Hogyan építhetsz erős kapcsolatot gyermekeddel?

Egy tizenéves gyerekkel együtt élni sokszor nagyon nehéz. Ő próbálja a saját határait és jogait bővíteni, új képességekre tesz szert és ezzel együtt új lehetőségeket, új jogokat követel magának, mi szülők pedig nagyobb élettapasztalatunk birtokában próbáljuk irányítani, befolyásolni, és közben megtartani őket. Ez sokszor konfliktusokat, veszekedéseket szül. Ha a szülő rosszul kezeli a helyzetet, akár teljesen megromolhat ilyenkor a kapcsolat, és kölcsönös bizalmatlanság alakulhat ki.

De van egy egyszerű, mégis hatásos módszer, melynek segítségével közeli kapcsolatot alakíthatsz ki gyermekeddel. Ez a Mi Időnk.

Kettesben, együtt

A Mi Időnk egy előre meghatározott időpont és időtartam. Ezalatt a szülő kettesben van gyermekével,és pontosan azt csinálják, amit a gyerek szeretne, anélkül, hogy ezt az időt bárki vagy bármi megszakítaná. Nincs munka, nincs telefon, nincs házimunka, csak amit a gyerek szeretne.

A Mi Időnk alatt a szülő megpróbál teljes figyelmével gyermeke felé fordulni, és lehetőleg nem tanítja, oktatja gyermekét, nem látja el kért vagy kéretlen tanácsokkal, hanem egyszerűen figyel.

Viszik vagy vezet?

Ha általában Te vezetsz, amikor kocsiba ültök, akkor ismerős lesz az érzés: furcsa dolog a vezetőülésből átülni az anyósülésre. Az ember először megijed minden szembejövő autótól, kapaszkodik minden kanyarban, nyomja a padlólemezt a lábával, sőt akár a vezetésbe is belebeszél. A legrosszabb esetekben akár hányinger, rosszullét is törhet az emberre, annyira megviseli, hogy nem ő tartja a kezében a kormányt. Egyfajta nézőpontváltásra van szükség, meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat. El kell engednünk magunkat, nem szabad csak az útra és a forgalomra koncentrálni, hanem el kell kezdeni nézelődni, pihenni vagy akár aludni. Bízni kell a másikban.

Pontosan ugyanezt fogod érezni a Mi Időnk alatt: olyan, mintha hirtelen az anyósülésen találnád magad, és gyermeked ülne a volánhoz.

Segít leküzdeni a rossz szokásokat!

A Mi Időnk szabályai nélkül nagyon nehéz észrevenni és leküzdeni a berögzült szokásokat, melyek akadályozzák a valódi kapcsolat kialakulását. A Mi Időnk során alkalmazott és közösen elfogadott szabályok segítenek felismerni és elkerülni a hibákat. A Mi Időnk lehetőséget ad gyermekednek arra,  hogy úgy mutathassa meg az Őt érdeklő dolgokat, hogy közben érezheti a Te helyeslésed, szereteted és elfogadásod, és nem kell arra számítania, hogy megint elutasítással vagy letolással kell szembenéznie.

Nem szavakkal üzen

A gyerekek a Mi Időnk alatt sokszor olyan játékot vagy elfoglaltságot választanak, mely a szülőnek eszébe sem jutna. Gyermeked választása közvetlen, bár nem szavakba öntött üzenet arról, hogy mit szeret, mi fontos neki, mi foglalkoztatja, de az is lehet, hogy azokat a helyeket mutatja meg így Neked, melyeket valamiért kedvel, vagy amelyektől fél. A Mi Időnk alatt gyermeked nyugodtan megmutathatja saját magát úgy, ahogy máskor nem merné, hiszen Te megígérted neki, hogy odafigyelsz, részt veszel, és segítesz, ráadásul azt sem engeded, hogy félbeszakítsák együttléteteket. Gyermeked ilyenkor átéli a szoros összetartozás és a biztonság érzését, és magabiztosabbá válik, bátrabban fejezi ki érzéseit.

Amire érdemes odafigyelni

Ahogy korábban utaltam már rá, a Mi Időnk segít a szülő és a gyermek kapcsolatának javításában. De van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, ha elkezded használni ezt a módszert.

A tizenéveseknek szükségük van rá, hogy szüleikkel őszinte kapcsolatot alakítsanak ki. Éppen ezért gondolkodj el egy percre azon, hogy Neked mi a fontos! Miért akarsz Te jobb, szorosabb kapcsolatot gyermekeddel? Mi az, amit régebben szívesen csináltatok együtt? Mi az, amit mindketten szórakoztatónak, izgalmasnak találtatok? Mi az, amiért becsülöd, tiszteled, mi az, ami szerethető benne? Töprengj el egy kicsit gyermeked vágyain, és érdeklődési területein! Ne "muszájból" alakítsátok ki a Mi Időnk rendszerét, hanem inkább azért, hogy az mindkettőtök életét jobbá tegye.

Mindenképp határozzátok meg előre a kereteket, melyek között gyermeked tervezhet, így elkerülheted, hogy gyermekedben hamis remények ébredjenek.

  • Mennyi időt töltötök együtt?
  • Mikor?
  • Milyen gyakran?
  • Mennyi pénzt lehet költeni egy-egy alkalommal?
  • Lehet-e utazni?
  • Ha igen, milyen messzire?
  • Vannak-e olyan dolgok, amiket ilyenkor sem szabad, mint például  a dohányzás, a tetoválás, vagy esetleg a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása?

Ne beszélj régi problémákról, hibákról! A Mi Időnk a figyelem ideje, nem a nevelésé vagy a fegyelmezésé. Ha nehéz témáról kell beszélni, akkor ezt ne a Mi Időnk alatt tedd, hanem attól teljesen függetlenül, valamikor máskor.

Te is akarod?

Ha gyermeked elutasítja a Mi Időnk ötletét, ne keseredj el! Hagyd, hogy hozzászokjon a gondolathoz, megbarátkozzon vele, majd egy pár hét után vedd elő újra.

Segíthet az is, ha kezdetben megbeszélés nélkül, anélkül, hogy gyermeke figyelmét felhívná rá, egyoldalúan elkezdi alkalmazni a Mi Időnk módszert. Ez Neked is segíthet, hiszen gyakran könnyebb a viselkedésünket egy rövid időre megváltoztatni, mint beszélni róla, hogy ezt miért tartjuk fontosnak. Kezdheted úgy, hogy leülsz gyermeked szobájában, mikor ő zenét hallgat, és megpróbálod megérteni, miről szól a szám, vagy miért éppen ez a kedvenc. De belenézhetsz gyermeked kedvenc videójába, tévéműsorába is, persze ha ő ezt megengedi.

Vagy csak ülj le gyermeke mellé, és légy készenlétben rá, hogy teljes figyelmeddel felé fordulj, ha ő ezt igényli. Ne faggasd, ne kérdezz, ne beszélj, csak figyelj, és ha elkezd beszélni, akkor ügyelj rá, hogy ne szakítsd félbe. Csak olyan közbeszólásokat tegyél, amik jelzik, hogy figyelsz, mint például az „Értem!”, vagy az „És utána mi történt?”. Ne véleményezz, ne szidj, ne nevelj, csak figyelj!

Először valószínűleg furcsa lesz, talán gyermeked is meglepve néz majd Rád, hogy miért is ülsz ott. Ilyenkor nagy a kísértés, de várj, ne kezdj kérdezősködni, hagyd, hogy ő kezdeményezzen, ő szólaljon meg. Így arról fog beszélni, ami neki fontos, nem arról, ami Neked.

Hátrább az agarakkal!

Készülj fel rá, az is előfordulhat, hogy gyermeked rosszul reagál az új helyzetre. Lehet, hogy eleinte félreérti a szándékaidat, és figyelmed ellenőrzésként, szabadsága korlátozásaként fogja fel. Akár az is előfordulhat, hogy valami sértő, vagy durva dolgot vág a fejedhez. Ilyenkor vonulj vissza, de semmiképp se viszonozd a sértést. Ne felejtsd, Te csak figyelsz. Próbálkozz újra két, három nap, de legfeljebb egy hét múlva. Gyermeked egy idő után megszokja majd, és elkezdi használni az általad felkínált lehetőséget.

Ne felejtsd el, ilyenkor (de csak ilyenkor) nincsenek elvárások, nincsenek követelmények, csak a figyelem, és az elfogadás van.

Hosszú távon

A Mi Időnk segít gyermeked elszigeteltségének feloldásában, de ne várj azonnali eredményeket tőle. Ez egy hosszú távon sikeres módszer, melynek alkalmazásával olyan erős kapcsolatot építhetsz ki gyermekeddel, melyre ő egész életében emlékezni fog.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Imádom használni, sok örömöm van benne. A gyerek is szívesen játszik vele.

Posztós Lászlóné, Fót

Érdekel >>>


A lányomnak tetszett a program, napi rendszerességgel old meg feladatokat.

Czettischné Greskó Katalin, Kecskemét

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


A kulcsi iskola számára vásárolt programok tökéletesen működnek. A gyerekek (az elsőseim) harcolnak azért, hogy ki jöhessen a korrepetálás alatt játszani a programmal.

Pécziné Magyar Alexa, Kulcs

Érdekel >>>


Utazó logopédus vagyok, sok intézményben megfordulok. Másfél éve használom a Varázsbetű programot iskolás gyermekekkel. Nagyon szeretik! Csak az a baj, hogy nincs annyi idő egy-egy gyermekre, amennyit ő szeretne!

Balákné Kovács Klára

Érdekel >>>


Nagyon elkeseredtem mikor kiderült, hogy a lányom dyslexiás. De nagyon tetszik neki a program, és saját magától is "játszik" vele. Már látom, hogy mennyit fejlődött! Nagyon hasznosnak találtam.

Császár Beatrix, Dunaújváros

Érdekel >>>


Kiváló oktató program. Nagyon szellemes feladatokkal, konstruktivitást, számoló készséget játékos körülmények között fejleszti. Kedves jutalmak szép képekkel.

Sándor Pintér, Budapest

Érdekel >>>


Nekünk nagyon sokat segített a Varázsbetű. Most 2-dik osztályos a kisfiam, és ennek a programnak a segítségével folyékonyan olvas, és ráadásul nagyon sokat olvas az iskolai feladatokon kívül is :)

Duka Ferencz, Szada

Érdekel >>>


Változatos és nagyszerűen motiválja a gyermeket a sikeresen elvégzett feladatok után. Szinte abba sem szeretné hagyni. Örülök, hogy Önök mellett döntöttünk.

Horváthné Rózsavölgyi Andrea, Tass

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Mire jók az érzelmek?
Ismeri ezeket a gyerekeknek szóló figyelmeztetéseket? - Ne légy már olyan érzékeny! - Ne engedd,...

Árulkodó jelek - Amiről a test beszél
Előfordult már Veled, hogy mikor gyermekedért mentél az óvodába vagy az iskolába, már első...

Játékötletek vakációra
Itt a vakáció. A gyerekeknek ilyenkor több idejük van. Jó, ha van a tarsolyunkban néhány...

Ha bukik a gyerek...
Itt a bizonyítványosztás ideje. Sok szülő számára most válik biztossá, véglegessé az, amit már eddig...

Mindent a gyerekekért
Amikor az állandó időhiánnyal küzdő szülő szembesül azzal, hogy gyermeke sokkal több odafigyelést,...

A szó elszáll, az írás olvashatatlan
Ahhoz, hogy gyermekünk egyenes vonalat tudjon húzni, rajzolás, színezés közben ne menjen ki a...

Diszgráfia
Az íráskép jellemzi az embert - mondják a grafológusok. Előfordul azonban, hogy egy sérülés, vagy...

Az Ön gyermeke hol tart?
Furcsa élményem volt a napokban. Levelet hozott a postás, de nem számla volt, nem a bank, nem is...

Titkosírás - Meg tudjátok fejteni?
A titkosírás izgalmas játék. A fantázia birodalmába repít, úgy érezhetjük magunkat mintha...

Ingyenes ajándék olvasásfejlesztő szoftver: Varázsbetű Kakukktojás
Az egyik kedvenc játékom a kakukktojás. Izgalmas, mert - persze a játékszabályoktól függően -...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu