Ez már dadogás?

A gyermekkor a mesék világa.

Már ebben a korban is nagy figyelmet kell szentelni a lelki fejlődésnek. Hiszen a társadalomba való beilleszkedés első állomása az óvoda, ahol különböző elvárásoknak kell megfelelnie gyermekednek. Ez sajnos nem megy zökkenőmentesen, s benne is kialakulhat a szorongás. A dadogás és a szorongás pedig szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Miért akad meg gyermeked beszéd közben?

Az óvodába lépéskor - 3 éves kor körül - nagyot ugrik a gyermekek beszédfejlődése. Napról napra új szavakat, kifejezéseket tanulnak. A 2-3 szavas mondatokat egyre hosszabb mondatok váltják fel. Gyermeked igyekszik minél pontosabban kifejezni kívánságait, kéréseit, elmondani érzéseit. Ehhez egyre könnyebben találja meg a megfelelő szavakat.

Ahhoz, hogy ez ilyen nagyszerűen sikerüljön neki, sok mindent egyeztetnie kell. Meg kell találnia a megfelelő szavakat, helyesen ragozva mondatba illeszteni ezeket, jól kiejteni, hogy a környezete is megértse, mit is akar mondani valójában. Figyelnie kell a gondolatai rendezésére, hiszen követhetetlenné válik, ha össze-vissza rakosgatja a mondatokat. Természetesen mindent szeretne gyorsan elmesélni. (Biztosan tapasztaltad már, hogy gyermeked szinte levegőt sem vesz, csak sorolja-sorolja, mi minden is történt vele aznap az óvodában.)

Nem várok!

Ebben az életkorban jellemző, hogy a gyermek lehetőleg azonnal, késedelem nélkül szeretné új élményeit és felfedezéseit megosztani másokkal. Ehhez azonban még ügyetlenek, fejletlenek azok az izmai, amelyek a beszéd kivitelezéséért felelősek. Ráadásul akármilyen gyorsan gyarapodik is a szókincse, mégsem mindig találja meg a mondanivalójához megfelelő szavakat. Ezért fordul elő, hogy egy-egy szót addig ismételget, míg a másik eszébe nem jut.

Az ilyen típusú "dadogás" élettani dadogás. Azaz ebben az életkorban gyakran fordul elő. A logopédiai terápia ebben az esetben elsősorban a szülőnek szóló tanácsadásból áll. Szerencsés esetben óvodáskor végére a megakadások megszűnnek.

Mi a teendő?

Hogyan viselkedjen megakadások esetén?

Döntő a család pozitív magatartása. Fontos, hogy legyen időd gyermekedre. Ha beszél Hozzád, akkor teljes figyelmeddel fordulj felé, hallgasd végig türelmesen. Hagyj neki elég időt a mondanivalója átgondolására.

Előfordul, hogy gyermeked valamit mondani akar, de éppen abban a pillanatban nincs időd végighallgatni őt? Ez - sajnos - szinte már természetes mai rohanó világunkban. Ilyenkor mondd meg neki, mikor fogsz csak rá figyelni. Például: "Elintézem ezt az átutalást, aztán megbeszélhetjük, amit szeretnél."

Teremts kellemes légkört, nézz végig gyermekedre. Még akkor se nézz félre, ha akadozik, vagy szünetet tart. Mindig fordulj felé, legyen köztetek bizalmas légkör. Így jelezheted gyermekednek, hogy milyen fontos neked.

Hogyan beszélj gyermekeddel?

Elsődleges a jó beszédpélda mutatása. Azaz gyermekeddel lehetőleg lassan, nyugodtan, helyes hangsúlyozással beszélj. Próbálj meg egyszerű, rövid mondatokat használni, ne magyarázd túl a dolgokat.

Fogadd el a hibás beszédet, ne javítsd gyermeke beszédmódját. Hagyd őt, ne ismételgesd megakadásait.

Próbálj igazi beszélgetést kialakítani. Ne csak kérdezgesd gyermeked, mert akkor kihallgatás jellege lesz az egésznek. Te is meséld el saját élményeidet gyermekednek. Ettől még bizalmasabbá válik a légkör.

Beszélj-e gyermekeddel a megakadásokról?

Az élettani dadogás időszakában (nagyjából óvodás korban) gyermeked a beszéd tartalmára figyel, nem veszi észre saját beszédmódját. Ezért nem is kell vele erről beszélni addig, amíg zavartalanul mesél, s nem zavarják saját megakadásai. Ha a szomszédok, barátok, vagy az idegenek nem hozzák szóba a megakadásokat, vagy akár saját maga nem kérdez ezzel kapcsolatban, ne bolygasd a témát. Ha gyermeked szándékosan elkezd figyelni a beszédére, az bizonytalanabbá teheti őt, hiszen azon fog fáradozni, hogy folyamatosabban beszéljen. Ennek következtében aztán egyre többet fog megakadni.

Csak ha ő is akarja

Akkor van értelme a "dadogásról" beszélni, ha gyermeked saját maga kérdéseket tesz fel ezzel kapcsolatban, ha megakadásai miatt kinevetik, vagy kicsúfolják. Ha magától hozza szóba saját beszédproblémáit gyermeke, s emiatt haragos, ingerült, s beszédét rossznak ítéli, nem szabad hitegetni. Nem szabad a gondot a szőnyeg alá söpörni. Beszélni kell vele a problémákról, és szükség esetén tanácsadásra menni.

Tudatosítsd gyermekedben, hogy a beszédkészség csak egy az adottságok közül, s mindenkinek, így neki is vannak nagyon jó, átlagos és gyengébb adottságai. Hívd fel a figyelmét arra, hogy milyen jó tulajdonságokkal rendelkezik, miben ügyes. Jobb, ha ezekre figyel, mint a hibáira.

Hogyan segíthet a Varázsbetű?

Az élettani megakadások egyik okozója, hogy gyermeked nem tudja kellő gyorsasággal előhívni belső "lexikonából" a mondanivalójához szükséges szavakat. Valószínű, hogy a Te gyermeked is rengeteg szót ismer. A passzív szókincs, azaz azok a szavak, melyeket ismerünk, megértünk, de nem használunk mindennapi beszédünkben, azonban nem azonos az aktív szókinccsel, amit bizonyos helyzetekben használni is tudunk.

Ezen segít a Varázsbetű Képnézegető játéka. A hatalmas képmennyiséget szabályozható sebességgel sorakoztatja egymás után a program, ezzel aktiválja gyermeked szókincsét. Ha elidőznétek egy-egy képnél - azt is megtehetitek: válasszátok a "kézi váltás" gombot a Beállításokban.

S hogy mennyire sikerült "aktivizálni" gyermeked szókincsét? A Programcsalád Keresztrejtvény című játékával azonnal ellenőrizheted. A képernyő bal oldalán lévő képek nevét kell beírni a jobb oldalon lévő hálóba - óvodások esetében szükség van egy nagyobb testvér vagy valamelyik szülő segítségére. Ha sikerült megfejteni valamennyi kép nevét, megfejtésül egy új szó a jutalom.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem szívesen gyakorol a feladatokkal, sikerélménye van. Idén magabiztosabban kezdte az iskolát, mint tavaly.

Cseresznyés Istvánné, Acsalag

Érdekel >>>


Nagyon örülünk, hogy rátaláltunk a Varázsbetű Fejlesztő Műhelyre. Kisfiam nagyon szívesen játszik a Varázsbetű programmal, a hírlevélben én is szakmailag színvonalas cikkeket olvashatok. Tetszik, hogy a megoldott feladatok hangos felolvasásával a verbalitás is megjelenik. Fontosnak tartom, hogy a kiegészítő programok által a képességek felmérésére, a nagymozgások fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ugyanis a hatékony fejlesztés ezekkel együtt válik teljessé.

Schönfeld-Lakatos Andrea, Budapest

Érdekel >>>


Logopédusként először intézményemnek rendeltem meg a programcsomagot, melyet minden órámon használok, a gyerekek nagyon szeretik. Azt hiszem, egyértelműen kifejezi a véleményemet a programról az a tény, hogy most otthoni használatra is megvásároltam a saját gyermekeimnek.

Frank Sándorné, Budapest

Érdekel >>>


A program nagyon jó, a 4. osztályos fiam örömmel és - tőle szokatlan módon - nagy kitartással csinálja a feladatokat.

dr.Pethő Anada Zsuzsa, Tiszaalpár

Érdekel >>>


Igazi nagy segítséget hozott életünkbe, pár nap alatt is észlelhető a változás, megnőtt a kedv az olvasás után! Köszönöm hogy vannak emberek, akik munkájukkal segítik az arra rászorulókat!

Vágásiné Gégus Emese, Monor

Érdekel >>>


A fiam nagyon kedveli a játékos olvasást. De a legnagyobb öröm akkor érte, mikor egy jól elvégzett feladat után a program hangosan megdicsérte.

Pisztrán József, Kecskemét

Érdekel >>>


Nagyon szeretnek vele játszani gyerekek! Mindig szívesen ülnek géphez :) Játszva tanulnak, amit észre sem vesznek :)

BIHARY GÁBORNÉ, SÁRBOGÁRD

Érdekel >>>


Évek óta használjuk a programcsomagot halmozottan hátrányos helyzetben lévő tanulók hátránykompenzálására. Játékos, színes, hasznos.

SÁI Dornyay Béla Tagiskolája, Salgótarján

Érdekel >>>


Lányom nagyon szereti a Varázsbetű programot, és már pár nap alatt is észrevehetően javult az olvasása. További sok sikert!!!!!

Füzi Katalin, Tatabánya

Érdekel >>>


Bekapcsoltuk a Varázsbetűt és kipróbáltuk az összes játékot! A gyermekeimnek nagyon tetszik, 5 és 8 évesek, persze mindenkinek a saját korcsoportjához igazítva! Lekötötte azonnal a figyelmüket. Plusz a férjemnek és nekem is egy kis kikapcsolódás:)))! Köszönjük!

Várdainé Stefán Edit, Siklós

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Ajándék játék - Arcjáték
Ma egy olyan játékot készítettünk Neked és gyermekednek, melynek segítségével az érzelmek...

Különbségkereső
Mi a különbség a két kép között? A különbségkereső képpárok hatásosan fejlesztik gyermeked olvasási...

Így fejlődik gyermeked beszéde
Az anyanyelv elsajátítása nehéz munka: gyermekednek fel kell ismernie a beszédhangokat, meg kell...

Hangkereső kígyó - Ajándék játék
Az olvasáshoz és az íráshoz szükséges, hogy gyermeked képes legyen hangokra bontani a szavakat, majd...

Megelőzhető-e a pöszeség?
A pösze gyermek beszédében egy vagy több hang torzul, hibásan jelenik meg, ami az iskolába érve...

Kinőheti gyermeked a pöszeséget?
Nagyon gyakori probléma a gyerekek között a pöszeség. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan alakulhat ki...

Hangutánzó horgászat
A hallás, a beszéd és az olvasás szorosan összefügg, a hallás és a beszéd fejlesztésével gyermeked...

Beszédhiba és olvasás
A beszédhiba gyakran okoz diszlexiát. Ma arról olvashatsz, hogy mit tehetsz gyereked beszédének...

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Ajándék játék - Számsakk
Sok gyerek nem szereti a matematikát. Ennek talán az az oka, hogy azt hiszik, hogy a számtan száraz...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu