Három halálos bűn a gyer­mek­ne­ve­lés­ben

Nemrég egy anyukával beszélgettem. Kisfia most lesz hat éves. Első gyerek.

Hamar kiderült, hogy az anyukában mennyi a bizonytalanság. Aggódik, hogy mikor tesz jót a gyermekének, mikor árt neki. Nem tudja, vajon az a helyes, ha szigorúan bánik vele, vagy inkább az, ha szabadon engedi. Mindenki tanácsokat ad, a nagymamák, a rokonok, a barátnők, az óvónők, a gyerekpszichológus, a tévé, a többi szülő. Mindenki jó szándékkal teszi, de ellentmondanak egymásnak. Csak összezavarodik az ember.

Tökéletes szülő

Ha az ember meg akar felelni az elvárásoknak, akkor tökéletes szülőnek kell lenni, aki mindig ott áll gyermeke háta mögött, aki biztonságot nyújt fizikai és érzelmi téren is, aki gondoskodik róla, hogy gyermeke felkészüljön minden lehetséges kihívásra az életben, és hogy megóvja minden lehetséges sérüléstől, ugyanakkor bátorítsa az önállósodásra, a világ felfedezésére.

3, 2, 1, Start...

Az embernek kicsit olyan érzése támad, mintha egy űrhajó indításáért felelne. Ott áll az irányítótoronyban, be és kikapcsolja a szelepeket, indítja a motorokat, beállítja a vezérsíkokat, figyeli a hűtést, a levegőellátást, az akkumulátorokat, a számítógépeket. A kijelzők villognak, és mindent a maga pontos rendje, ideje szerint kell végrehajtani. Ha csak a legkisebb hibát véti, akkor az űrhajó felrobban.

Szerencsére a gyerekek nem olyanok, mint az űrhajók. Fantasztikus önjavító mechanizmussal rendelkeznek. Felnőtt korukra képesek korrigálni a legtöbb hibát, amit egy jó szándékú szülő csak elkövethet. Túlélik, ha túl szigorúak voltunk velük, és túlélik azt is, ha túl engedékenyek. Nem halnak bele, ha túl sokat kellett tanulniuk, de abba sem, ha túl keveset. Ha hibát észlelnek, akkor azonnal keresni kezdik a megoldást, és alkalmazkodnak. A gyerekek felnőnek, legtöbbjük végzettséget szerez, családot alapít, és elhelyezkedik vagy vállalkozásba kezd, szóval rendes emberré válik.

Három hiba

Mindössze három hiba van, amit semmiképp nem szabad elkövetni, három bűn, mellyel egy szülő tönkreteheti gyermekét.

1.       Elhanyagolás

A testi elhanyagolás a fizikai gondozás elmulasztását jelenti, azaz amikor a szülő nem gondoskodik gyermekéről, a gyermek piszkos, ápolatlan, mosdatlan, beteges vagy akár alultáplált, esetleg a szülő nem gondoskodik kisgyermeke felügyeletéről, egyedül hagyja a lakásban, kocsiban, ezáltal sodorja veszélybe. A testi elhanyagolás általában könnyen észrevehető.

Létezik azonban az elhanyagolásnak egy másik, legalább ilyen súlyos formája is, mely érzelmi téren nyilvánul meg. Ilyenkor a szülő a gyermek fizikai szükségleteiről kötelességszerűen gondoskodik, azonban nem szereti gyermekét, nem biztosítja számára a szellemi és pszichológiai fejlődéshez szükséges feltételeket. Lehet, hogy a szülő mindent megad gyermekének, amit pénzen meg lehet venni, de ha saját maga nem törődik gyermekével, akkor árt neki. Az ilyen szülő nagyon kevés időt tölt gyermekével, nem beszélget vele, nem kíváncsi rá, és nem törődik vele. 

A testi elhanyagolásnak egyértelműek a veszélyei, de az érzelmi közömbösségnek is komoly következményei lehetnek: fejlődési elmaradás, agykárosodás, érzelmi sérülések, gyenge tanulási teljesítmény, magatartási problémák, önkárosító viselkedés.

2.       Fizikai vagy érzelmi bántalmazás

A bántalmazás is kétféleképp nyilvánulhat meg. Fizikai formája a testi erőszak. Sajnos Magyarországon a társadalom is elfogad bizonyos korlátozott mértékű fizikai agressziót a gyerekkel szemben. Nem határozható meg pontosan, hogy hol húzhatók meg a határok, mi az elfogadott, és mi az, ami már nem megengedhető. Éppen ezért sokszor az is zavarban van, aki tudomást szerez a gyermekbántalmazásról, mert nem tudja, hogy mit kell tennie. Bármi is a bántalmazás célja (nevelés, feszültség-levezetés, mentális betegség vagy épp gondatlanság), bármi is a módszere (verés, fojtogatás, égetés, rázás vagy mérgezés), következményei egyaránt károsak.

Az érzelmi bántalmazó szülő elutasítja gyermekét, megalázza, szidalmazza, fenyegeti. Előfordul, hogy megkérdőjelezi létezését („bár meg sem szültelek volna”) vagy éppen állami gondozásba helyezéssel, elküldéssel fenyegeti. De ide tartozik az is, ha a szülő bezárja gyermekét egy szűk, sötét helyre, például egy szekrénybe, vagy ha megakadályozza a másik szülővel való kapcsolattartását.

A bántalmazott gyermek folyamatosan azzal az érzéssel szembesül, hogy ő értéktelen, nem szerethető, felesleges. Az így felnövő gyermek szélsőséges esetben saját maga is bántalmazó, szűkebb és tágabb környezetét egyaránt romboló felnőtté válik.

3.       Szexuális visszaélés

Ezzel kapcsolatban legegységesebb a közvélekedés: a gyermekkel szembeni szexuális visszaélés bűn.  A szexuális bántalmazás következményei lehetnek önértékelési zavarok, téves önkép kialakulása, bűntudat, szélsőséges esetben akár öngyilkosság is.

Három halálos bűn.

Elég jó szülő

Az a szülő, aki nem követi el valamelyiket ezek közül, az megnyugodhat, ő jó szülő, elég jó szülő. Ha Ön szereti a gyermekét – és tudom, hogy így van – akkor kövesse nyugodtan az ösztönét, és ne aggódjon: nagy kárt nem tehet a gyermekének. Jót akar neki, és ezért jót tesz neki.

Mások vagyunk

Mindannyian mások vagyunk, és ez többek között annak köszönhető, hogy más és más szellemben neveltek bennünket. Ettől vagyunk értékesek, izgalmasak és érdekesek.

És ez szép.

 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon szívesen játszik vele a 7 éves gyermekem. Értelemszerűen még nem tudjuk mindegyik alprogramot használni, de szívesen ül le mellé. Én pedig azt szeretem, hogy nem kell mellette ülnöm, hogy elolvassam a feladatot.

Horváthné Csolák Erika, Mályi

Érdekel >>>


Logopédusként dolgozom egy budapesti általános iskolában. Az összes megismert logopédiai program közül szeretném kiemelni ezt, az én elvárásaimnak leginkább megfelelő, legsokoldalúbb programot.

Balogh Péterné

Érdekel >>>


A programcsalád kiválóan használható, hatékony segítséget nyújt egyes területek fejlesztése során. A gyakorlatok nagyon szórakoztatóak, élvezetesek, izgalmasak, motiváló hatásúak valamennyi korosztály számára. Sikerélménnyel gazdagodik a diák és a pedagógus.

Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Utazó logopédus vagyok, sok intézményben megfordulok. Másfél éve használom a Varázsbetű programot iskolás gyermekekkel. Nagyon szeretik! Csak az a baj, hogy nincs annyi idő egy-egy gyermekre, amennyit ő szeretne!

Balákné Kovács Klára

Érdekel >>>


Gyermekem izgalmasnak találta a programot, szívesen játszik vele, én pedig a folytonos dicséretet nagyon pozitív tulajdonságának tartom, szinte egyenragú magával a fejlesztéssel, de ezt minden jóakaratú szülő és pedagógus tudja, vagy tudnia kellene.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


Nagyon örülök, hogy aktuális problémánkra "orvosságot" találtunk, és otthon is gyakorolhatunk, fejleszthetünk. :)

Dr. Bálintné Szab Eszter, Budapest

Érdekel >>>


A gyermekek egyszerűen imádják. Használata során játszva olvassák össze a korábban nehézséget okozó betűket.

Sümegi Imre, Aszófő

Érdekel >>>


Egészséges és diszlexiás gyerekeknek egyaránt hasznos és szórakoztató programcsomag. Hasznos, mert segíti a koncentráló és kombinációs készségeket; szórakoztató, mert a beépített versenyrendszer és a teljesítmény után járó bónusz játékok késztetést keltenek a gyerekekben a folyamatos gyakorláshoz és a minél jobb eredmények eléréséhez.

Dr. Krámer Márta, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon megtetszett a program, gyermekeim örömmel használják. Köszönjük szépen a készítőknek ezt a remek interaktív tanulássegítő lehetőséget.

Zsilinszky Cecília, Veszprém

Érdekel >>>


Korrekt hozzáállásukat köszönöm. Ismerőseimnek is ajánlottam már a programokat.

Garai Mária, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékötlet: Kakukktojás
Egy olyan játékkal készültem ma, melyet a gyerekek nagyon szeretnek, mert megmozgatja logikájukat:...

Figyelem! Zavar!
Gyermeked figyelmetlen és szétszórt? Elfelejt dolgokat, gyakran elhagyja a holmiját? Órán nem figyel...

Miért fontos fejlesztened gyermeked olvasási képességét?
Sokat beszélünk az olvasási képesség fejlesztéséről, arról, hogy hogyan tudjuk fejleszteni...

Így lehet gyermeke okosabb
Még nem volt szerencsém eljutni Kínába vagy Japánba, csak tévében, moziban látom időnként ezeket az...

Csikorgó fogak
Ébredtél már arra, hogy furcsa zajok jönnek a gyerekszoba felől? Vetted már észre Te is, hogy...

Pokolba a fekete ponttal!
Sokszor panaszkod­nak arról a szülők, hogy korábban vidám, beszédes, érdeklődő gyermekük az iskolába...

Hogyan neveljünk olvasó gyermeket?
Egyre kevesebb gyerek olvas szívesen. Az olvasás többé nem örömforrás, csak szenvedés és kötelesség....

Míg a halál el nem választ...
Válás. Olyan társadalomban élünk, melynek értékrendje elfogadja, sőt bizonyos esetekben akár...

Olvasás és tájékozódás
Amikor tájékozódási képességről beszélünk,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egyszerű logikai játék, gyorsan elkészíthető...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu