Anyu, fáj a hasam!

Napközben cseng a telefon, a tanító néni hív, és kér, hogy gyere gyorsan, mert gyermeked rosszul van. Te persze rohansz, izgulsz és aggódsz, és azonnal elhozod őt a suliból. Hasfájás. Csak az a furcsa, hogy ahogy kiléptek az iskola kapuján, a görcs megszűnik, gyermeked arca kisimul, és úgy tűnik, minden rendben.

Ha gyermeked iskolába jár, akkor valószínűleg Te is találkoztál már ezzel a problémával.

Első az orvos!

Természetesen mindig forduljatok orvoshoz, hiszen testi problémák is állhatnak a háttérben, például vakbélgyulladás, bélelzáródás vagy ételmérgezés, lányoknál a menstruáció. Az első feladat mindig ennek kizárása. Azonban, ha nem szervi eredetű a fájdalom, akkor máshol kell keresni a kiváltó okokat, különösen, ha rendszeresen visszatérő jelenségről van szó.

A hasfájás a lelki eredetű problémák egyik leggyakrabban előforduló tünete, az esetek nagy részében valamilyen félelem, idegesség vagy szorongás okozza. Sokan azt gondolják, hogy ezekkel nem kell foglalkozni, azok elmúlnak majd maguktól. Sajnos ez nem igaz! A lelki eredetű fájdalmak idővel valódi testi betegséggé fejlődhetnek, például kialakulhat gyomorfekély, tartós emésztési problémák, magas vérnyomás, allergia, sőt sok szakember szerint a daganatos betegségek kiváltó okai között is szerepelnek a szorongások.

Az iskola félelmetes

Az iskola hatalmas változást jelent az óvodához képest. Az óvoda egy barátságos, kellemes közeg, ahol gyerekek óvó, védő légkörben tölthetik napjaikat, sokat játszanak, pihennek, kézműveskednek. Rengeteget vannak a szabadban, futkározhatnak, beszélgethetnek, és a tanulás is játékos körülmények között zajlik. Általában az épület is kicsi, családi házra, otthonra emlékeztető.

Ezzel szemben az iskola legtöbbször egy óriási épület, ahová több száz, esetenként ezernél is több gyermek jár, és ahol merev szabályok közé szorítják a gyerekek életét: reggel pontosan kell érkezni, 45 percig egy helyben kell ülni, csak a szünetben lehet kimenni wc-re, csak ekkor lehet enni, inni, szaladgálni, óra alatt figyelni kell és pontosan azt kell csinálni, amit a tanító néni mond. Már önmagában ez elegendő ok rá, hogy egy kisgyerek szorongani kezdjen, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb lehetséges problémákról.

Ez titok!

Sokszor nem egyszerű kideríteni, mi a probléma, mert a gyerekek nem mindig beszélnek szívesen a témáról. Ez rengeteg beszélgetést igényel, és általában nem az egyenes rákérdezés a megoldás, hanem a hosszú, csapongó beszélgetés, amikor mindenféléről szó esik. Így előfordulhat, hogy gyermeked hirtelen kiböki, mi bántja. Ha ez nem jár sikerrel, akkor megpróbálkozhatsz a találgatással is, lehet, hogy előbb utóbb ráhibázol, hogy mitől fél gyermeked. Ha viszont semmiképp sem jársz sikerrel, ne habozz, és kérj tanácsot szakembertől!

Avatkozz be!

Ha már tudod, mi okoz gyermeked számára problémát, akkor a megoldást is könnyebb megtalálni. Elképzelhető, hogy egy osztálytárs csúfolódik, gyermeked ellen hangolja a többi gyereket, elveszi a tízóraiját vagy a zsebpénzét, esetleg még ennél is komolyabb dolog történik, például fizikai erőszak. Ha ez a helyzet, ne félj azonnal beavatkozni. Beszélj a másik gyerekkel, a szüleivel és a tanárokkal, és próbáljatok megoldást keresni.

Az is lehet, hogy a tanító néni nagyon szigorú, és ez okoz gyermekünknek feszültséget. Ekkor se szégyellj a pedagógushoz fordulni, üljetek le, és beszélgessetek arról, hogy mi a helyzet, miben kellene gyermekednek változni, és miben tudna segíteni a tanító néni.

Ha ez nem jelent megoldást, akkor érdemes elgondolkodni az iskolaváltáson, akár év közben is.

Folytonos kudarc

Az is gyakran előfordul, hogy a gyermek számára az iskola állandó kudarcot jelent. Szeretne megfelelni az iskola. a család, vagy a saját elvárásainak, de nem tud, vagy nem tökéletesen tud ezeknek eleget tenni. Érdekes, hogy ez a fajta szorongás nem csak azokra a gyerekekre jellemző, akik zömében rossz jegyeket szereznek, hanem sokszor fordul elő a jó tanulóknál is, elsősorban lányoknál: Ők azok, akik irreálisan sokat dolgoznak az eredményekért, és állandó feszültséget jelent számukra, hogy elég jók-e.

A megoldás ebben az esetben a képességfejlesztés. Nem több, hanem jobb tanulás kell!

Gyorsabban, többet!

Gyermekednek képessé kell válnia rá, hogy gyorsabban tudjon tanulni, és többet megértsen a leckéből, és hogy határozottabbá váljon, így többet tudjon visszaadni tudásából. Ennek érdekében intenzív képességfejlesztésre van szükség, fejleszteni kell a memóriáját, a szövegértését, a logikáját, a fogalmazási készségét, a lényegkiemelő képességét, és még egy sor más olyan tulajdonságot, mely hozzásegíti őt az iskolai eredmények javításához.

De hogyan?

Persze könnyű mondani, hogy fejlesszük a képességeket! De hogyan? A legtöbb szülő nem szakember, nem tudja, hogyan fogjon hozzá a feladathoz!

Éppen ezért hoztuk létre a Varázsbetű Programcsaládot, mely otthon, egyszerű játékok segítségével fejleszti gyermeked képességeit. A Varázsbetű Programcsalád segítségével javítjuk gyermeke olvasási képességét, szövegértését, és tanulási hatékonyságát. A Varázsbetű Programcsaládról itt tudhatsz meg többet >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon jónak tartom. Érdekes, fejlesztő hatású. Ellenőrzi magát a gyermek, sikerélménye van, ha jól teljesít. Játékos, nem unalmas.

Sassné Pap Ildikó, Csurgó

Érdekel >>>


Nagy tetszést aratott a gyerekek körében, és én is elégedett vagyok vele. Könnyen telepíthető, nincsenek hibajelentések, zökkenőmentesen működik. Külön jó, hogy az utasítások szóban is elhangzanak, tetszik a visszajelzések hangulata és módja is. A gyerekek játszi könnyedséggel kezelik a programot, örömmel vették birtokba.

Göröncsér Rita, Gyöngyös

Érdekel >>>


A gyerek jól szórakozott a feladatokkal, ez kész csoda, mert már a haja is égnek áll bármilyen feladattól. A CD számunkra nélkülözhetetlen!

Varga Anna

Érdekel >>>


8 éves kislányom egyelőre "csak" diszlexia gyanús. Nem tudtam mit is jelent ez, csak annyit, hogy a diszlexiás gyermek cseréli, keveri a betűket. Utánanéztem az interneten és nagyon megijedtem, hogy baj van, mert sok - a diszlexiára jellemző - vonást ismertem fel a lányomon. Olvasás, írás közben majd elalszik, nagyokat ásít, viszont matekból kiváló. Az iskolában már elkezdték vele a heti 1 órányi foglalkozást - ami csak a semminél több -, amíg ki nem derül, hogy tényleg diszlexiás-e. Megnéztem a programot, amellyel "játszanak" és arra gondoltam, bárcsak lenne egy ilyen otthon is. Amikor megrendeltem a CD-t, hihetetlen gyorsan kézhez vehettük, és rendkívül boldog voltam, valamint nagyon örült neki a lányom is, hogy azt a CD-t kapta meg, amellyel az isiben is gyakorolnak. Az elképesztően sok és kiváló gyakorlatokat, játékokat szerencsére a lányom is szereti, szívesen ül le velük foglalkozni, nem úgy mint a többi jónak mondott foglalkoztató CD-kel. Ezt a programcsaládot nem lehet eléggé megköszönni, javasolni fogom minden gyermekes ismerősömnek!

Királyné Posta Anna, Dég

Érdekel >>>


Szemmel láthatóan javított a gyermekem matekeredményén, a tanulási kedvét is javította!!! Örömmel és magától gyakorol !

Váti Csilla, Budapest

Érdekel >>>


A fejlesztőtanárok számítógépein ez az egyik állandó szoftver! Ez önmagáért beszél!

Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézmény, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak. A Varázsbetűtől nem lehet elhozni a gyerekeket. Rengeteg mindent megtanultak, amióta használjuk. Köszönet érte!

Antal Jánosné, Budapest

Érdekel >>>


Szívből gratulálok és nagyon hálás vagyok a szupergyors kiszolgálásért, és hogy munkaidőn túl is rendelkezésemre állt telefonon és online is. Köszönettel tartozom a programokért és a kisfiam lelkesedéséért, csillogó szeméért és a sok elismerésért amit kap. "Nem jön le a szerről". A gépemet elvesztettem :-D Ennek szívből örülök. Alig várja, hogy holnap újra ideengedjem. Olvas, összehangolja az érzékszerveit, mozgását, és vág az esze. Kényelmes használni a programot, és a gépen magammal is vihetem. Ez nyaralásnál is szuper, ha épp nincs olyan idő... Illetve a nyári kánikulában néha elbújni és kihozni a benne rejlő tehetséget. Szuper a grafika és élvezetes a játék. Könnyen használhatja gyerek és felnőtt egyaránt. Vevő és gyerekbarát, gyors és türelmes, precíz, és a szolgáltatás fantasztikus. Csillagos ötös Önnek a fejlesztésért. Szívből köszönöm!

Hájas Anikó, Kápolnásnyék

Érdekel >>>


Az eddig kipróbált programok mind nagyszerűek. Ez karácsonyi ajándék lesz, de tudom, garantált siker!

Staudt Gáborné, Pusztavám

Érdekel >>>


Nagyon szeretjük a Varázsbetű Programcsaládot, a gyerekek is élvezik vele a munkát.

Móra Ferenc Általános Iskola, Nyíregyháza

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Őrmester a családban
Az iskola rákényszerít, hogy otthon az ő érdekeit képviseld gyermekeddel szemben. Ezért aztán szép...

Egy igaz történet
A nagycsoportos Józsika nagyon várta az iskolakezdést. Mindenki arról beszélt neki, hogy az iskola...

Így nevelj olvasót!
Az olvasás hozzásegíti gyermeked a boldogabb élethez. A könyvek által mérhetetlen mennyiségű...

A diszlexia ereje
Régóta tudjuk, hogy a diszlexiások sok tulajdonságukban különböznek a többiektől. Most egy amerikai...

Hogyan kerüljük el az idegösszeomlást? 6 okos tipp szülőknek
Minden szülő ismeri azt az ellentmondásos érzést, hogy szereti a gyerekeit, de időnként az őrületbe...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

Mit készítsünk húsvétra?
A pompon állatkák könnyen, gyorsan elkészíthető húsvéti ajándékok, melyeket gyerekeknek,...

Barát vagy ellenség?
Gyerekeink számára a barátság az egyik legfontosabb dolog. A barátság rengeteg olyan dologra tanítja...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Így lehet gyermeked sikeres az iskolában - nyolc tipp tanároktól szülőknek
Gyermeked életének egyik legfontosabb helyszíne az iskola. Életének nagy részét itt tölti, itt...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu