán, Szeremle

Érdekel >>>


Enyhe dyslexiás 8 éves lányom nagy kedvvel oldja meg a feladatokat, inkább nekem kell megszabnom az időkorlátot! Szívesen játssza végig a feladatokat. Nagycsoportos, 6 éves lányom is izgalmasnak tartja a játékokat, hosszan leköti a figyelmét.

Csanaky Balázs, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Logopédusként használom a Varázsbetű Programcsaládot fejlődési diszfázia, megkésett beszédfejlődés és diszlexia terápiák során kiegészítő "játékként". A gyerekek imádják, mert játékként fogják fel. Én csak javasolni tudom használatát, mert ez a program egy igazi "CSODA"! Nagyon sok részképességet fejleszt, játékosan! Módszeresen, jól felépítetten kapcsolódnak egymáshoz a feladatok! Gratulálok a fejlesztőknek nagyon tartalmas munkájukhoz!

Szálas Márta igazságügyi logopédus szakértő, Kiskőrös

Érdekel >>>


Az eddig kipróbált programok mind nagyszerűek. Ez karácsonyi ajándék lesz, de tudom, garantált siker!

Staudt Gáborné, Pusztavám

Érdekel >>>


Őszintén megmondom, hogy eleinte idegenkedve fogadtam a Varázsbetűt, de a gyerekeimnek ez az egyik kedvence!!!

Jákob Zoltánné, Sárbogárd

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként nagyon szeretem, mert a vele való munka eredményes. Minden gyerek szereti, úgy érzi, játszik.

Somogyi Ibolya, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Leszámolás!!!
Egyre gyakrabban hallani a diszkalkulia kifejezést. De mit is jelent ez pontosan? Ma arról...

Az úszás és a diszlexia
A mozgás, különösen pedig az úszás, nagyon jó hatással van gyermekedre. De nem csak fizikailag...

Doktor House és a differenciáldiagnózis
Doktor House és az olvasásfejlesztés? Bármilyen meglepő, de a mogorva zseni segíthet gyermeked...

Élvezzétek ki a nyár maradékát! Három egyszerű ötlet!
Még tart a vakáció, még itt a nyár, de már csak alig-alig. Alig több mint két hét, és vége. Mai...

50 beszélgetésindító ötlet, amivel közelebb kerülhetsz gyermekedhez
A nyár nagyon jó lehetőséget ad rá, hogy gyermekeinkkel beszélgessünk. Ugyanakkor sok szülő számol...

6 ötlet, hogy gyermeked megszeresse az olvasást
Gyermeked értelmi képességeinek fejlesztésére a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az olvasás....

Játék és tanulás – Örök ellenségek? Ajándék játékkal
Játék vagy tanulás? Legtöbbünk fejében ez a két fogalom örök ellenségként létezik. Ha tanulás...

A jó szülő-gyerek kapcsolat három alappillére
Életünk egyik legfontosabb területe a szülő-gyermek kapcsolat. Minden gyermek és minden szülő más -...

Szókincskereső - Szókincsfejlesztő játékok
Gyermeked szókincsének gazdagítása hozzájárul az írott szövegek és a hallott beszéd jobb...

Kincs, ami van! Hogyan fejlesztheted gyermeked szókincsét?
"A szituáció definisztikai szuggesztivitása oly mértékben degradált, hogy az inhomogén struktúrájú...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu