Hogyan neveljünk olvasó gyermeket?

Egyre több szülő panaszkodik, hogy gyermeke nem olvas szívesen. Könyvet csak akkor vesz kézbe, ha muszáj, az olvasás pedig nem örömforrás, csak szenvedés és kötelesség számára.

Pedig olvasni tudni kell!

Az olvasás a fejlődés alapja

Társadalmunknak az olvasás az alapja. Az információk többségét írott formában őrizzük, az olvasás az alapja a tanulásnak, a munkának, a művészetek jelentős részének, és természetesen nagyrészt a szórakozásnak is. Olvasás nélkül nem lehet szakmát szerezni, és nem lehet továbbfejlődni. Az olvasás olyan élményekkel ajándékozhat meg minket, melyek alapvetőek lehetnek későbbi életünk szempontjából.

Éppen ezért jogos a szülőknek az az elvárása, hogy gyermekük jól olvasson, azaz képes legyen a leírt szöveg feldolgozására, megértésére és az új információk alkalmazására. De nem elég, ha gyermekünk képes felismerni a betűket, összeolvasni a szavakat, megérteni a mondatok és a szöveg tartalmát. Ha azt akarjuk, hogy szeressen olvasni, akkor ennél több kell.

Belső mozizás

Az olvasás kulcsa a fejlett belső képteremtő képesség, a képzelet. Amikor olvasunk, akkor belső szemeink előtt megjelenik a kép is, mintha moziban ülnénk. Látjuk az erdőket, a hegyeket, melyről az író beszél, látjuk a csatákat, az autós üldözéseket, látjuk a szerelmesek egymásba fonódó kezeit, látjuk a Tadzs Mahal kupoláit, a Notre Dame tornyait vagy épp a Dűne homokférgeit. Ez a belső mozizás adja az olvasás örömét, ez segít hozzá, hogy átélhessük a leírtakat.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked szeressen olvasni, akkor elsősorban arról kell gondoskodnod, hogy ez a képteremtő képesség kifejlődjön gyermekedben.

Otthon, kocsiban, metrón

Mit tehetsz gyermeked képzeletének fejlesztéséért?

A legfontosabb: a meseolvasás. Olvass gyermekednek gyakran, és sokat. Olvass este, olvass a buszon, a metrón, a rendelőben, a kocsiban. Mindig legyen a táskájádban, vagy a telefonodon egy-egy mese, amit elővehetsz és felolvashatsz. Míg Te olvasol, gyermeked szeme előtt megelevenednek a mesealakok, formát kapnak a várak és a kastélyok, magasba repülnek a táltos paripák. Együtt nevet a hőssel, együtt győzik le a sárkányt és a gonosz mostohát, közösen menekülnek a mindent elpusztító tűzvész elől. Ilyenkor gyermeked látja – úgy értem, tényleg látja – az elmesélt eseményeket, és még teste is ennek megfelelően reagál: mozdul a keze, a lába, a szíve gyorsabban dobog, tüdeje kitágul.

Ilyenkor feloldódnak szorongásai, félelmei csitulnak, megnyugszik, a dolgok helyükre kerülnek benne. Megtanulja, hogy a világ szép és jó hely, ahol győz az igazság, és a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig biztosan megbűnhődik.

Ha a kisgyerek megtanulja, hogy a történet átélése örömet jelent, akkor szívesebben vesz majd a kezébe könyvet.

Könyv mindennap

Sokat segít, ha a könyv része a család mindennapjainak. A kisgyerek önkéntelenül is utánozza a felnőtteket, nagyobb testvéreit. Ha azt látja, hogy a családtagok nem csak akkor olvasnak, amikor dolgoznak, vagy tanulnak, hanem a könyv a pihenés, a szórakozás eszköze, akkor ő is szívesen veszi kézbe, lapozgatja, nézegeti a képeket. Legyen a könyv érték a családban, legyen része ünnepeinknek is, például karácsonyi, születésnapi ajándék formájában.

A tévé nem bébiszitter

Bár nem vagyok a tévé ellensége, a tévézés az olvasás szempontjából egyértelműen károsan hat. A készen kapott képek leszoktatják a gyerekeket képzeletünk használatáról, így belső képalkotásuk sem fejlődik. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked jó olvasóvá váljon, akkor ne engedd, hogy túlzásba vigye a tévénézést.

Soha ne használd a tévét kényelemszeretetből, azért, hogy azzal kösd le a gyereket. Ha tévét néztek, akkor közösen tegyétek, beszéljétek meg, amit láttatok, esetleg szőjék tovább a történetet, hogy ezzel is megmozgassa gyermeked képzeletét.

Közösen is lehet

Tudom, sokszor nincs rá lehetőség, hogy Te olvass mesét gyermekednek. Sok a munka, hazaérve pedig ott a háztartás, a főzés és az egyéb tennivalók. Erre is van megoldás: Hallgassatok mesét vagy gyerekeknek szóló hangoskönyvet. Ma már rengeteg igényes, izgalmas kiadvány érhető el. Míg Te főzöl, addig gyermeked a konyhaasztalnál ülve hallgathatja a történetet, és közben akár rajzolgathat is. Mindkettőtöknek izgalmas időtöltés.

Ha szeretnél tenni gyermeked olvasási képességének fejlesztéséért, akkor kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Én vásárlás előtt próbáltam ki a programot. Azért tetszett, mert nagyon jól egymásra épülnek a feladatok. Motiváló hatású, mindenki saját tempójában használhatja. A gyermekeknek értelmes időtöltésükké válhat.

Balaskóné Goldfinger Lívia, Zalaegerszeg

Érdekel >>>


Unokáimnak rendeltem, nagyon meg vagyok elégedve a programmal. Nagyon élvezi Gergő. Őt éves. Mindjárt az első alkalommal nagy örömet okoztak neki a dicséretek. Szívesen játszik a programmal.

Bertók Istvánné, Vác

Érdekel >>>


Nagyon jónak tartom. Hallássérült kislányommal használom, mind a matematika, mind a nyelvtani gyakorló részét.

Salamonné Árvai Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


6 éves autista diagnózisú kisfiamnak vásároltam meg a Varázsbetű Programcsaládot. Egy ugyancsak autista kisfiú édesanyja ajánlotta és nekik nagyon hatékony volt a tanulásban.

Lőrincz Zsoltné, Gyügye

Érdekel >>>


4 napja használjuk a Varázsbetűt, 8 éves gyermekem minden nap játszott vele 30 percet. Tegnap észrevettem hogy kevésbé cseréli fel a betűket olvasás során, és ezt az eredményt ő is örömmel állapította meg. Köszönjük!

Horváthné Weisz Mónika, Mosonmagyaróvár

Érdekel >>>


Változatos és nagyszerűen motiválja a gyermeket a sikeresen elvégzett feladatok után. Szinte abba sem szeretné hagyni. Örülök, hogy Önök mellett döntöttünk.

Horváthné Rózsavölgyi Andrea, Tass

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként 20 éve használom a Varázsbetű különböző verzióit. Nagyon hasznosnak találom ma is, jobb anyagot összegyűjtve ma sem találok. A Varázsbetű rengeteg munkát spórol meg nekem, nélküle magamnak kellene hasonló feladatokat kitalálnom a gyerekek fejlesztéséhez.

Kozma Márta, Budapest

Érdekel >>>


A próbaverzió sikere után döntöttünk úgy, hogy hasznos lesz legnagyobb lányunknak, de a többiek is biztosan sokat fognak tanulni. A feladatok utáni dicséret, ami a legjobban ösztönzi az egyébként gyorsan türelmét vesztő gyermekünk. A másik pozitív tapasztalatunk, hogy sokszor próbálkozhat és nem annyira idő centrikus! Ez egy lassabb gyermeknek is lendületet ad!Könnyű és érthető volt a telepítés is!

Kocsis Bettina, Kalocsa

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Míg a halál el nem választ...
Válás. Olyan társadalomban élünk, melynek értékrendje elfogadja, sőt bizonyos esetekben akár...

Olvasás és tájékozódás
Amikor tájékozódási képességről beszélünk,...

Kakukktojás - játék a formamegkülönböztető képesség fejlesztésére
A diszlexiások számára gyakran gondot okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a betűket. Mára egy...

Ügyesebb kéz - szebb írás
A kéz az egyik legösszetettebb szerkezet az emberi testben. Rengeteg apró izom található benne, ezek...

Szó-doku - Játék a betűkkel
Az olvasás sebességének fokozására az egyik lehetőség az,...

Egy falat 'b', egy korty 'd'
Diszlexiás gyerekekkel végzett kutatások azt mutatják, hogy az...

Százlábú - társasjáték a tájékozódási képesség fejlesztésére
Érdekes kétszemélyes nyomtatható játék, mely fejleszti gyermeked tájékozódási képességét, logikáját,...

5 tény a diszlexiáról, amit mindenképp tudni kell
Öt tény az olvasási zavarokról, melyet minden szülőnek tudnia kell, akinek a gyermeke olvasni tanul....

Azonosság-kereső - Ingyenes játék a formaismeret fejlesztésére
Az olvasás az emberi agy egyik legösszetettebb tevékenysége. A betűk apró jelek, melyek egy-egy...

Mire jó a lufi?
Valószínűleg Te is észrevetted már magadon, hogy figyelmed hullámzik, amikor szellemi koncentrálást...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu