Figyelem! Zavar!

Észrevetted már, hogy gyermeked figyelmetlen és szétszórt? Gyakran elfelejt dolgokat, például elfelejti elvinni az iskolába a füzeteit, gyakran elhagyja a tolltartóját, a sálját, a sapkáját, esetleg a kabátját is? Panaszkodnak a tanárok, hogy órán nem figyel oda, ábrándozik, lemarad a többiektől? Otthoni tanulás során is észreveszed, hogy gyermeked nem kitartó, hamar elfárad, és a legkisebb zaj elvonja a figyelmét?

Valószínű, hogy gyermeked figyelmével van a gond.

Zavar?

A hatékony tanuláshoz magától értetődően figyelemre van szükség: a gyermeknek koncentrálnia kell az adott feladatra. Ha az összpontosítás nem megfelelő, akkor a tanulás és a feladatvégzés felületes, hanyag lesz, és természetesen az eredmény sem lesz megfelelő.

A diszlexia és általában a tanulási zavarok egyik gyakori kísérője a figyelemzavar. A figyelemzavarral küzdő gyermek figyelmét nem tudja hosszú távon fókuszálni, teljesítménye elmarad kortársaitól, osztálytársaitól.

Mit tehetsz gyermeked figyelmének javításáért?

5 perc mozgás

Az otthoni tanulást megkönnyítheted, ha a tanulást rövid mozgással kezditek, és pár perces gyakorlatokkal megszakítjátok a tanulást is. Ilyen mozgás lehet az ugrálás, a négykézláb mászkálás, a csúszás. Hatékonyak az egyensúlyt fejlesztő játékok: Állj fél lábon, menj végig a földön kifeszített kötélen, vagy az ugróiskola. Szintén hasznos, ha pár perces hintázást iktattok be két feladat közé.

Csak röviden

Ha gyermekünknek feladatot adunk, lehetőleg kerüljük a hosszú körmondatokat, melyek lehetőséget adnak figyelme elkalandozására. Használjunk egyszerű, rövid felszólításokat! Például: Írd le! Olvasd fel! Vágd ki!

A munka megkezdése előtt mindig ellenőrizzük, hogy gyermekünk pontosan érti-e a feladatot! A bonyolult, több lépésből álló műveleteket bontsuk részekre, és magyarázzuk el, miért van erre szükség.

Engedd rajzolgatni!

Gyakori, hogy a figyelemzavarral küzdő gyerekek állandóan valamilyen mozgásos cselekvést végeznek, például papírt hajtogatnak, rajzolgatnak, gémkapcsot hajlítgatnak, babrálnak valamivel. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez vonja el a figyelmüket, de ez éppen ellenkezőleg van. Ezek a tevékenységek segítenek számukra figyelmüket fenntartani, hiányukban más érdekességet keresnek maguknak. Mielőtt megtiltanád gyermekednek, hogy ezzel foglalkozzon, győződj meg róla, hogy az adott tevékenység valóban zavarja-e a koncentrálásban vagy éppen segít neki.

A zene segíthet

Ritkábban, de előfordul, hogy egy gyereknek éppen a háttérzaj segít figyelme összpontosításában. Próbáld ki, hogy a Te gyermekedet segíti, vagy hátráltatja a háttérben szóló zene! Ha segít, akkor engedd meg neki a zenehallgatást. Ha lehet, olyan zenét válassz, mely tartalmával nem vonja el gyermeked figyelmét.

Cetlik a lakásban

A figyelemzavaros gyerekre jellemző, hogy csak azt nem veszi észre, ami éppen a szeme előtt van. Ezért hasznos lehet, ha könnyen eltávolítható ragasztóval cetliket ragasztotok mindenfelé a lakásban, és ezeken tüntetitek fel a megtanulni való információkat. Ez a módszer például szavak, évszámok, képletek tanulásakor lehet hasznos.

Hiperaktív

A figyelemzavarhoz gyakran hiperaktivitás is társul. A hiperaktivitás a közhiedelemmel ellentétben nem csak a fékezhetetlen nyughatatlanságban nyilvánul meg, hanem az indulatok heves kitöréseiben is. A hiperaktív gyermekben állandó tevékenységvágy munkál, ő nem tudja elviselni az unalmat, a tétlenséget.

 A gyógyszer ritkán segít

Bár sokszor idegesítő egy hiperaktív gyermekkel együtt élni, tudnod kell, hogy a gyógyszerek használata csak nagyon ritkán, a legsúlyosabb esetekben jelent megoldást. Általában elegendő, ha a gyermek elfogadó társaságban van, ahol gyakoriak, és izgalmasak az őt érő ingerek. 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Féltem megrendelni a Varázsbetűt, mert a gyerek nehezen szánja rá magát a tanulásra, de ezzela játékkal a gyakorlatok nagy részét szinte hibátlanul megoldja, így sikerélményei vannak. Szívesen játszik vele. A kedvence a memória játék, mert az a legnehezebb.

Jónás Dorka, Budapest

Érdekel >>>


Logopédusként dolgozom egy budapesti általános iskolában. Az összes megismert logopédiai program közül szeretném kiemelni ezt, az én elvárásaimnak leginkább megfelelő, legsokoldalúbb programot.

Balogh Péterné

Érdekel >>>


Jó szívvel tudom ajánlani a programot minden kisgyermeknek, aki nehezen olvas, s már talán nem is szeret; és minden szülőnek, akit elszomorít gyermeke sikertelensége, kudarcai e téren. A számítógép "varázsa", a sok vidám grafika, hang elfeledteti a gyermekkel, hogy valójában OLVAS. Nemcsak kisfiam használja jókedvvel, hanem leányom is, akinek bár semmi problémája nincs a betűfelismeréssel, az olvasással, de élvezi a "JÁTÉKOT".

Sodics Péter

Érdekel >>>


Érdekes, sokrétű és hasznos program. Nagyon jól használható a tanulási zavarokkal küzdő gyerekeknél, akik játszva fejleszthetők. Nálunk, Szlovákiában a magyar gyerekek számára nincs hasonló program.

Makki Márta, Velké Dvorníky - Szlovákia

Érdekel >>>


Szép színesek a feladatok, az azonnali visszajelzés miatt is szeretnek vele dolgozni a gyerekek. Hasznosnak, jól hasznosíthatónak tartom. Segíti a gyerekek fejlesztését, tehát a munkámat. Köszönet érte.

Dorcsinecz Jánosné, Gyula

Érdekel >>>


Rendkívül jó program, a gyerekek imádják, élvezik. Nagyban segíti a munkánkat az anyanyelv tanításában.

I.István Király Általános Iskola, Rétközberencs

Érdekel >>>


Könnyen használható, érthető, és ami a legfontosabb, hogy a gyerekek nagyon élvezik, így észre sem veszik, hogy közben mennyit tanulnak :)!

Kósáné Palkovics Nikolett, Úrhida

Érdekel >>>


Enyhe dyslexiás 8 éves lányom nagy kedvvel oldja meg a feladatokat, inkább nekem kell megszabnom az időkorlátot! Szívesen játssza végig a feladatokat. Nagycsoportos, 6 éves lányom is izgalmasnak tartja a játékokat, hosszan leköti a figyelmét.

Csanaky Balázs, Székesfehérvár

Érdekel >>>


A fiamnak nagyon tetszik a program. Most járt le a tesztelési időszak, és nagyon szomorú, hogy nem játszhat a programmal. Remélem, hamar megjön a csomag, és akkor játszhat tovább!

Bálint László, Neulußheim

Érdekel >>>


Kellemesen "csalódtam" :) Gyermekem nagy örömmel használja, alig várja, hogy további érdekes feladatokat oldhasson meg, és tanulhasson! Szívesen ajánlom mindenkinek!

Fodorné Gubik Eszter, Szentkirályszabadja

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Miért fontos fejlesztened gyermeked olvasási képességét?
Sokat beszélünk az olvasási képesség fejlesztéséről, arról, hogy hogyan tudjuk fejleszteni...

Így lehet gyermeke okosabb
Még nem volt szerencsém eljutni Kínába vagy Japánba, csak tévében, moziban látom időnként ezeket az...

Csikorgó fogak
Ébredtél már arra, hogy furcsa zajok jönnek a gyerekszoba felől? Vetted már észre Te is, hogy...

Pokolba a fekete ponttal!
Sokszor panaszkod­nak arról a szülők, hogy korábban vidám, beszédes, érdeklődő gyermekük az iskolába...

Hogyan neveljünk olvasó gyermeket?
Egyre kevesebb gyerek olvas szívesen. Az olvasás többé nem örömforrás, csak szenvedés és kötelesség....

Míg a halál el nem választ...
Válás. Olyan társadalomban élünk, melynek értékrendje elfogadja, sőt bizonyos esetekben akár...

Olvasás és tájékozódás
Amikor tájékozódási képességről beszélünk,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egyszerű logikai játék, gyorsan elkészíthető...

Kakukktojás - játék a formamegkülönböztető képesség fejlesztésére
A diszlexiások számára gyakran gondot okoz, hogy megkülönböztessék egymástól a betűket. Mára egy...

Ügyesebb kéz - szebb írás
A kéz az egyik legösszetettebb szerkezet az emberi testben. Rengeteg apró izom található benne, ezek...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu