Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére

A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként szeretnénk, ha az ünnep mindenkinek szép és emlékezetes lenne, ha gyerekek és felnőttek egyaránt örülnének, elégedettek lennének. Ez azonban rengeteg munkával, rengeteg feszültséggel jár, nagyok az elvárások önmagunkkal és családtagjainkkal szemben is, ezért nem ritka hogy ilyenkor következnek be a legnagyobb családi összezördülések is. De mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni a veszekedést?

Reális elvárások

Talán a legfontosabb, hogy vizsgáljuk felül saját elvárásainkat. Felejtsük el a filmeket, és a tévéből és reklámokból felénk sugárzott képet a hatalmas, csillogó karácsonyfáról, a ragyogóan megterített és feldíszített ünnepi asztalról, a négyfogásos, tökéletes vacsoráról, a fényfüzérekről, a kandalóban lobogó tűzről. Ezeknek a jeleneteknek a beállításán és létrehozásán szakemberek kisebb hadserege dolgozott. Ne gondold, hogy csak akkor lehet szép a karácsony, ha ezt a környezetet meg tudod teremteni.

Ne várd el a család minden tagjától, hogy gyökeresen megváltozzon ezekre a napokra. Természetesen nem kell mindent egyedül csinálnod, de az sem reális elvárás, hogy a családtagok az ünnep előtt egy hetet csak takarítással, csomagolással, főzéssel, vásárlással töltsenek.

Nem az ajándék a legfontosabb

Vannak szülők, akik gyermekeik örömét a lehető legtöbb ajándékkal próbálják garantálni, és megpróbálnak mindent a karácsonyfa alá tenni, amit a gyerek csak kitalál. Azonban ez nyilván nem jó taktika. Egyrészt egy idő után a gyerek belefullad a csomagokba, már nem tud neki örülni az új szerzeményeknek, és unalmassá válik a bontogatás. Másrészt a karácsony és az ünnep legfontosabb üzenete nem az ajándék, hanem valami más, valami ami a Ti családotok értékrendjében, hitében gyökeredzik.

Az ajándékozás öröme

Az ajándékvárás helyett érdemes inkább az ajándékozás gesztusára nevelni gyermekeidet. A gyerekek a Te viselkedésedet, hozzáállásodat utánozzák. Ha közösen készítetek ajándékcsomagot például a Mikulásgyárnak, vagy helyi egyházi vagy karitatív szervezeteknek, arra ők is emlékezni fognak, és ez megváltoztatja őket.

Nem baj, ha nem tökéletes!

Vond be gyermeked a készülődésbe! Süssetek közösen pogácsát, készítsetek aprósüteményt! Ebben gyermeked aktívan részt tud venni, a nagyobbak pedig önállóan is el tudnak már készíteni egyszerűbb finomságokat. Az ajándékok becsomagolásába is bevonhatod gyermeked, és ha az eredmény nem is lesz olyan mutatós, minta egy lakberendezési magazinból húztad volna elő, Nektek mégis sokkal többet fog jelenteni.

Adj gyermekeidnek olyan feladatot, ami érdekli és leköti őket. Például kinevezheted gyermekedet fényképésznek vagy operatőrnek, akinek a feladata az ünnepi események megörökítése. Erre akár készülhettek közösen is, gyűjtsetek közösen ötleteket és tanácsokat arra vonatkozóan hogy hogyan lehet jó fényképeket, videófelvételeket készíteni. Akár külön kihívásokat is jelölhetsz ki számukra, például fotózzanak minél több piros tárgyat. Ez leköti őket, de Neked is ad egy kis szabadságot.

Az önálló ajándékkészítés segítségével is átélheti gyermeked, hogy mit is jelent az ünnep. Menjetek el egy hobbiboltba, nézelődjetek, kérjetek tanácsot a szakértőktől, és tervezzétek meg az ajándékot. A vásárlás és a tervezés alatt is együtt vagytok, és közösen gondolkodtok, így gyermeked élvezheti osztatlan figyelmedet. Ez azért is fontos, mert az ünnepek sokszor arról szólnak, hogy a felnőttek meglátogatják egymást és beszélgetnek, a gyerekek pedig ilyenkor a partvonalra szorulnak.

Legyenek saját hagyományaitok!

Ne akarj mindenkinek megfelelni! Fogadd el, hogy lesznek, akik nem lesznek elégedettek vele, bármit is csinálsz.

A házastársak különböző környezetből érkeznek, más és más családi hagyomány szerint ünnepeltek. Amikor kialakítjátok a saját családotokat, akkor nem kell és nem is lehet minden korábbi hagyományt folytatni. Nyilván lesz, amit megtartotok, lehet, hogy Neked egy dal a fontos, talán a párodnak egy ünnepi fogás. Emeljetek át dolgokat innen is, onnan is, de szépen kialakul a saját hagyományotok. Lehet, hogy ez az (csak a példa kedvéért) az anyósodnak nem fog tetszeni, de ez nem Te problémád. Ez a Ti karácsonyotok, nem az övé, még akkor sem, ha vendégségbe jön hozzátok. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, ezért érdemes úgy alakítani ezeket a napokat, hogy sok idő jusson a játékra, például közös társasozásra, legózásra, versenypálya-építésre.

Válás után

Sokszor nagyon nehéz egy válás után szembenézni a karácsonnyal, ugyanakkor ez egy lehetőség is. Ilyenkor új hagyományokat, az ünneplés új formáit, alakíthatjátok ki, például új színekbe öltöztethetiteka fát, vagy új ételt főzhettek vacsorára. Még ha csak apróságokban változtattok is, ez elválasztja a múltat a jelentől.

Nagyon hasznos, ha az ünnep és az egész téli szünet időbeosztásáról előre egyeztettek, egymással is, és lehetőleg a gyerekekkel is, hogy ne ez legyen a meglepetés, előre fel tudjanak készülni. Próbáljátok meg nem túlterhelni a gyerekeket, elég nehéz lesz így is az ünnep közben átcuccolni a másik szülőhöz.

Nehéz, ugyanakkor fontos hogy ne ébresszetek a gyerekekben bűntudatot amiatt, hogy a másik szülővel is töltenek időt. Inkább próbáljatok meg örömmel készülni erre, például azzal, hogy segítesz gyermekednek ajándékot választani elvált házastársad részére. Általában is próbálj az exeddel kapcsolatban pozitív lenni, ne mutass idegességet amiatt, hogy az ünnepen (vagy annak egy részén) egyedül leszel. És legfőképp ne kezdjetek ajándék-versenybe gyermekeitek szeretetéért.

Ragaszkodj a megszokott rutinhoz

Karácsonykor nagy a csábítás, hogy engedd gyermekedet kilépni a megszokott napirendből. Ez egy bizonyos fokig érthető is, de nagyon nehéz megküzdeni egy fáradt, nyűgös, alváshiányos gyerekkel. Éppen ezért azt javaslom, hogy ha kisebb csúszással is, de ragaszkodj a megszokott időben való lefekvéshez, még akkor is, ha a nagyszülők, vagy rokonok mást is mondanak. Az ünnepek több napig tartanak, és ha azt szeretnéd, hogy másnapra gyermeked újra friss legyen, akkor szüksége van az alvásra.

Rugalmasan

Ahogy mondtam, jó, ha megpróbálod bevonni gyermekeidet az ünnepi készülődésbe, és magába az ünneplésbe is. Ugyanakkor légy rugalmas, és ha gyermekednek szüksége van egy pár perc magányra, akkor engedd elvonulni. Hidd el kifizetődik. Ha a gyerekek kevésbé feszültek, akkor Te is nyugodtabb leszel. És ez az egyik legszebb ajándék.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A kisfiam imádja a cd-t és örömmel ül a gép mellé játszani, mert ő szerinte játék, nem gyakorlás!:) Ezt köszönöm, de őszintén!

Rostás Katalin, Nyíregyháza

Érdekel >>>


A kislányom 10 perc játék után kérte, hogy vegyük meg, annyira élvezte a kis sikereit. Bevallom, volt olyan feladat, ami engem is elgondolkodtatott, így mindketten jónak és hasznosnak találjuk ezt a játékos tanulást. Hálás köszönet érte!

Bozi Józsefné, Sárvár

Érdekel >>>


A Varázsbetű programtól kiválóbbal a diszlexia fejlesztéséhez eddigi munkám során még nem találkoztam. Saját gyermekem számára vásároltam meg, aki már "gyógyult" diszlexiás, és ezt felerészben ennek a programnak köszönhetjük.

Vargáné Horváth Izabella, Hatvan

Érdekel >>>


Gyermekem izgalmasnak találta a programot, szívesen játszik vele, én pedig a folytonos dicséretet nagyon pozitív tulajdonságának tartom, szinte egyenragú magával a fejlesztéssel, de ezt minden jóakaratú szülő és pedagógus tudja, vagy tudnia kellene.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


Köszönjük az Intézetünk nevében ezt a remek programot, ami nagy segítség a koponya és agysérültek, valamint a hemiplég betegeink kezelésében.

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest

Érdekel >>>


Még csak pár napja használjuk, de már észlelhető a fejlődés. Hanna nagyon élvezi, főleg a dicséretek tetszenek neki.

Kiss-Horváth Katalin, Püspökladány

Érdekel >>>


Szerintem nagyon jó, a kisfiamnak is nagyon tetszik. Örülök, hogy megrendeltem, sokat használjuk, és segít.

Patyna Márta, Táska

Érdekel >>>


Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak. A Varázsbetűtől nem lehet elhozni a gyerekeket. Rengeteg mindent megtanultak, amióta használjuk. Köszönet érte!

Antal Jánosné, Budapest

Érdekel >>>


Az unokámnak segítek fejleszteni a képességeit. Ezeknek az okos, ügyes programoknak a segítségével be tudjuk hozni az iskolai lemaradását a többi gyerektől. Az itt kapott dicserő szavak inspirálják a minden napi gyakorláshoz. Köszönöm!

Reményi Sylvia, Székesfehérvár

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu