Hamiskodás

Mosolygunk és "látszólag" örülünk a semmire sem jó, haszontalan ajándéknak.

Összehúzott szemöldökkel, komor arccal dorgáljuk gyermekünket, ám alig tudjuk magunkba fojtani derültségünket, miután magzatunk "gyermeki őszinteséggel" megmondta a véleményét a vele, sőt velünk is folyton kötözködő szomszéd néninek.

Mást mondunk, mást érzünk

Előbbi példáim a könnyen átlátható helyzetek közül valók. Ezekben vigyázni kellett, hogy mimikával, hangszínnel el ne áruljuk magunkat. Minden igyekezetünk ellenére azonban mind az ajándékozó, mind a csemete egy pillanatra mégis érezhetett valami gyanúsat.

Szaknyelven szólva : az ilyen gyorsan "dekódolható", megfejthető ellentétes kommunikáció csak kevés bizonytalanságot okoz a felvevőben. Ráadásul csak alkalmanként, egyszer-egyszer fordul elő, akkor is rövid idő alatt lezajlik. Emiatt hatása is csak rövid ideig tart, és az okozott bizonytalanság gyorsan el is múlik.

Vannak azonban ezeknél sokkal több figyelmet érdemlő, veszélyt hordozó esetek!

Tudatalatti ellentmondás

Vannak olyan szituációk, amikor a közlő hosszú időn át, tartósan nem hozza felszínre tudatalatti érzéseit, szándékait. Sőt, nagyon gyakran ő maga sem tudja, milyen súlyos ellentmondás rejlik szóbeli (verbális) és egyéb (metakommunikációs) közlésrendszere között.

Például: a családdal él a nagymama, a férj idős, beteges édesanyja, akinek ráadásul "nem könnyű a természete", és akit a feleségnek kell "szeretettel" gondoznia. Ő mindent meg is tesz, mégis "van valami állandó feszültség a levegőben", aminek oka a saját maga előtt is titkolt szeretetlenség az iránt, akit "szeretni kötelesség".

A gyerekek szempontjából még súlyosabb lehet egy hasonló helyzet, amikor két, korábban elvált gyermekes ember, nő és férfi köt új házasságot, és az egyik házastárs nem tudja úgy szeretni párjának gyermekét, mint a sajátját. Be nem vallottan kínosan ügyel rá, hogy a gyerekek mindig mindenből egyformán kapjanak, kedves legyen, türelmes stb., de mivel lehetetlen folyamatosan minden jelzését, ösztönös magatartásformáját kontrollálni, valami apró részlet mégis fals, még sincs a helyén a teljes közlésrendszerben. Mivel pedig "úgy vagyunk teremtve", hogy minden érzékszervünkkel figyeljük az áradó jeleket, a legparányibb eltérés is zűrzavart támaszt a felvevőben.

A hosszú ideig tartó ellentmondásos kommunikáció pedig általánossá teheti a zűrzavart.

Miheztartás végett

Látszólag békés otthonokban is súlyos zavarok alakulhatnak ki a gyerekeknél, ha "nem tudják mihez tartani magukat". Neurózis alapját képezheti például a szülők rendszeres kettős kommunikációja, ahol a kiejtett szó nem támaszkodik a teljes metakommunikáció rendszerére. A gyerekek zavaros világba kerülnek, mert ösztönösen "dekódolják" a türelmetlenséget a türelmes szavak, az ingerültséget a mosoly mögött; a megvetést a házastársát dicsérő apuka vagy anyuka magatartásában, valamint mindazt a hazugságot, amit a szülők a gyerekekkel szemben elkövetnek.

Ismered Rézbányai Győzőt?

Legkedvesebb meséim egyike Lázár Ervintől a Szegény Dzsoni és Árnika. Ebben a mesében szerepel az örökké mindenen megsértődő Rézbányai Győző. Lehet, hogy azért lett ilyen, mert ő is ellentmondások közepette nőtt fel? Sőt, később kommunikációs zűrzavar vette körül a munkahelyén vagy ilyet tapasztalt a közéletben is. Ezek után már a pontos kifejezést sem értette pontosan.

A közlési zűrzavar ugyanis ronthatja a megértő képességet, az "empátiát" is. Megeshet, hogy a hamis közléshez szokott ember felfogó készsége úgy elromlik, hogy ott is sértést hall, ahol annak nyoma sincs. A nem ömlengő, "csak" tárgyilagos elismerés neki megrovásnak hangzik, vagy dicséretet lát a közömbös szavak mögött stb.

Megkeseredve

A sok félreértés bizonytalanságot szül, az elbizonytalanodásból örökös sértődékenység lehet, a "végeredmény" pedig a megkeseredett ember.

Próbáld meg!

Éppen ezért talán érdemes egy kicsit eltöprengeni, és megpróbálkozni az őszinteséggel - legalább önmagunk felé. Csak így adhatunk lehetőséget gyermekeinknek, hogy megszabaduljanak a mi terheinktől.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon jónak tartom. Érdekes, fejlesztő hatású. Ellenőrzi magát a gyermek, sikerélménye van, ha jól teljesít. Játékos, nem unalmas.

Sassné Pap Ildikó, Csurgó

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program. Szülőként és gyógypedagógusként is hasznosítani szeretném. A kezelőfelület egyszerű, könnyen elboldogul vele egy kisiskolás is. Nagyra értékelem, hogy a program naplózza az eredményeket, és hogy a nehézségi szintet választani lehet. Bár a nagyobbik fiam még csak pár napja iskolás, de néhány hónap múlva már hatékonyan tudjuk használni itthon az olvasás fejlesztésére.

Dobosné Hegedűs Annamária, Karcag

Érdekel >>>


Rendkívül hasznosnak és jól használhatónak tartjuk az Önök által fejlesztett programot tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon egyaránt.

Pongrácz Tímea

Érdekel >>>


Érdekes, sokrétű és hasznos program. Nagyon jól használható a tanulási zavarokkal küzdő gyerekeknél, akik játszva fejleszthetők. Nálunk, Szlovákiában a magyar gyerekek számára nincs hasonló program.

Makki Márta, Velké Dvorníky - Szlovákia

Érdekel >>>


Nagyon jó a program, a gyerek élvezi használni, egyáltalán nem nyűg neki, és örül amikor dicséri a program!!! Köszönöm, hogy léteznek!!!!!

Borsos Zoltánné, Apátfalva

Érdekel >>>


Nagyon féltem ezt a programot megrendelni, de a kisfiam nagyon szereti. Érdekes, hogy úgy kell a számítógép elől felállítanom. Most lesz 7 éves, és idáig nem engedtem számítógép közelébe. De ezzel a játékkal gyorsan tanul, és ami nekem, mint szülőnek nagyon fontos, közben együtt vagyunk.

Kecskés Nikoletta, Cegléd

Érdekel >>>


Köszönjük az összes SNI és BTM-es gyermek nevében is! Nagyon szeretik a gyerekek, mert úgy tanulnak, hogy észre sem veszik.Sokkal szívesebben csinálják a számítógépes feladatokat, mint bármilyen más fejlesztő játékot.

Csató Imréné gyógypedagógus, Kecskemét, Móra Ferenc Általános Iskola

Érdekel >>>


Nagyon köszönöm a segítségét! Sikerült a telepítés, meglepően egyszerű volt! Sok segítséget nyújt az Ön által készített programcsomag, a fiamnak mindig van kedve hozzá. És nekem is :)

Hargittai Jolán, Szolnok

Érdekel >>>


Köszönjük, hogy megvásárolhattuk. Nagyon jónak, ötletesnek tartjuk, szívesen játszunk vele. Jár hozzánk fejlesztő tanár, akinek szintén pozitív véleménye van a programról. Köszönjük!

Budija Mária, Pécs

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Gyermekednek van vesztegetnivaló ideje? - Segítség! Most!
A Te gyermeked is olvasási problémákkal küzd? A diszlexia nem egyedi probléma, sokan küzdenek ezzel...

Amikor feltámad a szél… - A számolási zavar figyelmeztető jelei
A diszkalkulia - azaz a számolási zavar - rengeteg gyerek életét keseríti meg. Jó, ha Te is...

Barkochba
Ma egy közismert, hasznos és szórakoztató játékot írok le némi változtatással. Gyermekkorunk kedvelt...

A kreativitás fejlesztése
Sokszor beszélünk a kreativitás fontosságáról. De mit is értünk valójában kreativitás alatt, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pótold a hiányzó részeket!
Az olvasási képesség kialakításához nagyon fontos a rész-egész viszony és az összefüggések...

A Te gyermekednek is problémái vannak az olvasással?
Te sem vagy elégedett gyermeked iskolai eredményeivel? Szeretnéd, ha gyermeked jobban, gyorsabban...

A sikeres emberek titka
Hétvégén egy kedves barátomat, volt osztálytársamat láttuk vendégül ebédre. Ritkán találkozunk, de...

Gyermekéheztetés
A Medián Intézet nemrég egy kutatást készített a gyerekek reggelizési szokásairól. Kiderült, hogy...

Hurrá! Ajándék olvasásfejlesztő szoftver
Mára egy szórakoztató számítógépes játékot készítettünk gyermekednek, melynek segítségével az...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu