Fontos a korai segítség

Sokat hallunk mostanában arról, hogy a magyar gyerekek milyen rosszul szerepelnek a nemzetközi felméréseken, és hogy mennyire rosszul teljesítenek az iskolában. Nem értik, amit tanulnak, vagy egyszerűen unják, és nem figyelnek rá oda.

Ugyanakkor azonban egyre gyakrabban fordul elő a diákok között depresszió és szorongás. A gyerekekkel foglalkozó szakemberek szerint összefüggés van a lelki problémák és a tanulási zavarok között.

Olvasni tanulok

Ez a helyzet például a 10 éves Zsuzsival is, akinek a szakvélemény szerint koncentrációs problémái vannak. Zsuzsi vidám, cserfes kislány, aki könnyedén részt tud venni a felnőttek beszélgetéseiben is. Átlag feletti intelligenciája van, ennek ellenére az iskolában küszködik. Mikor leírtam néhány egyszerű szót, hogy elolvassa, megdöbbentem. Olyan egyszerű szavakat olvasott félre, mint a bab, a pap, a dob, vagy a bob.

Hogy lehetséges az, hogy egy jó budapesti iskolába járó, okos, negyedik osztályos kislány nem képes kiolvasni ezeket a szavakat?

Cserbenhagyásos oktatás

Iskolarendszerünk cserben hagyta a rászorulógyerekeket. A tanárok egyre nagyobb nyomás alatt dolgoznak, egyre több adminisztrációs teherrel, külső szabályozással kell megküzdeniük, egyre nagyobbak az elvárások a hozzá nem értők részéről, ugyanakkor egyre kevesebb az egy gyerekre jutó idő, figyelem, és természetesen a taneszközökre fordítható összeg.

Ebben a környezetben a figyelemzavarral vagy tanulási problémákkal küzdő gyerekek gyorsan lemaradnak.

Az óvodás sem "iskolázatlan"

Az iskola nem a nulláról kezdi a tanítást. A tanterv összeállítói feltételezik, hogy a gyerekek tisztában vannak a számolás alapjaival, és biztosan meg tudják különböztetni egymástól a hangokat, a formákat és az irányokat.

De mi a helyzet, ha egy gyereknek a fentiek közül eggyel vagy többel problémái vannak? Mi a helyzet, ha a gyerek az olvasáshoz és tanuláshoz szükséges képességek zavara miatt lemarad? Ilyenkor a szülő legtöbbször csak egy jó tanácsot kap segítségképp: "Tessék többet gyakorolni, zárkózzanak fel a többiekhez!"

Amit rakunk nappal, éjjelre leomlik

A gyermek fejlődése hasonlít ahhoz, mint ahogyan egy fal épül fel. Minden apró tudáselem, minden új képesség egy-egy tégla a falban. Ha egy gyermek nem sajátít el valamit, akkor a tégla nem épül be, de sietni kell, nem várnak senkire, így csak egy lyuk marad a falban. Minden egyes hézaggal gyengébbé válik a fal, ugyanakkor egyre magasabbá, és bizonytalanabbá válik, míg egyszer csak összeomlik, csak egy nagy kupac törmelék marad. A gyerekek elméje rugalmas, és át tudják hidalni a a hiányosságokat, de csak egy ideig. Ha túl sok hiányosság, akkor a gyermek nem képes már a többiekkel együtt haladni.

Talán meglepő, de a magyar gyerekek több, mint 10 százaléka küzd valamilyen problémával az írás, az olvasás vagy a matematika területén. Ha ezeket a zavarokat idejében felismerik, akkor személyre szabott fejlesztéssel képessé lehet őket tenni az önálló tanulásra. De ha - ahogy az Zsuzsi esetében is történt - a problémákat nem kezelik, egy idő után a fal menthetetlenül összedől, és csak nagyon nehezen lehet újra felépíteni.

Segíteni kell! Korán!

Ebben a helyzetben sajnos a szülő az egyetlen, aki segíteni tud. Ő az, aki észreveheti a figyelmeztető jeleket, ő az, aki kiderítheti, hogy mit lehet tenni, és ő az, aki felelős gyermeke képességeinek fejlesztéséért.

Éppen ezért szülőként nagyon oda kell figyelnünk, és ha szükség van rá, lépnünk kell. Időben. Korán.

Ha úgy látod, hogy gyermeked lemarad, nem úgy teljesít, mint a többiek, vagy csak nem ért valamit, akkor ne habozz: beszélj a pedagógusokkal, vidd gyermeked vizsgálatra, derítsd ki, hogy ki és hogyan segíthet, és annak is járj utána, hogy Te magad mit tehetsz gyermeked képességeinek fejlesztéséért.

Ne tanulj!

Ne felejtsd el! Gyermeked képességfejlesztésében nem a monoton gyakorlás és ismétlés a célravezető. Sokkal fontosabb a mozgás és a játék. A játék során a gyerekek nyitottak, kezdeményezőek és kreatívak, örömmel próbálnak ki új dolgokat, saját határaikat feszegetik.

Nagyon jó lehetőség a tanulásra a családi társasjátékozás. A dobókocka használata és a lépések számolása során gyermeked a matematikával ismerkedik, a feliratokat és kártyákat böngészésével az olvasást gyakorolhatja.

Változz!

De Neked is változnod kell. A hibák helyett koncentrálj arra, amiben gyermeked erős. Ez önbizalmat ad gyermekednek, mely idővel szétterül a személyiségben, és más területeken is segíteni fog. Ha ismeri saját erősségeit, akkor kevésbé fog aggódni azért, hogy vannak gyengébb területei is.

Segíts gyermeked olvasási képességének és iskolai eredményének javításában! Kattints ide és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Sok gyermek szüleinek nevében is KÖSZÖNÖM, hogy ilyen segítséget nyújtanak és segítenek megelőzni a későbbi kudarcokat. KÖSZÖNÖM!

Hornokné Juhász Erika

Érdekel >>>


Gyermekem egyedül is dolgozhat rajta, így ha munkában vagyok, és nem láthatom, akkor is le tudom ellenőrizni, hogy elvégezte-e a kiadott feladatokat.

Lepár Tamásné, Zalaegerszeg

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


Kislányunk számára élvezetessé teszi a tanulást. Most 6 éves, magas az IQ-ja, és "uncsi" az elsős tananyag. Környékünkön nincs lehetőség a speciális oktatásra. Ezzel a programmal szórakozva sajátítja el a magyar nyelvtani szabályokat.

Mária Borbášová, Rimaszombat

Érdekel >>>


Nagyon sokrétű. Változatos és hasznos feladatokkal találkozhattunk a program tesztelése során. Külön örültem a beállítási lehetőségeknek, mivel két különböző korú és képességű gyermekem van, akik élvezettel használták a programot.

Nagy Beáta, Gyula

Érdekel >>>


Fantasztikus ötletnek tartom, mert a gyerekek játékosan tanulnak, ami véleményem szerint nagyon fontos ahhoz, hogy ne utálják meg a tanulást!

Papp Andrea, Budapest

Érdekel >>>


A fiamnak nagyon tetszik a program. Most járt le a tesztelési időszak, és nagyon szomorú, hogy nem játszhat a programmal. Remélem, hamar megjön a csomag, és akkor játszhat tovább!

Bálint László, Neulußheim

Érdekel >>>


Évek óta használjuk a programcsomagot halmozottan hátrányos helyzetben lévő tanulók hátránykompenzálására. Játékos, színes, hasznos.

SÁI Dornyay Béla Tagiskolája, Salgótarján

Érdekel >>>


Köszönjük szépen ezt a lehetőséget, maximálisan meg vagyunk elégedve! Nagyon szeretjük, annyira belemerülünk, hogy a fejünk felett elrepül az idő, nagyon nehezen hagyjuk abba! Tényleg sokat segít, tudásban is, és ami fontos, önbizalom növelésben!!!!!

Ráti Anikó, Jászladány

Érdekel >>>


Korrekt hozzáállásukat köszönöm. Ismerőseimnek is ajánlottam már a programokat.

Garai Mária, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékosan könnyebb - Játékötletek olvasástanuláshoz
Mára olyan játékokkal készültünk, melyek segítségével az írás, a betűtanulás, a betűkapcsolás...

A teljesítménykényszer rabságában
A szülők között valóságos versenyfutás folyik azért, hogy gyermekeikbe minél több ismeretet...

Hogyan táltosodott meg a bukdácsoló Sanyi egyik napról a másikra?
A nyolcadikos Sanyi soha nem volt jó tanuló. Nem szeretett tanulni, nem figyelt oda az órákon, ...

Sose kezelj tüneteket!
Mi - emberek - hajlamosak vagyunk rá, hogy baj esetén a tüneteket kezeljük. Azonban ezzel sokszor...

Hogy múlik az idő!
Ma pár játékötlettel, és egy ajándék kártyajátékkal szeretnélek meglepni, melyek segítségével...

Mai Maugli
A beszéd és az elme fejlődése szorosan összefügg. Beszéd nélkül elképzelhetetlen a gondolkodás, és...

Figyusz! Figyelemfejlesztő játékötletek otthonra
A figyelem nemcsak a tanulási képességek szempontjából fontos, hanem az emberi kapcsolatokban is...

Gondolatok az emlékezetünkről
Milyen egyszerű lenne tanulás helyett bekapni pár tudás-pirulát! Sajnos ez még nem működik, de azért...

Gyerünk vonatozni!
Vidd el kirándulni hétvégén a családot! Csodálatos kirándulási lehetőség a Bakonyban található...

Diszlexia az óvodában?
Mit tehetsz, ha arra gyanakszol, hogy óvodás gyermeked képességei nem megfelelően fejlődnek? Mivel...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu