Árulkodó jelek - Amiről a test beszél

Előfordult már Veled, hogy mikor gyermekedért mentél az óvodába, vagy az iskolába, már első pillantásra tudtad, hogy baj van?

Valószínűleg Neked is volt már ilyen élményed, hiszen gyakorló szülőként Te is jól ismered gyermeked. Sőt, akár az is elképzelhető, hogy nagy körvonalakban akkor is el tudtad volna mondani, hogy mi történt, ha gyermeked egyetlen szót sem szólt volna.

Biztos vagyok benne, hogy Te is legtöbbször már gyermeked testtartásából, mozgásából következtetni tudsz arra, mi történhetett vele az iskolában, milyen hangulatban van, hogy milyen jegyet, esetleg beírást hozott aznap.

Vidám vagy szomorú?

Ha fogát összeszorítja, és dacosan néz, akkor ez valószínűleg valamilyen indulatot fejez ki, valaki valószínűleg megbántotta, vagy valamilyen igazságtalanság érte.

Ha a fejét lehorgasztva, lassan vonszolja magát hazafelé, akkor valami nem sikerült, valamiben vesztett vagy kudarcot szenvedett el.

Mikor rugalmas léptekkel, peckesen közelít, biztos valamilyen örömhírrel érkezik.

Ha a „Na, mi történt ma?” kérdésre válaszolva alkalmanként félrenéz, vagy kerüli a tekinteted, akkor szinte borítékolni lehet, hogy nem akar, vagy nem mer elmondani valamit. A teste azonban - szándékától függetlenül - beszél helyette. A testbeszéd önkéntelen, a gyermek akaratától független, így hazugságra sem használható.

A test többet mond

Gyermeked is figyel a Te testbeszédedre, és érti is ezt. Gondolj csak arra, milyen fegyelmező hatása lehet egy összeráncolt szemöldöknek, egy felemelt ujjnak, vagy mennyire megnyugtató lehet egy mosoly, egy simogatás vagy egy ölelés.

Valójában a gyerekek esetében a testbeszéd sokkal több információt hordoz, mint a szavak. Ha ezeket a jelzéseket nem értjük meg, akkor gyermekünk közlendőjének túlnyomó része elveszik számunkra. Pont az a része, mely a legfontosabb, mely gyermekünk hangulatáról, lelkiállapotáról, érzelmeiről árulkodik.

A változás bajt jelezhet

Minden gyermeknek sajátos a testtartása, és egyediek, rá jellemzőek a gesztusai. Érdemes ezekre figyelnünk, mert ha eltérést tapasztalunk, ez szinte biztos jelzése annak, hogy a lelkiállapotában is változás történt. Sajátos megnyilvánulása ennek például a félszegség, vagy – sok-sok egyéb mellett – árulkodó jel lehet a nyegle ülés is, ami sokszor bosszanthat bennünket, pedig lehet, hogy valamilyen sikertelenséget jelez, vagy azt, hogy gyermekünk nem találja a helyét. Ilyenkor inkább tapintatos segítségre szorulna, mint a „szokásos” rosszalló figyelmeztetésre.

Csak óvatosan!

Jó esetben a testbeszéd összhangban áll a szóbeli közléssel. Ha a test mást mond, mint a száj, akkor ott valami hamisság, zavar, probléma van, és esetleg éppen a testbeszéd ad támpontot arra, hogy merre kutassuk a problémát, miben szorul gyermekünk bátorításra, segítségre.

Nagyon fontos azonban, hogy miként kezeljük a testbeszédből szerzett információkat! Sose feledjük, hogy ezeket a gyermek nem szándékosan hozza tudomásunkra, mondhatni, „csak kileshetjük” azokat. Tapintatosan, gyermekünk érdekében kell használnunk az így szerzett információkat, de semmiképp sem szabad a gyermek megszégyenítésére használni ezeket.

Közel és távol

Te is észrevetted már saját magadon, hogy „ideges” leszel a tömött buszon?

Ha kicsi helyre túl sok embert zsúfolunk össze, rövid időn belül - látszatra ok nélkül – ingerültekké válnak. Ugyanígy van ez a gyerekekkel is.

Az emberi kapcsolattartás során, bár ez ritkán tudatosul, fontos szerepe van az egymástól tartott távolságnak.

Az egyéni térigény változó. Fontos, hogy megismerd, milyen térviszonyok biztosítanak jó közérzetet gyermekednek, és melyek irritálják, hiszen csak így biztosíthatod számára a nyugodt, ugyanakkor fejlesztő környezetet, melyben képességei kibontakozhatnak.

Játékötletek szülőknek

Ma kivételesen nem gyerekeknek, hanem szülőknek szóló játékötleteket állítottam össze, melyek segítségével fejlesztheted a testbeszéd megértésének képességét.

Utánzó

Figyeld meg gyermeked viselkedését egyes helyzetekben (például a játszótéren a homokozóban, vagy ha a szobájában játszik), majd pároddal négyszemközt próbáljátok meg utánozni.

Figyelj oda az apróságokra: milyen arckifejezése van, hogyan tartja a kezét, hogyan vakarózik, hogyan néz körbe, ásít, ül vagy térdel. Miközben egyikőtök utánozza őt, próbáljátok kitalálni, mi járhat gyermeketek fejében. Vicces játék, és közben sokkal jobban megismerhetitek gyermeketek gondolkodását, érzéseit.

Persze ne a gyerek előtt játsszátok ezt a játékot, nehogy úgy érezze, hogy kigúnyoljátok, vagy nevettek rajta.

Mire gondol?

Ha pároddal a szabadban vagytok, például a strandon, szemeljetek ki magatoknak valakit, aki elég messze van hozzá, hogy a hangját ne halljátok, de elég közel, hogy az arcát, a gesztusait tisztán láthassátok.

Figyeljétek őt egy kis ideig, majd próbáljátok kitalálni, mire gondol, mit érez, esetleg miről beszélget. Próbáljátok felépíteni a karakterét, próbáljátok megfejteni őt: hány éves, hol lakik, milyen iskolát végzett, mi a munkája, van-e családja.

Chaplin-játék

Charlie Chaplin, a némafilmes korszak nagy sztárja, beszéd nélkül is hosszú történeteket tudott elmesélni pusztán a mimikájával, a mozgásával. A mai színészek már korántsem használnak ennyire eltúlzott gesztusokat.

Üljetek le a tévé elé, kapcsoljatok be egy filmet, majd halkítsátok le a televíziót. Próbáljátok meg kitalálni pusztán a képek alapján, miről szól a történet. Találgassatok: ki a gonosz, ki a jó, ki hazudik, ki mond igazat.

Jó szórakozást kívánok!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Féltem megrendelni a Varázsbetűt, mert a gyerek nehezen szánja rá magát a tanulásra, de ezzela játékkal a gyakorlatok nagy részét szinte hibátlanul megoldja, így sikerélményei vannak. Szívesen játszik vele. A kedvence a memória játék, mert az a legnehezebb.

Jónás Dorka, Budapest

Érdekel >>>


Tanítónő vagyok Szerbiában. Az iskolában a számítógépekre letöltöttem a programokat és a gyerekek nagy sikerélménnyel oldották meg a feladatokat.

Bálint Katalin, Horgos

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


Kellemes játék, sok hasznos, játékos tanulási lehetőség. Az illusztráció és a szókészlet valóban gondolkodtató, szélesíti a gyerekek látókörét, szókincsét. Meglehetősen gazdag program, érthető leírásokkal. Szeretik a tanítványaim is, és én is szívesen töltöm az időmet a felkészüléssel.

Győri Jánosné, Salgótarján

Érdekel >>>


Nagyon jo tapasztalaim vannak az egesz Varazsbetu programcsaladrol. A gyerekeim nagyon szeretik, versengnek, hogy melyik jatsszon. Nagyon halas vagyok ezekert az oktato programokert, nagyon nagy segitseg a tanulasban is.

Both Edit, Románia, Tekerőpatak

Érdekel >>>


Rendkívül jó program, a gyerekek imádják, élvezik. Nagyban segíti a munkánkat az anyanyelv tanításában.

I.István Király Általános Iskola, Rétközberencs

Érdekel >>>


Nagyon sokszínűvé, és a gyerekek számára is élvezetessé teszi nemcsak a fejlesztő, hanem a tanítási órákat is.

Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Törökszentmiklós

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon ötletes, vicces és önbizalomjavító. A kisfiamnak nagyon bevált, egyszóval szuper!

RátiAnikó, Jászladány

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékötletek vakációra
Itt a vakáció. A gyerekeknek ilyenkor több idejük van. Jó, ha van a tarsolyunkban néhány...

Ha bukik a gyerek...
Itt a bizonyítványosztás ideje. Sok szülő számára most válik biztossá, véglegessé az, amit már eddig...

Mindent a gyerekekért
Amikor az állandó időhiánnyal küzdő szülő szembesül azzal, hogy gyermeke sokkal több odafigyelést,...

A szó elszáll, az írás olvashatatlan
Ahhoz, hogy gyermekünk egyenes vonalat tudjon húzni, rajzolás, színezés közben ne menjen ki a...

Diszgráfia
Az íráskép jellemzi az embert - mondják a grafológusok. Előfordul azonban, hogy egy sérülés, vagy...

Az Ön gyermeke hol tart?
Furcsa élményem volt a napokban. Levelet hozott a postás, de nem számla volt, nem a bank, nem is...

Titkosírás - Meg tudjátok fejteni?
A titkosírás izgalmas játék. A fantázia birodalmába repít, úgy érezhetjük magunkat mintha...

Ingyenes ajándék olvasásfejlesztő szoftver: Varázsbetű Kakukktojás
Az egyik kedvenc játékom a kakukktojás. Izgalmas, mert - persze a játékszabályoktól függően -...

Varázsbetű a tévében
A Magyar Televízió Családbarát című műsora készített velünk egy riportot, melyben a diszlexiáról, a...

Számolás: a legfontosabbak az erős alapok
Mennyi 8x7? Gyakori, hogy felsős, sőt középiskolás gyerekek erre az egyszerű kérdésre csak hosszas...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu