A Te gyermeked sem tud nyugton ülni a fenekén? Szuper!

Gyermeked állandóan fészkelődik, beszélget az iskolában? Egy pillanatra sem tud megülni a széken?

Nagyon jó!

Ez most valószínűleg problémát jelent az iskolában, de később, a való életben nem lesz az. Aki a mai világban boldogulni akar, annak szüksége van egy kis hiperaktivitásra.

Lustaságra nevel

Sose ítélj meg egy gyereket aszerint, hogy mennyire képes egy helyben ülni. A passzív gyerekekből gyakran lesz passzív felnőtt. Valójában ez az a probléma, ami miatt aggódnunk kellene.

Az iskola a gyerekeké?

Ha iskola, akkor gyerekek. Pedig az iskola, az osztálytermek és a padok, amelyekben a diákok egész nap ülnek, nem a gyerekek érdekeit szolgálják!

Mindenki, aki ért a gyerekekhez, vagy egyszerűen csak szereti őket, tudja, hogy a gyerekeknek rengeteg időre van szükségük, hogy játszhassanak, megalkothassák saját fantáziavilágukat, hogy új dolgokat találhassanak ki. A gyerekeknek szükségük van rá, hogy kérdezhessenek a világról, gondolkodhassanak és kísérletezhessenek.

A gyerekek természetüktől fogva aktívak, lendületesek, fantáziadúsak, kreatívak és hangosak. Egyszerűen nem arra születtek, hogy csendben és tétlenül üljenek hosszú órákon keresztül. Miért akarunk hát egy teljes generációt fotelharcossá nevelni, aki csak a tévét képes bámulni?

A tanulás nem magolás!

A gyerekek nem az iskolára születtek, hanem arra, hogy játszva, felfedezéseket téve, szüleiket és az őket körülvevő felnőtteket utánozva tanuljanak. Gondolj csak bele: gyermeked hároméves korára minden erőfeszítés nélkül megtanult járni, énekelni, bekapcsolni a tévét és a számítógépet, kanállal és villával enni, firkálni, rajzolni, gyurmázni, és csak mellékesen még elsajátított egy nyelvet is. És mindezt egyetlen iskolai óra, egyetlen tanár nélkül! Egyszerűen utánzott Téged, rád akart hasonlítani,így addig próbálkozott, amíg sikerült neki is. Aktívan, játszva, kísérletezve.

Ennek ellenére olyan társadalomban élünk, ahol a passzív gyerekeket jutalmazzák, a az aktívakat pedig megbüntetik! A való élet nem így működik. Ma már nem!

Korlátok között

A mai iskolarendszer legfőbb célja a gyerek korlátok közé szorítása. Az iskola jó diákot akar nevelni, aki csendben van, nem kérdez, nem beszél, és nem mocorog. A legnagyobb dicséretet azok kapják, akik a tanár utasításait követik a saját ösztöneik, gondolataik helyett. Azokat emelik ki, akik képesek bemagolni a száraz tényeket, és ebből jól megírni a dolgozatot, és büntetik azokat, akik a saját érdeklődésük szerint kutatnak, keresnek, és tesznek szert új ismeretekre.

Miért van ez így?

Az általános iskolarendszer az ipari forradalommal párhuzamosan jött létre, azért, hogy az embereket felkészítsék az intézményesített munkavégzésre, gyárakban, üzemekben, bányákban, irodákban, bankokban, üzletekben. Az ilyen típusú munkák önfeladást kívántak az embertől, azt hogy egyéniségükből annyit adjanak fel, amennyit csak lehet, hiszen így válhattak jó munkaerővé, aki végrehajtja az utasításokat, nem kérdez, és elfogadja, hogy mások osztják be az idejét és irányítják a cselekedeteit.

A XX. században majdnem minden szülő azt várta gyermekétől, hogy jó jegyeket, és végül jó állást szerez. A kiváló diploma volt a belépő a jó munkahelyhez. A szülőnek csupán annyit kellett tennie, hogy gyermekét bejuttatta a lehető legjobb iskolába, a többivel nem kellett foglalkoznia. Az állam gondoskodott mindenről, a szülők elmentek dolgozni, a gyerek pedig a napjait a szép iskolában töltötte, ingyenesen.

A világ egy faluvá zsugorodott

Csakhogy a világ megváltozott. Most már lehetséges Magyarországon élni, és Amerikában üzletelni, anélkül, hogy hátrányba kerülnénk. Az internet segítségével már az egész világ elérhető.

A globális piac az aktív, lendületes, fantáziadús, kreatív és zajos embereké. Ők nem iskolában tanulták, amit tudnak, hanem saját bőrükön tanulták meg, hogyan kell kifejleszteni egy terméket, és hogyan kell azt eladni. Ott vannak a Facebookon, a YouTube-on a Twitteren, a Pinteresten, az Instagramon, és millió más felületen. Aki velük akar versenyezni, annak saját magának is hiperaktívvá kell válnia.

Az izgágáké a jövő!

Az új világban azok nyernek, akik gyerekként nem tudtak csendben ülni az iskolapadban, de otthon megtanulták, hogy hogyan kell YouTube videót készíteni. Ők azok, akik megnevettetnek, informálnak, tájékoztatnak, akik videókon keresztül tanítanak sokakat, és egész jól megélnek ebből.

Az új világ nyertesei a kreatív gyerekek. A padtársad, aki egész órán firkált, most weboldalakat hoz létre, és okostelefonra készít alkalmazásokat. A srác, akinek be nem állt a szája, most közösségi oldalakat fabrikál, és jó pénzért adja el a reklámhelyeket. Aki barátod, aki folyton fészkelődött, most videojátékokat készít, a másik pedig, aki állandóan közbekiabált az órán, sikeres vírusvédelmi szakemberré vált. Az osztály bohócából sikeres videoblogger lett, akit mi is lájkolunk, és követünk. A kiskölyök, aki folyton elkésett, és csak a foci érdekelte, most zenét ír és énekel, és az interneten szerez rajongókat.

Ők, azok, akik sosem tudtak szót fogadni, mára mégis sikeres internetes üzletemberekké váltak, akik senkitől sem fogadnak el tanácsokat. Szabadok, ott élnek és akkor dolgoznak, ahol nekik tetszik. Nem akarnak heti 40-50 órát dolgozni valaki másnak pusztán a megélhetésért.

Utálom a hétfő reggelt!

De mi a helyzet a jó tanulókkal, akik megtanulták, hogyan kell nyugodtan ülni, csendben maradni, hogyan kell végrehajtani az utasításokat, és hogy hogyan kell saját gondolatok nélkül létezni? Többségük alkalmazottként dolgozik, kitölti a jelenléti ívet, várja a péntek délutánt, és utálja a hétfő reggelt. Ugyanazt csinálják, amit annak idejét az iskolában.

Mások kiabálnak, és lengetik a diplomájukat, várnak az álommunkára, az álomfőnökre, az álomfizetésre. Még nem vették észre, hogy az álommunkahelyük tönkrement, vagy Kínába költözött.

Megpenészedett

A mai iskolarendszer szavatossága 40 éve lejárt, és már nem is lehet megreformálni, mert a teljes oktatási modell változtatásra szorul. Itt lenne az ideje, hogy végre felelősséget vállaljunk, és aktív, lendületes, fantáziadús, kreatív és zajos gyermekeinket végre ne kényszerítsük bele egy olyan iskolarendszerbe, mely egy haldokló világra készíti fel őket, és ahol csendben, mozdulatlanul, bambán kell ülniük egy sötét osztályteremben.

Te vagy a felelős!

És éppen ez a lényeg.

A gyermeked jövőjéért való felelősség a Tiéd. Nem a tanároké, nem az iskolagondnoké, még csak nem is a politikusoké. Kizárólag a Tiéd. Mire a kormány kitalálja, hogyan biztosítson gyermekednek jobb oktatást, addigra már az unokáid is le fognak érettségizni.

Mit tehetsz?

Kiveheted gyermeked az állami iskolából, és gondolkodhatsz másképp az oktatásáról. Talán van a közelben egy Waldorf iskola, vagy valamilyen alternatív oktatási intézmény, melyben gondolkodó embereket nevelnek. De lehet a gyermeked magántanuló is, összefoghattok a hasonlóan gondolkodó szülőkkel, hogy közösen oldjátok meg gyermekeitek képzését például egy lelkes tanító néni segítségével. Mindegy mit teszel, de erre a problémára Neked kell megoldást találnod.

Gyermeked jövője rajtad múlik, és ha ő az egyike azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak csendesen, és mozdulatlanul ülni, akkor...

...boldog lehetsz!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A lányomnak nagyon tetszik, és ez már jó pont. Bár van olyan játék, amit még nem tud használni, lévén, hogy csak pár betűt ismer, ám ez is ösztönzőleg hat rá.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


A programcsalád néhány programját immáron 3 éve használjuk fejlesztői munkánk során. A gyerekek nagyon kedvelik, gyakran kérik a foglalkozásokon. A feladatok sokrétűek, számos fejlesztési területen hatékonyan használhatók. Többek között ezért is bővítjük évről-évre a programok körét. Iskolánkban a 6-14 éves korosztály körében teljes lefedettséggel alkalmazzuk eredményesen.

Káli Erika fejlesztő pedagógus, Alsónémedi, Széchenyi István Általános Iskola

Érdekel >>>


A gyakorlás eredménye már négy nap után meglátszik. A sikerélményt könnyen meg lehet szerezni. Pár nap múlva a kisfiam magabiztosan, kevés nehézséggel olvasott az órán.

Virághné Hegedűs Julianna, Szolnok

Érdekel >>>


Szenzációs játék!!! Alsós tanító vagyok. Sok gyermeknek probléma a diszlexia. Na és a "nem akarok olvasni" is. Ezzel a programmal úgy olvas a gyermek, hogy észre sem veszi. Közben pedig egyre gyakorlottabban siklik szeme a betűkön.

Dvornitzky Tamáné, Tiszaföldvár

Érdekel >>>


BTM-es gyermekek fejlesztő terápiája során remekül használható játéksor. Mindig felvillanyozódnak a tanulók, ha a Varázsbetűs CD-t meglátják a kezemben.

Hubayné Ágoston Mária fejlesztő pedagógus, Pollack Mihály Általános Iskola,Kazincbarcika

Érdekel >>>


Nagyon szórakoztató, újszerű formában, ugyanakkor egyszerűen kezelhetően gyakorolhatnak a gyerekek, játék formájában. A kisfiam kedvencévé vált!

Szécsényi Erika, Kecskemét

Érdekel >>>


Nagyon sokszínűvé, és a gyerekek számára is élvezetessé teszi nemcsak a fejlesztő, hanem a tanítási órákat is.

Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Törökszentmiklós

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Játékos, kreatív, sokoldalú, több területet fejleszt, és hatalmas motiváló ereje van.

Szigetbecse-Makád Általános Iskola (SZMKIKIFT), Szigetbecse

Érdekel >>>


Nagyon szeretnek vele játszani gyerekek! Mindig szívesen ülnek géphez :) Játszva tanulnak, amit észre sem vesznek :)

BIHARY GÁBORNÉ, SÁRBOGÁRD

Érdekel >>>


A Varázsbetű programjai már sokat segítettek a kislányomnak az olvasásban. Csak most derült ki, hogy angolból talán még nagyobb segítségre szorul. Szerencsére volt hová nyúlnunk! Munkájuk felbecsülhetetlen segítség! További sok sikert hozzá!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest XII.

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan segíthetsz gyermekednek legyőzni a kudarctól való félelmet?
Új feladatok és kihívások előtt állva a tanulási problémáik miatt gyenge önbizalommal rendelkező...

23 ötlet, ha szeretnéd, hogy gyermeked többet olvasson
Sok gyerek nem szeret olvasni. Vannak, akik számára az olvasás unalmas, mások fárasztónak találják,...

Hogy javíthatod legegyszerűbben gyermeked iskolai eredményeit?
Bár mindannyian tudjuk, hogy iskolába kipihenten kell menni, mégis sok gyerek fáradtan lép be reggel...

Túlélni az iskolát - 10 ötlet diszlexiás gyerekek stesszkezeléséhez
Az iskola tele van kihívásokkal, különösen, ha gyermekünk tanulási nehézségekkel küzd. A következő...

Az arcodra van írva
Gondolataidat, érzéseidet nem csak beszéddel, de gesztusaiddal, arcjátékoddal is kifejezheted,...

Mit csináltál egész délután? - Időgazdálkodás szülőknek
Mit csináltál egész délután? Ugye, Te is ripakodtál már rá így a gyermekedre, mikor már...

Az olvasás fejleszthető
Az olvasási képesség fejleszthető. Az olvasás folyamatában több képesség vesz részt, például a...

Mi kell a piskótához? - Az olvasástanulás hozzávalói
Az olvasástanulás nem piskóta, de ugyanúgy, mint a süteményhez, rengeteg hozzávalóra van hozzá...

Egy rajz, melyet nem lehet elrontani!
Ma egy különleges rajzfajtával, a mandalával ismerkedhetsz meg, és azzal, hogy hogyan fejlesztheted...

Mivel rajzol a gyermek?
A legtöbb gyerek szívesen rajzol. Van, aki ügyesebb, és van, aki ügyetlenebb, de ettől függetlenül...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu