Ismerd meg gyermekeidet!

A gyermek ajándék, a legnagyobb ajándék az életben. Minden gyermek egyedi, értékes és a legdrágább kincs szülei számára. És természetesen minden szülő elfogult gyermekével kapcsolatban, hiszen ítéleteink szubjektívek, nem csupán tényeken, hanem érzelmeken alapulnak.

Sikerélmény

Gondolj csak bele: mennyire másként látjuk magunkat, amikor elvégzünk egy munkát, megvalósítunk egy tervet, vgy megoldunk egy nehéz problémát. Elégedettség és öröm tölt el minket, és a világot is szebbnek látjuk. Úgy érezzük: „Ha ezt megoldottam, semmi sem lehetetlen”.

Máskor azonban épp az ellenkezője történik: kudarc ér minket, egy csalódás, beletörik a bicskánk a jól kidolgozott tervünkbe, mert egy apróság keresztülhúzza a számításainkat. „Hát erre sem vagyok képes? Vesztes vagyok?” Kinek ne fordultak volna meg a fejében hasonló gondolatok?

Hasonlóan látjuk a környezetünkben élő embereket, rokonainkat, gyermekeinket is. „Milyen ügyes! Milyen tehetséges!” vagy éppen „ Hát ezt sem tudja? Semmi sem sikerül neki?”

Elhamarkodva

Érzéseink és a külső körülmények gyakran mondatnak velünk elhamarkodott - pozitív vagy negatív - ítéletet. Gyakran előfordul, hogy egy szülő azért értékeli alul gyermekét, mert nincs tisztában azzal, hogy az adott életkorban milyen teljesítményt várhat el tőle. így irreális és teljesíthetetlen követelményeket állít gyermeke elé. És mikor a gyermek természetesen nem is képes megfelelni az elvárásoknak, elkönyveli őt butának, lustának, vagy rendetlennek.

Ilyenkor a gyermek úgy érzi, csapdába került, hiszen az hagyja cserben, akitől a leginkább várná a biztonságérzetet. Nagyon szomorú látni, ahogy ezek a gyerekek belefásulnak az állandó kudarcokba. Ilyenkor legtöbbször nem könnyű felismerni, hogy az eredménytelenség oka nem a képességek hiányában, hanem olyan negatív külső hatásokban keresendő, melyeknek a gyermek még nem képes ellenállni.

A körülmények hatása

Sok olyan gyereknek segítettünk már, akiket butának, tehetségtelennek, sőt reménytelennek tartottak. Ezek a gyerekek meg voltak győződve arról, hogy ez igaz rájuk, és hogy nem is fognak soha előrejutni. Annyira sajátjukká vált ez a gondolat, hogy sokszor mosolyogva, szinte „büszkén” mesélték, hogy milyen messze áll tőlük a tanulás.  De nincs reménytelen eset! Többen közülük a bukás szélén álltak, aztán több hónap közös munka után jelentősen javítottak, volt aki 4-esekkel zárta az évet.

Sok türelem, sok játék, sok ismétlés, és sok munka kell a sikerhez, de megéri!

Egy hajszálon múlik

Botond is hasonló problémával küzdött. Alsó tagozatban átesett egy költözésen és egy iskolaváltáson, és nem igazán tudott megbirkózni a változással, az új iskola, új tanárok, új módszerek, új környezet okozta nehézségekkel. Mivel nem kapott megfelelő támaszt és figyelmet, a kezdeti apró hiányosságok idővel hatalmas és áthidalhatatlannak tűnő szakadékká váltak.

Botond édesapja értetlenül állt a helyzet előtt, hiszen neki sosem voltak tanulási problémái. Ő csak azt látta, hogy fia rendetlen, csúnyán ír, hiányos a füzete, nem tud semmit, lusta és sorban hozza a rossz jegyeket. Szerencsére időben szakértőhöz fordult, és segítséget kért, így a szakértő fejlesztés, a szülői törődés és persze a Varázsbetű Programcsaláddal való rendszeres játék következtében fél év alatt sikeresen javított.

Csak egy hajszálnyival több figyelem és törődés szükséges a reménytelen, kiábrándult gyerekeknek ahhoz, hogy a küszködés helyett örömmel tanuljon és lelkesen oldja meg a feladatokat. Hajszálnyi különbség, de milyen sokat jelent!

Esélytelen volt, bajnok lett

Egyik kedves filmem a Vágta (Seabiscuit) egyik mondanivalója éppen ez. Bár ott nem gyerekekről van szó, de az alapgondolat nagyon hasonlít. Az igaz történet főszereplője Seabiscuit, egy lassúnak és lustának titulált versenyló, amit felvezető lóként arra neveltek, hogy a többi ló önbizalmát növelje a futamokon azáltal, hogy őt visszafogták, és így a másikat nyerni hagyták. Az időközben teljesen elvadult, agresszívvá vált, esélytelen állat a megfelelő, szakértő kezekbe kerülve, (persze több hónapos kitartó munka után) visszanyerte identitását, képessé vált arra, hogy azt tegye, amire született: fusson, mégpedig nagyon gyorsan. Amikor aztán egymás után nyerte a legnagyobb versenyeket a 30-as évek válságának Amerikájában, a tulajdonos a következőképpen magyarázta a hihetetlen sikertörténetet:

„Csak adtunk egy esélyt Seabiscuitnek, azt hiszem, időnként mindnyájunknak csak ennyire van szüksége.”

Adj egy esélyt gyermekednek, mielőtt annyira megtanul lemaradni, hogy végleg lemond a versenyképességéről!

Hogy segíthetsz?

De miben áll az esélyadás, és mit tehetsz Te, a szülő, ha nem vagy pedagógus, de segíteni szeretnél?

A legfontosabb, hogy add meg gyermekednek, amire leginkább, mindenekelőtt szüksége van: a családot, a ráfigyelést, a bizalmat, az együtt töltött időt.

Felmérések kimutatták, hogy az egészséges családi élet kialakulásában milyen nagy szerepe van a közös étkezésnek. Manapság mindenki rohan, nincs idő reggelizni, mindenki a munkahelyén, vagy az iskolában ebédel, mire vacsorához leülhetnének, túl fáradtak, és különben is kezdődnek az - amúgy értéktelen, sőt káros- kibeszélő show-k, valóságshow-k. Sokkal egyszerűbbnek tűnik elterülni a TV előtt egy kényelmes fotelben, mint körülülni az asztalt, és átbeszélni a nap történéseit.

Kiránduljatok, beszélgessetek, egyetek együtt, játsszatok társasjátékokat, kártyajátékokat.

A lényeg, hogy együtt!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Imádom használni, sok örömöm van benne. A gyerek is szívesen játszik vele.

Posztós Lászlóné, Fót

Érdekel >>>


A játék szuper, a gyerekek nagyon élvezik a dicsérő szavakat. Most láttam először milyen hatása tud lenni a pozitív motivációnak.

Zolnay Ildikó, Biatorbágy

Érdekel >>>


Nagyon jó, a feladatok ötletesek, érdekesek, játékosak. Leköti a gyermek figyelmét, izgatottan várja a következő feladatot. Nem csak diszlexiás gyermek számára jó, hanem gyakorlás szintjén bárkinek.

Haluska Zoltánné, Makó

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


Kislányom diszlexiás és dysgraphias, mi már egy éve használjuk ezt a " játékot", mert lányom így nevezi. Játszva gyakorol minden nap, és nagyon sokat javult az írása és az olvasása is. Aki még nem használta ezt a programot, próbálja ki.

Kovácsné Mariann

Érdekel >>>


Nagyon jó a program, a gyerek élvezi használni, egyáltalán nem nyűg neki, és örül amikor dicséri a program!!! Köszönöm, hogy léteznek!!!!!

Borsos Zoltánné, Apátfalva

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


A program igen hasznos és jól használható a gyermekek fejlesztésére, kiválóan segíti a fejlesztő pedagógus munkáját.

TTRE DRK Általános Iskolája, Debrecen

Érdekel >>>


Könnyen használható, érthető, és ami a legfontosabb, hogy a gyerekek nagyon élvezik, így észre sem veszik, hogy közben mennyit tanulnak :)!

Kósáné Palkovics Nikolett, Úrhida

Érdekel >>>


A fiamnak nagyon tetszik a program. Most járt le a tesztelési időszak, és nagyon szomorú, hogy nem játszhat a programmal. Remélem, hamar megjön a csomag, és akkor játszhat tovább!

Bálint László, Neulußheim

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Matekfóbiások
Neked hogy ment annak idején a számtan? Szeretted a matematikát? Erre a kérdésre jóval többen...

Számok nélkül élni
Belegondoltál már, hogy a számok és a számolás mennyire fontos része életünknek? Megpróbáltam...

10 módszer, mellyel gyermeked tanulásra ösztönözheted
A Te gyermeked is unja az iskolát, és mélyen a képességei alatt teljesít? Pedig a továbbtanuláshoz...

Játsszunk valamit!
Ma már természetes, hogy gyerekeink a szabadidejük egy részét a számítógép előtt töltik. Én úgy...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu