A boldog gyermekkor hét titka

Sokat gondolkodunk manapság gyermekeink sorsáról, de valójában keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk a gyerekek sikereiről, összehasonlítjuk őket egymással, felmérjük a fejlődésüket, megvizsgáljuk iskolai eredményüket, ha lehet, eldicsekszünk fényes érmeikkel, okleveleikkel, díjaikkal. Legfontosabb szempontunk nem a boldogság, hanem az, hogy hogyan fejleszthetjük, javíthatjuk teljesítményüket, hogy hogyan kerülhetnek jobb iskolába, jobb egyetemre. Így választunk óvodát, iskolát, különórát, edzést, játszóteret, barátokat.

De keveset gondolunk arra, hogy mi kell ahhoz, hogy gyermekünk valóban boldog legyen.

Valamikor régen a gyermekkor tele volt végtelen, szabadban, barátok között töltött napokkal. A gyerekek képzelete szabadon szárnyalt, és egész világokat építettek fel pár fadarab és egy kevés madzag segítségével. Játszottak, fejlődtek, és megtanultak figyelni egymásra, együttműködni, közösen tevékenykedni, alkotni. És - elsősorban - jól érezték magukat.

Az gyerekek élete ma már közel sem ilyen. Szigorú órarendek, forgatókönyvek, tervek irányítják életüket. Elmúlt a szabad játék kora, amikor a gyerekek a semmiből teremtettek valamit.

Természetesen nem állítom, hogy nincsenek boldog gyerekek. Vannak még csodákkal zsúfolt kertek, udvarok, és vannak gyerekek, akik kalandokkal teli életet élnek. De nem mindenki. Sok gyerek szoros napirend szerint él, mely nem hagy teret a szabad játékra,képzeletre, teremtésre. És ez szégyen, mert a gyermekkornak kizárólag a boldogságról kellene szólnia.

De hogy koncentrálhatnánk a boldogságra, mikor annyi a teendő, annyi a feladat?

Először is talán vegyünk egy mély lélegzetet (Nyugalom, a mosatlan ruha megvár!), aztán próbáljunk meg ellesni pár ötletet a boldog gyerekektől!

1. Együnk időben!

Tudom mire gondolsz: Ez túl egyszerű ahhoz, hogy valóban hatásos stratégia lehessen. De gondolj csak bele! Voltál már valaha olyan éhes, hogy sikoltani tudtál volna? Pontosan ugyanígy éreznek a gyerekek is, amikor kimarad az uzsonna, és már két órája késik a vacsora, hogy a közös étkezésre elkészülhessen az aktuális konyhaművészeti remekmű.

Az evés látja el a szükséges üzemanyaggal gyermeked növekvő agyát és testét, ez tartja kordában az éhséget. Amikor a gyerekek nyugodtak és nem éhesek, akkor a boldogság magasabb fokát tapasztalhatják meg.

2. Elegendő alvás

Tudom: vannak gyerekek, akik többet, és mélyebben alszanak, mint mások. Ugyanakkor ez nem kifogás a késői lefekvésre. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy hogyan tudnak jól aludni, és ezt nekünk kell megtanítanunk nekik. Amikor ugyanis kimerültek, akkor nyűgösek, hisztisek, nyafognak. Ha viszont kipihentek, akkor vidámak, jó kedvűek és magabiztosabbak. Egyszóval boldogabbak. Éppen ezért figyelj oda rá, hogy mindig időben ágyba kerüljenek!

3. Szabad játék - irányítás nélkül

A szabad játék, melynek során a gyerekek saját maguknak találtak ki játékokat, és önmagukat mulattatták, eltűnni látszik napjainkban. Mára a gyerekek túlterheltek, és olyan játékok bűvöletében élnek, melyek helyettük játszanak. Igen, tudom, hogy nagyon frankó az az új tablet, és szuper az új rádiótávirányítású autó, de legyen mellette egy nagy doboz építőkocka is! És kérlek, minden nap keressegy kis időt abban a zsúfolt napirendben, amikor gyermeked játszhat. A játék jót tesz a léleknek!

4. Engedd meg, hogy szabadon kiadhassa az érzéseit!

A gyerekek, ha mérgesek, vagy idegesek, kiabálnak. Sírnak, ha szomorúak.Talán még toporzékolnak is, vagy körbe-körbe rohangálnak, ha nem tudják, mit is éreznek. És ha szerencséd van, akkor mindezt a közeli bolt közepén teszik, ismerőseid szeme láttára. Hagyd őket! A gyerekeknek ki kell adniuk érzelmeiket.

A felnőttek már tudják, hogy hogyan kell civilizáltan kiereszteni a gőzt: találkoznak egy baráttal, és beszélgetnek, panaszkodnak, és tanácsokat, ötleteket, vigasztalást kapnak.

A gyereknek erre még nincs kialakult megoldási módszere, de valamit kezdenie kell a belső feszültséggel, ezért aztán sír, kiabál vagy toporzékol. Hagyd neki! A csitítás és megszégyenítés nem segít. Ha pedig kicsit lecsillapodott, ajánlj segítséget. Pillanatnyilag nehéz lehet elviselni a hisztit, de még mindig könnyebb, mint megküzdeni a negatív érzelmek utóhatásaival, melyek depresszióban, evészavarokban vagy más lelki problémákban csúcsosodhatnak ki.

5. Döntésképesség

A gyerekeknek nagyon kevés beleszólásuk van saját életük irányításába. Mindig azt teszik, amit mondanak nekik, oda mennek, ahová mondják, azt eszik, amit kapnak. Éppen ezért apró döntések is sokat jelenthetnek a gyermek boldogsága szempontjából.

Engedd meg gyermekednek, hogy saját maga határozzon a ruházatáról. Tedd lehetővé, hogy időnként - például hetente egyszer - ő választhassa ki, hogy mi legyen a vacsora. Kérdezd meg, milyen szakkörökre, különórákra, edzésekre szeretne járni.

Adj lehetőséget a döntésre, és figyeld, ahogy egyre többet mosolyog.

6. Hallgasd meg!

Gyermeked ösztönösen tudja, hogy mikor figyelsz rá valójában, és mikor kapcsolsz robotpilóta üzemmódra, amikor csak automatikus, semmitmondó válaszokat adsz. Ha gyermeked érzi, hogy odafigyelsz arra, amit mond, legyen az bármi Villám MCQueentől kezdve az iskolai problémákig, akkor erősebbnek érzi a kapcsolatotokat. Ez pedig szintén hozzájárul a boldogságához.

Itt vagy még? Mert ez az utolsó igazán fontos, talán ez a legfontosabb.

7. Feltétlen szeretet

A gyerekek rosszalkodnak. Mondhatod nekik, hogy ne ugráljanak a szobában, de megteszik, újra és újra. Aztán, ha megütik magukat, sírnak. A gyerekek próbálkoznak, és hibáznak, és időnként veszélyes dolgokat művelnek. Ne haragudj rájuk ezért, csak szeresd őket!

Ha a gyerekek tudják, hogy szüleik - bármi történik is - szeretik őket, akkor kevésbé vállalnak egészségtelen kockázatot. Önbizalmuk erősebbé válik, és határozottabbak döntéseikben, kevésbé hagyják, hogy mások befolyásolják őket. Megtanulják,hogy az emberek időnként tévednek, de a hibát helyre lehet hozni.

Amikor a gyerekek tudják, hogy szüleik - jóban vagy rosszban - velük vannak, akkor boldogok.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon szuper! A kisfiam imádja, és észre sem veszi "játék" közben, hogy olvasni kell és gyakorol! :) Köszönöm!

Szőke Józsefné Rostás Katalin, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program. Szülőként és gyógypedagógusként is hasznosítani szeretném. A kezelőfelület egyszerű, könnyen elboldogul vele egy kisiskolás is. Nagyra értékelem, hogy a program naplózza az eredményeket, és hogy a nehézségi szintet választani lehet. Bár a nagyobbik fiam még csak pár napja iskolás, de néhány hónap múlva már hatékonyan tudjuk használni itthon az olvasás fejlesztésére.

Dobosné Hegedűs Annamária, Karcag

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


Tetszik, hogy ahogy fejlődik a gyerek, és egyre magasabb osztályba kerül, úgy választható neki egyre nehezebb feladat.

Szabó Péterné, Győr

Érdekel >>>


Milán fiamnak vettem ezt a programot, aki minden olvasás házi feladatot büntetésként él meg. Mióta a Varázsbetűvel olvas, alig várja, hogy este tudjon "játszani". Nagyon szereti, hiszen hatalmas öröm számára, hogy ha valami sikerül, ott a csillag, meg a dicséret...

Kasparik Edit, Szombathely

Érdekel >>>


Nagyon tetszik nekem is és a kislányomnak is a Varázsbetű. Élvezi, hogy 'játszhat' a számítógépen. Egyszóval nagyszerűnek tartom! Könnyen kezelhető, és külön tetszik, hogy lehet nehézségi fokozatokat állítani. Minden elismerésem az Önöké!

Magyarits Szilárdné, Kistelek

Érdekel >>>


Gyermekem hétvégéje korábban CSAK a tanulásból állt, semmi másra nem jutott idő! Szerencsére ez most már csak múlt idő! Kerestem a segítséget, mert csak gyermekem szenvedett az iskolában. A szövegfelismeréssel és a szövegértelmezéssel van problémája. Véletlenül találtam rá a Varázsbetű programokra. Mióta ezt a programot használja, a tanulás már CSAK egy napot vesz el a hétvégéből, sokkal jobban értelmezi a feladatokat, és sokkal önállóbban tanul. Egy áldás számunkra, hogy létezik ez a program! Nagyon köszönjük!

Koósné T. Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


A kisfiamnak nagyon tetszik. Élvezi a játékokat, ez az összes programra vonatkozik. Nagyon örülök, hogy megrendeltem!

Törjék Katalin, Budapest

Érdekel >>>


Egyszerű, de nagyszerű! Gyermekem véleménye: "Anya, ez nagyon jó!", "Nagyon izgalmas."

Szincsák Tímea, Erdőkertes

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Anyu csúcsformában!
Vajon mi az oka, hogy a fejlesztésben résztvevő gyerekek egy része azonnal szárnyra kap, mások...

Öt kérdés, amit érdemes feltenni a fogadóórán
Fogadóóra. Ilyenkor mindig összeszorul a gyomrom, és hajlamos vagyok elfelejtkezni a fontos...

A diszlexia-veszélyeztetettség jelei
A kisgyermekek mozgása és beszéde alapján már az iskola megkezdése előtt megjósolhatóak a későbbi...

A Te gyermeked is úgy olvas, mint egy robot?
Tegnap egy anyukával beszélgettem, aki arról panaszkodott, hogy okos, tehetséges kisfia úgy beszél,...

Ne az eredményt jutalmazd!
Ha a Te gyermeked is diszlexiás, vagy olvasási problémákkal küzd, akkor biztosan Te is sokat...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Erősebb vagy, mint gondolod!
Hadd mondjam újra: Erősebb vagy, mint gondolod! Igen, Te! Te, a szülő, az anya, az apa, aki küzdesz...

A Te gyermeked sem tud nyugton ülni a fenekén? Szuper!
Mit tehetsz, ha a Te gyermeked is egyike azoknak, akik nem tudnak csendben maradni az órák alatt?...

Hogyan segíthetsz gyermekednek legyőzni a kudarctól való félelmet?
Új feladatok és kihívások előtt állva a tanulási problémáik miatt gyenge önbizalommal rendelkező...

23 ötlet, ha szeretnéd, hogy gyermeked többet olvasson
Sok gyerek nem szeret olvasni. Vannak, akik számára az olvasás unalmas, mások fárasztónak találják,...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu