Így nevelj olvasót!

Egy apró kislány ücsörög összegömbölyödve a nagy, puha fotelben. Ölében könyv, látszik, hogy teljesen elveszett a sorok között. A sarokban tévé irigykedik feketén és néma csendben, az asztalon laptop gyűjti a port, mellette játékkonzol árválkodik. Szinte elképzelhetetlen, hogy ez a kislány, aki most magáról megfeledkezve olvassa az Egri csillagokat, és a törökkori Magyarország leírását, egészen ötödik osztályig küzdött az olvasással, a diszlexia okozta fejfájással és homályos látással. Hihetetlen, hogy ez a tizenkét éves kislány, aki most olyan lelkesen falja a könyveket, harmadik osztályos korában még összetévesztette egymással az ábécé betűit.

De az elektronikus eszközök korában, a technológia hipnotikus csábítása ellenére vajon miért választ magának egy olvasási problémákkal küzdő kislány egy olyan tinta és papír régiséget, mint a könyv?

Egyszerű...

Az emberi természet jellemzője, hogy sokkal szívesebben foglalkozunk azzal, ami érdekel minket, mint azzal, ami kötelező, vagy amit ránk erőltetnek. Tehát hogyan szerettessük meg gyermekünkkel az olvasást?

Vegyük például a biciklizést.

Szerinted melyik a hatékonyabb módszer?

Édesapád leül veled az asztalhoz, és diagramokat mutat neked arról, hogy hogyan kell megtartani az egyensúlyt biciklizés közben, elmagyarázza, hogy milyen részekből áll a bicikli, és megtanítja, hogy hogyan kell tekerni és váltani.

Vagy Apukád felültet egy csillogó-villogó, csodaszép biciklire, mond néhány dolgot, amire figyelned kell, szól néhány bíztató szót, majd meglöki a biciklit, és fut melletted, hogy el ne ess, és Te csak száguldasz a park gyalogútjain, telve örömmel, és élvezve, ahogy a szél belekap a hajadba.

Szerinted melyik módszer a sikeres? Melyik módszerrel lehet megtanítani a gyereket kerékpározni? Melyik eredményeképp fogja a gyerek megszeretni a biciklizést?

Ha az olvasásról van szó, akkor mit szeretnél inkább? Azt, hogy gyermeked olvasóvá váljon, vagy csupán azt, hogy elsajátítsa az olvasás technikáját? Azt szeretnéd, hogy tudjon olvasni, vagy azt, hogy szeressen is?

Ha azt akarod, hogy gyermeked megszeresse az olvasást, akkor ez a pár ötlet segíthet elindulni:

Lássa, hogy olvasol!

A gyerekek többet tanulnak abból, amit látnak tőlünk, mint abból, amit mondunk nekik. Ha azt látják, hogy a lakásban mindenfelé könyvek hevernek, ha azt látják, hogy jó szórakozol egy könyvvel a kezedben, vagy ha fel-felnevetsz, amikor egy kád forró vízben fekszel egy jó Rejtő-regényt olvasva, akkor gyermeked az olvasást kívánatos tevékenységnek fogja látni, ami nagyon fontos motivációt jelent az olvasástanulás során.

Meseolvasás

Olvass gyermekednek csecsemőkortól kezdve! Ne felejtsd el: a meseolvasás nem egyoldalú tevékenység, melynek során csak Te beszélsz! Hadd vegyen részt benne gyermeked is, azzal, hogy forgatja a lapokat (akár visszafelé is), azzal, hogy rámutat a képekre, rákérdez az összefüggésekre, és elmondja a véleményét. Vagy akár azzal, hogy megrágcsálja a könyv borítóját – jusson eszedbe: a könyvmoly valóban megrágja a könyvet! :)

Játssz, játssz, játssz!

Komolyan, ne legyél már annyira komoly! A gyerekek legjobban a játékon keresztül tanulnak, szóval ragadj fel egy darab krétát, és menjetek ki a szabadba, a valaha volt legjobb tanterembe. Találjátok ki a saját játékotokat, vagy keresgélj ötletek után a weben, és élvezd a hatást. Ha azzal tanultok olvasni, hogy ábécé-ugróiskolát játszotok, vagy hogy az ábécé betűivel megírt golyókat kell keresni a kertben, akkor játékká és szórakozássá változtathatod az olvasástanulás nyűgét és küzdelmeit!

Jó könyveket!

Ha egy gyerek nem szeret olvasni, akkor eddig nem a jó könyveket olvasta. Vedd körül gyermeked a lehető legtöbbféle könyvvel! Rakd tele a szobáját gyerekkönyvekkel, olcsó ponyvaregényekkel, szerelmes könyvekkel, képregényekkel, csillagokról, bálnákról, őslényekről, történelemről és zeneszerzőkről szóló ismeretterjesztő könyvekkel, vagy akár Romana-szerű regényfüzetekkel. Ha gyermeked megérzi az olvasás ízét, és elkezdi élvezni a papírkalandokat, akkor a könyvek fontos szerepet fognak játszani egész életében.

Olvasókuckó

Hozzatok létre gyermeked számára egy kényelmes búvóhelyet, ahol nyugodtan, zavartalanul olvashat. Az olvasókuckónak megfelelő lehet akár egy lépcső alja, akár egy ablak melletti zug. Nincs másra szükség, csupán néhány puha párnára, és szőnyegre, pár polcra, ahová leteheti a könyveit és esetleg egy pohár kakaót. Természetesen fontos a megfelelő megvilágítás is, ezért vagy ablak mellett hozzuk létre a kuckót vagy gondoskodjunk jól irányítható fényű lámpáról is. A kuckót leválaszthatjátok akár egy függönnyel is, így még otthonosabb hangulatot hozhattok létre.

Járjatok könyvtárba!

Minden hónapban menjetek el a könyvtárba, és fedezzetek fel új és új könyveket, műfajokat teljesen ingyen! És ha már ott vagytok, nézd át a könyvtár programfüzetét, és válogass a programok közül. Keress gyermeked érdeklődésének megfelelő író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, vetélkedőket, pályázatokat, csoportokat. Valószínűleg meg fogsz lepődni, mennyi mindent szerveznek a könyvtárban!

A régi könyv is érték!

Az antikváriumok valódi aranylelőhelyek! A nagyobb városokban általában találsz egy vagy több antikváriumot. Ezek a boltok a csodák apró zugai, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Azzal, hogy itt vásárolsz, nemcsak a helyi vállalkozókat támogatod, hanem gyermekednek is megmutathatod, milyen izgalmas lehet kutakodni a polcokon, és megtalálni egy-egy régen vágyott kincset.

Válasszon magának!

Ha gyermeked számára az olvasás életmóddá válik, akkor hatalmas tudás kerül a keze ügyébe. Bátorítsd gyermekedet az olvasásra, de hagyd, hogy a saját érdeklődése, képzelete irányítsa olvasnivalója kiválasztásában. Az olvasás iránti szenvedélyt gyermeked csak a saját szívében találhatja meg.

A könyvek számtalan élményt és mérhetetlen mennyiségű tudást tartalmaznak. Ha segítesz gyermekednek az olvasás megszeretésében, akkor izgalmas és gazdag életet biztosíthatsz számára.

Segítség az otthoni fejlesztésben!

Sokat segíthetsz gyermekednek azzal, ha megerősíted alapvető olvasási képességét. Ha az olvasás technikai részére már nem kell figyelnie, ha az olvasás automatikussá válik, és nem kell gondolkodnia rajta, és nem jelent számára fáradtságot, akkor szívesebben fog olvasni saját örömére is. 

Otthon is fejlesztheted gyermeked olvasási és tanulási képességeit! A Varázsbetű Programcsalád szórakoztató játékok segítségével fejleszti gyermeked olvasási és tanulási képességeit. Napi húsz perc játék a Varázsbetűvel, és gyermeked képességei kibontakoznak!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A Varázsbetű Programcsalád óriási lehetőség az előrejutáshoz, és a sikerélmény szerzéshez. A gyerekek sokkal motiváltabbak, teljesítményük sokkal jobb. A szókincsük bővül, koncentrációjuk fejlődik, számolási képességük nő, és ami nagyon fontos, számukra ez nem csak JÁTÉK és FELADAT, hanem JÁTÉKOS FELADAT!

Dávid Beáta, Fejér Megyei Lakásotthon Hálózat, Dég

Érdekel >>>


6 éves autista diagnózisú kisfiamnak vásároltam meg a Varázsbetű Programcsaládot. Egy ugyancsak autista kisfiú édesanyja ajánlotta és nekik nagyon hatékony volt a tanulásban.

Lőrincz Zsoltné, Gyügye

Érdekel >>>


Még nagyobb gyermekem is szívesen ült le a kicsivel játszani, nagy csatáknak voltunk tanúi! Nagyon jónak és hasznosnak tartom!

Kiss Endréné, Besenyszög

Érdekel >>>


Gyermekem hétvégéje korábban CSAK a tanulásból állt, semmi másra nem jutott idő! Szerencsére ez most már csak múlt idő! Kerestem a segítséget, mert csak gyermekem szenvedett az iskolában. A szövegfelismeréssel és a szövegértelmezéssel van problémája. Véletlenül találtam rá a Varázsbetű programokra. Mióta ezt a programot használja, a tanulás már CSAK egy napot vesz el a hétvégéből, sokkal jobban értelmezi a feladatokat, és sokkal önállóbban tanul. Egy áldás számunkra, hogy létezik ez a program! Nagyon köszönjük!

Koósné T. Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon szuper, a lányom nagyon szereti! Rendkívül jól fejleszt! Nagyon köszönöm!

Konrád Hajnalka, Veszprém

Érdekel >>>


Az unokam igen nagy elvezettel kesziti a feladatokat, ugy latom, hogy jelentosen fejlodik olvasasi, reakcios, erdeklodo kepessege is. Ajanlom minden gyermeknek! Sylvi Mama

Remenyi Sylvia, Szekesfehervar

Érdekel >>>


Nagyon köszönöm, nagy segítség ez a program. Nagyobbik fiunknál diszkalkulia jelei mutatkoznak. A suliban nincs sikerélménye, de ezt a játékot szereti. A játékos fejlesztés kompenzálja az a terhet, amit rátesznek az iskolában.

Kovácsné Dr. Augusztinyi Andrea, Nádudvar

Érdekel >>>


Nagyon ötletes, vicces és önbizalomjavító. A kisfiamnak nagyon bevált, egyszóval szuper!

RátiAnikó, Jászladány

Érdekel >>>


A Varázsbetű rendkívüli, jól használható program, a gyerekek nagyon kedvelik. Gyorsan lehet vele eredményeket felmutatni.

Vargáné Rajna Ágnes, Erdőkertes

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként nagyon szeretem, mert a vele való munka eredményes. Minden gyerek szereti, úgy érzi, játszik.

Somogyi Ibolya, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A diszlexia ereje
Régóta tudjuk, hogy a diszlexiások sok tulajdonságukban különböznek a többiektől. Most egy amerikai...

Hogyan kerüljük el az idegösszeomlást? 6 okos tipp szülőknek
Minden szülő ismeri azt az ellentmondásos érzést, hogy szereti a gyerekeit, de időnként az őrületbe...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

Mit készítsünk húsvétra?
A pompon állatkák könnyen, gyorsan elkészíthető húsvéti ajándékok, melyeket gyerekeknek,...

Barát vagy ellenség?
Gyerekeink számára a barátság az egyik legfontosabb dolog. A barátság rengeteg olyan dologra tanítja...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Így lehet gyermeked sikeres az iskolában - nyolc tipp tanároktól szülőknek
Gyermeked életének egyik legfontosabb helyszíne az iskola. Életének nagy részét itt tölti, itt...

A boldog gyermekkor hét titka
Sokat gondolkodunk gyermekeink sorsáról, de keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk...

Anyu csúcsformában!
Vajon mi az oka, hogy a fejlesztésben résztvevő gyerekek egy része azonnal szárnyra kap, mások...

Öt kérdés, amit érdemes feltenni a fogadóórán
Fogadóóra. Ilyenkor mindig összeszorul a gyomrom, és hajlamos vagyok elfelejtkezni a fontos...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu