Az úszás és a diszlexia

Az úszás a legegészségesebb sportok egyike, úszómozgás közben dolgozik a legtöbbet az izom. Lehetőleg minél több időt legyetek víz mellett, akár a strandon, akár az uszodákban!

Az érzékletek fejlődése

Az ember ősi késztetése a világ megismerése. A csecsemő születésekor belecsöppen egy ismeretlen világba. Ép érzékszervei és idegrendszere, egyre nyiladozó értelme és természetes kíváncsisága arra ösztönzi őt, hogy megtapasztalja, megismerje szűkebb, tágabb környezetét. A környezetből érkező ingerek szinte csalogatják a csecsemőt a tapasztalatszerzésre. Lényeges tehát, hogy ebben az időszakban ingerekben gazdag környezetet biztosítsunk számára.

Ahogy a csecsemő mozog, forgolódik, rugdos, úgy a látási, hallási, mozgási és tapintási ingerek révén egyben tanul is, fizikai és mentális képességei fejlődnek. Alakul és fejlődik testsémája, testtudata, nagymozgásai, finommozgásai, koordinációs képességei, egyszóval azok a tanulási képességei, amelyek az iskolához szükséges tanulási teljesítmény elérését teszik lehetővé.

A tanulási problémák (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) hátterében gyakran a mozgási és az érzékelési tapasztalatok hiánya áll.

Mozdulj!

Az a gyerek, akit szülei túlságosan védenek, ügyetlenebb marad, és esetleg tanulási problémái is lehetnek hiányos testképe és fejletlen érzékelése és mozgása miatt. A tanulási zavarok megelőzésében a kulcsfontosságú feladat a sokrétű mozgásfejlesztés.

A kisgyerek ruházata legyen minél könnyebb, hogy szabadon mozoghasson, jó időben, veszélytelen helyeken hagyjuk mezítláb járkálni. Másszon minél többet padra, székre, fára és mászókára. A térbeli viszonyok megismerésére is a mozgás a legalkalmasabb, az egyensúly-gyakorlatok pedig növelik a koncentrációs képességet is.

Az egyensúly-gyakorlatokon kívül igen hasznos mindenféle mozgás, forgás, a sportok közül az úszás.

A víz tulajdonságai és élettani hatásai

A víz a levegőnél sűrűbb közeg, ezért jelentős ellenállása van. A vízben való mozgás a szokásosnál nagyobb terhet jelent az izomzatnak, a szívnek, a keringési rendszernek, a tüdőnek, ettől pedig fejlődnek, erősödnek. A vízben való mozgás segít az allergia és az asztma megelőzésében, de az immunrendszer működése is hatékonyabbá válik.

Az úszásra alkalmas víz hűvösebb, mint az emberi test, összehúzza a vérereket, és felgyorsítja a véráramlást. Ez – párosulva az erősebb szívműködéssel, javítja a végtagok vérellátását.

Az úszás hatásai

A víz ingerek sokaságát biztosítja a gyermeknek, teljesen más élményt biztosít, mint a szárazföldi mozgás. Megváltozik a látás, és a hallás, másképp kell mozogni. Az ízületek és az izmok szabadabban hajlanak, ellazulnak. Más a tájékozódás, és a tapintás is, mint a szárazon. Gyermeked több és más mozgásélménnyel gazdagodik, finomodik a koordinációja, javul az egyensúlyérzéke, ügyesedik, kialakul és fejlődik a vízérzékelése.

A vízben fejlődik gyermeked mozgása, értelmi képességei, ügyesedik, képessé válik mozdulatainak összehangolására, bonyolultabb cselekvések kivitelezésére. Gyermekeddel való kapcsolatod is erőssebbé válik a közös élménynek köszönhetően. Ráadásul még az étvágy is javul.

Hidroterápia

A vizet a felhajtóereje és kellemes simogatása alkalmassá teszi arra, hogy gyermeked itt sajátítsa el a nagymozgásokat. A kicsik formálódó idegrendszerének fejlődése szempontjából fontos a fülben elhelyezkedő egyensúlyszervnek a működése. Az egyensúlyszerv az agy számos területével áll kapcsolatban, így a test helyzetének megváltozása a teljes idegrendszer fejlődését segíti. Ezért szeretik annyira a kisgyerekek, ha hintáztatják, pörgetik, forgatják, dobálják őket, és ezért szeretnek annyira lubickolni.

Vannak gyerekek, akik növekedésük idején a mozgásfejlődés fontos mozzanatai közül egyet vagy többet kihagytak, például nem kúsztak, felülés nélkül azonnal felálltak. Ezek nélkül a finom mozgások kiépülése, a rajzolás és írás, és sok, mozgásra épülő mentális tevékenység, pl. az olvasás készsége is csorbát szenvedhet. 

A hidroterápia alkalmazható olyan gyerekeknél, akik nem teljesen iskolaérettek, koncentrációs képességük, monotónia-tűrésük kisebb, nehezebben illeszkednek be társaságba. Segíthet diszlexiás, diszgráfiás gyerekeknek is.

Fejlesztő gyakorlatok a vízben

A gyakorlatok egy részében a gyerekek passzívan vesznek részt. Az oktatók úgy mozgatják őket a vízben, hogy a helyzetérzékelő szervrendszerük a megfelelő ingereket kapja. Természetesen vannak olyan gyakorlatok is, amikor a gyerekek már maguk is mozognak. Később egyensúly-fejlesztő és szem-kéz koordinációs gyakorlatok következnek. Az oktatók - akik magukat vidáman vízibohócoknak nevezik - a ritmikus mozgásokat mondókák elmutogatásával tanítják meg, amibe aztán a gyerekek is bekapcsolódnak. A komoly módszertani háttér tehát nem jelenti azt, hogy a foglalkozások ne lennének nagyon is szórakoztatóak.

A foglalkozások állandó részét képezik a különböző légző gyakorlatok is. Talán meglepően hangzik, de sok gyereknél a helyes légzést is tanítani kell. Ez nemcsak a beszédkészséget, de még az olyan vegetatív működéseket is segíti, mint például az emésztés.

Szem-kéz koordináció fejlesztése a Varázsbetűvel

A mozgás-kivitelezés és a vizuális ingerek összekapcsolása egy magasabb fejlettségi szintet kíván a gyermektől. Látja az adott tárgyat, képet, és megpróbálja elérni, megfogni, vele cselekvéseket végezni.

A Varázsbetű Programcsalád használata közben gyermeked a monitoron lévő képeket, betűket, szavakat próbálgatja az egér segítségével mozgatni, helyezni, rendezgetni, így fejlődik szem-kéz koordinációja is. A billentyűzet használatához pedig elengedhetetlen a kéz ujjainak finommozgása. Számítógépes szoftvercsomagunk komplex fejlesztést biztosít a számolási, olvasási képességek javításán túl a grafomotoros fejlődéshez is. Ha az eszközhasználat már jól megy, gyorsabbá válik a feladatvégzés, több sikerélményhez juthat a gyermek.

A Varázsbetű Programcsaládot ingyenesen kipróbálhatod! Töltsd le innen! 

Játékötlet vízben

Halacskázás, búvárkodás

Halacskázásnál két gyermek szembeáll egymással a vízben, megfogják egymás kezét. A harmadiknak át kell úsznia az összekulcsolt kezek fölött. Lehet lábbal előre, támaszkodva is a társak vállán, de aki jól úszik, át tud siklani a karokat előrenyújtva is. Búvárkodás: a levegő benntartását gyakoroljuk először víz alatt tartózkodással. Nagy levegővétel után lemerülnek a gyerekek a vízbe, egy valaki pedig (szülő, nagytestvér) méri a víz alatt eltöltött időt. Versenyezni lehet, hogy ki bírja tovább. Később játszhatunk olyat is, hogy egy pénzdarabot leejtünk a vízbe, az ügyes búvároknak ezt kell felhozniuk.

Kellemes időtöltést kívánok!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A Varázsbetű Programcsalád óriási lehetőség az előrejutáshoz, és a sikerélmény szerzéshez. A gyerekek sokkal motiváltabbak, teljesítményük sokkal jobb. A szókincsük bővül, koncentrációjuk fejlődik, számolási képességük nő, és ami nagyon fontos, számukra ez nem csak JÁTÉK és FELADAT, hanem JÁTÉKOS FELADAT!

Dávid Beáta, Fejér Megyei Lakásotthon Hálózat, Dég

Érdekel >>>


Kislányunk számára élvezetessé teszi a tanulást. Most 6 éves, magas az IQ-ja, és "uncsi" az elsős tananyag. Környékünkön nincs lehetőség a speciális oktatásra. Ezzel a programmal szórakozva sajátítja el a magyar nyelvtani szabályokat.

Mária Borbášová, Rimaszombat

Érdekel >>>


Még nagyobb gyermekem is szívesen ült le a kicsivel játszani, nagy csatáknak voltunk tanúi! Nagyon jónak és hasznosnak tartom!

Kiss Endréné, Besenyszög

Érdekel >>>


A programot már évek óta gyakran használjuk tanulási nehézségekkel küzdő tanulóink fejlesztésére, és a gyerekek nagyon szeretik a játékos feladatokat.

Skáid Petőfi Sándor Tagiskola, Salgótarján

Érdekel >>>


Gyógypedagógusként dolgozom egy általános iskolában, és nagy hasznát veszem óráimon a Varázsbetűnek. A gyerekek nagyon szeretnek számítógépen tanulni, így játszva és vidáman tudom segíteni a fejlődésüket.

Széki Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


A gyermekeim imádják! Végre nem kell nekik mondanom, maguktól gyakorolnak! Ez remek!! Köszönjük szépen!!

Botos Péterné, Kisköre

Érdekel >>>


Még csak pár napja használjuk, de már észlelhető a fejlődés. Hanna nagyon élvezi, főleg a dicséretek tetszenek neki.

Kiss-Horváth Katalin, Püspökladány

Érdekel >>>


Nagyon jó program, mert a gyerek játszva tanul! Szívesebben tanulnak a mai gyerekek számítógépen, emiatt is könnyebben rávehetőek a tanulásra.

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Csak ajánlani tudom! Játszva tanul a gyerek, számára is öröm, és nem veszi olyan megterhelőnek!

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Remek "találmány". A gyerekek nagyon élvezik a "játékokat". Végre szívesen olvas a harmadikos fiam.

Kocsis Emese, Mikepércs

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Doktor House és a differenciáldiagnózis
Doktor House és az olvasásfejlesztés? Bármilyen meglepő, de a mogorva zseni segíthet gyermeked...

Élvezzétek ki a nyár maradékát! Három egyszerű ötlet!
Még tart a vakáció, még itt a nyár, de már csak alig-alig. Alig több mint két hét, és vége. Mai...

50 beszélgetésindító ötlet, amivel közelebb kerülhetsz gyermekedhez
A nyár nagyon jó lehetőséget ad rá, hogy gyermekeinkkel beszélgessünk. Ugyanakkor sok szülő számol...

6 ötlet, hogy gyermeked megszeresse az olvasást
Gyermeked értelmi képességeinek fejlesztésére a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az olvasás....

Játék és tanulás – Örök ellenségek? Ajándék játékkal
Játék vagy tanulás? Legtöbbünk fejében ez a két fogalom örök ellenségként létezik. Ha tanulás...

A jó szülő-gyerek kapcsolat három alappillére
Életünk egyik legfontosabb területe a szülő-gyermek kapcsolat. Minden gyermek és minden szülő más -...

Szókincskereső - Szókincsfejlesztő játékok
Gyermeked szókincsének gazdagítása hozzájárul az írott szövegek és a hallott beszéd jobb...

Kincs, ami van! Hogyan fejlesztheted gyermeked szókincsét?
"A szituáció definisztikai szuggesztivitása oly mértékben degradált, hogy az inhomogén struktúrájú...

5 M gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez
Egyre több, és egyre könnyebben hozzáférhető a képi információ, ezért nem vagyunk rászorulva az...

Hogyan legyen jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb, legnagyobb erőkifejtést és bevonódást kívánó szerepe....


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu