Így nevelj olvasót!

Egy apró kislány ücsörög összegömbölyödve a nagy, puha fotelben. Ölében könyv, látszik, hogy teljesen elveszett a sorok között. A sarokban tévé irigykedik feketén és néma csendben, az asztalon laptop gyűjti a port, mellette játékkonzol árválkodik. Szinte elképzelhetetlen, hogy ez a kislány, aki most magáról megfeledkezve olvassa az Egri csillagokat, és a törökkori Magyarország leírását, egészen ötödik osztályig küzdött az olvasással, a diszlexia okozta fejfájással és homályos látással. Hihetetlen, hogy ez a tizenkét éves kislány, aki most olyan lelkesen falja a könyveket, harmadik osztályos korában még összetévesztette egymással az ábécé betűit.

De az elektronikus eszközök korában, a technológia hipnotikus csábítása ellenére vajon miért választ magának egy olvasási problémákkal küzdő kislány egy olyan tinta és papír régiséget, mint a könyv?

Egyszerű...

Az emberi természet jellemzője, hogy sokkal szívesebben foglalkozunk azzal, ami érdekel minket, mint azzal, ami kötelező, vagy amit ránk erőltetnek. Tehát hogyan szerettessük meg gyermekünkkel az olvasást?

Vegyük például a biciklizést.

Szerinted melyik a hatékonyabb módszer?

Édesapád leül veled az asztalhoz, és diagramokat mutat neked arról, hogy hogyan kell megtartani az egyensúlyt biciklizés közben, elmagyarázza, hogy milyen részekből áll a bicikli, és megtanítja, hogy hogyan kell tekerni és váltani.

Vagy Apukád felültet egy csillogó-villogó, csodaszép biciklire, mond néhány dolgot, amire figyelned kell, szól néhány bíztató szót, majd meglöki a biciklit, és fut melletted, hogy el ne ess, és Te csak száguldasz a park gyalogútjain, telve örömmel, és élvezve, ahogy a szél belekap a hajadba.

Szerinted melyik módszer a sikeres? Melyik módszerrel lehet megtanítani a gyereket kerékpározni? Melyik eredményeképp fogja a gyerek megszeretni a biciklizést?

Ha az olvasásról van szó, akkor mit szeretnél inkább? Azt, hogy gyermeked olvasóvá váljon, vagy csupán azt, hogy elsajátítsa az olvasás technikáját? Azt szeretnéd, hogy tudjon olvasni, vagy azt, hogy szeressen is?

Ha azt akarod, hogy gyermeked megszeresse az olvasást, akkor ez a pár ötlet segíthet elindulni:

Lássa, hogy olvasol!

A gyerekek többet tanulnak abból, amit látnak tőlünk, mint abból, amit mondunk nekik. Ha azt látják, hogy a lakásban mindenfelé könyvek hevernek, ha azt látják, hogy jó szórakozol egy könyvvel a kezedben, vagy ha fel-felnevetsz, amikor egy kád forró vízben fekszel egy jó Rejtő-regényt olvasva, akkor gyermeked az olvasást kívánatos tevékenységnek fogja látni, ami nagyon fontos motivációt jelent az olvasástanulás során.

Meseolvasás

Olvass gyermekednek csecsemőkortól kezdve! Ne felejtsd el: a meseolvasás nem egyoldalú tevékenység, melynek során csak Te beszélsz! Hadd vegyen részt benne gyermeked is, azzal, hogy forgatja a lapokat (akár visszafelé is), azzal, hogy rámutat a képekre, rákérdez az összefüggésekre, és elmondja a véleményét. Vagy akár azzal, hogy megrágcsálja a könyv borítóját – jusson eszedbe: a könyvmoly valóban megrágja a könyvet! :)

Játssz, játssz, játssz!

Komolyan, ne legyél már annyira komoly! A gyerekek legjobban a játékon keresztül tanulnak, szóval ragadj fel egy darab krétát, és menjetek ki a szabadba, a valaha volt legjobb tanterembe. Találjátok ki a saját játékotokat, vagy keresgélj ötletek után a weben, és élvezd a hatást. Ha azzal tanultok olvasni, hogy ábécé-ugróiskolát játszotok, vagy hogy az ábécé betűivel megírt golyókat kell keresni a kertben, akkor játékká és szórakozássá változtathatod az olvasástanulás nyűgét és küzdelmeit!

Jó könyveket!

Ha egy gyerek nem szeret olvasni, akkor eddig nem a jó könyveket olvasta. Vedd körül gyermeked a lehető legtöbbféle könyvvel! Rakd tele a szobáját gyerekkönyvekkel, olcsó ponyvaregényekkel, szerelmes könyvekkel, képregényekkel, csillagokról, bálnákról, őslényekről, történelemről és zeneszerzőkről szóló ismeretterjesztő könyvekkel, vagy akár Romana-szerű regényfüzetekkel. Ha gyermeked megérzi az olvasás ízét, és elkezdi élvezni a papírkalandokat, akkor a könyvek fontos szerepet fognak játszani egész életében.

Olvasókuckó

Hozzatok létre gyermeked számára egy kényelmes búvóhelyet, ahol nyugodtan, zavartalanul olvashat. Az olvasókuckónak megfelelő lehet akár egy lépcső alja, akár egy ablak melletti zug. Nincs másra szükség, csupán néhány puha párnára, és szőnyegre, pár polcra, ahová leteheti a könyveit és esetleg egy pohár kakaót. Természetesen fontos a megfelelő megvilágítás is, ezért vagy ablak mellett hozzuk létre a kuckót vagy gondoskodjunk jól irányítható fényű lámpáról is. A kuckót leválaszthatjátok akár egy függönnyel is, így még otthonosabb hangulatot hozhattok létre.

Járjatok könyvtárba!

Minden hónapban menjetek el a könyvtárba, és fedezzetek fel új és új könyveket, műfajokat teljesen ingyen! És ha már ott vagytok, nézd át a könyvtár programfüzetét, és válogass a programok közül. Keress gyermeked érdeklődésének megfelelő író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, vetélkedőket, pályázatokat, csoportokat. Valószínűleg meg fogsz lepődni, mennyi mindent szerveznek a könyvtárban!

A régi könyv is érték!

Az antikváriumok valódi aranylelőhelyek! A nagyobb városokban általában találsz egy vagy több antikváriumot. Ezek a boltok a csodák apró zugai, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Azzal, hogy itt vásárolsz, nemcsak a helyi vállalkozókat támogatod, hanem gyermekednek is megmutathatod, milyen izgalmas lehet kutakodni a polcokon, és megtalálni egy-egy régen vágyott kincset.

Válasszon magának!

Ha gyermeked számára az olvasás életmóddá válik, akkor hatalmas tudás kerül a keze ügyébe. Bátorítsd gyermekedet az olvasásra, de hagyd, hogy a saját érdeklődése, képzelete irányítsa olvasnivalója kiválasztásában. Az olvasás iránti szenvedélyt gyermeked csak a saját szívében találhatja meg.

A könyvek számtalan élményt és mérhetetlen mennyiségű tudást tartalmaznak. Ha segítesz gyermekednek az olvasás megszeretésében, akkor izgalmas és gazdag életet biztosíthatsz számára.

Segítség az otthoni fejlesztésben!

Sokat segíthetsz gyermekednek azzal, ha megerősíted alapvető olvasási képességét. Ha az olvasás technikai részére már nem kell figyelnie, ha az olvasás automatikussá válik, és nem kell gondolkodnia rajta, és nem jelent számára fáradtságot, akkor szívesebben fog olvasni saját örömére is. 

Otthon is fejlesztheted gyermeked olvasási és tanulási képességeit! A Varázsbetű Programcsalád szórakoztató játékok segítségével fejleszti gyermeked olvasási és tanulási képességeit. Napi húsz perc játék a Varázsbetűvel, és gyermeked képességei kibontakoznak!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Flóra 7 éves. Amikor feltelepítettem a programot, félve ült le, hogy ez neki nehéz, de miután megcsinálta egyszer, olyan sikerélménye volt, szinte ujjongott, mikor megdicsérték. Azóta minden nap kéri, hogy játszhasson az "agytornával". A nagyobbik gyermekem (12éves) is kipróbálta, és azt mondta, hogy tanulás előtt ő is csinálja egy kis tréning gyanánt. Sokszor költ az ember feleslegesen, de ez a program minden pénzt megér.

Vas Lászlóné, Nagykanizsa

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


A gyermekek egyszerűen imádják. Használata során játszva olvassák össze a korábban nehézséget okozó betűket.

Sümegi Imre, Aszófő

Érdekel >>>


A kisfiamnak sajnos még nem megy rendesen a jobb-bal, ezek a játékok pedig ezt nagyon jól fejleszti. A jutalomjátékot imádja, ezért ha elsőre nehezebben is megy a feladat, akkor is eljut az utolsó csillagig, hogy játszhasson jutalmul! :)

Augusztin Anikó, Vecsés

Érdekel >>>


Mindegyik játékos feladat nagyon szuper. Szívesen játszik vele a gyerek, észre sem veszi, hogy éppen tanul, "fejlesztődik". A feladatok változatosak, kedvesek és a végén a női hang igazán bájos.

Láng Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


Aktiváltuk a csomagot, és a gyerekek már nagy örömmel játszanak a játékokkal. Hiszem, hogy a hasznukra válik. Nagyon tetszik a gyerekeknek és nekem is!!! Már az öt éves fiam is odaült, s mivel már jó pár betűt ismer, most ő is igyekszik, s olvasgatja össze a szavakat, hogy tudjon játszani. Köszönjük még egyszer!!

Jákob Zoltánné Tünde (három gyermekes édesanya, s angol tanár), Sárbogárd

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Főként, hogy játszva tanulhatnak, fejlődhetnek a gyerekek, és van sikerélményük is.

Somlainé Pétervári Erika, Kaposvár

Érdekel >>>


Nagyon jó a program. Érdekes, játékos, sokszínű. Harmadik osztályos gyermekünknek is tetszik.

Kenderákné Éva, Nyíregyháza

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A diszlexia ereje
Régóta tudjuk, hogy a diszlexiások sok tulajdonságukban különböznek a többiektől. Most egy amerikai...

Hogyan kerüljük el az idegösszeomlást? 6 okos tipp szülőknek
Minden szülő ismeri azt az ellentmondásos érzést, hogy szereti a gyerekeit, de időnként az őrületbe...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

Mit készítsünk húsvétra?
A pompon állatkák könnyen, gyorsan elkészíthető húsvéti ajándékok, melyeket gyerekeknek,...

Barát vagy ellenség?
Gyerekeink számára a barátság az egyik legfontosabb dolog. A barátság rengeteg olyan dologra tanítja...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Így lehet gyermeked sikeres az iskolában - nyolc tipp tanároktól szülőknek
Gyermeked életének egyik legfontosabb helyszíne az iskola. Életének nagy részét itt tölti, itt...

A boldog gyermekkor hét titka
Sokat gondolkodunk gyermekeink sorsáról, de keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk...

Anyu csúcsformában!
Vajon mi az oka, hogy a fejlesztésben résztvevő gyerekek egy része azonnal szárnyra kap, mások...

Öt kérdés, amit érdemes feltenni a fogadóórán
Fogadóóra. Ilyenkor mindig összeszorul a gyomrom, és hajlamos vagyok elfelejtkezni a fontos...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu