Vannak-e jelei a diszlexiának óvodás korban?

Diszlexiás gyermek szülőjeként Benned is biztos felmerültek a következő kérdések: Miért pont az én gyermekem? Mit csináltam rosszul? Tehettem volna valamit ellene?

Nos, ezek egy részére korábbi cikkeinkből választ kaphattál.

De nézzük csak, melyek azok a tünetek, amelyek előre jelezhetik az olvasászavar kialakulását.

 

Mi jellemző gyermeked mozgására?

A mozgás minden tanulási tevékenységnek az alapja. Gyermeked csecsemőként a mozgás segítségével fedezi fel a világot, így éri el kitűzött céljait, például így szerzi meg kedvenc játékát.

A beszéd is mozgás: a szájkörüli izmok, valamint a beszédszervek (például a nyelv) mozgatásának köszönhetően jönnek létre az egyes hangok. Erre épül a későbbiekben az olvasás-írás megtanulása. Éppen ezért már egészen korán felfigyelhet arra, ha gyermeke fejlődése nem a megszokott mederben folyik.

Kúszás-mászás

Nagyon fontos szerepe van a mozgásformák egymásra épülésének. A kúszás-mászás folyamatának köszönhetően finomodik a két agyfélteke közötti kapcsolat, mely az iskolai tanulás folyamán döntő jelentőségű. Figyelj tehát oda, hogy gyermeked életéből ne maradjon ki ez a fontos mozzanat.

Mit tegyél, ha csemetéd felállt és elindult anélkül, hogy kúszott-mászott volna? Mindenekelőtt ne ess kétségbe! Hozz létre olyan helyzeteket a lakásban, amikor gyermekednek kúsznia, vagy másznia kell, másszatok asztal alatt, bújjatok keresztül alagúton, kússzatok székek alatt.

Önmagában az a tény, hogy gyermeked később csinált mindent, mint a "szomszédé", nem diszlexiára hajlamosító tényező. Lehet, hogy csak nyugodtabb, megfontoltabb gyermek. Természetesen érdemes motiválni: helyezz el színes dolgokat minél távolabb, hogy aztán ő - kíváncsiságától fűtve - elinduljon megszerzésükre.

Finoman

A nagymozgáson túl a finommozgásoknak is jelzésértékük van. Gyermekednek nagycsoportos korában már helyesen kell fognia a ceruzát, és megfelelő nyomatékkal (nem túl erősen vagy nem túl halványan) kell rajzolnia, színeznie. Ha nem így lenne, akkor vásárolj egy olyan színezőt, amelynek témája gyermekéhez közel áll, és vegyél mellé olyan színes ceruzát, vagy zsírkrétát, amelynek színei élénkek (pl. Crayola). Így  szívesebben dolgozik az a gyermek is, aki egyébként utál színezni. Ha gyermeked helytelenül fogja a ceruzát, akkor segíthetsz azzal, ha háromoldalú ceruzát adsz a kezébe, vagy vásárolsz egy ceruzafogót, amely valamennyi ceruzára ráhúzható. Ez biztosítja, hogy a gyerek szabályosan fogja a ceruzát. Fejlesztő eszközöket árusító boltokban, valamint nagyobb papír-írószer boltokban beszerezhetőek ezek a kellékek.

A színezésen túl jó lenne, ha gyakran végeznétek más kézműves tevékenységeket: vágás, ragasztás, papírhajtogatás, gyurmázás. Ezek a kéz izomzatát lazítják, és összerendezik a mozgást.

Mi jellemző gyermeked beszédére?

A beszédet most két részre bontanám. Beszéljünk előbb a beszédről, mint a mozgás egy formájáról.

Ha azt látod, hogy gyermeked beszéde elmosódott, több hang kiejtése is pontatlan, torz, akkor elképzelhető, hogy ügyetlenek a beszédszervei. Ezt annak idején csecsemőkorban a szopással igencsak jól lehetett tréningezni. Persze elképzelhető, hogy a legjobb szándékod ellenére sem tudtad így táplálni gyermeked. Sebaj! Végezzetek olyan játékokat, amelyekkel pótolhatjátok a kimaradt időszakot.

Fújófoci

Vattapamaccsal focizva végezzetek fújó gyakorlatot: az asztalon építsetek egy focipályát, a vattapamacs legyen a labda. Az legyen a szabály, hogy csak a fújás segítségével lehet mozgatni a "labdát". A játék célja természetesen a gólszerzés.

Persze az, hogy gyermeked beszédszervei még ügyetlenek, egyes hangokat (pl. "r") hibásan ejt, még nem feltétlenül vezet diszlexiához. Biztosan ismersz olyan híres embereket, akik beszéde igencsak fejlesztésre szorulna, mégsem küzdenek tanulási zavarral.

Ettől függetlenül természetesen a hibákat javítani kell. Mindenképpen keressétek fel a logopédust, hiszen a helyes artikuláció ma már nagyon sok "szakma" elengedhetetlen feltétele. A helyes hangképzés az önbizalmat is erősíti, hiszen gyakran csúfolódások, viccelődések kereszttüzében találhatja magát a pöszén beszélő gyermek.

Beszédészlelés, beszédmegértés

Nézzük a beszéd másik oldalát: a beszédészlelést, beszédmegértést, szókincset. Ennek eltérő fejlettségi szintje már okozhat diszlexiát. Tehát, ha gyermeked azért nem ejti helyesen a hangokat, mert nem hallja az egyes hangok közötti finom különbségeket, ne késlekedj! Fordulj azonnal szakemberhez (logopédushoz). Az időben elkezdett terápiával megelőzhetők, csökkenthetők a tanulási problémák.

Szókincs

A szókincs állandó gyarapítására is nagy szükség van. Olvassatok, beszélgessetek minél többet. Figyelj oda gyermekedre, és ha azt látod, hogy vannak dolgok, amiket nem ért, akkor szánj rá időt, és magyarázd el neki. Fontos, hogy a nyelvtani toldalékokat is helyesen használja gyermeked mire iskolába kerül. Nem mindegy, hogy a füzetbe vagy a füzetre kell-e írnia valamit.

Varázsbetű - a programcsalád, mely segítségével a diszlexia megelőzhető

A Varázsbetű Programcsalád hatalmas kép- és szókészlettel rendelkezik, így valamennyi játéka gyarapítja a szókincset. A nyelvi készségek, a tájékozódás, az emlékezet, a szem-kéz koordináció mind-mind fejleszthetők a játékokkal való foglalatoskodás közben. Nagyon sok játék játszható már óvodás kortól kezdődően. Ne tévesszen meg, ha egy feladatban szókártyákat kell rakosgatnia! Egészen egyszerűen ülj oda nagycsoportos gyermeked mellé és olvasd fel neki, mi is van a szókártyára írva, gyermeked pedig helyezze el az utasításnak megfelelően. Ezzel nemcsak a beszédmegértése fejlődik (ami a későbbi szövegértés alapja), hanem összehangolódik a szem és kéz mozgása az egér használata által.

Kattints ide, és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Az ingyenes 4 napos időszak alatt nagyon megtetszett, ezért vásároltam meg. A lányom nem dyslexiás, de fejlődése szempontjából megfelelt és bevált!

Csóka Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon szeret Merci a programon gyakorolni. Már 3 nap után észrevehetően jobban ment az olvasás!

Szebenyi Csilla, Cegléd

Érdekel >>>


A Varázsbetű nagyon jó játék, mindkét gyermekemnek tetszett. :) Kislányom nehezen tanult meg olvasni, és ma sincs hozzá kedve, ezzel viszont szívesen játszik. :)

Kiss Mónika, Győr

Érdekel >>>


Rendkívül hasznosnak és jól használhatónak tartjuk az Önök által fejlesztett programot tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon egyaránt.

Pongrácz Tímea

Érdekel >>>


Jó szívvel tudom ajánlani a programot minden kisgyermeknek, aki nehezen olvas, s már talán nem is szeret; és minden szülőnek, akit elszomorít gyermeke sikertelensége, kudarcai e téren. A számítógép "varázsa", a sok vidám grafika, hang elfeledteti a gyermekkel, hogy valójában OLVAS. Nemcsak kisfiam használja jókedvvel, hanem leányom is, akinek bár semmi problémája nincs a betűfelismeréssel, az olvasással, de élvezi a "JÁTÉKOT".

Sodics Péter

Érdekel >>>


Középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekemmel használjuk a programot, ami nagyban megkönnyíti a felkészítését. Sokat tanul belőle!

Czibere Józsefné, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Enyhe dyslexiás 8 éves lányom nagy kedvvel oldja meg a feladatokat, inkább nekem kell megszabnom az időkorlátot! Szívesen játssza végig a feladatokat. Nagycsoportos, 6 éves lányom is izgalmasnak tartja a játékokat, hosszan leköti a figyelmét.

Csanaky Balázs, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Egészséges és diszlexiás gyerekeknek egyaránt hasznos és szórakoztató programcsomag. Hasznos, mert segíti a koncentráló és kombinációs készségeket; szórakoztató, mert a beépített versenyrendszer és a teljesítmény után járó bónusz játékok késztetést keltenek a gyerekekben a folyamatos gyakorláshoz és a minél jobb eredmények eléréséhez.

Dr. Krámer Márta, Budapest

Érdekel >>>


A varázsbetűs programokat minden családtag szereti és használja... sikerélményt ad, a fiúk a dicsérő szavakat szeretik a legjobban.

Ferenczi Bernadett, Veresegyház

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program. A gyerekeknek élmény az iskolában, nekem pedig tanítóként nagy segítség.

Horváth Edit, Békéscsaba

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Kung Fu Panda és a diszlexia
Hogyan lehet előnnyé fordítani egy olyan hátrányt, mint a diszlexia? Mi lehet a siker titka egy...

De én voltam a jobb!
Az ember életútjának sikeréhez vagy kudarcához elválaszthatatlanul hozzátartozik, hogy hogyan tud...

Képességfejlesztés a családban
Naponta tapasztalom, hogy a gyermekek közül sokan nem rendelkeznek elegendő ismerettel az őket...

Ibafai papnak fapipája van - Hallod, amit mondok?
Ahhoz, hogy gyermeked meg tudjon tanulni olvasni, nagyon fontos, hogy jó legyen a hallása. Most...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Hogy segíts egy diszlexiás diáknak? - 12 tipp tanároknak
Tanárként sokszor nehéz azzal szembesülni, hogy az osztályban vannak olyan gyerekek, akik olvasási...

10 ötlet a gyorsabb otthoni tanulásért
Az otthon a legtöbb gyereknek a biztonságot jelenti, és ez így van jól. De pont ezért nehéz rávenni...

Játék korhatárok nélkül
Ha tanulási problémáról van szó, a legfontosabb a megelőzés. Így van ez a diszkalkuliával is....

Leszámolás!!!
Egyre gyakrabban hallani a diszkalkulia kifejezést. De mit is jelent ez pontosan? Ma arról...

Az úszás és a diszlexia
A mozgás, különösen pedig az úszás, nagyon jó hatással van gyermekedre. De nem csak fizikailag...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu