A boldog gyermekkor hét titka

Sokat gondolkodunk manapság gyermekeink sorsáról, de valójában keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk a gyerekek sikereiről, összehasonlítjuk őket egymással, felmérjük a fejlődésüket, megvizsgáljuk iskolai eredményüket, ha lehet, eldicsekszünk fényes érmeikkel, okleveleikkel, díjaikkal. Legfontosabb szempontunk nem a boldogság, hanem az, hogy hogyan fejleszthetjük, javíthatjuk teljesítményüket, hogy hogyan kerülhetnek jobb iskolába, jobb egyetemre. Így választunk óvodát, iskolát, különórát, edzést, játszóteret, barátokat.

De keveset gondolunk arra, hogy mi kell ahhoz, hogy gyermekünk valóban boldog legyen.

Valamikor régen a gyermekkor tele volt végtelen, szabadban, barátok között töltött napokkal. A gyerekek képzelete szabadon szárnyalt, és egész világokat építettek fel pár fadarab és egy kevés madzag segítségével. Játszottak, fejlődtek, és megtanultak figyelni egymásra, együttműködni, közösen tevékenykedni, alkotni. És - elsősorban - jól érezték magukat.

Az gyerekek élete ma már közel sem ilyen. Szigorú órarendek, forgatókönyvek, tervek irányítják életüket. Elmúlt a szabad játék kora, amikor a gyerekek a semmiből teremtettek valamit.

Természetesen nem állítom, hogy nincsenek boldog gyerekek. Vannak még csodákkal zsúfolt kertek, udvarok, és vannak gyerekek, akik kalandokkal teli életet élnek. De nem mindenki. Sok gyerek szoros napirend szerint él, mely nem hagy teret a szabad játékra,képzeletre, teremtésre. És ez szégyen, mert a gyermekkornak kizárólag a boldogságról kellene szólnia.

De hogy koncentrálhatnánk a boldogságra, mikor annyi a teendő, annyi a feladat?

Először is talán vegyünk egy mély lélegzetet (Nyugalom, a mosatlan ruha megvár!), aztán próbáljunk meg ellesni pár ötletet a boldog gyerekektől!

1. Együnk időben!

Tudom mire gondolsz: Ez túl egyszerű ahhoz, hogy valóban hatásos stratégia lehessen. De gondolj csak bele! Voltál már valaha olyan éhes, hogy sikoltani tudtál volna? Pontosan ugyanígy éreznek a gyerekek is, amikor kimarad az uzsonna, és már két órája késik a vacsora, hogy a közös étkezésre elkészülhessen az aktuális konyhaművészeti remekmű.

Az evés látja el a szükséges üzemanyaggal gyermeked növekvő agyát és testét, ez tartja kordában az éhséget. Amikor a gyerekek nyugodtak és nem éhesek, akkor a boldogság magasabb fokát tapasztalhatják meg.

2. Elegendő alvás

Tudom: vannak gyerekek, akik többet, és mélyebben alszanak, mint mások. Ugyanakkor ez nem kifogás a késői lefekvésre. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy hogyan tudnak jól aludni, és ezt nekünk kell megtanítanunk nekik. Amikor ugyanis kimerültek, akkor nyűgösek, hisztisek, nyafognak. Ha viszont kipihentek, akkor vidámak, jó kedvűek és magabiztosabbak. Egyszóval boldogabbak. Éppen ezért figyelj oda rá, hogy mindig időben ágyba kerüljenek!

3. Szabad játék - irányítás nélkül

A szabad játék, melynek során a gyerekek saját maguknak találtak ki játékokat, és önmagukat mulattatták, eltűnni látszik napjainkban. Mára a gyerekek túlterheltek, és olyan játékok bűvöletében élnek, melyek helyettük játszanak. Igen, tudom, hogy nagyon frankó az az új tablet, és szuper az új rádiótávirányítású autó, de legyen mellette egy nagy doboz építőkocka is! És kérlek, minden nap keressegy kis időt abban a zsúfolt napirendben, amikor gyermeked játszhat. A játék jót tesz a léleknek!

4. Engedd meg, hogy szabadon kiadhassa az érzéseit!

A gyerekek, ha mérgesek, vagy idegesek, kiabálnak. Sírnak, ha szomorúak.Talán még toporzékolnak is, vagy körbe-körbe rohangálnak, ha nem tudják, mit is éreznek. És ha szerencséd van, akkor mindezt a közeli bolt közepén teszik, ismerőseid szeme láttára. Hagyd őket! A gyerekeknek ki kell adniuk érzelmeiket.

A felnőttek már tudják, hogy hogyan kell civilizáltan kiereszteni a gőzt: találkoznak egy baráttal, és beszélgetnek, panaszkodnak, és tanácsokat, ötleteket, vigasztalást kapnak.

A gyereknek erre még nincs kialakult megoldási módszere, de valamit kezdenie kell a belső feszültséggel, ezért aztán sír, kiabál vagy toporzékol. Hagyd neki! A csitítás és megszégyenítés nem segít. Ha pedig kicsit lecsillapodott, ajánlj segítséget. Pillanatnyilag nehéz lehet elviselni a hisztit, de még mindig könnyebb, mint megküzdeni a negatív érzelmek utóhatásaival, melyek depresszióban, evészavarokban vagy más lelki problémákban csúcsosodhatnak ki.

5. Döntésképesség

A gyerekeknek nagyon kevés beleszólásuk van saját életük irányításába. Mindig azt teszik, amit mondanak nekik, oda mennek, ahová mondják, azt eszik, amit kapnak. Éppen ezért apró döntések is sokat jelenthetnek a gyermek boldogsága szempontjából.

Engedd meg gyermekednek, hogy saját maga határozzon a ruházatáról. Tedd lehetővé, hogy időnként - például hetente egyszer - ő választhassa ki, hogy mi legyen a vacsora. Kérdezd meg, milyen szakkörökre, különórákra, edzésekre szeretne járni.

Adj lehetőséget a döntésre, és figyeld, ahogy egyre többet mosolyog.

6. Hallgasd meg!

Gyermeked ösztönösen tudja, hogy mikor figyelsz rá valójában, és mikor kapcsolsz robotpilóta üzemmódra, amikor csak automatikus, semmitmondó válaszokat adsz. Ha gyermeked érzi, hogy odafigyelsz arra, amit mond, legyen az bármi Villám MCQueentől kezdve az iskolai problémákig, akkor erősebbnek érzi a kapcsolatotokat. Ez pedig szintén hozzájárul a boldogságához.

Itt vagy még? Mert ez az utolsó igazán fontos, talán ez a legfontosabb.

7. Feltétlen szeretet

A gyerekek rosszalkodnak. Mondhatod nekik, hogy ne ugráljanak a szobában, de megteszik, újra és újra. Aztán, ha megütik magukat, sírnak. A gyerekek próbálkoznak, és hibáznak, és időnként veszélyes dolgokat művelnek. Ne haragudj rájuk ezért, csak szeresd őket!

Ha a gyerekek tudják, hogy szüleik - bármi történik is - szeretik őket, akkor kevésbé vállalnak egészségtelen kockázatot. Önbizalmuk erősebbé válik, és határozottabbak döntéseikben, kevésbé hagyják, hogy mások befolyásolják őket. Megtanulják,hogy az emberek időnként tévednek, de a hibát helyre lehet hozni.

Amikor a gyerekek tudják, hogy szüleik - jóban vagy rosszban - velük vannak, akkor boldogok.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Flóra 7 éves. Amikor feltelepítettem a programot, félve ült le, hogy ez neki nehéz, de miután megcsinálta egyszer, olyan sikerélménye volt, szinte ujjongott, mikor megdicsérték. Azóta minden nap kéri, hogy játszhasson az "agytornával". A nagyobbik gyermekem (12éves) is kipróbálta, és azt mondta, hogy tanulás előtt ő is csinálja egy kis tréning gyanánt. Sokszor költ az ember feleslegesen, de ez a program minden pénzt megér.

Vas Lászlóné, Nagykanizsa

Érdekel >>>


Nagyszerűnek tartom. A most első osztályt kezdő fiam tökéletesen tud vele játékosan tanulni. Én is pedagógus vagyok, kiváló játékos, képességeket fejlesztő, igen hasznos programnak ítélem.

Csernely Csabáné, Kazincbarcika

Érdekel >>>


Rendkívül hasznosnak és jól használhatónak tartjuk az Önök által fejlesztett programot tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon egyaránt.

Pongrácz Tímea

Érdekel >>>


A programcsalád néhány programját immáron 3 éve használjuk fejlesztői munkánk során. A gyerekek nagyon kedvelik, gyakran kérik a foglalkozásokon. A feladatok sokrétűek, számos fejlesztési területen hatékonyan használhatók. Többek között ezért is bővítjük évről-évre a programok körét. Iskolánkban a 6-14 éves korosztály körében teljes lefedettséggel alkalmazzuk eredményesen.

Káli Erika fejlesztő pedagógus, Alsónémedi, Széchenyi István Általános Iskola

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


A programcsaládot két iskolás (alsós) gyermekemnek vettem meg. Nincs tanulási problémájuk, de így nagyon jól be lehet gyakorolni az iskolában tanultakat. Eddig a feladatlapok készítése, ellenőrzése sok időmbe telt, így több időnk marad a gondtalan játékra, a gyerekeket sem kell noszogatni, hogy gyakoroljunk.

Csige Mónika, Sárisáp

Érdekel >>>


Rendkívül jó program, a gyerekek imádják, élvezik. Nagyban segíti a munkánkat az anyanyelv tanításában.

I.István Király Általános Iskola, Rétközberencs

Érdekel >>>


Felnőttként használom, mert nem ismerték fel a problémát iskolás koromban, ezért sokat szenvedtem. Ez a program sokat segít és kérem írják meg, ha tudnak ajánlani felnőttek számára más programokat is!

László Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Iskolánk négy éve vásárolta meg a Varázsbetű Programcsaládot, melyet nagy sikerrel használunk a hátrányos helyzetű tanulók egyéni fejlesztése során. Emellett a tanítási órákat is színesebbé, gazdagabbá teszi a gyermekek és pedagógusok számára. Köszönjük Önöknek!

I. István Király Általános Iskola, Rétközberencs

Érdekel >>>


A kislányom nagyon élvezi a programokat, sokszor együtt is játszunk vele és versenyzünk. Sok-sok köszönet ezért az okos játékért.

Balog Gyöngyi, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Anyu csúcsformában!
Vajon mi az oka, hogy a fejlesztésben résztvevő gyerekek egy része azonnal szárnyra kap, mások...

Öt kérdés, amit érdemes feltenni a fogadóórán
Fogadóóra. Ilyenkor mindig összeszorul a gyomrom, és hajlamos vagyok elfelejtkezni a fontos...

A diszlexia-veszélyeztetettség jelei
A kisgyermekek mozgása és beszéde alapján már az iskola megkezdése előtt megjósolhatóak a későbbi...

A Te gyermeked is úgy olvas, mint egy robot?
Tegnap egy anyukával beszélgettem, aki arról panaszkodott, hogy okos, tehetséges kisfia úgy beszél,...

Ne az eredményt jutalmazd!
Ha a Te gyermeked is diszlexiás, vagy olvasási problémákkal küzd, akkor biztosan Te is sokat...

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Erősebb vagy, mint gondolod!
Hadd mondjam újra: Erősebb vagy, mint gondolod! Igen, Te! Te, a szülő, az anya, az apa, aki küzdesz...

A Te gyermeked sem tud nyugton ülni a fenekén? Szuper!
Mit tehetsz, ha a Te gyermeked is egyike azoknak, akik nem tudnak csendben maradni az órák alatt?...

Hogyan segíthetsz gyermekednek legyőzni a kudarctól való félelmet?
Új feladatok és kihívások előtt állva a tanulási problémáik miatt gyenge önbizalommal rendelkező...

23 ötlet, ha szeretnéd, hogy gyermeked többet olvasson
Sok gyerek nem szeret olvasni. Vannak, akik számára az olvasás unalmas, mások fárasztónak találják,...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu