Kezdőlap | Blog | Játékok | Hírlevél | Kapcsolat | Letöltések | Vevőink írták | Diszlexia tár | Diszlexia-teszt


Diszgráfia

Az íráskép jellemzi az embert - mondják a grafológusok. Előfordul azonban, hogy egy sérülés, vagy valamilyen részképességzavar következtében az íráskép mást mutat: nem elsősorban a személyiség összetevőit, hanem a sérülést, az eltérő funkciót jellemzi.

Az írás nehézsége, a diszgráfia nem függvénye az intellektusnak, a tanult írásmintának vagy a személyiségnek. Sokkal inkább meghatározza az idegrendszer fejlettsége, a szociális háttér és a nyelvi fejlettség szintje.

Jellegzetes tünetek

A diszgráfiás gyerekek írásának mind a folyamata, mind az eredménye jellegzetes. Fontosak az írómozgásokban megjelenő eltérések.

Már az iskolába lépő gyermekeknél szükséges a jó ceruzafogás kialakítása. Az írásnehézséggel küzdő gyermekek közül sokan rossz kéztartással, ceruzafogással írnak. Gyakori hiba, hogy az íróeszközt nem maguk felé, hanem ellenkező irányba döntik, így csuklójukat erősen behajlítják. Ez a balkezeseknél érthetőbb, hiszen így láthatja mit ír a balról jobbra tartó írásnál. Jobb kezeseknél azonban ez nem magyarázat.

Rosszul fogja

A diszgráfiás gyerekek jó része rosszul fogja a ceruzát. Leggyakoribb hiba, hogy a harmadik (középső) ujj tartó szerepét elveszíti és irányítóvá válik, azaz a lefelé menő vonalak irányításában vesz részt. Ezt éretlenséggel magyarázhatjuk, vagyis a második (mutató) ujj nem elég erős ezen vonalak kivitelezéséhez, irányításához, ezért segítségre van szüksége.

Még rosszabb forma, ha a negyedik (gyűrűs) ujj tölti be az irányító szerepet. Ebben az esetben a mutató ujj egészen felső pozíciót foglal el a ceruzán, elveszíti irányító szerepét, amelyet tartó szerepre vált. Megóvja a ceruzát a teljes eldőléstől. Az első (hüvelyk) ujj is veszít irányító szerepéből. A precíz, pontos mozgás kivitelezése nehézkessé válik.  

 

Egészen különös ceruzafogással is találkozhatunk időnként, pl.: a második (mutató) és a harmadik (középső) ujj közé fogott ceruza.

Egyéb rossz ceruzafogás:

Gyakrabban kell hegyezni...

A rossz kéztartás, ceruzafogás eredménye a görcsösség. A görcsös ceruzafogás azonban létrejöhet jó kéztartás és normál ceruzafogás mellett is. A laza ceruzafogással írók ösztönösen forgatják a ceruzájukat, hogy a lekopott grafitrétegek ellenére hegyes maradjon a ceruza. A diszgráfiás gyerekeknél ez a szinte észrevétlen, finom manipuláció elmarad, így ceruzájuk gyorsan, egy irányban kopik.

A megfelelő ceruzafogás:

 

A papírvéső

A rossz, görcsös ceruzafogást a gyengébb tapintási finomság és ujjügyesség okozhatja. Az érzékelés gyengesége miatt erősebben kell szorítani a ceruzát, az erős szorítás erősebb nyomatékot eredményez, az egészen kicsi, laza mozgásokra nincs lehetőség, ezek kiesnek. (A gyerek írása három-négy lappal később is látható az iskolai füzeteiben.)

Az írómozgás kivitelezésében is eltéréseket tapasztalhatunk. Jellemző az egyenetlenség, az írás ritmusa, lendülete töredezett. Gyakran emelik fel a kezüket ok nélkül, nem csúszik a kezük a papíron, araszolnak.

Ha kóros reflexek is fennmaradnak (pl.: ellentétes nyaki tónusreflex) az írás gyakran kilendül, elhagyja a sort, vonalközt.

Írni kézzel-lábbal

Az írásnehézséggel küzdő gyermekeknél sokáig megmaradnak az együttmozgások. A gyerek az egész testével ír, például a szája nyitva marad, vagy picit kidugja a nyelvét, amikor ír.Az optimális mozgássor, amely egy-egy betű, betűkapcsolat kialakulását eredményezi csak nagyon lassan, lényegesebb hosszabb gyakorlás után alakul ki. Ezért is fáradékonyabbak - hiszen a gátlás nem alakul ki, mindenük mozog - az írástempójuk lassú. Az írástevékenység eredményességét tekintve az írás külalakjában és a helyesírásban is különböző tüneteket fedezhetünk fel.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Legfrissebb bejegyzések

Jamie Oliver a diszlexiáról
Jamie Oliver beszél a diszlexiáról és az iskoláról. Videó....

Betűkeverő - Játékos feladatlap ajándékba
Érdekes játék, melynek segítségével gyermeked szókincsét, elemzőképességét és olvasási képességét...

Kedves Tanító néni!
Még tart a nyár, de hamarosan kezdődik az iskola. Bevallom, félek egy kicsit... ...

Mit tehetsz gyermeked tanulási zavara ellen? 5 hasznos tipp!
Még javában tart a szünidő, de már most érdemes gondolni a tanévkezdésre. Ha gyermeked tanulási...

Miért nem hátrány a diszlexia?
Rövid videó a diszlexia előnyeiről....

A mozgás nem helyettesíthető semmi mással
Sokszor beszélünk róla, hogy a mozgásnak milyen jó hatása van a tanulási képességekre. De vajon mi...

Még nincs vége a nyárnak
Egy hónap van hátra a vakációból. Itt van harminc ötlet erre a harminc napra, hogy ez a nyár is...

Fejleszd otthon is gyermeked képességeit!
A tanulási zavarokkal küzdő gyermek számára nem elegendő az óvodai vagy iskolai fejlesztés. Legalább...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!



Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>



Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Féltem megrendelni a Varázsbetűt, mert a gyerek nehezen szánja rá magát a tanulásra, de ezzela játékkal a gyakorlatok nagy részét szinte hibátlanul megoldja, így sikerélményei vannak. Szívesen játszik vele. A kedvence a memória játék, mert az a legnehezebb.

Jónás Dorka, Budapest

Érdekel >>>


Tanítónő vagyok Szerbiában. Az iskolában a számítógépekre letöltöttem a programokat és a gyerekek nagy sikerélménnyel oldották meg a feladatokat.

Bálint Katalin, Horgos

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


Harmadikos fiamnak nehézségei vannak a helyesírásban, matematikában, sokkal több tanulást igényel,mint egy átlagos gyerek. Persze nem lehet őt állandóan csak a tanulással nyúzni,játékidőt is kell hagyni neki, és erre nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Észre sem veszi,hogy éppen tanul, szlalomozik az egyik játékról a másikra! Köszönöm....

Horváth Andrea, Szentmihályfa

Érdekel >>>


Nagyon-nagyon tetszik ez a gyakorló anyag! Én ált. isk. 1-2. osztályában tanítok olvasni, írni, és csak gratulálni tudok ehhez a munkához! Az biztos, hogy tanítványaimnak is javasolni fogom a vásárlást! Az a véleményem, hogy nem csak diszlexia kezelésére, hanem teljesen átlagos gyerekeknek is igen jó gyakorlást biztosít ez a sokszínű feladatsor!

Csányi Judit

Érdekel >>>


Nekem nagyon tetszik a programok sokfélesége,a változtatható nehézségi szintek, az egyes feladatok célratörősége,és az hogy rendkívül változatos gyakorlást tesznek lehetővé. Remek gyakorlási, fejlesztési lehetőség nemcsak diszlexiás gyermekek számára!

dr Vargáné Labancz Ildikó, Fegyvernek

Érdekel >>>


Nagyon féltem ezt a programot megrendelni, de a kisfiam nagyon szereti. Érdekes, hogy úgy kell a számítógép elől felállítanom. Most lesz 7 éves, és idáig nem engedtem számítógép közelébe. De ezzel a játékkal gyorsan tanul, és ami nekem, mint szülőnek nagyon fontos, közben együtt vagyunk.

Kecskés Nikoletta, Cegléd

Érdekel >>>


Nagyon ötletes, játékos. A kisfiamnak nagyon tetszik, hogy "legálisan" ülhet a gép előtt. Nagyon örülök én is neki, jó kikapcsolódás a közös játékra is.

Bodrogi Csaba, iskola

Érdekel >>>


Nagyon szeretik a gyerekeim, 8, 6 és 4 évesek. Két gépünk van, és állandóan veszekszenek, hogy melyik játszódjon. Én felnőttként is nagyon jól el tudok játszani, nagyon értelmes fejlesztő játéknak találom.

Balázs Izabella, Székelyudvarhely

Érdekel >>>


Mindegyik játékos feladat nagyon szuper. Szívesen játszik vele a gyerek, észre sem veszi, hogy éppen tanul, "fejlesztődik". A feladatok változatosak, kedvesek és a végén a női hang igazán bájos.

Láng Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Az Ön gyermeke hol tart?
Furcsa élményem volt a napokban. Levelet hozott a postás, de nem számla volt, nem a bank, nem is...

Meg tudja ezt fejteni?
A titkosírás izgalmas játék. A fantázia birodalmába repít, úgy érezhetjük magunkat mintha...

Ingyenes ajándék olvasásfejlesztő szoftver: Varázsbetű Kakukktojás
Az egyik kedvenc játékom a kakukktojás. Izgalmas, mert - persze a játékszabályoktól függően -...

Varázsbetű a tévében
A Magyar Televízió Családbarát című műsora készített velünk egy riportot, melyben a diszlexiáról, a...

Számolás: a legfontosabbak az erős alapok
Mennyi 8x7? Gyakori, hogy felsős, sőt középiskolás gyerekek erre az egyszerű kérdésre csak hosszas...

Mire emlékszik az iskolából?
Kérem, vegyen velem részt egy kísérletben! A kísérlet célját csak később fedem fel, de annyit előre...

Játékötlet: Színező a szövegértésért
Mára ismét egy játékos feladatlapot készítettünk Önnek, melynek segítségével gyermeke szövegértését...

Ne szaladgálj, mert kimelegszel!
Az interneten talál­koztam nemrég az alábbi „bölcsesség­gel”: Gyermekünk első évében arra...

Itt a tavaszi szünet!
Bár még mindenhol vastagon áll a hó, ma elkezdődik a tavaszi szünet. Egy rövid pihenés, és utána itt...

Három halálos bűn a gyer­mek­ne­ve­lés­ben
Nemrég egy anyuká­val beszélgettem. Kis­fia most lesz hat éves. Első gyerek. Hamar kiderült, hogy az...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu