De én voltam a jobb!

Az ember életútjának sikeréhez vagy kudarcához elválaszthatatlanul hozzátartozik, hogy hogyan tud másokkal kapcsolatba lépni, együttműködni. Az ismeretek, a tapasztalatok, a vélemények, az értékek cseréjét az emberek közötti kapcsolatok teszik lehetővé.

Kapcsolatteremtő képességünknek nagyobb szerepe van eredményeinkben és kudarcainkban is, mint gondolnánk. Ugye, Önnek is van ezzel kapcsolatban kellemes vagy éppen keserű élménye, hogy például egy gyengébb tudású, képességű de jó "beszélőkéjű" ember bizony maga mögé szoríthatja a nála jóval felkészültebb, ám zárkózott, visszafogottat versenytársát. Egy vizsga eredménye, egy állás megszerzése sokszor éppen azon múlhat, hogy mennyire vagyunk kommunikatívak.

Visszafogott

Minden kisgyermekben él a közlésvágy. Ne fogja vissza indokolatlanul! Inkább terelje jó irányba úgy, hogy ne legyen belőle elviselhetetlen locsogó, és ki tudja választani a fontosat a lényegtelenből, el tudja dönteni kivel, miről beszélhet, érezzen rá egy tartalmas beszélgetés jó ízére. Tanítsa meg valódi figyelemmel hallgatni a másik embert!

Apró, ám fontos dolgok

Először is tartsunk egy kis önvizsgálatot! Másokkal való érintkezésünk módja nemcsak önbecsülésünkről ad hű képet, hanem arról is, hogy partnereinket mennyire tiszteljük - legyen az idősebb, férfi vagy nő, házastársunk vagy éppen saját gyermekünk! Ön például gondolt már arra, amikor gyermekének néhány visszatetsző közlési módját bírálta, hogy nem kizárt, hogy ennek éppen Ön a "forrása"? Hiszen a beszédstílusban, a kapcsolatépítésben mi, szülők vagyunk az első minták! Hogyan mondták a régiek?

"Amilyen az Adjonisten, olyan lesz a Fogadjisten!"

Ha udvariasan szólítunk meg valakit, az esetek döntő többségében barátságos lesz a válasz is. Ha nyersen, durván közeledünk, ne csodálkozzunk, ha ellenszenvet váltunk ki.

Wrestling for web

Különböző szituációkban különböző távolságot "veszünk szívesen" beszélgetőtársunktól. Az adott személyiségre jellemző az igényelt személyes tér nagysága.

A személyek közti távolságtartásban négy zónát különböztetünk meg:

1. Bizalmasnak nevezzük azt a távolságot, amikor a személyek 50 centiméternél közelebb vannak egymáshoz. Ez a családtagok, barátok, a szeretet zónája. (Illetve a birkózásé!)

2. A személyes távolság zónája 50 és 120 centiméter között van. A két személy még közel van egymáshoz, kezükkel még meg tudják érinteni a másikat, de ha szűken is, már van szabad mozgáslehetőségük. Ha valaki egy baráti beszélgetés során indokolatlanul átlépi ezt az 50 centiméteres minimális határt, arra azt mondják, hogy bizalmaskodik, tolakodik. Az erőszakos, agresszív típusú emberek nagyobb személyes teret kényszerítenek ki maguknak.

3. A társasági távolság zónája 120-360 centiméter. Ez a távolságtartás azt mutatja, hogy a személyek között nincs közeli kapcsolat. Ez a hivatalos helyeken tartott jellemző távolság (boltban, orvosnál, iskolában stb.). Ebben a távolságban már érvényre jut az alá-fölérendeltségi viszony is.

4. A nyilvános távolság 360 centiméternél kezdődik. Ez a nyilvános szereplés távolsági zónája (közéleti szereplők, előadók, stb.). Ebben a távolságban a beszélőnek ügyelni kell arra, hogy hangosabban, gondosabban ejtse a szavakat a pontos érthetőség miatt, és a mimika helyett előtérbe kerülnek a gesztusok.

A közlési készség fejlesztése

A kapcsolat teremtését is tanítani kell és lehet. Ennek kezdeti lépéseit a szülők, a család végzik el. A lényege: beszéljünk a gyermekünkhöz, és ne utasítsuk el, ha ő szeretne valamit elmondani (pláne "most hagyj békén", "nem látod, hogy nem érek rá" stb. módon!), és szoktassuk arra, hogy beszéddel fejezze ki gondolatait. Gyermekeink ugyanis hajlamosak rá, hogy párbeszédre való törekvésünk ellenére sokszor csak "jeleznek": bólogatnak, grimaszolnak, legyintenek, "ühümöznek", mormognak.

Ezen semmiképp ne dühödjünk fel, de ne is hagyjuk szó nélkül: eredményes lehet a barátságos, esetleg kedvesen dorgáló figyelmeztetés, vagy a "nem értem" használata. A helytelen beidegzettségeket természetesen hosszú időn át, nagy önfegyelmet igénylő következetességgel kell javítani!

Beszélgessünk!

Ön hogyan segít gyermekeit hogy beszédesebbé váljanak? Vannak rutinjaik, megszokott alkalmaik a beszélgetésre? Hogy teszi lehetővé, hogy gyermekei is elmondják, elmondhassák érzéseiket, és beszélhessenek a számukra fontos dolgokról? Kérem, írja le, mondja el véleményét!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Még csak 4 napot játszottak vele a gyerekek, de nagyon tetszett nekik. Az iskolás és az óvodás kislányom is tudott magának játékot választani. Nekem a naplózás is nagyon tetszik, mert meg tudom nézni, hogy mikor mit hibáztak.

Páczelt Nóra, Miskolc

Érdekel >>>


Az eddigi tapasztalataim nagyon jók. Már most észrevenni a fejlődést gyermekemnél és szereti csinálni a feladatokat. Magától ül le "játszani".

Pirtyák Zsanett, Číčov

Érdekel >>>


Harmadikos fiamnak nehézségei vannak a helyesírásban, matematikában, sokkal több tanulást igényel,mint egy átlagos gyerek. Persze nem lehet őt állandóan csak a tanulással nyúzni,játékidőt is kell hagyni neki, és erre nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Észre sem veszi,hogy éppen tanul, szlalomozik az egyik játékról a másikra! Köszönöm....

Horváth Andrea, Szentmihályfa

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


Még nagyobb gyermekem is szívesen ült le a kicsivel játszani, nagy csatáknak voltunk tanúi! Nagyon jónak és hasznosnak tartom!

Kiss Endréné, Besenyszög

Érdekel >>>


A Varázsbetű programcsalád nagyon sokat segít az iskolai fejlesztő munkában. SNI-és és BTM-es tanulóink egyaránt használják. A program lehetővé teszi az önellenőrzést, ez segíti az óraszervezést és a differenciált, egyénre szabott fejlesztést.

Frühwirth Ildikó, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Érdekel >>>


Nagyon meg vagyunk elégedve a programokkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akivel találkozunk és gyermeke hasonló problémákkal küzd.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Két napja érkezett meg a szoftver, de a kislányom (7 éves, másodikos) máris imádja. Naponta legalább egy órát játszik vele, alig lehet elvenni tőle.:) Reméljük, az eredményein is meg fog látszódni a lelkes használat.

Pálinkó Erika, Szeged

Érdekel >>>


Nagyon tetszik és hasznos. A játékok nagyon jól ki vannak dolgozva, lehet rajtuk gondolkodni, és fejlesztik a tanulási képességet. Ha valamit nem értünk, a "Súgó" jól és érthetően elmagyarázza. A kislányom máris négyesre olvasott egyik nap, sokat segített neki a játék. Egyfolytában vele játszik, nagyon lefoglalja.

Lepsényi Regina, Káloz

Érdekel >>>


Korrekt hozzáállásukat köszönöm. Ismerőseimnek is ajánlottam már a programokat.

Garai Mária, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Képességfejlesztés a családban
Naponta tapasztalom, hogy a gyermekek közül sokan nem rendelkeznek elegendő ismerettel az őket...

Ibafai papnak fapipája van - Hallod, amit mondok?
Ahhoz, hogy gyermeked meg tudjon tanulni olvasni, nagyon fontos, hogy jó legyen a hallása. Most...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Hogy segíts egy diszlexiás diáknak? - 12 tipp tanároknak
Tanárként sokszor nehéz azzal szembesülni, hogy az osztályban vannak olyan gyerekek, akik olvasási...

10 ötlet a gyorsabb otthoni tanulásért
Az otthon a legtöbb gyereknek a biztonságot jelenti, és ez így van jól. De pont ezért nehéz rávenni...

Játék korhatárok nélkül
Ha tanulási problémáról van szó, a legfontosabb a megelőzés. Így van ez a diszkalkuliával is....

Leszámolás!!!
Egyre gyakrabban hallani a diszkalkulia kifejezést. De mit is jelent ez pontosan? Ma arról...

Az úszás és a diszlexia
A mozgás, különösen pedig az úszás, nagyon jó hatással van gyermekedre. De nem csak fizikailag...

Doktor House és a differenciáldiagnózis
Doktor House és az olvasásfejlesztés? Bármilyen meglepő, de a mogorva zseni segíthet gyermeked...

Élvezzétek ki a nyár maradékát! Három egyszerű ötlet!
Még tart a vakáció, még itt a nyár, de már csak alig-alig. Alig több mint két hét, és vége. Mai...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu